هفته اول بارداری از زمان تخمک گذاری آغاز میشود. اغلب متخصصان زنان و زایمان اولین روز آخرین پریود را شروع هفته اول بارداری تعیین میکنند چرا که مشخص نمودن زمان دقیق تخمکگذاری و لقاح بسیار سخت است اما علائم قاعدگی به سادگی قابل تشخیص میباشد. درواقع میتوان گفت که در هفته اول، شما هنوز در دورهقاعدگی به سر میبرید و باردار نیستید. کسانی که به تازگی متوجه بارداریخود شدهاند، تصور میکنند که در هفته اول بارداری به سر میبرند. درحالی که احتمالا هفته چهارمبارداری را سپری میکنند. در هفته اول بارداری، بدن مادر علاوه بردفع تخمک ماه گذشته، سعی میکند یک پوشش رحمی جدید درست کند تا به وسیله آن از تخمک ماه آینده نگهداری نماید. منظور همان تخمکی است که قرار است بارور شده و به یک جنین کامل تبدیل گردد. در ادامه به سوالات مادران در رابطه بابارداری در هفته اول خواهیم پرداخت.
حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو و کانال تلگرامی ذهن نو دیدن نمایید.
هفته اول بارداری
هفته اول بارداری از آخرین روز عادت ماهانه شروع میشود. پزشکان برای زمان زایمان باردای از این روز شمارش میکنند. اما شما در این تاریخ باردار نبودید و احتمالا بعد از 2 هفته (حتی بیشتر) باردار شده اید. اما به دلیل اینکه شما از زمان دقیق تخمک گذاری مطلع نیستید، تاریخ آخرین روز عادت ماهانه مساوی با زمان حاملگی میشود.
اگر در هفته اول بارداری باشید باید علائمی مانند نفخ شکم، خستگی، تکرر ادرار، حالت تهوع، خونریزی خفیف، تورم سینه، طعم فلز در دهان، هوس یا تنفر غذایی، حس بویایی قوی و … مواجهه شوید. با مشخصات و واکنشات بدن متوجه خواهید شد که آیا باردار هستید یا خیر. بنابراین جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
وضعیت جنین در هفته اول بارداری
در واقع در هفته اول بارداری، جنین هنوز تشکیل نشده است اما مراحل تخمک گذاری با موفقیت به پایان رسیده است. فرآیند تخمک گذاری در هر سیکل قاعدگی تنها یک بار رخ داده و در طی آن تخمک از تخمدانها آزاد میشود. سیکل قاعدگی از روز اول خونریزی شروع شده و تا روز اول خونریزی بعدی خاتمه مییابد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مشاوره بارداری دریافت کنید.
نشانههای اولین هفته بارداری
معمولا نشانههایی که در هفته اول بارداری با آن مواجه میشوید، علائمی هستند که در دوره قاعدگی آنها را تجربه میکنید. علائم اولیه بارداری ممکن است حدود ۳ الی ۷ روز طول بکشد. این علائم به شرح زیر است.
🔹 خونریزی یا لکه بینی
🔹 احساس درد در بخش تحتانی کمر
🔹منقبض شدن شکم
🔹 نفخ شکم
🔹 نوسانات خلقی و رفتاری
🔹احساس سردرد
🔹 حالت تهوع
🔹 تغییرات سینه
🔹تکرر ادرار
🔹 افزایش دمای بدن
🔹 خستگی
🔹هوس غذایی
🔹 حس بویایی قوی
🔹 طعم فلز در دهان
در حقیقت علائم اولیه هفته اول بارداری به سرعت نمایان نمیشوند و اغلب زنان با ورود به هفته چهارم و با عدم پریود شدن، متوجه میشوند که احتمالا باردار میباشند. لازم به ذکر است که زنان پس از انجام عمل لقاح و در هفتههای اول پس از آن، ممکن است علائمی همچون درد سینه، حساسیت سینه نسبت به لمس کردن، تهوع، خستگی و تکرر ادرار را تجربه کنند. برای آشنایی با مراقبت های مربوط به سه ماه اول بارداری کلیک کنید.
نحوه مشخص شدن جنسیت فرزند در هفته اول
شاید برایتان جالب باشد که بدانید نزدیک به ۲۰ میلیون اسپرم به منظوربارداری وارد دهانه رحم میشوند. اما از میان آنها تنها یک عدد بر روی تخمک نفوذ کرده و آن را بارور میسازد. اگر اسپرم دارای کروموزوم به صورت حرف Y باشد فرزند شما پسر بوده و اگر اسپرم مورد نظر به صورت x باشد شما صاحب یک فرزند دختر خواهید شد. این فرآیند و تعیین جنسیت فرزند معمولا از ماههای سومبارداری امکان پذیر است. با این حال برخی علائم در هفته اول بارداری میتواند به شما کمک کند که تا قبل از ماه سوم بتوانید جنسیت فرزند خود را تشخیص دهید.
آیا در هفته اول بارداری احتمال سقط جنین وجود دارد؟
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، در اکثر موارد سقط جنین در سه ماهه اول بارداری اتفاق میافتد. در واقع خطر سقط در هفته اول بارداری بسیار زیاد است اما با ورود به هفته ششم احتمال سقط جنین کاهش مییابد. سقط جنین در دورانبارداری و به خصوص در اوایل آن، ممکن است دلایل متعددی داشته باشد اما در بسیاری از موارد علت سقط به صورت ناشناخته باقی میماند. بر اساس نتایج تحقیقات صورت گرفته نزدیک به ۵۰ درصد سقط های اتفاق افتاده بر اثر اختلال در کروموزومها به وقوع پیوسته است.
آزمایش های تشخیص بارداری در هفته اول
برای تشخیص هفته اول بارداری، آزمایشاتی وجود دارد که مادران با آنها متوجه بارداری خواهند شد. در این بخش مقاله راجع به آزمایشات موجود توضیح داده ایم.
🟣 آزمایش بارداری بتا
یکی از آزمایشات تشخیصی هفته اول بارداری، آزمایش بارداری بتا است. در این آزمایش، میزان هورمون گنادوتروپین کوریونی (HCG) در ادرار یا خون مادر اندازه گیری میشود. این آزمایش را بلافاصله پس از عقب افتادن عادت ماهانه میتوانید انجام دهید. حتی 10 روز پس از بارداری بدون پیشگیری میتوانید این آزمایش بتا را انجام دهید.
🟡 آزمایش خون
آزمایش خون یکی دیگر از آزمایشاتی است که برای هفته اول بارداری انجام میشود. این آزمایش زودتر از آزمایشات دیگر بارداری را مشخص میکند.
🟠 سونوگرافی
سونوگرافی یکی از روش های آزمایشی برای تشخیص هفته اول بارداری است. البته که در هفته اول بارداری نیاز به انجام سونوگرافی نیست. اما اگر مدت طولانی برای باردار شدن در تلاش هستید، سونوگرافی به منظور بررسی فیبروم انجام میشود.
عوامل پرخطر سقط جنین در اوایل بارداری
در بسیاری از موارد علت سقط جنین ناشناخته است اما مواردی که در ادامه به آن اشاره میشود در سقط جنین بی تاثیر نیستند. در ادامه عوامل پرخطر در هفته اول بارداری را توضیح داده ایم.
🔻 وارد آمدن آسیب و ضربه به بدن
🔻 قرار گرفتن در معرض انواع اشعههای مضر و مواد شیمیایی
🔻استعمال دخانیات
🔻 استفاده بی رویه از کافئین
🔻 کشیدن سیگار
🔻داشتن سابقه سقط های مکرر
🔻 کاهش یا افزایش وزن
🔻داشتن بیماری مزمن مانند دیابت و عدم کنترل آن
🔻 ایجاد مشکل در رحم و یا دهانه آن
افرادی که دارای سن بالاتر از ۳۵ سال هستند استعداد سقط جنین را دارند. چرا که خطر سقط جنین در زنان بالای ۳۵ سال نسبت به زنان جوان تر بیشتر است.
مراقبتهای لازم در هفته اول بارداری
همان طور که گفتیم در هفته اول بارداری، شما ممکن است هیچ علامتی را مشاهده نکنید. در واقع شما در دوران پریود به سر میبرید و باردار نیستید. به همین دلیل بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی ازبارداری خود، به انجام بسیاری از رفتارهای پر خطر مبادرت کرده که ممکن است برای جنین مشکلاتی به وجود بیاورد. بنابراین توصیه میشود مادرانی که قصد دارند باردار شوند به مواردی که در ادامه به آن میپردازیم توجه داشته باشند. پیشنهاد میشود حتما مقاله دوران بارداری را هم بخوانید.
◻ از استعمال دخانیات، الکل و داروهای مختلف دوری کنید چرا که موارد ذکر شده باعث ایجاد نقصهای مادرزادی، سندروم الکل جنینی، بیماریهای تنفسی و کمبود وزن نوزاد در هنگام تولد میشوند.
◻ از مصرف قرصهای ضدبارداری بپرهیزید.
◻قبل از مصرف انواع داروها با پزشک خود مشورت نمایید.
◻ داروهایی که پزشک برایتان تجویز کرده را خودسرانه قطع نکنید.
◻ حدود ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک به صورت روزانه مصرف نمایید چرا که مصرف اسید فولیک از بروز نقصهای عصبی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری میکند.
◻در صورتی که استرس دارید، سعی کنید با انجام تکنیکهای مناسب آن را کاهش دهید.
◻ استفاده از رژیمهای غذایی سالم و همچنین ورزش کردن را در برنامه روزانه خود فراموش نکنید.
◻ در صورتی که دچار اضافه وزن هستید، سعی کنید هر چه زودتر در جهت کم کردن وزن خود اقدام کنید.
رابطه جنسی در هفته اول بارداری
هفته اول بارداری یعنی شما در دوره پریود هستید و تا دوره تخمک گذاری 14 روز فاصله دارید. در این مدت زمان میتوانید رابطه جنسی برقرار کنید. حتی اسپرم توانایی زنده ماندن تا 5 روز داخل رحم دارد. که احتمال لقاح را افزایش میدهد. اگر تلاش شما برای بارداری است، نباید از روان کننده ها استفاده کنید. این نکته هم به خاطر داشته باشید که برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری، آسیبی به جنین وارد نمیکند.
رژیم غذایی در هفته اول بارداری
از هفته اول بارداری باید رژیم غذایی را رعایت کنید. بارداری سالم و رشد مناسب کودک، نیازمند تغذیه سالم است. رژیم غذایی سالم در هفته اول بارداری شامل موارد زیر است.
✅ مصرف آب فراوان
✅ انواع میوه ها
✅کربوهیدرات پیچیده
✅ دانه و مغزها
✅ماهی بدون جیوه
✅ سبزیجات برگ دار
از همان هفته اول بارداری باید از دود و الکل پرهیز کنید. حتی مصرف کافئین، کربوهیدرات ساده و چربی های ترانس باعث آسیب به مادر و جنین میشود.
کلام آخر
هفته اول بارداری مانند تمامی هفته های دیگر باید دارای اهمیت باشد. اگر برای بارداری اقدام کرده اید و قصد بارداری دارید، حتما به تغذیه توجه کنید. مراقبت های لازم را انجام دهید. و تحت نظر پزشک باشید. بارداری سالم نیازمند روان آرام است. بنابراین علاوه بر پزشک، نیاز به روانشناس هم خواهید داشت.
مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری به شما مراجعین گرامی خدمات ارائه میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه هفته اول بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.