تکرر ادرار در کودک به عوامل متفاوتی بستگی دارد. اما امری سخت و پر دردسر برای والدین است. علل اصلی این بیماری عفونت ادراری شناخته شده است. اما علل دیگری مانند اختلال نگه داشتن ادرار، مصرف کافئین، دیابت شیرین، دیابت بی مزه، یبوست، کرمک و … در تکرر ادرار نقش دارند. اگر دفعات ادرار کودک شما در هر ساعت 6 الی 7 بار است به معنای تکرر ادرار میباشد. گاهی علل این اتفاق استرس و جلب توجه والدین است. برای درمان لازم است پزشک تکرر ادرار را تشخیص دهد و بر اساس علت بیماری شروع به درمان کند. در ادامه در رابطه با علت، علائم و درمان تکرر ادرار شرح دادهایم. در این زمینه میتوانید از خدمات مشاوره کودک استفاده نمایید.
تکرر ادرار در کودک
تکرر ادرار در کودک 4 تا 5 ساله معمولا اتفاق میافتد و علائمی مانند 7 بار ادرار در طول 1 ساعت دارد. علت تکرر ادرار را میتوان دیابت، عفونت های ادراری، مصرف دارو، بی توجهی والدین، استرس و … دانست. همانطور که گفته شد جدا از مسائل پزشکی و جسمانی، برخی کودکان به دلیل استرس به تکرر ادرار مبتلا میشوند. برخی نیز والدین بی توجهی دارند و برای جلب توجه تکرر ادرار دارند. اگر متوجه تکرر ادرار در کودک خود شده اید بهتر است تا ابتدا با او در رابطه با علائم و علل این اتفاق صحبت کنید. پس از گفتگو و متوجه شدن دلیل های روانشناختی حتما از روانشناس کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.
علت تکرر ادرار در کودک
تکرر ادرار در کودک به علت های مختلفی بستگی دارد. برخی به دلیل دیابت و دارو به این عارضه مبتلا میشوند. اما علل مختلفی وجود دارد که در ادامه شرح داده ایم.
- دیابت بی مزه که ناشی از کمبود مقدار هورمون است
- دیابت شیرین
- نوشیدن آب و مایعات زیاد
- تحریک کلیه
- مصرف مواد
- مصرف کافئین
- مصرف الکل
- استفاده از داروهای ضد فشار خون
- التهاب کلیه
- التهاب مثانه
- عفونت های مجاری ادرار
- استرس و فشار عصبی
- انسداد دستگاه ادراری
- یبوست
- دفع کلسیم در ادرار
- کرمک
- مصرف دارو
- انسداد ناکامل در پیشابراه
- التهاب ارگانهای اطراف مثانه
- توده در شکم
مثانه عصبی
یکی از علت های تکرر ادرار در کودک، مثانه عصبی است. در این وضعیت مثانه بیش فعال است. مثانه عصبی به صورت خیلی ناگهانی کودک را به ادرار وادار میکند. این وضعیت چون به صورت تصادفی اتفاق میافتد باعث ایجاد خجالت و مشکلات روزانه میشود. گاهی هنگام عطسه، در مدرسه یا شب هنگام خواب به تکرر ادرار دچار شوند. علت این اختلال عفونت دستگاه ادراری و مثانه عصبی میباشد.
وولوواژینیتیس
وولوواژینیتیس یکی از علل تکرر ادرار در کودک است. تحریکات پوست داخل و اطراف واژن دختران باعث تکرر ادرار میشود. این تکرر علائمی شبیه به عفونت ادراری دارد و قبل از دوران بلوغ در دختران بروز میکند. در این شرایط پوست واژن بسیار حساس است و در صورت شستشوی نامناسب باعث التهاب میشود.
اختلال نگه داشتن ادرار
اختلال نگه داشتن ادرار نمونه دیگری از علل تکرر ادرار در کودک است. در این اختلال، کودک مثانه را به طور کامل تخلیه نمیکند. این اختلال گاها علل جنسی ندارد و ناشی از اختلال رفتاری در کودکان است. حتی احساس میکند در کمترین زمان ممکنی که در دستشویی است فعالیت مهمی را از دست میدهد. در این شرایط ادرار را فقط تا جایی تخلیه میکند که درد و فشار را خالی کند. به تدریج عضله اسفنکتر بیش از حد فعال است و باعث تکرر ادرار خواهد شد.
پلاکیوریا کودکان | تکرر ادرار در کودک
پلاکیوریا حالتی تکرر ادرار در کودک است که با تکرار روزانه همراه است. این اختلال در کودکان با گروه سنی 3 تا 8 سال نمایان میشود. علت این بیماری ناشناخته است و شاید 10 تا 30 روز در روز نیاز به ادرار باشد. اغلب در کودکان نوپا مشاهده میشود و خوش خیم است. کمترین فاصله ادرار 15 تا 20 دقیقه است اما شاید هر 5 دقیقه ام اتفاق افتد. این حالت در کودکان 5 تا 6 ساله رایج است. پزشکان علت این بیماری را استرس نامیدند. دارو درمانی برای این اختلال تجویز نمیشود.
تکرر ادرار در کودک پسر
اگر پسر شما 6 تا 7 بار در طول ساعت ادرار کرده باشد یعنی به تکرر ادرار مبتلا است. البته پسران کمتر از دختران به تکرر ادرار در کودک مبتلا میشوند. آنها به عفوت ابتدای آلت تناسلی مبتلا هستند که باعث التهاب میشود. پسرانی که از یبوست رنج میبرند با خوردن رژیم غذایی فیبر دار و نوشیدن آب فراوان بهبود مییابند. اگر تکرر ادرار در کودک با درد و ناراحتی همراه باشد باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تکرر ادرار در کودک به صورت شبانه
تکرر ادرار در کودک گاهی هنگام خواب اتفاق میافتد. برخی از کودکان به دلیل انقطاع خواب از شب ادراری رنج میبرند. اگر انقطاع خواب کودک مدیریت شود، تکرر ادرار خود به خود رفع خواهد شد. درمان توسط پزشک انجام میشود. اما بهتر است از نوشیدنی های کافئین دار استفاده نکنید. علل تکرر ادرار در کودک را در ادامه اشاره کرده ایم.
- عفونت مجاری ادراری
- کمبود حجم مثانه
- عفونت ناحیه مثانه
- استرس
- رنج عاطفی
- اختلالات عصبی
- التهاب چند گانه
- تصلب بافت
- عفونت کلیه
علائم تکرر ادرار در کودک
تکرر ادرار در کودک نشان از وضعیت پزشکی است. این بیماری نیاز به درمان پزشکی دارد. کودکان ممکن است هنگام تکرر ادرار علائمی داشته باشند که در ادامه شرح داده ایم.
- احساس سوزش هنگام عبور ادرار از مجاری
- تب
- درد هنگام ادرار
- درد شکم
- نیاز فوری به ادرار
- تغییر در ظاهر ادرار
- ادرار تیره
- ادرار بو دار
- خیس شدن تخت خواب
- تشنگی
- کاهش وزن
تشخیص تکرر ادرار در کودک
تکرر ادرار در کودک گاهی نیاز به تشخیص اساسی دارد و باید کودک را نزد پزشک ببرید. برای تشخیص تکرر ادرار در کودک از موارد زیر استفاده میکنند.
1. کشت ادرار
یکی از روش های تشخیص تکرر ادرار در کودک، کشت ادرار است. اگر علائم کودک نشان از تکرر ادرار باشد متخصص با این روش باکتری های کودک که باعث عفونت میشود کمک میکند.
2. تست ادرار
یکی از روش های تشخیص تکرر ادرار، تست ادرار است. اگر علائم تکرر ادرار در کودک مشاهده شد، فورا به پزشک مراجعه کنید. تا با کمک تست ادرار تشخیص داده شود.
3. آزمایش خون
سومین روش برای تشخیص تکرر ادرار در کودک، آزمایش خون است. اگر با توجه به علائم، پزشک احساس کند که کودک دیابت دارد آزمایش خون را انجام میدهد.
پیشگیری از تکرر ادرار در کودک
- رعایت بهداشت ضروری است.
- درمان کودک مبتلا به دیابت نوع 1 به رژیم غذایی نیاز دارد.
- آموزش بهداشت ناحیه تناسلی را به کودک آموزش دهید.
- از شوینده های دستگاه تناسلی برای کودک استفاده کنید.
- لباس های تنگ برای کودک دختر نپوشانید.
- پوشک کودک را مرتب عوض کنید.
- به مقدار کافی به کودک آب دهید.
- آموزش سرویس بهداشتی رفتن را به کودک آموزش دهید.
درمان تکرر ادرار در کودک
درمان تکرر ادرار در کودک درمان بیماری زمینه ای است. شایع ترین علت تکرر ادرار در کودکان عفونت ادراری است. برای درمان تکرر ادرار در کودک، در ادامه پیشنهاداتی را ارائه داده ایک.
- اگر تکرر ادرار به دلیل بهداشت نامناسب باشد باید روش صحیح تمیز کردن قسمت تناسلی را به کودک آموزش دهید.
- کودک را به عادت سالم سرویس بهداشتی رفتن تشویق کنید.
- به کودک آموزش دهید تا ساعتی 2 الی 3 بار به سرویس برود.
- برای درمان کودکان با دیابت رژیم غذایی و نظارت بر میزان قند خون باید توسط پزشک انجام شود. گاهی برای کودکان انسولین تجویز میشود.
کلام آخر
تکرر ادرار در کودک مساله مهم و حائز اهمیتی است. گاهی کودکان به دلیل جلب توجه شروع به تکرر ادرار میکنند. اگر کودک شما در چنین شرایطی قرار دارد حتما از روانشناس و مشاورین کمک بگیرید تا مشکل کودک شما تا بزرگسالی ادامه پیدا نکند و بر طرف شود. مرکز مشاوره نی نی مایند به صورت تلفنی و حضوری به شما عزیزان خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تکرر ادرار در کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.