قرص کلوزاپین یکی از داروهای ضد روانپریشی است که برای درمان اختلالات روحی و روانی و بیماری های سایکوز همچون روان گسیختگی، اسکیزوفرنی و … استفاده میشود. استفاده از قرص کلوزاپین زمانی توسط پزشک تجویز میگردد که درمانهای دارویی دیگر پاسخگو نبوده باشند. کلوزاپین با تاثیر بر روی انتقال دهندگان عصبی مغز باعث کاهش توهم و کم شدن افکار خودکشی میشود، اما از مهمترین عوارض جانبی آن نیز آسیب به گلبولهای سفید و کاهش آنها میباشد. بنابراین کلوزاپین فقط باید با دستور پزشک استفاده گردد و مصرف خودسرانه آن حتی میتواند باعث مرگ شود. در ادامه پیرامون موارد و نحوه مصرف، عوارض جانبی، تداخلات دارویی و … قرص کلوزاپین اطلاعات بیشتری ارائه کردهایم.
فهرست مطالب
موارد مصرف قرص کلوزاپین
کلوزاپین از جمله داروهای ضد روانپریشی میباشد که اغلب برای درمان بیماریهای سایکوز همچون روانگسیختگی (توهم و هذیان) یا اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد. برای آشنایی با سایر داروهای ضد روانپریش کلیک کنید.
معمولا این دارو زمانی تجویز میگردد که بیماری در فرد، به دیگر روشها و داروهای درمانی پاسخگو نباشد و به عبارتی برای بیماران سایکوزی که در وضعیت وخیم بیماری قرار دارند، استفاده میشود. چراکه کلوزاپین دارای تاثیرات منفی بر روی گلبولهای سفید خون بیمار است. مهمترین موارد مصرف قرص کلوزاپین به شرح زیر است:
- در جهت درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و مقاوم به درمان
- درمان و کاهش افکار خودکشی در بیماران اسکیزوفرنی
- استفاده در بیماران مبتلا به مانیا و مقاوم به درمان
- درمان اختلالات شخصیت اسکیزوئید
نحوه مصرف قرص کلوزاپین
قرص کلوزاپین از جمله داروهایی است که مصرف آن باید زیر نظر پزشک انجام شود و استفاده خودسرانه از آن باعث بروز عوارض جانبی این دارو میشود.
بنابراین سعی کنید داروی کلوزاپین را مطابق با میزان و دوزمصرفی که پزشک تجویز کرده است، مصرف کنید و میزان دوز مصرفی آن را نیز به صورت خودسرانه کاهش و یا افزایش ندهید.
مصرف قرص کلوزاپین قبل و یا بعد از غذا امکان پذیر است. اگر قرص شما از نوع محلول است، بهتر است برای استفاده از آن از واحدهای اندازهگیری مخصوص داروهای مایع استفاده کنید.
معمولا این دارو توسط پزشک با دوز مصرفی کم و با توجه به وضعیت بیماری فرد تجویز میشود. بهتر است برای جلوگیری از بروز برخی عوارض جانبی آن شامل سرگیجه، خواب آلودگی، تشنج و … میزان دوز مصرفی را بیشتر نکنید و با دستور پزشک و به صورت تدریجی آن را کم کم افزایش دهید.
فراموش کردن مصرف کلوزاپین
از مهمترین مواردی که باعث اثر بخشی بیشتر قرص کلوزاپین میشود، استفاده از آن با برنامهای منظم است. اگر برای یک یا دو روز فراموش کردهاید که قرص کلوزاپین را مطابق برنامه خود و در ساعات مشخص آن مصرف کنید، بهتر است از مصرف خودسرانه این دارو خودداری کنید و برای دریافت برنامه جدید، به پزشک خود مراجعه نمایید.
اگر فقط یک دوز مصرفی را فراموش کردهاید، بهتر است تا زمان دوز بعدی صبر کنید و فقط یک دوز مصرف نمایید. به هیچ وجه به دلیل فراموش کردن مصرف کلوزاپین، میزان مصرف آن را دو برابر نکنید.
دوز مصرفی قرص کلوزاپین
معمولا میزان دوز مصرفی کلوزاپین برای بزرگسالان با دوز پایین شروع میگردد. به طوری که در اوایل مصرف، افراد باید دو بار در روز به میزان 12/5 تا 25 میلیگرم از آن را مصرف نمایند.
ممکن است پزشک با توجه به نوع بیماری، میزان مصرف کلوزاپین را به تدریج تا 300 و یا حتی 600 میلی گرم در روز نیز افزایش دهد. مصرف روزانه بیش از 900 میلی گرم از قرص کلوزاپین پیشنهاد نمیشود. همینطور حداکثر میزان استفاده از این دارو برای سالمندان و افراد با بیماریهای پزشکی نیز 100 تا 150 میلی گرم در روز است.
موارد منع مصرف قرص کلوزاپین
قرص کلوزاپین در برخی موارد ممنوعیت مصرف دارد و یا باید با احتیاط مصرف گردد. از مهمترین موارد منع مصرف قرص کلوزاپین میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- سابقه اختلالات خونی همچون سرطان خون، تعداد کم گلبولهای سفید خون
- مشکلات روده همچون ایلئوس فلج و سندرم روده تحریک پذیر
- دیابت و یا سابقه خانوادگی دیابت
- مشکلات تنفسی
- کلسترول بالا
- سطح تری گلیسیرید
- گلوکوم
- مشکلات قلبی، کلیوی و کبدی
- چاقی و یا سابقه خانوادگی چاقی
- تشنج
- مشکل در ادرار کردن
- آپنه خواب
بنابراین بهتر است در هنگام مراجعه به پزشک، اگر سابقه ابتلا به بیماری دارید و یا داروی خاصی مصرف میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی قرص کلوزاپین
استفاده از قرص کلوزاپین دارای برخی عوارض جانبی میباشد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره کردهایم:
- از بین رفتن گلبولهای سفید
- تضعیف سیستم ایمنی بدن
- افزایش وزن
- لرزش
- سرگیجه
- سردرد
- آبریزش بینی
- خواب آلودگی
- تهوع
- یبوست
- خشکی دهان و یا افزایش بزاق دهان
- دید تار
- افزایش ضربان قلب
- تعریق زیاد
- خطر تشنج با بالا رفتن دوز
بسیاری از عوارض جانبی کلوزاپین به مرور کم میشود. از دیگر عوارض نادر قرص کلوزاپین میتوان موارد زیر را نام برد:
- یرقان
- کم خونی همولوتیک
- ناتوانی جنسی
- انقباض صورت و عضلات
- رنگ پریدگی
- کاهش یا افزایش دمای بدن
- ژنیکو ماستی
- اختلال در قاعدگی
- نعوذ دائم
- کابوس شبانه
- احتقان بینی
- آریتمی قلبی
- گالاکتوره
- تغییرات فشار خون
- افزایش قند خون
- استفراغ
- مشکل در دفع ادرار
- میوکادریت و پروکادریت
در صورتی که عوارضی را که نام بردیم، به صورت مداوم داشتید و یا به صورت شدید تجربه کردید، بهتر است با پزشک خود در میان بگذارید. لازم است اشاره کنیم که عوارض جانبی قرص کلوزاپین در افراد مسن بیشتر میباشد و ممکن است برخی عوارض همچون یبوست، مشکل در ادرار، خواب آلودگی، سرگیجه و … در آنها شدیدتر باشد. برای آشنایی با سایر روشهای درمان اسکیزوفرنی کلیک کنید.
تداخلات دارویی قرص کلوزاپین
قرص کلوزاپین با برخی داروها دارای تداخلات میباشد. به این معنی که مصرف همزمان آنها میتواند باعث بروز عوارض جانبی دارو و یا کاهش اثربخشی آن شود.
برای جلوگیری از عوارض مصرف همزمان داروی کلوزاپین با داروهایی که با آنها در تداخل است، در ابتدا لیست داروهایی که مصرف میکنید را در اختیار پزشک معالج خود قرار دهید. از مهمترین داروهایی که با کلوزاپین دارای تداخل دارویی هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دولاسترون
- تاکرولیموس
- پروبوکول
- متادون
- آنتیبیوتیکها
- داروهای ضدافسردگی
- قرصهای ضد اضطراب و خواب آور شامل آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم
- داروهای ضد مالاریا
- قرصهای ریتم قلب
- داروهای درمان اختلالات روانی
- ضد صرع و تشنج مانند کاربامازپین و فنی توئین
- مسکنها مانند کدئین و هیدروکودون
- شل کننده عضلانی همچون کاریزوپرودول و سیکل بنزاپرین
- آنتی هیستامینها شامل ستیریزین و دیفن هیدرامین
نکات پایانی
- استفاده از کلوزاپین در دوران بارداری فقط برای موارد ضروری تجویز میشود. استفاده از این دارو در دوران بارداری باعث بروز علائم و نشانههایی همچون سفتی یا لرزش عضلات، خواب آلودگی، مشکلات تغذیه و تنفس یا گریه مداوم در نوزاد متولد شده میشود.
- داروی کلوزاپین قابل انتقال به شیر مادر نیز میباشد. بهتر است برای استفاده از قرص کلوزاپین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.
- از عوارض جانبی کلوزاپین سرگیجه و خواب آلودگی است و استفاده همزمان از الکل و یا ماری جوانا با آن نیز باعث تشدید این عوارض میگردد. بهتر است افراد در زمان مصرف کلوزاپین از انجام فعالیتهایی همچون رانندگی پرهیز کنند.
- اثر بخشی قرص کلوزاپین چند هفته بعد از مصرف مشخص میشود و دوره مصرف دارو نیز باید کامل شود.
- استفاده از کلوزاپین دارای تاثیرات منفی بر روی گلبولهای سفید است. افرادی که از کلوزاپین استفاده میکنند، بهتر است به طور مرتب آزمایش خون بدهند.
- قطع یکباره مصرف کلوزاپین باعث بروز عوارض جانبی دارو میشود. بهتر است قطع مصرف کلوزاپین زیر نظر پزشک و به صورت تدریجی انجام شود.
برای دریافت مشاوره در زمینه قرص کلوزاپین میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.