داروهای ضد افسردگی دستهای از داروها هستند که با اصلاح تعادل شیمیایی انتقال دهندههای عصبی در مغز، علائم افسردگی را کاهش میدهند. این اختلال یکی از شایع ترین اختالالات روانی است که بر تمام ابعاد زندگی انسان تاثیر میگذارد. به همین دلیل ضروری است که چارهای برای درمان آن اندیشید. دارو درمانی یکی از روشهای درمان افسردگی است که در کنار رواندرمانی مورد استفاده قرار میگیرد. دارو ضدافسردگی به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی کمک میکنند. همچنین شما میتوانید با دریافت مشاوره روانشناسی، گامی در جهت بهبود و افزایش کیفیت زندگی خود بردارید.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروهای ضد افسردگی میتوانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
انواع داروهای ضد افسردگی
داروهای مختلفی برای درمان افسردگی وجود دارد. قرص های ضدافسردگی با ایجاد واکنشهای شیمیایی در مغز افسردگی را کنترل میکنند. با این حال این داروها درمان قطعی نیستند، برای اطلاع از درمان افسردگی کلیک کنید. انواع دارو افسردگی به چند دسته تقسیم میشوند:
🔘داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCA)
داروهای سه حلقهای دستهای از داروها هستند که در درجه اول به عنوان درمان کننده افسردگی استفاده میشوند. داروهای این دسته شامل تریمیپرامین، داکسپین، آموکساپین، ایمی پرامین و نورتریپتیلین میباشند. برای آشنایی بیشتر با دسته داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای کلیک کنید.
🔘داروهای ضدافسردگی مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRI)
مهارکنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین دستهای از داروها هستند که به طور معمول به عنوان داروهای ضد افسردگی در درمان اختلال افسردگی اساسی، اختلالات اضطرابی و بیماریهای مربوط به کمبود سروتونین مورد استفاده قرار میگیرند. داروهای پروزاک یا قرص فلوکستین ، قرص سيتالوپرام و قرص آسنترا از این دسته هستند.
🔘داروهای ضدافسردگی مهار کنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI)
بازدارندههای مونوآمین اکسیداز دستهای از داروهای ضد افسردگی هستند که از فعالیت یک یا هر دو آنزیم مونوآمین اکسیداز جلوگیری میکنند. آنها بیشتر به عنوان داروهای افسردگی و به عنوان عامل درمانی موثر برای اختلال وحشت و هراس اجتماعی شناخته میشوند. داروهای این دسته مانند قرص ترانیل سیپرومین، فنلزین و ایزوکاربوکسید به دلیل عوارض جانبی و تداخلات دارویی، کمتر تجویز میگردند.
🔘داروهای ضد افسردگی مهارکننده های بازجذب سروتونین / نوراپی نفرین (SNRI)
داروهای مهارکنندههای جذب مجدد سروتونین – نوراپی نفرین دستهای از داروهای ضدافسردگی هستند که اختلال افسردگی اساسی، اختلالات اضطرابی، وسواس فکری، اختلال هراسی اجتماعی، اختلال بیش فعالی و… را درمان میکنند. داروهای این دسته شامل قرص پاروکستین ، دولوکستین، میلناسیپران، میرتازاپین و ونلافاکسین هستند.
🔘سایر داروهای ضد افسردگی
قرص و روش های دیگری هم وجود دارند که برای درمان افسردگی و اضطراب به کار میروند مانند اتموکسین، قرص بوپروپیون، نفازودون، زولپیدم ، قرص ماپروتیلین و…
مکانیسم اثر داروهای ضد افسردگی
به طور قطعی نمیتوان در این مورد نظر داد اما در بیشتر موارد داروهای ضد افسردگی بر انتقال دهنده های عصبی در مغز و یا گیرنده های مربوط به آنها اثر میگذارند. همچنین دو انتقال دهنده عصبی که بیشتر تحت تاثیر این داروها قرار میگیرند شامل سروتونین و نورآدرنالین میشوند.
جدید ترین داروهای ضد افسردگی
معروف ترین داروهای ضدافسردگی و همچنین جدیدترین آنها شامل گروه دارو های مهارکننده های انتخابی یازجذب سروتونین میشوند. در واقع جدید ترین داروهایی که به طور مکرر برای درمان انواع افسردگی تجویز میگردند؛ شامل فلوکستین، سیتالوپرام، سرترالین، پاروکستین و اسیتالوپرام میشود.
خطرات داروهای ضد افسردگی و مصرف بدون نسخه
داروهای ضد افسردگیها گاهی اوقات میتوانند عوارض جانبی ناخوشایند را ایجاد کنند، از جمله عوارض مصرف ضد افسردگی شامل حالت تهوع، افزایش اشتها و افزایش وزن، از دست دادن میل جنسی و سایر مشکلات جنسی، خستگی و خواب آلودگی، بی خوابی، خشکی دهان، تاری دید، یبوست و… میباشد.
بهترین داروی ضد افسردگی
زولوفت از متداولترین داروهای ضد افسردگی است و درصد بالایی از افراد مبتلا به افسردگی این دارو را مصرف کردهاند. داروهای SSRI و SNRI از موثرترین ضد افسردگی ها هستند و معمولا اکثر افراد به این دارو جواب داده و بهبود پیدا میکنند.
مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری
افسردگی در زمان بارداری میتواند در سلامت مادر و جنین اثر بگذارد. عوارض احتمالی مصرف ضد افسردگی ها شامل تغییرات وزن مادر و زایمان زودرس است. در دوران بارداری داروهای ضد افسردگی باید زیر نظر پزشک مصرف شود تا عوارض آن به حداقل برسد.
جایگزین های داروی ضد افسردگی
برخی مواد و داروهای طبیعی وجود دارد که میتوان آنها را جایگزین داروهای ضد افسردگی کرد. که عبارتند از:
🟣روغن اسطوخدوس
اسطوخدوس یکی از گیاهان دارویی قدیمی است که دارای فواید زیادی برای آرامش مغز و اعصاب میباشد. از آنجا که بسیاری از مبتلایان به افسردگی دچار اضطراب و بیخواب میشوند، اسطوخودوس میتواند به آنها کمک کند بدون عوارض جانبی داروهای خوابآور و یا داروهای ضد افسردگی بخوابند.
🔵بابونه
بابونه یک داروی گیاهی سنتی با اثر آرام بخش برای اعصاب است. این دارو برای تسکین علائم افسردگی و اضطراب نیز مورد استفاده قرار میگیرد و جزو داروهای ضد افسردگی محسوب میشود. استفاده همزمان از دارو ضد اضطراب و ضدافسردگی با داروهای گیاهی مانند بابونه توصیه نمیشود و باید تحت نظر پزشک مصرف گردد.
🟢داروهای ضد افسردگی | آویشن
گیاه آویشن نوعی گیاه دارویی برای درمان افسردگی بوده و دارای خواص دارویی مفید برای سلامتی انسان است. آویشن به عنوان یک ضد افسردگی (کاهش افسردگی) استفاده میشود.
🟡ویتامین B12
کاهش ویتامین B12 میتواند باعث افزایش افسردگی شود. افراد مبتلا به افسردگی باید روزانه یک میلی گرم مکمل B12 به عنوان داروهای ضد افسردگی مصرف کنند. مصرف ویتامین B12 برای تولید سروتونین یعنی ماده شیمیایی مسئول تنظیم خلق و خو لازم است.
🟠داروهای ضد افسردگی | اسیدهای چرب امگا 3
دوزهای زیاد اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است باعث بهبود خلق و خو و درمان افسردگی شود. اسیدهای چرب امگا 3 میتوانند اثرات هورمون مرتبط با استرس را کاهش دهند. بعضی از انواع ماهیهای چرب مانند ماهی تن و آلباكور حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. افرادی که ماهی نمیخورند و میخواهند میزان امگا 3 خود را افزایش دهند میتوانند آن را به عنوان مکمل مصرف کنند.
🔴روان درمانی
روش دیگری که باید در کنار داروهای ضد افسردگی از آنها استفاده کنید؛ شامل روان درمانی میگردد. در واقع در مورد درمان انواع افسردگی استفاده از دارودرمانی در کنار روان درمانی است که جواب میدهد. افراد باید با کمک متخصص علت افسردگی خود را پیدا کرده و آن را درمان نمایند.
کاربرد داروهای ضد افسردگی
داروهای ضد افسردگی همانطور که از اسم آنها نیز مشخص است برای درمان افسردگی به کار میروند. اما در موارد دیگری برای درمان اختلالات دیگر نیز کاربرد دارند. برای درمان اختلالات اضطرابی، اختلال هراس، انواع بیماری های وسواس فکری عملی، استرس پس از سانحه و همچنین حملات پانیک، از این دارو ها استفاده میکنند.
چگونگی مصرف داروهای ضد افسردگی
چگونگی مصرف داروهای ضد افسردگی و همچنین مدت زمان مصرف آنها باید توسط متخصص تعیین شود. این دارو عوارض بدی برای افراد ایجاد میکنند به همین دلیل افراد باید از مصرف خودسرانه آنها پرهیز کرده و حتما نظر پزشک از آنها استفاده کنند. در بیشتر موارد این داروها به شکل قرص بوده که در دوز های مختلفی وجود دارد.
داروهای ضد افسردگی اعتیادآور هستند؟
در بیشتر موارد مصرف داروهای ضد افسردگی منجر به وابستگی شده و افراد به سختی میتوانند آنها را مصرف نکنند. چرا که عملکرد طبیعی آنها بدون مصرف دارو به مخاطره افتاده، به همین دلیل ترجیح میدهند دوز مصرفی خود را به طور مرتب افزایش دهند. این دقیقا مانند اعتیاد نیست. اما به هر حال بهتر است افراد نکاتی را در این رابطه رعایت کنند.
سخن پایانی
داروهای ضد افسردگی شامل طیف وسیعی از داروها شده که علاوه بر درمان افسردگی، مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد میکند. همچنین برای همه انواع افسردگی نباید دارو مصرف کرد. افراد بهتر است در این زمینه با متخصص مربوطه مشورت کرده و همچنین حتما در کنار روش های دارویی از روش های روانشناختی نیز استفاده کنند. این دو روش در کنارهم برای درمان افسردگی بسیار موثر بوده و همچنین بروز مشکلات احتمالی را نیز به حداقل میرساند.
برای دریافت مشاوره افسردگی در مورد خودتان یا هرکدام از عزیزانتان میتوانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.