آیا راهی برای درمان شخصیت ضد اجتماعی وجود دارد؟ افراد مبتلا به این اختلال رفتارهای پرخطر و سودجویانهای دارند و به همین دلیل هم به خود و هم اطرافیان آسیب میرسانند. همین مساله ضرورت درمان آنان را افزایش میدهد. برای درمان اختلالات شخصیت، روشهای متعددی وجود دارد که با توجه به شرایط توسط روانشناس مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه این افراد برای درمان اقدامی نمیکنند، این مسئولیت بر عهده اطرافیان آنان قرار دارد. با آگاهی از روشهای درمانی میتوانید گامی موثر در جهت درمان و افزایش سلامت روان خود بردارید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان شخصیت ضد اجتماعی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
درمان شخصیت ضد اجتماعی
اولین گام درمان شخصیت ضد اجتماعی، تشخیص صحیح اختلال است. تشخیص اختلال شخصیت ضد اجتماعی کار سادهای نیست؛ مراجع به سادگی میتواند نقش فردی آرام و قابل اعتماد را برای روانشناس بازی کند. روان درمانگر برای آنکه فریب نخورد باید از مصاحبه پرفشار استفاده کند.
روانشناس در درمان شخصیت ضد اجتماعی باید بر احساسات مراجع تمرکز نماید. بروز هر یک از احساسات به جز احساس خشم و افسردگی بر درمان فرد تاثیر میگذارد. لازم است روانشناس در طول درمان با فرد همدلی داشته و او را حمایت کند. تجربه احساسات توسط فرد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی نشانگر پیشرفت درمان است.
بهتر است روانشناس و مراجع به روی مسائل بی خطر مانند مسائل و دغدغههای زندگی روزمره صحبت کنند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی معمولا با سیاست مداران و افرادی که قدرت در دست آنهاست مشکل دارند. روانشناس باید در این مورد بیطرفانه برخورد کند زیرا مراجع نظر ثابتی راجع به این مسائل دارد.
در درمان یک فرد دارای شخصیت ضد اجتماعی، لازم است فرد به بیهودگی برخی اعمالش پی ببرد و عواقب کارهایش را ببیند. حتی ممکن است پای او به زندان هم باز شود اما اگر این یک محرک برای فهمیدن عواقب اعمالش باشد به پیشبرد درمان کمک میکند. گروه درمانی و خانواده درمانی نیز میتواند به فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی کمک کند. رهبر گروه باید مراقب باشد تا رفتارهای خطرناک بروز پیدا نکند. در خانواده درمانی تبادل اطلاعات به درک و شناخت متقابل کمک میکند.
شخصیت ضد اجتماعی و اختلالات همراه آن
معمولا افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به اینکه مشکل اصلی درون خود آنهاست ایمان ندارند. نهایتا اطرافیان فرد هستند که از رفتارهایش به ستوه آمده و از او میخواهند که زیر نظر روانشناس قرار بگیرند. هر چند ممکن است این افراد به علت مشکلات دیگر نظیر افسردگی، اضطراب، خشم شدید یا درمان اعتیاد به روانشناس مراجعه نمایند. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه اختلال شخصیت ضد اجتماعی کلیک کنید.
درمان شخصیت ضد اجتماعی | رفتار با فرد مبتلا به شخصیت ضد اجتماعی
بهتر است اطرافیان فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی، روابط خود را با وی سامان دهند. به صورتی که کمترین آسیب را متوجه خود و دیگر اعضای خانواده کنند. اطرافیان باید به درست بودن رفتارشان به این افراد دقت نمایند. بهتر است حریم شخصی و مرز خود را با فرد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی حفظ کنید.
درصد رفتارهای خشونت آمیز با خانواده یا با همسر در این افراد چشمگیر است. بنابراین خانواده باید روشهای مراقبت از خود در برابر رفتارهای بیمار را بیاموزند. برای یادگیری این اصول باید به متخصص سلامت روان مراجعه نمایید. زندگی با افرادی که شخصیت ضد اجتماعی دارند اصلا ساده نیست؛ این افراد ماهرانه دروغ میگویند، رفتار بسیار جذابی دارند و در نتیجه به راحتی فردی را راضی به ازدواج با خود میکنند. آن ها هرگز به دنبال درمان شخصیت ضد اجتماعی نمی روند.
این رفتارها با هدف گرفتار کردن فرد مقابل انجام میشود تا در آینده بتواند رفتارهای خلاف قانونش را به راحتی دنبال کند. اگر شریک زندگی قصد مخالفت با رفتارهای وی را داشته باشد، با پرخاش، گریه یا هر کار دیگری ماجرا را به نفع خود تغییر میدهد. در چنین شرایطی نباید توقع پشیمانی از وی داشت زیرا او هیچ احساس شرمندگی ندارد. این افراد معمولا دیگران را مقصر رفتارهای بد خود میدانند.
برای انجام رایگان تست شخصیت شناسی کلیک کنید.
علائم و علل ابتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی
معمولا افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند؛ علائم و نشانه هایی مانند بدبینی، غرور و خودخواهی، دروغ گویی، تجریب اموال دیگران و رفتارهای تکانشگری، تحریک پذیری، عدم رعایت قوانین و… را از خود نشان میدهند. اطلاع از این علائم در فرایند درمان شخصیت ضد اجتماعی بسیار موثر هستند. همچنین دلایلی که باعث بروز چنین اختلالی در افراد میگردد نیز تا حد زیادی تحت تاثیر ژنتیک، شرایط خانوادگی، اتفاقات ناگوار گذشته و همچنین ابتلا به اختلال سلوک در دوران کودکی است.
تشخیص و درمان شخصیت ضد اجتماعی
از آنجایی که علائم اختلال شخصیت ضداجتماعی همپوشانی زیادی با دیگر اختلالات شخصیتی دارد؛ تشخیص آن کمی دشوار است. اما افراد با مشاهده علائمی که در قسمت قبلی ذکر شد باید برای تشخیص دقیق و درمان شخصیت ضد اجتماعی به متخصص مراجعه کرده و به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرند.
پیامدهای ابتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی
ابتلا به شخصیت ضد اجتماعی و همچنین عدم درمان و کنترل علائم آن میتواند باعث بروز مشکلات زیادی برای خود فرد و اطرافیان او شود. چنین فردی نه تنها به دیگران آسیب های زیادی از لحاظ روانی و حتی جسمانی وارد میکند؛ بلکه خودش هم در امان نیست. در واقع در چنین افرادی احتمال رفتارهای مانند خودکشی و خودجرحی، بسیار بالاست. به همین دلیل درمان شخصیت ضد اجتماعی حائز اهمیت است.
روش های درمان شخصیت ضد اجتماعی
اختلال شخصیت ضد اجتماعی هنگام که علائم خود را در فردی نشان داد دیگر فروکش نمیکند. این علائم از اوایل 15 سالگی یا قبل از آن خود را نشان میدهند و تا آخر دوره جوانی ممکن است فرد به بدترین کارها مرتکب شده باشد. بسیاری از این افراد دچار دردهای روان تنی و جسمی نیز هستند. هر چه سریعتر روند درمان خود را آغاز کنند از سرعت پیش رفت بیماری کاسته میشود. برخی از روشهای موثر در درمان شخصیت ضد اجتماعی به شرح زیر هستند:
⭕روان درمانی
روان درمانی یکی از موثرترین روشها برای درمان شخصیت ضد اجتماعی است. اگر فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در جای ثابتی مانند بیمارستان بستری شود و در آنجا روند درمان را طی کند، درمان با رویکرد روان درمانی را ترجیح میدهد. اما اگر فرد زیر نظر پزشک نباشد و ارتباط او با افراد شبیه به خودش قطع نشود، نه تنها انگیزهاش برای درمان از بین میرود بلکه دوباره دست به کارهای نادرست خود میزند. از همین رو لازم است روان درمانگر قوانین محکمی برای او وضع کند.
⭕درمان شخصیت ضد اجتماعی | درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری نوعی درمان است که به فرد یاد میدهد چگونه افکار و احساساتش به روی اعمالش تاثیر میگذارند. درمان شناختی رفتاری برای درمان اختلالات گسترده مانند اضطراب، افسردگی، فوبیا و اعتیاد مورد استفاده قرار میگیرد. این درمان کوتاه مدت است و هدف آن حل کردن یک مشکل خاص میباشد. در طول درمان فرد یاد میگیرد الگوهای مخرب ذهنی که بر اعمالش تاثیر میگذارند را مدیریت و حذف کند.
برای آشنایی با روش رفتار درمانی دیالکتیکی کلیک کنید.
⭕یادگیری اجتماعی
روش دیگر برای درمان شخصیت ضد اجتماعی، یادگیری اجتماعی است. فرد از طریق مشاهده عواقب منفی کار خود، مانند زندان، کمپ ترک مواد مخدر و… رفته رفته از فراوانی وقوع اعمال منفی خود میکاهد.
⭕درمان شخصیت ضد اجتماعی | دارو درمانی
ممکن است افراد مبتلا به این اختلال شخصیت با سایر اختلالات روحی و روانی هم موجه شوند. از اینها میتوان به افسردگی، اضطراب و خشم اشاره کرد. این علائم از طریق دارو درمانی برطرف میشوند. همچنین از آنجا که این افراد معمولا سوءمصرف مواد مخدر دارند باید داروها را زیر نظر پزشک و طبق دستور مصرف کنند.
پیشگیری از ابتلا به شخصیت ضد اجتماعی
برای پیشگیری از ابتلا به شخصیت ضد اجتماعی خانواده و اطرافیان باید از دوران کودکی فرد آغاز کنند. همانطور که گفته شد؛ از آنجایی که افرادی که مبتلا به اختلال سلوک در دوران کودکی هستند؛ بیشتر احتمال دارد که به شخصیت ضد اجتماعی هم مبتلا شوند، به همین دلیل درمان سلوک، بهترین راه پیشگیری از این موضوع است.
آیا اختلال شخصیت ضد اجتماعی درمان پذیر است؟
از طرفی درمان شخصیت ضد اجتماعی به طور قطعی نبوده و در بیشتر موارد افراد مبتلا اصلا برای درمان مراجعه نمیکنند. در واقع فقط تا حدی میتوان علائم آن را کنترل نمود. اما درمان آن به طور کامل امکانپذیر نیست. نمیتوان مدت زمان دقیقی برای آن در نظر گرفت. اما افراد هرچه زودتر اقدام کنند نتایج بهتری دریافت خواهند کرد.
سخن پایانی
شیوع ابتلا به شخصیت ضداجتماعی بسیار پایین است. اما به هر حال افراد باید اطلاعات کافی در این زمینه کسب کنند. چرا که احتمالا افراد مبتلا میتوانند آسیب های زیادی را به دیگران و حتی خودشان وارد کنند. اما متاسفانه هیچ روش قطعی برای درمان شخصیت ضد اجتماعی وجود ندارد و همین موضوع باعث بروز مشکلات بیشتری میگردد. آنها حتی برای درمان هم از خود مقاومت نشان داده و مراجعه نمیکنند. اما بهتر است اطرافیان به آنها کمک کرده و با شرایط حاصل از این اختلال آشنا باشند.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان شخصیت ضد اجتماعی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.