قرص میرتازاپین در دسته داروهای سه حلقهای و با خاصیت ضدافسرگی قرار دارد. مکانیزم اثر این دارو به این صورت است که تعادل مواد شیمیایی طبیعی در مغز را برقرار میکند و در نهایت بیمار احساس آرامش کرده و به مرور افسردگی او از بین میرود. استفاده از قرص میرتازاپین با عوارض جانبی بسیاری همراه است و استفاده خودسرانه از آن توصیه نمیشود. اگر پزشک مصرف قرص میرتازاپین را برای شما تجویز کرده است، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با نحوه مصرف، عوارض جانبی شایع و خطرناک، تداخلات داویی و … این قرص آشنا شویم. برای دریافت مشاوره افسردگی کلیک کنید.
موارد مصرف قرص میرتازاپین
قرص میرتازاپین از داروهای ضد افسردگی است و پزشکان این دارو را برای درمان افسردگی در بیماران تجویز میکنند. در صورتی که قرص میرتازاپین مطابق با تجویز پزشک و در دوز تعیین شده، مورد استفاده قرار گیرد؛ برای درمان افسردگی بسیار اثر بخش است.
عمکلرد این دارو به این صورت است که گیرندههای آدرنرژیک و سروتونین را مسدود میکند و باعث ایجاد احساس آرامش در بیمار میشود. از مهمترین موارد مصرف قرص میرتازاپین زمینههای اختلالات اضطرابی و افسردگی، اختلال وسواسی اجباری، بیخوابی و … میباشد. توصیه میشود برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی میرتازاپین، از مصرف خودسرانه آن بپرهیزید؛ چراکه میزان دوز مصرفی آن باید توسط پزشک متخصص تعیین شود. برای آشنایی با سایر داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
نحوه مصرف قرص میرتازاپین
اگر پزشک معالج استفاده از قرص میرتازاپین را برای شما تجویز کرده است، ابتدا زمانی را برای مطالعه بروشور داخل جعبه اختصاص دهید تا اطلاعات کافی پیرامون این دارو کسب کنید. میرتازاپین را مطابق با دوز مصرفی که پزشک تعیین کرده است، استفاده کنید. به صورت خودسرانه دوز مصرفی را کم و یا زیاد نکنید.
علائم بهبودی بیماری افسردگی پس از مصرف میرتازاپین متناسب با شرایط بیمار، یک تا چهار هفته پس از مصرف دارو نمایان میگردد. بنابراین سعی کنید در ساعات تعیین شده به صورت منظم داروی میرتازاپین را مصرف کنید و دوره درمان خود را تکمیل نمایید.
اگر در طول مصرف میرتازاپین شرایطی برایتان ایجاد شد که مصرف یک دوز را در ساعت مشخص، فراموش کردید در صورتی که نزدیک به دوز بعدی نبودید، میتوانید دوز تعیین شده را مصرف کنید. اما در صورتی که نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، بهتر است فقط یک دوز مصرف نمایید.
اگر پس از اتمام دوره درمان، شرایط بیماریتان بهبود پیدا نکرد، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کنید. در صورت نتیجه نگرفتن، به هیچ عنوان به صورت خودسرانه مصرف دارو را قطع نکنید و حتما با پزشک خود مشورت کنید.
[box type=”shadow”]
بیشتر بخوانید : ضد افسردگی های سه حلقه ای [/box]
موارد منع مصرف داروی میرتازاپین
استفاده از میرتازاپین در برخی شرایط دارای منع مصرف میباشد. بنابراین بهتر است قبل از استفاده از این دارو موارد منع مصرف میرتازاپین را بررسی کنید و یا پزشک خود را از شرایطتان مطلع سازید. از مهمترین موارد منع مصرف میرتازاپین میتوان موارد زیر را نام برد:
- سکته مغزی
- تشنج و اختلالات مربوط به صرع
- سابقه شخصی یا خانوادگی اختلالات روانی و یا اقدام به خودکشی
- مشکلات قلبی
- گلوکوم
- مشکلات کبدی و کلیوی
- دیابت
- کلسترول بالای خون
- فشار خون پایین
- مشکلات پروستات یا دفع ادرار
- کم آبی بدن یا تعریق، اسهال یا استفراغ شدید
عوارض جانبی قرص میرتازاپین
به طور کلی داروهایی که برای درمان افسردگی به کار میروند، دارای عوارض جانبی هستند. اطلاع از عوارض جانبی قرص میرتازاپین سبب میشود که فرد برای دریافت خدمات پزشکی به موقع اقدام کند.
برخی عوارض جانبی میرتازاپین شامل موارد زیر، شایع میباشند و به مرور از بین می روند.
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- سبکی سر
- افزایش اشتها
- افزایش وزن
- خشکی دهان یا یبوست
در صورتی که این دسته از عوارض جانبی شایع میرتازاپین ادامهدار بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به عوارض جدی و خطرناک میرتازاپین اشاره کردهایم که در صورت رویت هر یک سریعا پزشک خود را مطلع سازید.
- تورم دست و پا
- لرزش
- گیجی
- تب و گلو درد
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- سرگیجه شدید
- غش
- درد، تورم و قرمزی چشم
- تغییر و یا تار شدن دید
- بثورات پوستی
- خارش و تورم در قسمت های صورت، زبان و گلو
برای آشنایی بیشتر با عوارض داروهای اعصاب و روان کلیک کنید.
تداخلات دارویی میرتازاپین
تداخلات دارویی میرتازاپین میتواند عملکرد آن را برای درمان افسردگی دچار مشکل کند. توصیه ما به شما این است که اگر پزشک استفاده از این دارو را برای شما تجویز کرده است، حتما لیست داروهایی را که مصرف میکنید، در اختیار او قرار دهید. از جمله داروهایی که با میرتازاپین تداخل دارویی دارند، موارد زیر میباشند.
- لیتیوم
- سوماتریپتان
- ریزاتریپتان
- پاروکستین
- کلاریترومایسین
- ریفامپین
- فلوکستین
- ایتراکونازول
- کتوکونازول
- تلفینویر
- ریتوناویر
- کاربامازپین
- سایمتیدین
- دیازپام
- سکویناویر
- فنی تویین
- ترامادول
- آنتی هسیتامینها
- داروهای مسکن و شل کنندههای عضلانی
در نظر داشته باشید که تداخلات دارویی ضمن مختل کردن کارایی میرتازاپین حتی ممکن است باعث بروز عوارض جانبی جدی و خطرناک این دارو نیز شود. بنابراین حتی اگر یک داروی گیاهی را بدون نسخه تهیه کرده و مصرف میکنید؛ حتما پزشک خود را در جریان بگذارید. برای آشنایی با سایر روش های درمان افسردگی کلیک کنید.
مسمومیت با داروی میرتازاپین
مصرف بیش از اندازه از میرتازاپین باعث بروز عوارض مسمومیت و یا اوردوز با این دارو میشود. در صورتی که هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
- سرگیجه
- مشکلات حافظه
- خواب آلودگی
- مشکلات در ضربان قلب
نکات پایانی
- سالمندان نسبت به قرص میرتازاپین حساستر هستند و احتمال بروز عوارض جانبی این دارو در افراد مسن بیشتر میباشد.
- استفاده از میرتازاپین ممکن است باعث ایجاد خواب آلودگی و یا سرگیجه شود؛ بهتر است در زمان مصرف این دارو از انجام کارهایی که نیازمند هوشیاری بالا هستند، بپرهیزید.
- مصرف قرص میرتازاپین در دوران بارداری ممنوع است. استفاده از میرتازاپین در سه ماهه دوم بارداری باعث بروز علائمی همچون گریه طولانی، تنگی نفس، تشنج و … در نوزاد میشود.
- در صورتی که سلامتی کودک توسط پزشک تایید شود، میتوان از میرتازاپین در دوران شیردهی استفاده کرد.
- اگر تاریخ انقضای داروی میرتازاپین به پایان رسیده از مصرف آن اجتناب کنید.
- استفاده از میرتازاپین را به فرد دیگری با علائم یکسان با شما پیشنهاد نکنید.
میرتازاپین برای درمان افسردگی کاربرد دارد؛ ولی توصیه ما به شما این است که در کنار دارو درمانی، سعی کنید به کمک روانشناسان سبک زندگی خود را نیز تغییر دهید تا زودتر به بهبودی برسید. برای آشنایی بیشتر با علائم افسردگی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه قرص میرتازاپین میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.