رضایت شغلی در یک تعریف ساده به معنای میزان افکار و نگرش مثبت یک فرد نسبت به شغلی که دارد، میباشد. از مهمترین عواملی که در سلامت جسم و روان هر فردی تاثیرگذار است، رضایت شغلی اوست. داشتن رضایت شغلی میتواند بر دیگر جنبههای زندگی نیز تاثیر بگذارد؛ چون کسانی که از شغل خود رضایت ندارند و برای حاضر شدن در محل کار استرس و اضطراب دارند، دچار یک خستگی و نارضایتی دائمی میشوند و حتی ممکن است در طولانی مدت دچار برخی اختلالات همچون افسردگی و یا اضطراب فراگیر شوند. در ادامه به برخی راهکارهای موثر در زمینه افزایش رضایت شغلی اشاره کردهایم. درصورتی که مساله اتون حل نشدنی به نظر میاد حتما برای مشاوره شغلی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رضایتشغلی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره آنلاین با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
منظور از رضایت شغلی چیست؟
رضایتشغلی به این معنا است که هر زمان که فرد شغل خود را ارزیابی و بررسی میکند، احساس رضایت داشته باشد. در واقع زمانی که فکر کردن به شغل باعث ایجاد اضطراب، افسردگی، ناراحتی و سرخوردگی نشود به این معنا است که فرد دارای رضایت شغلی است.
البته داشتن رضایتشغلی نیز احساسی درونی میباشد و مفهومی ذهنی دارد. میزان رضایتشغلی در افراد با شرایط اجتماعی مختلف متفاوت است. به عنوان مثال دو پزشک با شرایط یکسان را در نظر بگیرید. ممکن است پزشک اول از شغل خود رضایت کامل داشته باشد اما پزشک دوم به این رشته علاقه نداشته و احساس ناخوشایندی تجربه کند. بنابراین رضایت شغلی با رسیدن به جایگاههای اجتماعی بالا به دست نمیآید و وابسته به احساسات درونی انسانها است.
انواع رضایت شغلی
متخصصان این حوزه، رضایت شغلی را به دو شکل درونی و بیرونی میدانند. زمانی که افراد با وجود تمام سختی ها و مشکلات کار خود به آن ادامه میدهند؛ دچار رضایت درونی بوده و در این حالت فرسودگی شغلی کمتری را نیز در طول زمان تجربه میکنند. اما زمانی که عوامل بیرونی نگهدارنده فرد در یک شغل هستند؛ به این معنی است که رضایت او وابسته به عوامل محیطی است و زمانی که این عوامل تقویت کننده نباشند؛ او هم به کار خود ادامه نخواهد داد.
اهمیت توجه به رضایت شغلی در کارمندان
بسیاری از کارفرمایان تنها به مسائل مالی توجه کرده و تصور میکنند زمانی که از این لحاظ کارمندان خود را تامین کنند؛ دیگر نیازی به انجام کارهای دیگر نیست. در صورتی که اگر مدیران با این مفهوم به درستی آشنا بوده میتوانند به موفقیت های بیشتری در کسب و کار خود برسند. در واقع این موضوع هم به نفع آنان تمام شده و هم کارمندان آنها. برخی از مزیت های اهمیت دادن به رضایت شغلی، شامل موارد زیر میشود.
- کاهش آمار استعفا
- بهره وری بالاتر
- کسب سود بیشتر
- ایجاد احساس وفاداری
ملاک و فاکتور های رسیدن به رضایت شغلی کدامند؟
داشتن رضایتشغلی، وابسته به فاکتورهای مختلفی از جمله توانمندیهای فرد، علایق و اهداف او است. اینکه متناسب با این فاکتورها به چه شغلی میپردازید، میتواند میزان رضایت مندی از شغل را تعریف کند. در ادامه به مهمترین ملاکهای رسیدن به رضایتشغلی اشاره کردهایم.
1- حرکت در جهت استعدادهای شخصی
هر فردی دارای استعداد و توانمندیهای منحصر به فردی میباشد. زمانی احساس رضایتمندی در زندگی و در تمامی زمینهها ایجاد میشود که فرد در جهت استعدادهای ذاتی و درونی خود حرکت کند.
بنابراین اینطور میتوان نتیجه گرفت که اگر فرد در زمینه استعدادهای ذاتی خود وارد شغلی شود، میزان رضایتمندی از شغل در او افزایش پیدا میکند. رضایت شغلی این معنا را میرساند که شغل نباید فقط برای امرار معاش روزانه و راهی برای کسب درآمد انتخاب شود؛ در واقع افراد باید بتوانند از طریق شغلی که انتخاب میکنند، رشد نیز داشته باشند.
2- رضایت شغلی با پیدا کردن معنایی در فعالیت
میزان نارضایتی از شغل، در میان کسانی که کار خود را بیمعنا و بیهوده تصور میکنند، بیشتر است. از عوامل تاثیرگذار در احساس رضایتمندی شغلی این است که فرد معنایی را در شغل خود پیدا کند و احساس کند که انجام این شغل برای او فایدهای دارد و میتواند به رشد و پیشرفت او کمک کند.
3- میزان درآمد متناسب با تلاش باشد
در صورتی که فرد احساس کند در برابر تلاشی که میکند، حقوق کمی دریافت میکند؛ میزان کمتری رضایت شغلی خواهد داشت. متناسب بودن درآمد با سطح تلاش فرد از عوامل اصلی رضایت شغلی است.
کسانی که طی سالها تلاش، نمیتوانند با کسب درآمد مناسب به خواستهها و اهداف خود برسند، به مرور احساس ناامیدی کرده و دچار نارضایتی از شغل میشوند.
4- جایگاه اجتماعی
از دیگر عوامل به وجود آورنده احساس مثبت در افراد در رابطه با شغل، جایگاه اجتماعی است. جایگاه اجتماعی که در نتیجه شغل به دست میآید، میتواند احترام و در نتیجه رضایت شغلی را نیز به همراه داشته باشد.
5- زمینه بروز خلاقیت
شغلهایی که زمینه بروز خلاقیت افراد در آن بیشتر است، رضایتمندی بیشتری را نیز برای شخص به همراه دارند. در این گونه از مشاغل انعطاف پذیر، فرد میتواند کنترل بیشتری بر روی شرایط داشته باشد و به خودشکوفایی برسد. صرفا اجرا کردن دستورات رئیس در محل کار، میتواند در نهایت منجر به احساس نارضایتی شغلی شود.
دلایل نداشتن رضایت شغلی در افراد چیست؟
شاید بهتر باشد به این موضوع هم بپردازیم که چه عواملی سبب میشود افراد از شغل خود رضایت نداشته باشند و به نارضایتی شغلی برسند. در ادامه به دلایل اصلی نارضایتی از شغل پرداختهایم. پیشنهاد میشود حتما مقاله انتخاب شغل مناسب را بخوانید.
1. نبود انگیزه برای انجام کار
اگر نسبت به انجام کارتان و حاضر شدن در محل کار، بیانگیزه باشید؛ بیشتر از سایر افراد دچار نارضایتی شغلی میشوید. داشتن انرژی کم برای انجام شغل و یا منتظر زمانهایی برای شانه خالی کردن از انجام کار و صرف زمان زیادی با گوشی تلفن همراه، از نشانههای بیانگیزه بودن نسبت به کار است.
سعی کنید برای کسب انگیزه کافی برای انجام شغل، بازخورد فعالیتهای خود را مشاهده کنید. اگر احساس میکنید که تلاشهای شما بیپاسخ گذاشته میشوند و یا فعالیتهایتان بازخوردی ندارد، با کارفرمای خود صحبت کنید تا متناسب با مهارتها و توانمندیهایی که دارید با شما رفتار شود.
برای آشنایی با راه های پی بردن به شغل مناسب من کلیک کنید.
2. ساعت کاری طولانی و زیاد
از دیگر دلایل نداشتن رضایت شغلی، ساعات کاری طولانی است که به مرور بر روی سلامت جسم و روان تاثیر میگذارد. بد نیست بدانید که ساعت کاری طولانی از عوامل فرسودگی شغلی نیز میباشد.
بهتر است با مدیر و یا کارفرمای خود صحیت کنید و کمی از مسئولیتهای کاری خود را کم کنید. این گونه شاید بتوانید کارهای خود را سازماندهی کنید و به ساعت کاری مناسبی برسید.
3.عدم ارتباط دوستانه با همکاران
داشتن محیط کار سرد و نداشتن ارتباط دوستانه با همکاران نیز از دیگر دلایل نارضایتی از شغلی است. سعی کنید با برخی از همکاران خود ارتباط دوستانهای برقرار کنید و این گونه با شرایط محیط کار و شغلتان سازگاری ایجاد کنید.
برای آشنایی با اقدامات لازم هنگام آزار جنسی در محیط کار کلیک کنید.
4. حقوق پایین
حقوق پایین و نداشتن امنیت مالی میتواند میزان رضایت شغلی را تا حد زیادی کاهش دهد. سعی کنید یا شغل خود را تغییر دهید و یا فعالیت خود را درون سازمانی که در آن در حال کار کردن هستید، بیشتر کنید تا به حقوق مناسبی برای رسیدن به خواستههایتان برسید.
5. عدم علاقه به شغل
انتخاب شغل اشتباه و بر خلاف علاقهمندیها، از دیگر عوامل نداشتن رضایت شغلی است. معمولا کسانی که فقط به دلیل کسب درآمد وارد یک شغلی میشوند و از روی اجبار تن به انجام آن دادهاند، پس از مدتی دچار نارضایتی شغلی میشوند.
هر کسی باید شغل خود را متناسب با علاقه مندیها و استعدادهایی که دارند انتخاب کنند تا به مرور رضایت شغلی نیز داشته باشند.
در این خصوص حتما مقاله بازگشت به کار بعد از اخراج را بخوانید.
اگر احساس میکنید رضایت شغلی ندارید، میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو در ارتباط باشید و مشاوره شغلی دریافت نمایید. در نظر داشته باشید بهتر است هر چه زودتر برای برطرف کردن نارضایتی شغلی اقدام کنید تا دچار فرسودگی شغلی نشوید.
تست های مربوطه به رضایت شغلی
رضایت شغلی به قدری موضوع مهمی است که حتی در این زمینه تست هایی نیز طراحی شده و افراد میتوانند حتی پیش از ورود به هرکاری متوجه شوند که تا چه میزان در آن موفق خواهند شد. برای انجام این تست ها بهتر است حتما از روانشناس کمک بگیرید. پرسشنامه رضایت شغلی بری فیلد و روث، پرسشنامه اسمیت، کندال و هالین، پرسشنامه رضایت شغلی وار، کوک و وال از این قبیل هستند.
عوامل مربوط به افزایش رضایت شغلی
برخی از عوامل بر داشتن و یا نداشتن رضایت شغلی تاثیر زیادی داشته و تغییر آنها این احساس را نیز در افراد تقویت و یا تخریب میکند. این موضوعات شاید به ظاهر کم اهمیت جلوه کنند؛ اما به طور مستقیم در طولانی مدت منجر به شکل گیری احساس رضایت شغلی در افراد میگردند. در این قسمت برخی از این عوامل را ذکر کرده ایم.
📌محیط کاری
📌مسئولیت های
📌سیاست و عملکردها
📌توجه به علایق و سرگرمی های افراد
📌خلاقیت
📌تقدیر و قدردانی از افراد
📌احترام
📌میزان حقوق
📌سن افراد
📌احساس تعلق
📌امکان پیشرفت شغلی
📌انعطاف پذیری
سخن پایانی
رضایت شغلی یکی از مهم ترین جنبه های مشاغل مختلف است که توجه به آن میتواند تاثیرات شگفت انگیزی بر زندگی افراد داشته باشد. با اینکه در بیشتر موارد به قدر کافی به آن توجه نمیشود؛ اما حتی تلاش در این زمینه هم میتواند موثر باشد. از این رو بهتر است به عنوان یک مدیر و یا کارمند برای افزایش این کیفیت تلاش کرده و حتما در این زمینه از یک روانشناس کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رضایتشغلی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره آنلاین با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.