صمیمیت بین خواهر و برادر باعث ایجاد آرامش در خانواده میشود. در برخی از خانوادهها این موضوع دارای اهمیت بسیاری است و اعضای خانواده برای ایجاد این صمیمیت تلاش میکنند. چراکه نوع رابطه خواهر و برادر با یکدیگر و صمیمیت میان آنها، دارای نقش موثری در شکلگیری شخصیت، یادگیری مهارتهای اجتماعی و شناختی و پیشرفتشان در زندگی است. این رابطه صمیمی باعث ایجاد احساس امنیت در دیگر اعضای خانواده نیز خواهد شد. در نتیجه صمیمیت بی خواهر و برادر موضوعی است که خانوادههای شاد به آن اهمیت میدهند. در صورتی که در خانواده شما چنین رابطهای وجود ندارد، میتوانید از خدمات مشاوره خانواده استفاده نمایید.
اهمیت صمیمیت میان خواهر و برادر
ستون اصلی واحد خانواده، رابطه اعضای آن با یکدیگر است. صمیمیت میان خواهر و برادر باعث میشود آنها در شرایط مختلف حامی و حمایتگر یکدیگر باشند. خواهر و برادر در یک خانواده از جنبههای مختلفی بر روی یکدیگر تاثیر میگذارند. در ادامه به چند مورد از تاثیر رابطه خواهر و برادر و صمیمیت میان آنها اشاره کردهایم:
- تاثیر بر روی رشد اجتماعی، شناختی و عاطفی
- تجربه برای ایجاد رابطه دوستی با دیگران
- حمایت و شکل گیری سیستم پشتیبانی داخل خانواده
- شکلگیری شخصیت
- تنظیم هیجانات همچون کنترل خشم و کاهش پرخاشگری
- شکلگیری هویت با تقلید از یکدیگر
[box type=”shadow”]
بیشتر بخوانید : اهمیت خانواده [/box]
علت نبود صمیمیت میان خواهر و برادر
صمیمیت میان دو خواهر و یا دو برادر راحتتر از صمیمیت میان خواهر و برادر شکل میگیرد. برخی عوامل همچون فاصله سنی بیشتر از چهار سال نیز میتواند این صمیمیت را بیشتر کند.
با این حال برخی از عوامل دارای تاثیر مثبت و یا تاثیر منفی بر روی ایجاد صمیمیت میان خواهر و برادر میباشند. در ادامه قصد داریم به موضوعاتی بپردازیم که باعث دوری و یا دعوای خواهر و برادر از یکدیگر میشود و مانع از صمیمیت میان آنها است.
فرق گذاشتن میان فرزندان
گاهی نبود صمیمیت میان خواهر و برادر و دعوای آنها با یکدیگر، مستقیما به رفتار والدین بستگی دارد. البته اعتقاد اکثر والدین این است که با فرزندانشان رفتار یکسانی دارند و تفاوتی میان آنها قائل نمیشوند. اما پدر و مادر ممکن است ناخواسته و با توجه به سن، جنسیت، خلق و خوی کودک و … رفتارهای متفاوتی را از خود نشان دهند.
اگر کودکی متوجه برخورد متفاوت والدین با خود و برادر و یا خواهرش شود، احساس میکند که والدینش او را دوست ندارند و به او بی توجهی میکنند و در پی این احساس با خواهر و یا برادر خود دعوا میکند.
اگر شما به عنوان والدین به فرزند کوچکتر خود به دلیل سن او، توجه بیشتری داشته باشید، فرزند بزرگتر شما احساس بیارزشی میکند. رفتار یکسان والدین با کودکان و رسیدگی و توجه به آنها، از مهمترین عاملهای ایجاد صمیمیت میان خواهر و برادر میباشد.
خلق و خوی کودکان
از دیگر عواملی که باعث عدم صمیمیت میان خواهر و برادر و همینطور دعوا میان آنها میشود، خلق و خوی کودکان است. کودکان هر کدام خلق و خوی متفاوت و در عین حال منحصر به فردی دارند.
بچههایی که دارای رفتارهای هیجانی هستند و تحرک بالایی دارند، ممکن است روابط منفی را با خواهر و برادر خود ایجاد کنند. اگر کودکی که دارای این خلق و خو است، فرزند اول نیز باشد، میتواند فارغ از خلق و خوی دیگر فرزندان، بر روی آنها نیز تاثیر خود را بگذارد. به این معنی که اگر فرزند اول خلق و خوی بدی داشته باشد، میتواند آن را به دیگر فرزندان نیز منتقل کند.
کیفیت رابطه پدر و مادر
از دیگر موارد تاثیرگذار بر روی صمیمیت بین خواهر و برادر کیفیت رابطه پدر و مادر میباشد. در واقع هر چه میزان اختلاف و مشکل در رابطه زناشویی پدر و مادر بیشتر باشد، احتمال دعوا میان فرزندان نیز بیشتر خواهد شد.
اختلافات میان والدین، استرس و اضطراب کودکان را افزایش میدهد که خود عاملی برای درگیری و دعوا با خواهر و با برادرشان است. هر چه در رابطه پدر و مادر صمیمیت بیشتری وجود داشته باشد، این صمیمیت وارد رابطه خواهر برادری نیز خواهد شد.
اتاق و وسایل مشترک
در رابطه خواهر و برادرانی که دارای فاصله سنی کمی هستند، معمولا پدر و مادر برای آنها اتاق و یا وسایل مشترکی را در نظر میگیرند. داشتن اتاق و وسایل مشترک از مهمترین دلایل درگیری و دعوای میان کودکان است.
بچهها نیاز دارند برای خود حریم خصوصی داشته باشند، داشتن اتاق مشترک در طولانی مدت باعث ایجاد درگیری و عدم صمیمیت در رابطه آنها میشود.
لازم است اشارهای داشته باشیم که خواهر و برادر به دلیل داشتن تفاوتهای جنسی، بهتر است در سن مشخصی از یکدیگر جدا شوند. چرا که کودکان از سنین ابتدایی میتوانند تفاوتهای جنسی یکدیگر را متوجه شوند و بهتر است دارای اتاق و حریم خصوصی مجزایی باشند.
از آنجایی که صحبت کردن پیرامون مسائل جنسی با کوکان مسالهای مهم است، میتوانید پیرامون آن با یک روانشناس مشورت کنید.
تفاوت سنی
پیشتر اشاره کردیم که تفاوت سنی بیشتر از چهار سال میتواند در ایجاد صمیمیت میان فرزندان خانواده، نقش داشته باشد. اما لازم است در نظر داشته باشید که تفاوت سنی زیاد نیز از عواملی است که باعث دعوای فرزندان با یکدیگر میشود؛ چراکه آزادیهای مربوط به هر سن و همینطور محدودیتها ممکن است برای فرزند کوچکتر قابل درک نباشد.
به عنوان مثال اگر فرزند بزرگ شما در سنی است که میتواند با دوستان خود بیرون برود؛ این موضوع برای فرزند کوچکتان قابل درک نیست و باعث ایجاد نزاع و درگیری میان آنها خواهد شد.
رقابت طلبی
تشویق فرزندان و توجه به آنان، برایشان خوشایند است؛ اما گاهی همین تشویق و تحسین باعث ایجاد احساس رقابت طلبی میشود. بنابراین از دیگر عوامل دعوا میان خواهر و برادر و عدم صمیمیت میان آنها، رقابت طلبی است. چراکه سعی میکنند برای جلو زدن از یکدیگر باهم بحث کنند. توجه والدین به تعریف و تحسین یکسان از هر دو فرزند، میتواند در این زمینه موثر باشد.
والدین در ایجاد صمیمیت بین خواهر و برادر چه نقشی دارند؟
والدین دارای نقش بسیار مهمی در ایجاد صمیمیت بین خواهر و برادر هستند. در ادامه به موارد مهمی در زمینه نقش والدین در رابطه صمیمانه میان خواهر و برادر اشاره کردهایم :
- هیچ گونه بی احترامی میان خواهر و برادر نباید از سوی والدین بیاهمیت باشد. پدر و مادر وظیفه دارند تا احترام گذاشتن و دریافت احترام مقابل را به فرزندان خود بیاموزند.
- به هیچ وجه میان فرزندان خود فرق و تبعیض قائل نشوید، چراکه این عامل بزرگترین دلیل دعوا میان فرزندان است. سعی کنید برای هر کدام متناسب با علاقه مندیهایی که دارند، زمان و وقت بگذارید و به هر دوی آنها احساس مهم و باارزش بودن بدهید.
- به فرزندان خود، به یک انداه آزادی و زمینه اظهار نظر بدهید. آنها باید فرصت صحبت کردن بدون ترس از قضاوت شدن را داشته باشند. بنابراین اگر دعوایی میان آنها ایجاد شد، بهتر است به هر دو فرصت دهید، نظرات خود را ارائه دهند.
- والدین باید به فرزندانشان بیاموزند، ممکن است افراد حتی با خواهر و یا برادر خود به مشکل بخورند و اختلاف نظر داشته باشند. آنها باید سعی کنند و بلد باشند از راههای معقولانهتری به جز بحث و دعوا، اختلاف میان خودشان را حل کنند. میتوانید برای این دسته از اختلافها قوانینی را در خانه وضع کنید و از آنها بخواهید بر قوانین پایبند باشند.
راهکارهای ایجاد صمیمیت میان خواهر و برادر
صمیمیت بین خواهر و برادر و به طور کلی اعضای خانواده، باعث شکلگیری یک خانواده سالم، بدون خشونت و اختلافات میشود. برای آشنایی با نشانه های خانواده سالم کلیک کنید. در ادامه به راههای افزایش صمیمیت با خواهر و برادر اشاره کردهایم :
- در مورد خواهر و یا برادرتان در کنار دوستان و یا دیگر اعضای خانواده بدگویی نکنید.
- اگر شما و خواهر و یا برادرتان، دارای دیدگاههای متفاوتی هستید، سعی کنید به عقاید یکدیگر احترام بگذارید.
- در رابطههای خواهر و برادری سعی کنید با یکدیگر با زبانی خوب و شیرین صحبت کنید. حتی اگر انتقادی نیز دارید، استفاده از لحن مناسب میتواند مانع از ایجاد درگیری و تنش میان شما باشد.
- با برخی کارهای کوچک و مورد علاقه خواهر و یا برادرتان سعی کنید او را خوشحال کنید.
- در ارتباط با خواهر و یا برادر خود، رفتار صادقانهای را از خود نشان دهید.
- سعی کنید در شرایط سخت زندگی مثل بیماری، از دست دادن شغل و یا … حامی خواهر و یا برادرتان باشید. دریافت حمایت عاطفی از سوی خواهر و برادر میزان صمیمیت میان آنها را افزایش خواهد داد.
برای دریافت مشاوره در زمینه صمیمیت بین خواهر و برادر میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره خانواده تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.