آموزش دستشویی به کودک (آو)


آموزش دستشویی به کودک یکی از مراحل رشد در دوران کودکی تقریبا بعد از دو سالگی است. والدین در این مورد چالش های زیادی را تجربه می‌کنند. همچنین روش های مختلفی برای اینکار وجود دارد و عوامل مختلفی بر روی آن موثر هستند. حتی بسیاری از خانواده ها در این دوران مجبور به شستن وسایل خانه و حتی خود کودک می‌شوند. اما این دوران موقت بوده و به زودی کودک اینکار را می‌آموزد. اما نحوه آموزش و همچنین مواجهه کودک با این تغییر نیز بسیار اهمیت دارد. چرا که اگر در این دوران خانواده ها از روش های نامناسب استفاده کنند؛ نه تنها کودک اینکار را به درستی نمی‌آموزد؛ بلکه این مدت زمان بیشتر هم طول می‌کشد. از طرفی در آینده کودک نیز موثر است. برای دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.

آموزش دستشویی به کودک

آموزش دستشویی به کودک یکی از موارد بهداشتی است که بر سلامت جسمانی کودک نیز تاثیر دارد. همچنین کودک به صورت طبیعی مایل به یادگیری اینکار نیست و یا اطلاعی از آن ندارد. در واقع اینکار مانند صحبت کردن نیست که کودک بعد از مدتی به صورت خودجوش شروع به صحبت کردن بکند. از طرفی استفاده از پوشک نیز آنها را گاهی اذیت می‌کند. به همین دلیل والدین باید در این مورد به صورت مستقیم صحبت کرده و با استفاده از روش های مختلف این رفتار را به آنها بیاموزند. احتمالا مشکلات زیادی در این دوران به وجود آمده و والدین را دچار دردسر می‌کند. اما به هر حال باید با آنها مواجه شد و برخورد کرد. برای اطلاع از زمان جدا کردن اتاق خواب کودک کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه آموزش دستوشیی به کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

سن آموزش دستشویی به کودک

به طور کلی سن یکی از مهم ترین مسائل در مورد آموزش دستشویی به کودکان است. با اینکه عوامل متعددی بر آن موثر است؛ اما به هر حال والدین باید با توجه به سن کودکان عمل کنند. در بیشتر موارد کودکان در سن سه سالگی به استقلال کامل برای دستشویی رفتن می‌رسند. این به معنی حذف ناگهانی و بی مقدمه پوشک نیست. بلکه والدین باید قدم به قدم در این مورد پیش روند. معمولا پسران تا سن 31 ماهگی و دختران تا سن 29 ماهگی باید از پوشک استفاده کنند. در بین سنین 2 تا 3 سالگی بهترین زمان برای آموزش دستشویی رفتن به کودک است؛ که بهتر است با روش های اجباری و نادرست همراه نباشد.

نشانه های آمادگی برای آموزش دستشویی به کودک

در بیشتر موارد کودکان رفتارها و نشانه هایی از خود بروز می‌کنند که والدین متوجه آمادگی آنها برای آموزش دستشویی به کودک می‌شوند. با اینکه قطعا با توجه سن، والدین متوجه این موضوع می‌شوند؛ اما به هر حال برخی از علائم رفتاری نیز در این مورد موثر هستند. برای مثال کودکانی که آمادگی این آموزش را دارند؛ برای مدت زمان طولانی پوشک خود را کثیف نکرده وتوانایی نگه داشتن دستشویی خود را برای مدت زمان طولانی دارند. معمولا در این شرایط والدین باید آموزش را شروع کرده و با کودک خود همراهی کنند.

روش های آموزش دستشویی به کودک

در زمینه آموزش دستشویی به کودک، نکاتی وجود دارد که با رعایت کردن آنها والدین می‌توانند؛ این دوران را بهتر و راحت تر پشت سر بگذارند. برخی از این روش ها شامل موارد زیر می‌شوند. برای آشنایی با اصول تربیت کودک کلیک کنید.

✨برنامه ریزی و استفاده از روش های خلاق

در مورد آموزش دستشویی به کودکف در قدم اول والدین باید  در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند. شرایط خانوادگی خود را در نظر گرفته و همچنین به کودک نیز توجه کنند. از طرفی معمولا شروع این فرایند در زمان تابستان و فصل گرما با سختی کمتری همراه است. باید به اعضای دیگر نیز توجه کرده و شرایط را طوری فراهم کرد به هیچکس فشار وارد نشود.

✨کتاب خانوادن و استفاده از محتواهای آموزشی

یکی از روش هایی که برای آموزش دستشویی به کودک بسیار موثر واقع می‌شود؛ استفاده از کتاب ها یا فیلم هایی در این زمینه برای کودکان است. البته گاهی والدین کل آموزش را به چنین روش هایی می‌سپارند و خود هیچ تلاشی در این زمینه نمی‌کنند. از طرفی از کودک نیز انتظار دارند که اینکار را به درستی انجام دهند. اما بهتر است در کنار استفاده از کتاب و فیلم های آموزشی، والدین خود مواردی را به کودک آموزش یاد داده و با توجه به شرایط خانه خود عمل کنند.

✨استفاده از صندلی های مخصوص

همچنین برای آموزش دستشویی به کودک، باید از صندلی ها و ابزارهای این چنینی نیز استفاده کرد. این صندلی ها نه تنها برای کوک انگیزه کافی ایجاد می‌کنند؛ بلکه دستشویی رفتن را برای کودک آسان تر می‌کنند. البته در این شرایط احتمال دارد که تنها کودک طرز استفاده از توالت فرنگی را بیاموزد؛ اما بهتر است والدین روش استفاده از هر دو نوع دستشویی را به کودک آموزش دهند. همچنین علاوه بر این موضوع، والدین باید نحوه شستن دست ها و همچنین شستن ناحیه تناسلی را نیز به کودک بیاموزند.

✨حذف کردن پوشک به صورت دوره ای

در ابتدا والدین باید برای آموزش دستشویی به کودک، پوشک او را به صورت دوره ای حذف کنند. برای مثال زمانی که در خانه خودشان هستند؛ پوشک را حذف کرده و او را تشویق کنند تا در صورت داشتن احساس دستشویی، این موضوع را اطلاع دهد. در چنین شرایطی کودک به نبستن پوشک نیز عادت می‌کند.

✨استفاده از پاداش و روش های تشویقی

در مورد این نوع آموزش، والدین می‌توانند از روش های تنبیه و پاداش نیز استفاده کنند. در واقع آنها باید برای اطلاع دادن دستشویی و یا رفتن به سرویس بهداشتی به صورت خودجوش، کودک خود را مورد تشویق قرار دهند. با اینکار کودک می‌آموزد که این موضوع را اطلاع داده و یا حتی خودش اقدام کند. از طرفی انگیزه ای برای او نیز ایجاد می‌شود.

✨در نظر گرفتن شرایط روانی کودک

در این دوران باید شرایط روانی کودک را نیز در نظر گرفت، بدون آمادگی اینکار را نکرد. برای مثال اگر کودک در دوران پر استرس و اضطرابی قرار دارد؛ بهتر است او را مجبور به ترک کردن پوشک نکنید. همچنین اگر به تازگی تغییراتی در شرایط خانواده ایجاد شده، باید بعد از گذشت مدتی این فرایند را آغاز کنید.

مواردی که باید در آموزش دستشویی به کودک در نظر گرفت

همچنین در دوران آموزش دستشویی به کودک، باید ملاحضاتی را نیز در نظر گرفت. برخی از خانواده ها به دلیل شرایطی که در این دوران در محیط آنها ایجاد می‌شود کلافه شده به همین دلیل به کودک فشار زیادی وارد می‌کنند. برای مثال به این دلیل او را تنبیه کرده و یا او را سرزنش می‌کنند. از طرفی بهتر است به کودک لباس های راحت تری پوشاند و محیط دستشویی را به گونه ای اماده کرده آنها دچار مشکل نشوند. اگر آنها در مورد موضوعی دچار اشتباه می‌شوند؛ باید تنها به آنها توضیح داد و روش های پرخاشگرانه مشکلی را حل نمی‌کنند. برای جلوگیری از پیامدهای ترساندن کودک کلیک کنید.

سخن پایانی

فراموش نکنید که آموزش دستشویی به کودک نیاز به زمان و انرژی کافی دارد. نباید در این مورد عجله کرد و یا کودک را در شرایط نامناسبی قرار داد. از طرفی می‌توان برای جلوگیری از عوارض احتمالی این موضوع از یک روانشناس کودک نیز کمک گرفت. کودکان برای مستقل شدن نیاز به دلسوزی و حمایت داشته و باید از آنها حمایت کرد. در صورت استفاده از روش های نامناسب، شاید کودکان اینکار را یاد بگیرند؛ اما برای آنها عواقب روانی بدتری ایجاد می‌شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه آموزش دستوشیی به کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *