فتیشیسم یکی از انواع اختلالات و نابهنجاریهای جنسی است که بر تمایلات و رفتارهای فرد در رابطه جنسی تاثیر میگذارد. فرد مبتلا به یک شی خاص یا یکی از اعضای بدن پاتنر خود علاقه دارد و تنها با تمرکز بر آن تحریک شده و به اوج لذت جنسی میرسد. این اختلال در مواقع شدید، منجر به رفتارهایی همچون دزدی برای به دست آوردن وسایل مورد نظر میشود. اگر از این گونه رفتارهای جنسی تا به حال اطلاعی نداشتید و شریک شما این رفتارها را از خود بروز داده نباید بترسید، فتیشیسم مسئله خطرناکی نیست و تا جایی که به دو طرف آسیبی نرساند، مشکلی ایجاد نمیکند اما بهتر است درباره احساسات و تداعیهای که زمان رابطه جنسی در این شرایط برایتان ایجاد میشود با روانشناس صحبت کنید.
فتیشیسم چیست؟
فتیش یا فتیشیسم به برانگیختگی جنسی یا در مواردی ارضای جنسی با یک عضو خاص مثل پا ، دست و اشیاء مرتبط آنها همچون دستکش، جوراب، کفش و… گفته میشود. برانگیختگی و تمایل فرد به اشیا و اعضای فتیش در رویاها و یا رفتار او خود را نشان میدهد. عارضه فتیش به هیچ عنوان خطرناک نیست اما در مواردی برای فرد مبتلا و پارتنر او ایجاد مشکل میکند.
علائم و ویژگی های فتیشیسم
فتیش انواع مختلفی دارد و به همین دلایل با علائم متفاوتی نیز خود را نشان میدهد. اما به طور کلی میتوان گفت افرادی که دارای این اختلال باشند از رابطه جنسی معمولی لذتی که باید را نمیبرند و به جای تمرکز بر روی شریک جنسی، به طرزی بیمارگونه به اعضای بدن (مثل پا) و البسه او (مثل جوراب، کفش و دستکش) توجه میکنند.
این افراد تمایل زیادی به بوسیدن عضو مورد نظر یا لمس آن با دهانشان دارند. مثلا دوست دارند که دست پارتنر خود را ببوسند و انگشتان او را در دهان ببرند. در اکثر مواقع نیز پوزیشنهایی را انتخاب میکنند که توسط عضو مورد نظر تحقیر شوند مثلا فردی که فتیش پا داشته باشد دوست دارد زیر پاهای شریک خود بخوابد، یا فردی که فتیش دست داشته باشد تمایل دارد از شریک خود سیلی بخورد.
در افرادی که تازه به بلوغ رسیدهاند و هنوز رابطه جنسی را تجربه نکردهاند، اختلال به صورت رویاها و فانتزیهایی که رنگ و بوی فتیش در آنها مشهود است، نمایان میشود. اگر این مساله به مدت شش ماه یا بیشتر طول بکشد و زندگی عادی نوجوان را دچار اختلال کند باید درمان مورد درمان قرار گیرد.
ممکن است این اختلال در حالت مزمن فرد را وادار به دزدی وسایلی کند که از دیدن و لمس آنها لذت میبرد مثل جوراب، کفش، سینه بند و یا لباس زیر زنانه. این افراد معمولا کلکسیونی از اشیا مرتبط با فتیشیسم خود درست میکنند.
انواع فتیشیسم
فتیشیسم یکی از انواع پارافیلیا یا همان انحرافات جنسی بوده که خود نیز طیف وسیعی از رفتارهای جنسی را در برمیگیرد. رایج ترین نوع فتیش، فوت فتیش است. اما برخی از افراد به دیگر اعضا و حتی وسایل نیز در حین رابطه جنسی علاقه دارند. برخی انواع این نوع از فانتزی جنسی، شامل موارد زیر میشود.
کاتوپترونوفیلیا که در این نوع افراد علاقه به برقراری رابطه جنسی در مقابل آینه دارند.
در آنیلیلاگنیا، مردان به افرادی که سن بیشتری نسبت به آنها علاقمند میشوند.
اسیگماتوفیلی، تحریک از طریق مشاهده تتو یا پیرسینگ روی بدن طرف مقابل است.
نازولینگوس علاقه به مکیدن بینی در حین رایطه جنسی است.
آگلماتوفیلی تحریک جنسی به وسیله عروسک جنسی یا مانکن است.
فوت فتیش یا فتیش پا شایع ترین شکل فتیش
فوت فتیش که به برانگیختگی جنسی و ارضای جنسی فرد فتیشیست با پا و کفش پارتنر خود گفته میشود، اختلالی شایع است که معمولا مردان بیشتر از زنان درگیر آن میشوند.
البته تمایل بیشتر در رابطه جنسی به پا صرفا به معنی اختلال فتیش نیست. همان طور که افراد در افکار با هم تفاوتهای زیادی دارند در فانتزیهای جنسی هم این تفاوتها بی شمار دیده میشود. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده پاها به دلیل نورونها و سلولهای بسیار، بعد از اندامهای جنسی بیشترین تحریک کنندگی را دارند.
اختلال فتیشیسم در صورتی مطرح میشود که بر روی زندگی عادی فرد تاثیر منفی گذاشته و او بدون برانگیختگی جنسی از طریق پا و وسایل مربوط به آن، به اوج لذت جنسی نرسد.
دلایل اختلال فتیشیسم
فتیشیسم جنسی یکی از پیچیدهترین و گیج کنندهترین انواع رفتار جنسی میباشد و به همین دلیل، علت قطعی آن هنوز ناشناخته است و از فردی به فرد دیگر فرق میکند، اما فرضیه هایی نیز درباره آن مطرح است:
🔷مشکلات دوره کودکی
مانند بسیاری از کج رویهای جنسی، به احتمال زیاد اختلال فتیش نیز ریشه در تربیت نادرست وبازیهای غلط و تنبیهات دردناک یا حتی تجاوز در کودکی دارد. بیشتر افرادی که در کودکی مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته اند و یا شاهد رفتارهای جنسی نامناسب دیگران بوده اند؛ در اینده بیشتر احتمال دارد که گرایشاتی نسبت به فتیشیسم پبدا کنند.
🔷محیط و تربیت نادرست
برخی دانشمندان معتقدند که نبود یک زمینه اجتماعی مناسب برای رابطه جنسی و محروم بودن از ارتباطات جنسی اجتماعی بعد از بلوغ جنسی، باعث میشوند فرد به دنبال رضایت و لذت جنسی از راههایی که نیاز کمتری به ارتباطات اجتماعی دارند، مثل ارضای امیال جنسی خود با وسایل یا اندامهای غیر جنسی باشد. به طور کلی محیط در شکل گیری رفتارهای جنسی افراد و همچنین فانتزی های آنان بسیار موثر است. یکی از دلایل بروز فتیشیسم نیز، همین موضوع است.
🔷کمبود اعتماد به نفس
گاهی نیز به دلیل عدم یا کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس ممکن است فرد از میزان جذابیت، قوه و توانایی خود برای درگیر شدن در یک رابطه جنسی عادی مطمئن نباشد. در این شرایط فرد با تکیه بر اشیاء و میل به آنها خود را ایمن میکند. توجه کنید که این افراد با درمان کمبود عزت نفس خود می توانند مشکل فتیشیسم جنسی را نیز برطرف سازند. اعتماد به نفس و همچنین خودانگاره خوب در رابطه جنسی، بسیار موثر است. افراد باید بدن خود را دوست داشته باشند و در این مورد سخت گیری نکنند.
🔷تقلید از فیلم های پورن
افرادی که به تماشای فیلم های پورن، اعتیاد دارند و یا به رفتارهای انجام شده در این فیلم ها علاقه دارند؛ بیشتر به فتیشیسم مبتلا میشود. اما رابطه جنسی بسیار از فیلم های متفاوت است و امکان انجام تمام این فعالیت های وجود ندارد. افراد باید برای داشتن رابطه جنسی بهتر تماشای پورن را متوقف کنند؛ چرا که در طولانی مدت مشکلات بیشتری نیز برای آنها ایجاد خواهد شد.
صحبت کردن از فتیشیسم با پارتنر
صحبت کردن از فتیشیسم و یا هرگونه اختلال جنسی با پارتنر یک مساله واجب و ضروری است. برای بیان و یا برخورد با این موضوع به موارد زیر توجه داشته باشید:
📌اگر شما فردی هستید که فتیش دارید
بهتر است قبل از شروع رابطه جنسی این مسئله را با پارتنر یا همان شریک جنسی خود درمیان بگذارید. حتما به صورت منطقی با فرد مقابلتان درباره این موضوع صحبت کنید. ممکن است پارتنر شما به دلیل ناآگاهی، از فتیش بترسد یا بدش بیاید. پس قدم اول آگاه کردن کامل او از مشکل است. سوالهای او را کامل و بدون خجالت پاسخ بدهید تا هر دو در آرامش رابطه جنسی برقرار کنید و از آن لذت ببرید. همچنین در صورت تمایل به انجام انواع رفتارهای فتیشیسم، باید دو طرف رضایت کامل داشته باشند.
📌اگر پارتنر شما فتیش داشت و این موضوع را مطرح کرد
اگر پارتنرتان صادقانه این موضوع را با شما مطرح کرد، نشانه خوبی است این یعنی فرد مقابلتان به شما اعتماد کامل دارد و میتواند تمام حرفهایش را بگوید. بهتر است خیلی صبورانه به تمام صحبتهای او گوش دهید و سوالاتی که در مورد فتیشیسم برایتان ایجاد میشود را با لحن و ادبیات درست از او بپرسید.
بعد از او وقت بخواهید تا کمی درباره این موضوع فکر کنید؛ یک بار این نوع رابطه را تجربه کنید و سپس تمایل یا عدم تمایل خود را اعلام کنید. از طرفی ممکن است شما به این کار تمایل نداشته باشید اما به خاطر پارتنر خود تن به آن بدهید. ممکن این کار در آینده مشکلاتی را برای شما ایجاد کند. پس قبل هرگونه اقدامی با یک روانشناس در این باره مشورت نمایید. برای دریافت مشاوره جنسی کلیک کنید.
درمان فتیشیسم
بله درمانهای مختلفی هستند که به صورت کوتاه مدت و بلند مدت روی فتیشیسم جواب میدهند. استفاده از روشهای روان درمانی و رفتار درمانی به درمان این اختلال کمک میکند. در برخی مواقع نیز ممکن است پزشک استفاده از دارو را به منظور کاهش تمایلات جنسی در دستور کار قرار دهد. اگر شما و پارتنرتان شرایط مراجعه به روانشناس یا پزشک را ندارید و یا از این کار خجالت میکشید، مشاوره تلفنی بهترین راه حل است.
💠شرطی سازی
یکی روش های رایج برای درمان فتیشیسم، شرطی سازی است. معمولا درمانگر تجسم فانتزی جنسی را با محرکی ناخوشایند همراه میکند و از این طریق فرد دیگر تمایلی به انجام مجدد این رفتار نخواهد داشت. استفاده از روش شرطی سازی حتما باید تحت نظر یک متخصص انجام گیرد. افراد باید در این شرایط در کنار این روش، از دارودرمانی و جلسات روان درمانی هم استفاده کنند.
💠روان درمانی
در روان درمانی، روانشناس در قدم اول علت ابتلای فرد و یا شکل گیری علاقه به فتیشیسم را در او جستجو میکند. همچنین در مورد این مشکل با فرد صحبت کرده و به صورت عمقی این مشکل را برطرف میسازد. بهتر است جلسات روان درمانی به صورت کامل انجام شوند؛ تا فرد بتواند رابطه جنسی سالم را تجربه کند.
💠دارودرمانی
هنوز هیچ داروی مشخصی برای درمان فتیشیسم وجود ندارد؛ اما به طور کلی گاهی ای مشکل از میل جنسی زیاد افراد ناشی میشود. که متخصصین با تنظیم میزان هورمون ها و همچنین تجویز داروهایی که برای کنترل اضطراب و افسردگی هستند؛ این مشکل را حل میکنند. برای دارودرمانی افراد باید به روانپزشک مراجعه کنند. همچنین از مصرف این گونه داروها به صورت خودسرانه نیز پرهیز کنند.
سخن پایانی
امروزه افراد زیادی علاقه زیادی به فتیشیسم برای رابطه جنسی دارند. این موضوع زمانی میتواند ناسالم و آسیب زننده باشد که با اجبار انجام گردد و یا به طرف مقابل آسیب بزند. از طرفی دیگر، از آنجایی که مبتلایان به این مشکل خود را بیمار نمیدانند؛ برای درمان مراجعه نکرده و یا در مقابل آن مقاومت میکنند. با وجود این اختلال، احتمال بروز رفتارهای دیگری نیز در رابطه وجود دارد. به همین دلیل افراد باید در این زمینه مشاوره دریافت کنند. همراهی همسر نیز در این دوران بسیار موثر است.
برای دریافت مشاوره در زمینه فتیشیسم میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.