ترک اعتیاد به مواد مخدر(ج)


ترک اعتیاد به مواد مخدر تبدیل به یکی از مسائل مهم در جوامع مختلف شده است و روش های زیادی برای آن وجود دارد. آیا در مورد روش‌های نوین و علمی در درمان اعتیاد به مواد مخدر اطلاعاتی دارید؟ با وجود اینکه امروزه همه متخصصین اعتیاد را به عنوان یک بیماری عود کننده مغزی می‌شناسند اما بسیاری از افراد آن را تحت عنوان یک “بیماری” در نظر نمی‌گیرند و از همین رو با روش‌های درمانی که برای آن ابداع شده است نیز آشنایی ندارند. همین امر باعث می‌شود که برای ترک اعتیاد خود یا عزیزانشان از روش‌های سنتی و منسوخ شده استفاده کنند که در اکثر موارد به شکست منتهی می‌شوند. این در حالی است که امروزه روش‌های موثری برای ترک اعتیاد وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به درمان‌های دارویی و روانشناختی اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع مواد اعتیاد آور کلیک کنید

بیشتر بخوانید : مواد مخدر

ترک اعتیاد به مواد مخدر

ترک اعتیاد به مواد مخدر کار آسانی نخواهد بود. اینکار نیاز به اراده و انگیزه خود فرد معتاد و همچنین حمایت اطرافیان دارد. اعتیاد به دلایل مختلفی به وجود آمده و عوامل زیادی بر آن موثر خواهند بود. فراموش نکنید که اعتیاد با سومصرف متفاوت است باید در مواجهه با آنها اقدامات متفاوتی انجام داد. سومصرف حالتی موقتی بوده؛ البته شاید عوارض طولانی مدتی برای فرد ایجاد کند. اما نیاز به ترک ندارد. اما در مورد اعتیاد، بدن فرد نسبت به ماده اعتیاد آور دچار مقاوت شده و همواره نیاز به مصرف بیشتری برای رسیدن به لذت اولیه دارد. به همین دلیل افراد معتاد بعد از مدتی، صرفا به آن ماده اعتیاد پیدا کرده و ترک آن برایشان سخت است. برای دریافت مشاوره ترک اعتیاد تلفنی، حضوری و آنلاین کلیک کنید.

اهمیت درمان اعتیاد به مواد مخدر از طریق روش‌های علمی

در گذشته اعتیاد تنها به عنوان یک آسیب اجتماعی در نظر گرفته می‌شد و برای ترک دادن تنها روش‌های اجباری و دشوار نظیر قطع ناگهانی مصرف یا بستن فرد به تخت وجود داشت چرا که باور عمومی این بود که با قطع وابستگی جسمانی؛ اعتیاد از بین می‌رود. اما با پیشرفت علم و افزایش تحقیقات در این حوزه مشخص شد که اعتیاد تنها یک وابستگی جسمانی ساده به مواد نیست بلکه نوعی وابستگی روانی نیز هست که می‌تواند مشکلات طولانی مدتی را برای فرد به بار بیاورد.

از همین رو بسیاری از افراد با وجود سم زدایی اغلب وسوسه و ولع شدیدی را نسبت به مواد در خود حس می‌کنند و پس از سپری کردن دوران بسیار سخت پرهیز بازهم دچار لغزش می‌شوند. امروزه روش‌های روان شناختی مختلفی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر ابداع شده‌اند؛ که به افراد کمک می‌کنند تا بتوانند علاوه بر وابستگی جسمانی بر وابستگی روانی خود غلبه کنند و در نتیجه بتوانند درمان موفقیت آمیزی را تجربه نمایند. همچنین درمان‌های دارویی جدیدی که برای ترک اعتیاد به کار گرفته می‌شوند کمک می‌کنند تا پس از قطع مواد افراد علائم جسمانی ناخوشایند کمتری را تحمل کنند و از فشارهای بدنی موجود بکاهند.

بیشتر بخوانید : تست اعتیاد

عوارض ترک اعتیاد به مواد مخدر

حتی با وجود ترک اعتیاد به مواد مخدر، عوارض جانبی مصرف آن ماده، تا مدت ها در بدن فرد باقی خواهد ماند. افرادی که برای مدت زمان طولانی با مصرف موادمخدر مختلف به بدن خود آسیب رسانده اند؛ بعد از ترک نیز، شاهد پیامدهای آن در بدن خود خواهند بود. برخی از این عوارض، شامل موارد زیر می‌شوند.

بروز مشکلات قلبی و تنفسی

اختلال در خواب و اشتها

بروز افسردگی و اضطراب

بروز اختلالات جنسی

دردهای عضلانی

شدت این علائم در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود و بستگی به دوز مصرفی و مدت زمان مصرف دارد. همچنین افرادی که فرایند ترک را به صورت غیراصولی و خودسرانه انجام می‌دهند؛ بیشتر این پیامد ها را تجربه خواهند کرد.

روش های نوین ترک اعتیاد به مواد مخدر

همان طور که گفته شد امروزه درمان‌های متنوع و گوناگونی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر، ابداع شده است که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. جهت یافتن بهترین روش درمان مشاوره ترک اعتیاد دریافت کنید.

بیشتر بخوانید : بهترین و سریعترین روش ترک اعتیاد دارو درمانی

یکی از موانع بسیار مهم برای ترک اعتیاد به مواد مخدر علائم ناخوشایندی است که پس از قطع مصرف بروز می‌یابند. این علائم که تحت عنوان سندروم محرومیت از مواد شناخته می‌شوند می‌توانند آنقدر شدید باشند که باعث شوند فرد احساس کند هیچ راهی به جز اعتیاد برایش باقی نمانده و برای فرار از این حالات آزاردهنده مجبور است که دوباره به مواد پناه بیاورد. این مشکل در اعتیاد به مخدرهای افیونی نظیر هروئین، کراک و تریاک بیشتر اتفاق می‌افتد و علائمی نظیر دردهای عضلانی، دل درد، حالت تهوع و استفراغ را شامل می‌شود.

خوشبختانه امروزه متخصصین توانسته‌اند به کمک درمان‌های دارویی نظیر ترک اعتیاد با متادون یا داروهای دیگری نظیر بوپرنورفین این مشکل را از میان بردارند. با این حال توجه داشته باشید که برای استفاده از این روش‌ها حتما باید تحت نظر یک متخصص باشید چراکه به دلیل شباهت این داروها به مواد مخدر؛ مصرف نا به جای آن‌ها یا بی توجهی به دستورات پزشک می‌تواند به اعتیاد جدیدی در شما منجر شود و مشکلات دو چندانی را ایجاد نماید.

📌درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری امروزه به عنوان یکی از موثرترین رویکردهای روان شناختی برای درمان ترک اعتیاد به مواد مخدر و سایر وضعیت‌های روان پزشکی محسوب می‌شود. در این رویکرد متخصصین سلامت روان تلاش می‌کنند تا عقاید و باورهای غلطی که در گرایش به مواد تاثیر دارند را شناسایی کرده و باورهای سالم و مناسبی را جایگزین آن‌ها نمایند. همچنین آن‌ها با آموزش مهارت‌هایی نظیر جرات مندی به بیماران کمک می‌کنند تا بتوانند الگوهای رفتاری سالمی را در پیش گرفته و از این پس کمتر خود را در معرض موقعیت‌های تحریک کننده اعتیاد قرار دهند.

📌بیزاری درمانی از روش‌های درمان اعتیاد به مواد مخدر

در بیزاری درمانی در حقیقت از اصول شرطی سازی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر استفاده می‌شود. به این صورت که درمانگر تلاش می‌کند تا همواره یک محرک ناخوشایند را با مصرف مواد همایند کند. برای مثال مصرف همزمان داروهای تهوع آور با نوشیدن الکل باعث می‌شود که فرد به مرور نسبت به آن بیزار شده و دیگر تمایلی به ادامه دادن مصرف نداشته باشد. این روش حتما باید با کمک یک روانشناس انجام شود و انجام خودسرانه آن می‌تواند خطرات زیادی برای فرد معتاد داشته باشد.

📌گروه درمانی

گروه درمانی یکی از موثرترین روش‌های درمانی برای ترک اعتیاد به موتد مخدر است چرا که در این روش افراد با تجربیات مشابه در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و تلاش می‌کنند تا با بازگو کردن روش‌های شخصی خود برای غلبه بر مشکلاتی که در مسیر ترک با آن مواجه شده‌اند به یکدیگر کمک کنند. درمانگران در گروه درمانی تلاش می‌کنند تا موضوعات بحث را هدایت کرده و تنش‌ها یا تعارض‌های احتمالی را مدیریت کنند. افراد در این گروه ها متوجه می‌شوند که تنها نیستند و می‌توانند روابط خود را با دیگران حفظ کنند. همچنین روش 12 قدم نیز از انواع روش های گروه درمانی محسوب می‌شود که با پذیرش آغاز شده و در قدم های بعدی نوبت به تسلیم می‌رسد.

📌خانواده درمانی از روش‌های درمان اعتیاد به مواد مخدر

امروزه رویکردهای سیستمی در درمان مشکلات روانشناختی از اهمیت بسزایی برخوردارند. در واقع بسیاری از متخصصین بر این باورند که الگوهای رفتاری غلط اغلب در اثر وجود مشکلاتی در کل یک سیستم به وجود می‌آیند. در نتیجه کل اعضای خانواده، نوع واکنش‌ها و تعاملات آن‌ها می‌توانند در پیدایی، تداوم و درمان ترک اعتیاد به مواد مخدر فرد نقش بسزایی را ایفا کنند. روانشناسان با برگزاری جلسات خانواده درمانی تلاش می‌کنند که کل اعضای خانواده را در فرایند اعتیاد یک فرد درگیر کنند و به این ترتیب به طور عمیق‌تری به عوامل موثر در بروز این مشکل بپردازند. جهت آشنایی با درمان تخصصی هر یک از مواد مخدر زیر بر روی آن کلیک کنید.

ترک هروئین

ترک اعتیاد به تریاک

ترک اعتیاد به مرفین

ترک اعتیاد به متادون

ترک اعتیاد به شیره

ترک ترامادول

ترک اعتیاد به ب2 یا بوپرنورفین

📌دارودرمانی

در کنار روش های روانشناحتی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر، استفاده از دارو نیز در مواردی لازم خواهد بود. در شرایطی که فرد عوارض و نشانه های شدیدی را تجربه می‌کند و یا دوز مصرفی آن زیاد است؛ باید دارو نیز مصرف کند. داروهایی که پزشکان در این دوران تجویز می‌کنند؛ شامل بنزودیازپین ها، داروهای ضدافسردگی، قرص B2، متادون و کلونیدین است. مصرف این داروها باید تحت نظر پزشک باشند؛ چرا که برخی از آنها خود باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد می‌شوند.

📌ترک اعتیاد به مواد مخدر در منزل

بسیاری از افرادی که از لحاظ روانی آمادگی حضور در کلینیک های ترک اعتیاد برای مدت زمان طولانی را ندارند؛ فرایند ترک اعتیاد به مواد مخدر خود را در خانه آغاز می‌کنند. در این شرایط حمایت خانواده و آرامش فضای خانه بسیار مهم است. اگر فرد دیگری در خانه از مواد مخدر استفاده می‌کند؛ بهتر است در این زمان در خانه حضور نداشته و یا به مرکز ترک اعتیاد منتقل شود. همچنین حتی در خانه نیز فرد باید همواره تحت نظر یک پزشک و یک روانشناس قرار بگیرد؛ تا دوران سم زدایی خود را مطمئن تر پشت سر بگذارد. توجه به رژیم غذایی این افراد در دوران ترک نیز بسیار اهمیت خواهد داشت.

سخن پایانی

ترک اعتیاد به مواد مخدر سبب بروز تغییرات زیادی در روند زندگی فرد خواهد شد. اعتیاد زندگی فرد را تا مرز نابودی خواهد کشاند و حتی بر اطرافیان او نیز موثر خواهد بود. به همین دلیل ترک به موقع آن و همچنین پیشگیری از بروز عوارض بسیار اهمیت دارد. به طور کلی در مورد فرایند ترک، نباید به صورت خودسرانه عمل کرد. بلکه افراد باید از پزشک متخصص و یک روانشناس کمک گرفته و همچنین خود نیز تلاش زیادی کنند. حمایت خانواده نیز در این دوران بسیار حائز اهمیت است.

برای دریافت مشاوره در زمینه ترک اعتیاد به مواد مخدر می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره شغلی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید. 

سوالات متداول

آیا ترک اعتیاد به صورت سرپایی ممکن است؟

بله، امروزه در بسیاری از موارد ترک اعتیاد به صورت سرپایی و در منزل صورت می‌گیرد و نیازی به بستری یا قرنطینه وجود ندارد. با این حال همه چیز به شرایط جسمانی و روانی بیمار بستگی دارد. افرادی که مواد را در دوزهای بسیار سنگین مصرف می‌کرده‌اند یا افرادی که خانواده حمایتگری ندارند ممکن است برای ترک نیاز به بستری در مراکز درمانی داشته باشند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *