طولانی شدن دوران عقد بیش از حد انتظار میتواند زمینه بروز چالش و تعارض را میان زوجین پدید آورد. چرا که دختر و پسر در دوران عقد وضعیت بلاتکلیفی را تجربه میکنند که در طولانی مدت میتواند آنها را آشفته کرده و به اختلافها دامن بزند. دلایل مختلفی وجود دارد که به طولانی شدن دوران عقد میانجامد، از جمله این دلایل میتوان به مشکلات مالی، داشتن اختلاف نظر در مورد نحوه برگزاری مراسمات و بروز اتفاقات ناگوار نظیر مرگ عزیزان اشاره کرد. در ادامه این مقاله به طور جامعتر به دلایل و پیامدهای طولانی شدن دوران عقد پرداختهایم. برای دریافت مشاوره قبل از ازدواج کلیک کنید.
طولانی شدن دوران عقد چه پیامدهایی دارد؟
معمولا همه زوجین از سردرگمی که در این دوران تجربه میکنند؛ شاکی هستند. بیشتر افراد قبل از همخانه شدن با همسر خود عقد میکنند و همین موضوع برایشان مشکل ساز میشود. البته فاصله زمانی میان عقد تا ازدواج، کاملا توافق است و به طرفیت بستگی دارد. اما به هر حال با طولانی شدن دوران عقد، پیامدهایی در انتظار آنها خواهد بود. دوران عقد و نامزدی معمولا برای آشنای بیشتر لازم است؛اما دخالت های والدین و تعارضات مختلف، اوضاع را پیچیده تر خواهد کرد.
دلایل و علت طولانی شدن دوران عقد
اکثر زوجین برای شروع زندگی مشترک خود شوق زیادی دارند و دوست دارند زودتر مراسم عروسی خود را برگزار کنند. در این میان عوامل مختلفی وجود دارند که همانند یک مانع عمل کرده و باعث طولانی شدن دوران عقد میشوند. از جمله مهم ترین عواملی که در این زمینه وجود دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
◀وجود مشکلات مالی
امروزه با وجود مشکلات اقتصادی برگزار کردن یک مراسم عروسی هرچند ساده یا خرید جهیزیه برای بسیاری از خانوادهها امری دشوار و زمان بر است. همین مسئله باعث میشود که دختر و پسر مجبور باشند زمان بیشتری را در دوران عقد بگذرانند و برای شروع زندگی مشترک خود بیش از پیش صبر کنند.
◀طولانی شدن دوران عقد به دلیل داشتن انتظارات بالا از زندگی
فارغ از مشکلات مالی در بسیاری از مواقع آنچه باعث میشود دختر و پسر نتوانند زندگی مشترک خود را شروع کنند، کمالگرایی و داشتن انتظارات بسیار بالا است. این روحیه باعث میشود که زوجین همواره به دنبال خرید بهترین وسایل و یا برگزار کردن یک مهمانی بسیار مجلل باشند که فراهم کردن امکانات آن اوضاع را دشوارتر میسازد.
◀مرگ عزیزان
در فرهنگ ایرانی اکثر خانوادهها هنگامی که عزیزی را از دست میدهند به احترام او به مدت خاصی از برگزاری هرگونه مراسم جشن خودداری میکنند. این مدت زمان به تناسب نزدیک بودن آن فرد به خانواده عروس و داماد میتواند متغیر باشد. برای مثال برای اقوام درجه یک بسیاری از خانوادهها تا یک سال صبر میکنند و برای اقوام دور نیز ممکن است تا 40 روز مراسم خود را به تعویق بیندازند.
◀عدم کسب شناخت کافی از یکدیگر پیش از عقد
برخی از زوجین که به هر دلیلی قبل از عقد به شناخت کافی از یکدیگرنرسیدهاند، در دوران عقد به مرور با یکدیگر آشنا میشوند. این آشنایی باعث میشود به تازگی جنبههایی متفاوتی از یکدیگر را کشف کنند که آنها را برای شروع زندگی مشترک به تردید بیندازد. از همین رو متخصصین همواره تاکید میکنند که قبل از تصمیمگیری قطعی برای عقد همه اقدمات لازم برای کسب شناخت کافی از یکدیگر را انجام دهید.
◀عدم حمایت خانواده ها
برای اینکه دختر و پسر بتوانند از دوران عقد عبور کرده و زندگی مشترک را آغاز کنند به حمایتهای فکری، عاطفی، مالی و … از جانب خانوادههایشان نیاز دارند. متاسفانه برخی از خانوادهها نه تنها از فرزندان خود حمایت نمیکنند، بلکه با دخالتهای بی جا زمینه بروز تنشها و تعارضات را نیز افزایش داده و شروع زندگی را برای زوجین سختتر میکنند.
آثار منفی طولانی شدن دوران عقد
اکثر زن و شوهرها وقتی دوران عقدشان بیش از حد انتظار طولانی میشود، چالشهای مختلفی را در رابطه خود تجربه میکنند که در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره کردهایم. برای آشنایی با مسائل مربوط به دوران نامزدی کلیک کنید.
⭕نداشتن استقلال کافی
زن و شوهر وقتی عقد میکنند مسئولیتهایشان تغییر میکنند و دیگران نیز انتظارات متفاوتی از آنها پیدا خواهند کرد. در این شرایط آنها نیاز دارند، استقلال بیشتری داشته باشند و بتوانند به عنوان یک خانواده جدا برای زندگیشان تصمیم بگیرند. اما زندگی در خانواده پدری و رسمی نشدن ازدواج دائما این نیاز آنها را سرکوب کرده و باعث تجربه تنش در رابطهشان میشود.
⭕احساس بلاتکلیفی
حضور در خانه پدری، نامشخص بودن زمان ازدواج و آغاز زندگی مشترک در دوران عقد باعث تجربه حس بلاتکلیفی در زوجین میشود. پایدار ماندن این حس در بلند مدت میتواند نوعی اضطراب و نگرانی مزمن را ایجاد کرده و سلامت روان هر دو را کاهش دهد. در واقع این اصلی ترین پیامد منفی طولانی شدن دوران عقد است. اما با مشورت با خانواده ها و مراجعه به یک روانشناس میتوان این مشکل را برطرف کرد. برای آشنایی بیشتر با نشانه های معلق بودن در رابطه کلیک کنید.
⭕مشکلات مرتبط با مدیریت نیازهای جنسی
داشتن رابطه جنسی در دوران عقد برای اکثر زوجین کار دشواری است. آنها به دلیل اینکه در خانه خود زندگی نمیکنند ممکن است در حفظ حریم خصوصی با مشکل زیادی رو به رو باشند. همچنین بسیاری از بانوان به دلیل نگرانی از به هم خوردن ازدواج یا ترس از بارداری از برقراری رابطه جنسی کامل امتناع میکنند که این مسئله در کنار وجود میل جنسی نسبت به همسر میتواند برای دو طرف ناکام کننده باشد. برای آشنایی بیشتر با نشانه های خجالت زنان از رابطه جنسی با همسر این مقاله را مطالعه کنید.
⭕درگیری با مشکلات خانوادگی
نداشتن استقلال کافی در دوران عقد باعث میشود که حد و مرز دقیقی بین زوجین و خانوادههای آنها برقرار نباشد. این مسئله با منجر شدن به دخالتهای بیجا زمینه بروز انواع اختلافات و تعارضها را فراهم میکند و رضایت زناشویی را در دوران عقد کاهش میدهد. همیشه خانواده ها نقش حمایتگر را ایفا نمیکنند. این گونه خانواده ها در واقع فرزندان خود را مجبور به ازدواج میکنند.
⭕تردید و دودلی برای ازدواج
احتمالا یکی از دلایل طولانی شدن دوران عقد، تردید و دودلی برای ازدواج و زندگی مشترک خواهد بود. با جدی تر شدن مشکلات و حتی رابطه، طبیعی است که زوجین احساس خطر کنندو از زیر بار مسئولیت، شانه خالی کنند. افرادی که در زمان ازدواج، سن کمتری دارند؛ بیشتر گرفتار این شک، خواهند شد. گاهی افراد تصور میکنند شاید موقعیت های بهتری در انتظار آنان است یا حتی در خانه بهتری شرایط بهتری خواهند داشت. به همین دلایل از ازدواج امتناع میکنند.
⭕طلاق
احتمالا بدترین آثار منفی که طولانی شدن دوران عقد ممکن است؛ ایجاد کند، طلاق و جدایی است. گاهی فشارها به قدری زیاد میشود که افراد قبل از شروع زندگی مشترک از آن منصرف میشوند. فراموش نکنید که ازدواج، نیاز به صبر و مدارا دارد. همیشه طلاق اولین گزینه نیست. با امتحان کردن راه های مختلف، همدلی با همسر خود و کمک گرفتن از یک زوج درمانگر از طلاق جلوگیری کنید. برای آشنایی با نشانه های پشیمانی از طلاق کلیک کنید.
طولانی شدن دوران عقد و توصیههایی برای مدیریت مسائل دوران عقد
از نظر متخصصان دوران عقد نباید بیش از 6 ماه تا یک سال طول بکشد. در این مدت برای اینکه بتوانید اوضاع را به بهترین شکل مدیریت کنید و از طولانی شدن عقد خود پیشگیری نمایید، در نظر گرفتن برخی توصیهها میتواند تا حد زیادی کمک کننده باشد، برای مثال:
- تلاش کنید از ابتدا برنامه ریزی دقیقی برای نحوه برگزاری مراسم عروسی و خرید جهیزیه داشته باشید.
- انتظارات خود را با امکانات موجود هماهگ کنید.
- پیش از تصمیمگیری برای عقد اقدامات لازم برای کسب شناخت کافی از یکدیگر را انجام دهید.
- در دوران قبل از عقد از خدمات مشاوره پیش از ازدواج کمک بگیرید.
- اگر دوران عقد نسبت به شروع زندگی مشترک تردید پیدا کردید، از یک زوج درمانگر برای بررسی بهتر اوضاع کمک بگیرید.
- پس از عقد در ارتباط با خانوادههای خود حد و مرزهای مشخصی وضع کنید تا درگیر دخالتهای اطرافیان نشوید.
سخن پایانی
به طور کلی، ازدواج فرایند آسانی نخواهد بود. درواقع یکی از بزرگ ترین تصمیماتی که افراد برای آینده خود میگیرند ازدواج است. همانطور که در متن هم به آن اشاره شد؛ عوامل زیادی، این موضوع را پیچیده تر میکنند. خانواده ها نیز به جای حمایت فشار را بر زوجین بیشتر میکنند و شاید همین امر موجب پشیمانی آنان گردد. به همین دلیل بهتر است فرد آگاهانه و با کمک متخصص یه حل این موضوع بپردازد.
برای دریافت مشاوره در زمینه طولانی شدن دوران عقد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید
سوالات متداول
به چه دلایلی دوران عقد افراد طولانی میشود؟
مشکلات مالی،مرگ عزیزان، انتظارات بالا، عدم شناخت کافی و عدم حمایت خانواده از دلایل طولانی تر شدن دوران عقد میباشند.
آثار منفی طولانی شدن عقد کدام است؟
تردید و دودلی، دخالت خانواده ها، بیشتر شدن مشکلات با همسر، مشکلات مربوط با نیاز جنسی و احساس بلاتکلیفی از آثار منفی طولانی شدن دوران عقد هستند که در مقاله، به توضیح آنها پرداخته ایم.
این امر مسئله ای نسبی است. با این حال متخصصین بر این باورند که اکثر افراد زمانی که دوران عقدشان بیش از 6ماه تا 1 سال طول میکشد بیش از سایرین تنش و تعارض در رابطه را گزارش میدهند