پمپ روغن 

یکی از پیچیده ترین قسمت های خودرو، موتور خودرو می باشد. با کمی دقت متوجه می شویم که همواره در سراسر دنیا هدف اصلی خودرو سازان بهبود عملکرد و بالا بردن راندمان موتور خودرو بوده است. اما چگونه می توان راندمان موتور و طول عمر آن را افزایش داد؟

 قطعات فلزی پیستون که در درون سیلندر حرکت می کند، اصطکاک شدیدی را ایجاد می کنند که به مرور زمان باعث ساییده شدن قطعات و از بین رفتن آن ها می شود. این اصطکاک گرمای شدیدی را نیز تولید می کند. در این قسمت، روغن موتور است که وظیفه ی خنک سازی این قطعات را دارد.

برای اینکه بتوان روغن های مخصوص را در آن دمای بالا در موتور به حرکت درآورد، به قطعه ای به نام پمپ روغن یا اویل پمپ نیاز است. روغن موجود در کارتر با فشار ایجاد شده توسط پمپ، به قطعات موجود در موتور می رسد و با جلوگیری از اصطکاک شدید بین آن ها، مانع افزایش دمای آن ها می شود. به این پمپ که نقش اساسی در خودرو به عهده دارد، اویل پمپ یا پمپ روغن گفته می شود. در این مقاله شما با اویل پمپ و نحوه ی کارکرد آن آشنا می شوید. تا انتهای این متن با ما همراه باشید.

هر چه عملکرد پمپ روغن در خودرو ی شما صحیح تر باشد، عمر موتور و قطعات موجود در آن نیز افزایش می یابد. در صورتی که نقص موجود در این قطعه از چشم شما دور بماند، خسارت های بالایی به وسیله ی نقلیه ی شما وارد می شود.

نحوه کارکرد اویل پمپ:

این پمپ روغن را به سمت فیلتر روغن هدایت می کند. پس از اینکه روغن از درون فیلتر عبور کرد، به داخل مدار روغن کاری موتور ارسال می شود. روغن نقش حیاتی را برای خودرو ایفا می کند و در صورت از کار افتادگی و یا نقص در این قسمت، آسیب جدی به خودرو وارد می شود.

اویل پمپ توسط میل بادامک یا میل لنگ به حرکت در می آید. موتورهای میل بادامکی، چرخ دنده ای روی میل بادامک دارند که محور اویل پمپ رابه حرکت در می آورد و این حرکت محور، باعث حرکت دلکو نیز می شود. در چنین مواردی هنگام باز و بسته کردن اویل پمپ باید به موقعیت چکش برق دلکو و وضعیت قرار گیری پیستون ها توجه کرد.

انواع اویل پمپ

به طور کلی اویل پمپ ها به سه دسته ی کلی تقسیم می شوند:

پمپ های دنده ای:

این پمپ از طریق پرخش دو چرخ دنده هم انداره کار می کنند. در این پمپ ها روغن ابتدا وارد پمپ شده و سپس با قرار گرفتن میان چرخ دنده ها و بدنه ی پمپ به بیرون فرستاده می شود.

پمپ های روتوری:

پمپ های روتوری از نظر عملکرد مشابه پمپ های دنده ای می باشند. تنها تفاوت آن ها این است که در پمپ های روتوری از یک چرخ دنده که در درون یک روتور داخلی دواران می کند، استفاده شده است.

پمپ های سوزنی:

در این نوع پمپ، روغن توسط یک پلانچر و فنر به بیرون فرستاده می شود. از این نوع پمپ بیشتر در موتور سیکلت ها استفاده می شود.

اهمیت پمپ روغن:

پمپ روغن با روغن، موتور را در حین کار روغن کاری می کند. روغن کاری باعث می شود تا قطعات فلزی پیشرانه با یکدیگر تماس نداشته باشند. همچنین پمپ روغن در هنگام کار، گرمای اجزای موتور را نیز جذب می کند.

با توجه به میزان اهمیت پمپ روغن ممکن است با گذر زمان دچار فرسودگی و از کار افتادگی شود. در نتیجه ی از کار افتادگی آن، موتور و اجزای آن روغن کاری نشده و آسیب جدی می بیند. باید به یاد داشته باشید که در صورت خرابی پمپ روغن، موتور خودروی شما به سرعت آسیب می بیند.

علائم خرابی اویل پمپ:

علائم زیادی وجود دارد که نشان می دهد پمپ روغن شما خراب شده است. در ادامه ی این مقاله به چند مورد از رایج ترین علائم خرابی پمپ روغن می پردازیم.

  • کاهش فشار روغن یا روشن شدن چراغ چک موتور

فشار روغن موتور توسط پمپ روغن تنظیم می شود. کاش فشار روغن ممکن است نشانه ی خرابی پمپ روغن باشد. روشن شدن چراغ هشدار فشار روغن پایین، اولین علامت کاهش فشار روغن است که بر روی داشبورد نشان داده می شود.

پس از اینکه این چراغ روشن شد، سطح روغنتان را بررسی کنید. اگر خیلی کم بود روغن به آن اضافه کنید تا به سطح متناسب برسد. بعد از آن اگر هنوز هم فشار روغن شما کم بود، به معنی خراب بودن پمپ شما می باشد. بهتر است هر چه سریعتر برای تعویض آن اقدام کنید.

  • افزایش دما در موتور

همانطور که گفتیم، ورود روغن به موتور باعث خنک شدن اجزای فلزی متحرک موتور شده و همچنین نقش روان کننده دارد. هنگامی که روغن کافی به موتور نرسد، تماس زیاد اجزای متحرک فلزی باعث ایجاد گرما می شود که در نهایت منجر به افزایش دمای موتور و آسیب رساندن به آن می شود.

هزینه ی تحمیل شده در این آسیب بسیار زیاد بوده و بهتر است با دیدن چراغ هشدار روشن شده به نمایندگی و تمعیرگاه مراجعه کنید.

  • سر و صدا سوپاپ ها

اجزای مهمی در سیستم سوپاپ وجود دارند که اگر از کار بیافتند، موتور نمی تواند کار کند. این اجزا همگی وابسته به جریان روغنی هستند که از طریق پمپ روغن در آن ها ایجاد شده و آن ها را روغن کاری می کند. با کاهش سطح روغن عملکرد این روغن مختل شده و سوپاپ ها با سر و صدا کار می کنند.

  • نویز پمپ روغن

یکی از نادر ترین علائم، سر و صدای اویل پمپ است. هنگامی که پمپ روغن شروع به خرابی می کند، سر و صدا ایجاد می شود. این سر و صدا نشان می دهد که چرخدنده های داخلی پمپ فرسوده شده و شما نیاز به تعویض آن ها دارید.

 


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *