سه ماه سوم بارداری از هفته بیست و هشتم تا هفته چهلمبارداری را شامل میشود که طی آن با گذشت هر روز، جنین کاملتر میگردد و بیشتر از گذشته شبیه به نوزاد انسان است. وزن جنین طی ماههای پایانی به بیشترین حالت خود میرسد و جزئیات بدنش تکمیل میشود. جنین میتواند ببیند و بشنود، مغز رشد میکند، ریه و کلیه رشد میکند و در هفته سی و ششم سر درگیر (افتادن به ناحیه لگن) میشود. در صورتی که شما نیز در سه ماه آخربارداری هستید. باید از علائم بدن خود و تغییرات جنین مطلع شوید و موارد هشدار دهنده را بشناسید تا با قرار گرفتن در شرایط مشابه سریعا به پزشک مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات کامل پیرامون هر هفته از سه ماه آخر بارداری، در ادامه همراه ما باشید و یا برای دریافت مشاوره بارداری کلیک کنید.
سه ماه سوم بارداری
از مهمترین ماههایی که مادر باردار طی میکند، سه ماه سوم بارداری است چراکه منتهی به زایمان میشود. بسیاری از بانوان باردار طی این سه ماه دچار استرس و تنشهای روانی بسیاری همچون ترس از دست دادن فرزند و یا ترس از زایمان میشوند که بهتر است با به کارگیری تکنیکهای آرامسازی بر آنها غلبه کنند.
سه ماه سوم بارداری از هفته بیستوهشتمبارداری شروع میشود و تا هفته چهلم ادامه دارد. نزدیک شدن به هفتههای پایانیبارداری سبب تشدید علائم مادر و همینطور کاملتر شدن اندامهای جنین و افزایش وزن او میشود. اطلاع از وضعیت بدن مادر و تغییرات جنین طی این سه ماه، سبب میشود که مادر بتواند اقدامات موثری در جهت سلامتی خود و فرزندش انجام دهد.
هفته های سه ماه سوم بارداری
سه ماه سوم بارداری هفته به هفته سرشار از اهمیت است. مادران در هفته های آخر بارداری باید حواسشان کاملا جمع وضعیت جنین باشد و حرکات او را جدی بگیرند. در ادامه در رابطه با هفته های سه ماه سوم بارداری صحبت کرده ایم.
1. هفته بیست و هشتم بارداری
طی هفته بیستوهشتم علائم اولیه سه ماه سوم بارداری در مادر نمایان میشود. همینطور چشمهای جنین به اندازهای رشد پیدا میکنند که او قادر است نورهای اطراف خود را تشخیص دهد. در صورتی که جنین طی هفته بیست و هشتم بارداری به دنیا آید؛ شانس زنده ماندن بالایی دارد. چراکه ریههای او به اندازه کافی برای زندگی در خارج از رحم رشد کردهاند. هر چند تنفس بهتر نوزاد نیازمند رشد بیشتری در ریهها است. برای آشنایی با بایدها و نبایدهای هفته بیست و هشتم بارداری کلیک کنید.
2. هفته بیست و نهم
در هفته بیست و نهم بارداری (سه ماه سوم بارداری) ماهیچهها و ششهای جنین کاملتر از گذشته میشوند. همینطور سر جنین نیز طی این هفته رشد بیشتری دارد و حالا میان سر و بدن او تناسب خوبی برقرار شده است. برای آشنایی با بایدها و نبایدهای هفته بیست و نهم بارداری کلیک کنید.
3. هفته سیام
با افزایش رشد جنین و رسیدن وزن او به بیش از یک کیلو و سیصد گرم، مادر طی هفته سیام بارداری احساس خستگی بیشتری دارد و تغییرات هورمونی سبب نوسانات خلقی در او شده است.
جالب است بدانید طی این هفته فرزندتان قادر است صداهای مختلف را از یکدیگر تشخیص دهد؛ یعنی او میتواند صدای شما را از صدای پدرش تفکیک کند. برای آشنایی با مراقبت های مربوط به هفته سی ام بارداری کلیک کنید.
4. هفته سی و یکم
تحرک و فعالیتهای جنین طی هفته سی و یکم بارداری بسیار بیشتر میشود؛ به طوری که مادر لگدهای محکم فرزندش را حتی شبها در خواب نیز حس میکند. طی این هفته تمرکز جنین بر روی کامل کردن ریههای خود و همینطور جذب چربی برای افزایش وزن میباشد. پیشنهاد میشود مقاله هفته سی و یکم بارداری را نیز بخوانید.
5. هفته سی و دوم
در هفته سی و هفتم بارداری، بزرگ شدن جنین باعث تحت فشار قرار گرفتن بیشتر معده میگردد، به همین دلیل ممکن است بانوان باردار از این هفته به بعد سوزش معده داشته باشند و یا به دلیل تحت فشار قرار گرفتن ریهها احساس تنگی نفس کنند.
طی این هفته حواس پنجگانه جنین کامل شده است و این حواس در او به خوبی کار میکنند. ممکن است طی این هفته کمی سرعت افزایش وزن جنین کمتر از سابق شود. برای آشنایی با تغییرات مربوط به هفته سی و دوم بارداری کلیک کنید.
6. هفته سی و سوم
در هفته سی و سوم بارداری مایع آمیونتیک اطراف جنین به بیشترین مقدار خود میرسد؛ به طوری که تا زمان زایمان در همین حد باقی میماند. پیشنهاد میشود مقاله هفته سی و سوم بارداری را نیز بخوانید.
7. هفته سی و چهارم
سیستم عصبی مرکزی و ششهای جنین در هفته سی و چهارم بارداری رشد بیشتری میکند. همینطور مغز او نیز با سرعت بیشتری در حال تکامل است که همین موضوع سبب افزایش اندازه سر جنین نیز میگردد. حتما مقاله هفته سی و چهارم بارداری را بخوانید.
8. هفته سی و پنجم
وزن جنین در هفته سی و پنچ بارداری به بیش از دو کیلوگرم رسیده است و او نمیتواند به راحتی داخل رحم حرکت کند. بزرگتر شدن او باعث میشود که حرکاتش از روی پوست شکم مادر دیده شود. برای آشنایی بیشتر با مشکلات طبیعی در هفته سی و پنجم بارداری کلیک کنید.
9. هفته سی و ششم
با نزدیک شدن به هفتههای پایانی بارداری جنین به قسمت پایین رحم حرکت میکند و همین موضوع باعث ایجاد درد در ناحیه لگن، زیرشکم و پاهای مادر میشود. البته لازم است اشاره کنیم که این حرکت جنین سبب کاهش فشار بر ریهها و بهبود تنفس مادر نیز میگردد. برای آشنایی با مراقبت های هفته سی و ششم بارداری کلیک کنید.
10. هفته سی و هفتم
انقباضهای رحم از این هفته شروع میشوند و نشان دهنده نزدیک شدن به زمان زایمان است. همینطور ممکن است ترشحات واژن نیز به اندازه چشمگیری افزایش پیدا کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هفته سی و هفتم بارداری کلیک کنید.
11. هفته سی و هشتم
بسیاری از مادران طی هفته سی و هشتم بارداری زایمان میکنند و این موضوع وابسته به علائم جسمی مادر شامل افزایش انقباضهای رحمی به صورت دردناک، افزایش ترشحات واژن، پاره شدن کیسه آب و … میباشد.
حتما برای کسب اطلاع از مراقبت های هفته سی و هشتم بارداری کلیک کنید.
12. هفته سی و نهم
جنین در هفته سیونهمبارداری کاملا رشد کرده است و جزئیات بدن او کامل شده است. هم جنین و هم مادر در این هفته آماده زایمان هستند. مادرانی که قرار است به روش سزارین فرزند خود را به دنیا آورند طی این هفته باید برای زایمان آماده شوند.
برای اطلاع از آمادگی های لازم در هفته سی و نهم بارداری کلیک کنید.
13. هفته چهلم
با اینکه طی این هفته اغلب مادران زایمان خود را انجام میدهند؛ اما با این وجود نیز ممکن است برخی دیگر علائم درد و زایمان را نداشته باشند. این موضوع نگران کننده نیست چراکه تولد نوزاد تا هفته چهلودومبارداری مشکلی ندارد.
وضعیت مادر در سه ماه سوم بارداری
طی سه ماه سوم بارداری مادر علائم جدیدی را تجربه میکند که با گذشت زمان تشدید پیدا میکنند و تا روز زایمان ادامه دارند.
- تنگی نفس
- سوزش معده
- ورم کردن بدن به خصوص پاها
- تکرر ادرار
- یبوست
- بواسیر و یا هموروئید
- افزایش سایز سینهها
- ترشحات مایع زرد رنگ از سینه
- انقباضات رحمی
- ترکهای پوستی و خارش پوست شکم
- کاهش اشتها
- مشکلات خواب
- خستگی و بیحالی مفرط
- کشش پوست مادر
- افزایش دمای پوست
- کاهش فشار خون
- رویش مو روی بازو، صورت و پا
- گرفتگی عضلات پا
- کاهش میل جنسی
- خشک شدن پوست
- شروع آغوز
- افزایش ترشح شدید واژن
- آشکاری رنگدانه پوست
حرکات جنین در سه ماهه سوم بارداری
حرکات جنین طی هفتههای 22 الی 36بارداری برای مادر قابل حس است اما به مرور و با بزرگتر شدن جنین حرکات او نیز کمتر میشود. توصیه متخصصان این است که بانوان باردار با نزدیک شدن به سه ماه سوم بارداری توجه بیشتری به حرکات جنین خود داشته باشند و هر گونه فعالیت کم و یا زیاد او را به پزشک گزارش دهند.
چراکه کاهش تحرک بسیار طی سه ماه سوم بارداری، میتواند نشانهای از اختلال در رشد و یا وزنگیری، اختلال در اکسیژن رسانی به جنین و یا کاهش مایع آمنیوتیک باشد.
علائم هشدار دهنده زایمان زودرس
از مهمترین مراقبتهای سه ماه سوم بارداری توجه به علائم و موارد هشدار دهنده زایمان زودرس میباشد. یکی از این علائم انقباضهای رحم است که در صورت کوتاه بودن دوره آن و رفع با یک تغییر وضعیت مشکلی ندارد اما طولانی و دردناک بودن آن میتواند نشان دهنده زایمان زودرس باشد. در صورتی که انقباضهای رحمی را همراه با موارد زیر تجربه میکنید؛ برای جلوگیری از زایمان زودرس به پزشک مراجعه نمایید.
- انقباضات رحمی دردناک طولانی با فاصلههای زمانی کم از یکدیگر
- خونریزی واژن و یا لکه بینی با ترشحات حاوی خون
- ترشحات بسیار رقیق واژن ناشی از پاره شدن کیسهی آب
- درد در ناحیه شکم مشابه با دردهای دوران قاعدگی
- احساس درد و فشار زیاد در قسمت لگن
خونریزی شدید در سه ماهه سوم بارداری
خونریزی در سه ماه سوم بارداری نشان دهنده یک وضعیت خطرناک در سلامتی مادر و یا جنین است که توصیه میشود در چنین شرایطی برای جلوگیری از خطرات احتمالی به پزشک مراجعه گردد. از علتهای خونریزی در سه ماه سومبارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد. برای آشنایی بیشتر با دوران بارداری کلیک کنید.
- سقط جنین
- پایین بودن جفت
- التهاب یا رشد رحم
- قطع ناگهانی جفت
تغذیه مناسب در سه ماهه آخر بارداری
از پراهمیتترین موارد در سه ماه سوم بارداری، تغذیه مادر است. استفاده از یک رژیم غذایی سالم که حاوی انواع ویتامینهای لازم باشد برای سلامتی مادر و جنین حیاتی است. در واقع بانوانباردار باید روزانه 450 کیلوکالری بیشتر از کالری مورد نیاز بدنشان مصرف کنند. در ادامه به مهمترین مواردی که مادر برای تامین نیازهای جنین باید در رژیم غذایی خود استفاده کند اشاره کردهایم :
- منابع حاوی کلسیم شامل پنیر و کلم بروکلی: جهت رشد و استحکام استخوانهای جنین
- اسید داکوزاکسانوئیک: مورد نیاز برای رشد مغز و شبکیه جنین
- ویتامین D: بهبود جذب کلسیم در استخوانها
- منابع حاوی پروتئین مانند تخم مرغ، شیر و ماست: جهت حفظ بافتهای مادر و جنین
- مصرف مواد غذایی سرشار از آهن مانند گوشت قرمر و لوبیا
آزمایشات سه ماه سوم بارداری
در سه ماه سومبارداری پزشکان از مادر و جنین آزمایشاتی میگیرد که برای زایمان آمادگی داشته باشند. در ادامه به آزمایشات سه ماه سوم بارداری اشاره کرده ایم.
- آزمایش ادرار برای بررسی عفونت و پروتئین
- آزمایش خون هموگلوبین
- سونوگرافی جنین، مایع آمونیتیک، رشد جنین و اندام ها
- شمارش ضربان قلب جنین و عملکردهای حیاتی در بارداری
- سوآپ واژینال و مقعد
- آزمایش RH برای تعیین RH خون مادر
مراقبت های مادر در سه ماه سوم بارداری
در طولبارداری باید تغذیه مناسب و سالمی داشته باشید. بایدد مطمئن باشید که رژیم غذایی متنوعی دارید و از میوه جات و سبزیجات فراوانی استفاده میکنید. مصرف پروتئین، آب فراوان، آهن و کلسیم را فراموش نکنید. در سه ماه سوم بارداری افزایش وزن چشم گیری حدود 11 تا 16 کیلو خواهید داشت. در سه ماه سومبارداری فعال بمانید و ورزش های بارداری برای زایمان را انجام دهید. سعی کنید در سه ماه سوم بارداری بیمارستان مورد نظر برای زایمان را نوبت بگیرید و کارهای زایمان را انجام دهید تا با مشکل روبرو نشوید.
در سه ماه سوم بارداری ویزیت ها را فراموش نکنید در این هفته ها پزشک موارد زیر را بررسی میکند.
- ضربان قلب جنین
- آزمایش ادرار
- فشار خون بالا
- وزن مادر
- علائم ناراحتی
- رشد و تکامل جنین
کلام آخر
در سه ماه سوم بارداری اکثر مادران نگرانی و استرس زایمان را دارند. اضطراب ها در نهایت موجب بروز افسردگی میشود و شما را از تغذیه و مراقبت های روزانه دور میکند. مرکز مشاوره نی نی مایند به صورت تلفنی و حضوری به شما عزیزان خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه سه ماه سوم بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.