درمان بی خوابی ناشی از افسردگی به دلیل رابطه علت و معلولی این دو عارضه بسیار اهمیت دارد. بعضی از کم خوابیها علل فیزیکی دارند و یک عارضه موجب آن میشود. عوامل روحی و روانی مانند استرس نیز بر کیفیت خواب شبانه تاثیرگذارند. در واقع اضطراب و افسردگی ارتباط نزدیکی با خواب دارند و حتی میتوان گفت یکی از نشانههای افسردگی، بی خوابی است. از سویی هم اگر فرد نتواند خوب بخوابد، علائم افسردگی او تشدید میشوند. چنانچه نمیتوانید شرایط زندگی و افکارتان را کنترل و بیخوابی ناشی از افسردگی تان را درمان کنید، حتما برای دریافت مشاوره روانشناسی کلیک کنید.
نشانه های بیخوابی ناشی از افسردگی چیست؟
مشکل در خوابیدن، مشکل در حفظ خواب و خواب ادامهدار، داشتن استرس، اضطراب و افسردگی، مصرف برخی داروها، مواد مخدر و مصرف الکل، داشتن سبک زندگی نادرست و رعایت نکردن اصول بهداشتی، بیماریهای تنفسی، عصبی، اسکلتی و عضلانی و داشتن مشکلات هورمونی؛ همگی بر کیفیت خواب تاثیرگذارند. اگر شما دچار هر کدام از این نشانه ها هستید ممکن است دچار بی خوابی ناشی از افسردگی بشوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و تشخیص علائم افسردگی کلیک کنید.
ارتباط خواب و سلامت روان
مطالعات منتشر ده در نشريه بهداشت هاروارد، نشان میدهند که داشتن خواب کافی در شب موجب رشد انعطافپذیری ذهنی و عاطفی میشوند؛ این افراد تفکراتش آنقدر منطقی شده که تمام سختیها و مشکلات زندگی را زودگذر و موقتی میداند، در برابر مشکلات فورا دچار استرس نمیشود، توانایی مقاومت دارند و در آرامش کامل، راه حل درست و منطقی پیدا میکند.
تقریبا ۳۷ تا ۴۰درصد بزرگسالان در کشورهای غربی به بیخوابی دچارند، دلایل آن اضطرابهایی است که از تنشهای روحی، وقایع روزانه و یا نگرانی از آینده، ناشی میشود. درمان بی خوابی علائم ناشی از اضطراب، استرس و افسردگی را کاهش میدهد.
درمان بی خوابی ناشی از افسردگی
بی خوابی ناشی از افسردگی با روشهای مختلفی همچون گفتار درمانی، رفتار درمانی، تغییر سبک زندگی و یا با مصرف دارو درمان میشود. البته گفتنی است که درمان این نوع بیخوابی کمی سخت و پیچیده است؛ مثلا برای فرد افسردهای که آپنه انسدادی خواب دارد، نمیتوان داروی ضدافسردگی تجویز کرد؛ زیرا این دارو آپنه انسدادی او را تشدید میکند و ممکن است موجب خفگی در خواب شود. ولی رفتاردرمانی از روشهای درمانی بسیار موثر است که عوارض جانبی هم ندارد. متخصصان روانشناسی با ارزیابی بیمار و پرسش و پاسخ درباره برنامه و ساعات خواب او تشخیص میدهند که این اختلال نشانه افسردگی است یا خیر و بعد درمان مناسب را پیش میگیرند.
دارو درمانی
داروهای خوابآور باید با دستور پزشک مصرف شود، توجه کنید که مصرف بیش از حد توصیه شده وابستگی و اعتیاد دارد تا حدی که هرگز بدون دارو نتوانید بخوابید. از این رو داروها غالبا بیشتر از 2 هفته توصیه نمیشوند. درمانگر با بررسی علائم، شدت، سن و… دوز و نوع داروی مناسب را تجویز میکند، اما داروها تنها برای کاهش نشانهها و عوارض بوده و برای درمان کامل استفاده از خدمات روان درمانی و مشاوره روانشناسی ضروری است.
اگر فرصت کافی برای حضور در جلسات مشاوره را ندارید، میتوانید برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
درمان های غیر دارویی بی خوابی ناشی از افسردگی
اساسیترین درمان بی خوابی ناشی از افسردگی به روش غیر دارویی؛ داشتن جای خواب مناسب، مطالعه قبل از خواب، اصلاح عادتهای غذایی نامناسب و در کل تغییر سبک زندگیست. درمانهای غیر دارویی بهترین روش درماناند و بیشترین تاثیر را دارند. در این بین درمانهای طبیعی و خانگی هم قابل توجه اند. مصرف دمنوشها در درمان کمخوابی و بیخوابی خفیف موثر است. مصرف عسل و برخی از مواد غذایی دیگر، ورزش مداوم و منظم حداقل روزی 30 دقیقه هم کمک خوبی به درمان بی خوابی ناشی از افسردگی میکند.
درمان شناختی رفتاری
در این روش درمانی، درمانگر به بیمار آموزش میدهد که به چه نحو الگوهای فکری و رفتاری نادرستی که موجب افسردگی میشوند را اصلاح کند. به این طریق رفتار و عملکرد او تغییر میکنند و قادر به کنترل افکار منفی میشود. در نتیجه کمکم نشانهها و بی خوابی ناشی از افسردگی اش از بین میروند.
روان درمانی بی خوابی ناشی از افسردگی
این روش طیف گستردهای از تمرینات تنفسی، تکنیکهای مدیتیشن، تمرکز حواس، شنیدن اصواتی خاص قبل از خوابیدن و یا در ادامه خوابیدن میباشد. هدف از بکارگیری این روشها، افزایش کیفیت و زمان خواب است.
تغییر در سبک زندگی
اساسیترین و با اهمیتترین روش برای درمان بی خوابی ناشی از افسردگی تغییر در سبک زندگی است. اما چه تغییراتی لازم است؟
ورزش
ورزش بصورت مرتب، ترشح هورمونهایی مثل سروتونین، اندروفین و… را در بدن افزایش میدهد و به دنبال آن کارایی سلولهای مغز هم افزایش مییابد. حتی راه رفتن به مدت نیم ساعت در روز هم تغییرات بزرگی را در حالتان ایجاد میکند.
تغذیه مناسب
غذاهایی که انرژیتان را بالا ببرد را در رژیم غذاییتان بگنجانید، توصیه میشود ترکیبی از کربوهیدراتها را در طی روز مصرف کنید.
یافتن زنجیره فکری معیوب
بهتر از هر کسی خودتان را میشناسید و میدانید چه عوامل یا تفکراتی موجب ایجاد استرس و افسردگی میشود. آنها را پیدا کنید و سعی کنید بر آنها غلبه نمایید. کاهش استرس در درمان بی خوابی ناشی از افسردگی عامل بسیار مهمی است. با 8ساعت خواب عملکرد و روحیه شما بهتر خواهد شد.
کلام آخر
هرگز برای درمان بی خوابی ناشی از افسردگی خودسرانه دارویی مصرف نکنید و در کوتاه ترین زمان به متخصص روانشناسی مراجعه نماید. هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید، بهبودی راحتتر و سریعتر حاصل خواهد شد. برای آشنایی با انواع روش های درمان افسردگی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بی خوابی ناشی از افسردگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.