بیماری پارکینسون یکی از اختلالات مغزی پیش رونده سیستم عصبی و مخرب است. این بیماری سیستم عصبی به صورت پیشرونده بوده و طیف گستردهای از علائم را ایجاد میکند. هم در مردان و هم در زنان نمونههایی از ابتلا به بیماری دیده شدهاست. اما معمولا ریسک بروز بیماری در مردان بالاتر است. علت شناخته شدهای برای بیماری پارکینسون تاکنون ذکر نشده و همچنین درمان آن ناشناخته است. پارکینسون معمولا با یک لرزش خفیف در یکی از دستها شروع میشود. اغلب اوقات فرد متوجه این لرزش نشده و با شروع علائم بعدی متوجه میشود. از بارز ترین نشانه های بیماریپارکینسون خشکی بدن، دشواری در حرکت و راه رفتن، افسردگی و اضطراب است. چهره بیماران پارکینسون معمولا بیانگر این بیماری است. در هنگام راه رفتن دستان این افراد تکان نمیخورد و با گذشت زمان روند بیماری بدتر میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دوران سالمندی کلیک کنید.
بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون بر اثر اختلال در سیستم عصبی مغز ایجاد میشود. معمولا شروع این بیماری با لرزش یکی از دست ها آغاز میشود که فرد متوجه آن نیست. اما به مرور علائم دیگر نمایان میشود و فرد به سختی توانایی حرکت بدن خود را دارد. معمولا با خشکی بدن و کندی در حرکت همراه هستند و هنگام راه رفتن دست های این افراد تکان نمیخورد. علائم این بیماری به مرور زمان شدید تر و مهار نشدنی تر میشود. این بیماری قابل درمان نیست و معمولا داروها تنها روند شدت بیماری را کاهش میکنند. گاهی برای تنظیم برخی از مناطق مغز جراحان به افراد جراحی را پیشنهاد میدهند. لرزش بدن از بارز ترین نشانه بیماریپارکینسون است. برای اطلاع کامل از علل و نشانه های بیماری پارکینسون تا ادامه مقاله همراه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلال عصبی شناختی کلیک کنید.
بیماری پارکینسون چگونه ایجاد میشود؟
سلولهای عصبی تولیدکننده دوپامین در مغز تخریب میشوند. با از بین رفتن این سلولها، سطح دوپامین پایین آمده و منجر به عملکرد غیرطبیعی مغز و بروز علائم بیماریپارکینسون میگردد. علت اصلی ایجادکننده بیماری پارکینسون ناشناخته است. با این حال، در این مطلب به عواملی که احتمالا در بروز بیماری موثرند،اشاره میکنیم.
- وراثت و ژنتیک ممکن است به بیماری پارکینسون منجر گردد. البته نقش ژنتیک در پارکینسون شایع نیست. تنها تعداد کمی از موارد ابتلا به پارکینسون، سابقه خانوادگی بیماری را داشتند.
- قرار گرفتن در معرض برخی سموم و آلایندهها محیطی به عنوان یکی از علل ابتلا به پارکینسون در نظر گرفته شدهاست.
- تودههای پروتئینی غیرطبیعی به نام اجسام لویی در مغز بیماران مبتلا به پارکینسون نیز یافت شدهاست.
- آلفا سینوکلین لویی نیز یافت شده است که محققان اعتقاد دارند این اجسام لویی که به صورت گسترده ای یافت شده است به گونه ای هستند که توسط سلول ها تجزیه نمیشوند.
علائم بیماری
طیف وسیعی از علائم مربوط به بیماری پارکینسون ایجاد میشود. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوتند. اولین علائم بیماری معمولا خفیف بوده و توجه فرد را به خود جلب نمیکنند.
- نشانهها اولیه در اکثر اوقات در یک سمت بدن ایجاد میشوند. به تدریج و با پیشرفت علائم در سمت دیگر بدن، نشانهها ظهوریافته در سمت اول مبتلا شدیدتر میشوند.
- لرزش اندامها که معمولا از دستها شروع میشود یکی از مشخصههای اصلی بیماریپارکینسون به شمار میروند.
- به مرور زمان و پیشرفت بیماری، سرعت حرکات فرد کند شده و فرد قادر به انجام کارها ساده نیست. گامهای فرد حین راه رفتن کوتاه شده و بیمار پاهای خود را روی زمین میکشد.
- سفت شدن عضلات بدن که دردناک بوده و حرکات فرد را کاهش میدهد از دیگر علائم این بیماری محسوب میشوند.
- قدرت تکلم فرد با مشکل روبرو میشود. فرد آرام، مبهم و با سرعت پایین صحبت میکند. توانایی قلم دست گرفتن و نوشتن فرد نیز با ایراد مواجه است.
- عدم تعادل و اشکال در راه رفتن که منجر به زمین خوردن فرد میشود. در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون مشاهده میشود.
- تغییرات خلقی، افسردگی، ناتوانی در بلع، یبوست، اشکالات مربوط به سیستم ادراری، مشکلات خواب از دیگر علائم بیماریپارکینسون به شمار میروند.
- سفتی در عضلات قسمت های مختلف بدن نیز در بیماری پارکینسون مشاهده میشود.
- فرد حالت خمیده پیدا میکند و در تعادل با مشکل روبرو میشود.
- افراد با بیماری پارکینسون حرکات اتوماتیک خود را از دست میدهند و ناخودآگاه چشمک و لبخند میزنند.
- تکلم این افراد بسیار آرام، سریع یا مبهم است.
- دست خط افراد با بیماری پارکینسون دشوار و کوچک میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه زوال عقل کلیک کنید.
عوارض بیماری پارکینسون
همانطور که اشاره شد، بیماری پارکینسون علائمی دارد که قطعا همراه با عوارض و پیامد است. از عوارض بیماریپارکینسون میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مشکلات تفکر
- افسردگی
- تغییرات خلق و خویی
- مشکلات در بلع
- مشکلات در آشامیدن
- مشکلات در خوردن
- اختلالات خواب
- مشکلات مثانه
- یبوست
- تغییرات در فشار خون
- اختلال در عملکرد بویایی
- خستگی مفرط
- درد بدن
- اختلال در عملکرد جنسی
تشخیص
روشها تشخیصی و آزمایشات اختصاصی جهت تشخیص بیماری پارکینسون وجود ندارد. پزشک به کمک شرححال بیمار، مشاهده علائم و معاینه بالینی و عصبی قادر به تشخیص بیماری پارکینسون خواهد بود. شیوهها تصویربرداری برای تشخیص پارکینسون مفید نیستند. البته ممکن است راهها تشخیصی مانند CT، MRI، اسکن انشار پوزیترون (PET) و سونوگرافی مغز جهت رد سایر بیماریها استفاده شود. آزمایش خون نیز برای رد سایر بیماریها ممکن است توسط پزشک درخواست شود.
درمان پارکینسون
درمانی برای برطرف کردن بیماری پارکینسون وجود ندارد. روشها درمانی موجود تنها به کنترل علائم کمک میکنند.
- دارودرمانی، اصلاح سبک زندگی، انجام ورزشها هوازی، جراحی، فیزیوتراپی و کاردرمانی از راهها درمان بیماری پارکینسون محسوب میشوند. داروها به افزایش دوپامین مغز کمک میکنند. پس از مدتی اثرات داروها بر بدن کاهش یافته ولی همچنان قادر به کنترل علائم هستند. رایجترین و موثرترین دارویی که در درمان پارکینسون به کار میرود، دارو لوودوپا یا همان کاربیدوپا است. تهوع و سبکی سر و افت فشارخون از عوارض این دارو است. دسته دارویی آنتیکولینرژیکها مانند دارو بنزوتروپین و تریهگزیفنیدیل، دسته دارویی آگونیست دوپامین مانند پرامیپکسول، روتیگوتین و روپینیزول از دیگر داروها تجویزی به شمار میروند.
- اصلاح سبک زندگی،استفاده از غذاها سالم، انجام ورزشها هوازی به صورت روزانه و منظم در کنترل علائم و درمان بیماری پارکینسون موثرند.
- کاردرمانی برای افرادی که قادر به انجام فعالیتها ساده ماننو لباس پوشیدن نیستند، توصیه میشود.
- فیزیوتراپی برای افرادی که در راه رفتن مشکل دارند، انجام خواهد شد.
- ماساژدرمانی در رفع خستگی و گرفتگی عضلات موثر واقع میشود. یوگا به حفظ تعادل و انعطاف بدن کمک میکند.
- مدیتیشن و ذهن آرامی به تمرکز شما کمک کرده و از این طریق درد جسمی و استرسها را کاهش میدهد.
- اگر به نگهداری حیوان خانگی علاقه دارید، میتواند به شرایط شما کمک کند. حیوان خانگی علاوه بر افزایش میزان تحرک، در بهبود وضعیت خلقی و عاطفی شما موثر است.
- از راه رفتن به عقب خودداری کنید.
- هنگام راه رفتن از حمل وسایل خوددار کنید.
- وزن خود را به طور مساوی بین دو پا تقسیم کنید.
- تای چی یکی از روش های درمانی ورزشی قدیمی در چین است. این ورزش باعث بهبود انعطاف پذیری، تعادل و قدرت عضلانی میشود. این ورزش باعث جلوگیری از افتادن میشود و برای تمام سنین مناسب است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای اعصاب و روان کلیک کنید.
پیشگیری از بیماری پارکینسون
علت بیماری پارکینسون هم چنان ناشناخته است اما راه هایی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد. طبق تحقیقات پزشکان، ورزش هوازی به کاهش ابتلا به این بیماری کمک کننده است. نوشیدن قهوه، چای و کولا خطر ابتلا را کاهش میدهد. نوشیدن چای سبز نیز از خوراکی هایی است که خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش میدهد.
کلام آخر
مطالعه این مقاله شما را با علائم، عوارض، تشخیص بیماری پارکینسون آشنا کرده است. طبق بررسی محققان دلیل اصلی این بیماری مشخص نیست اما روش هایی برای جلوگیری از بروز بیماری پارکینسون وجود دارد که توسط متخصصین و روانشناسان ارائه میشود. هم چنین روش کار درمانی نیز در بهبود علائم این بیماری کمک کننده است. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری به شما عزیزان خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه افسردگی بعد از طلاق با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بیماری پارکینسون میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.