سندرم ورنیکه کورساکوف (آو)


سندرم ورنیکه کورساکوف یک اختلال حافظه نادر است که نیاز به درمان و مداخله فوری دارد. در بیشتر موارد به این دلیل که افراد این بیماری را نشناخته و آگاهی لازم از آن را ندارند؛ دیرهنگام برای درمان مراجعه کرده و درگیر مشکلات زیادی می‌شوند. از طرفی افرادی که آن را می‌شناسند؛ نیز تصور می‌کنند تنها به دلیل مصرف الکل اتفاق می‌افتد؛ در صورتی که عوامل دیگری نیز می‌توانند منجر به بروز چنین بیماری در افراد بشنوند. اما متاسفانه هیچ درمان قطعی برای آن وجود نداشته و افراد تنها می‌توانند با کمک متخصص، آن را کنترل نمایند. برای کسب اطلاعاتی در مورد این بیماری می‌توانید از مشاوره تلفنی نیز کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم ورنیکه کورساکوف می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

سندرم ورنیکه کورساکوف چیست؟

بیماری سندرم ورنیکه کورساکوف در اثر کمبود ویتامین B1 که تیامین نامیده می‌شود؛ بروز می‌کند. در واقع تیامین به مغز کمک می‌کند تا قند را به انرژی مورد نیاز بدن تامین کند. در صورتی که تیامین به اندازه کافی نباشد؛ مغز و سیستم عصبی به خوبی کار نکرده و نشانه های این بیماری به طور ناگهانی خود را نشان می‌دهند. البته که در مورد این سندرم با دو بیماری متفاوت روبرو هستیم. که یکی از آنها آنسفالوپاتی ورنیکه است و دیگری سندرم کورساکوف است. انسفالوتراپی به صورت ناگهانی رخ داده و درمان سریع هم نیاز دارد. اما سندرم کورساکوف، کندتر اتفاق افتاده و همچنین یک مشکل طولانی مدت و مداوم است که به بخش حافظه مغز آسیب وارد می‌کند. برای اطلاع از پیامدهای ناشی از اعتیاد به الکل کلیک نمایید.

شیوع ابتلا به سندروم ورنیکه کورساکوف

همانطور که گفته شد؛ سندرم ورنیکه کورساکوف ، یک اختلال نادر است که تنها دو درصد از افراد در کره زمین به آن مبتلا می‌شوند. همچنین نیمی از افرادی که به سندرم ورنیکه مبتلا هستند؛ در نهایت به سندرم کورساکوف نیز  مبتلا خواهند شد. معمولا این بیماری در مردان شایع تر بوده و در بین سنین 30 تا 70 سالگی اتفاق می‌افتد. افرادی که کمتر از 40 سال داشته و به این بیماری مبتلا می‌شوند؛ به دلیل اعتیاد به الکل به آن مبتلا نخواهند شد. ابتلای کودکان به این بیماری، بسیار نادر است.

علت ابتلا به سندرم ورنیکه کورساکوف

اصلی ترین علت بروز این بیماری کمبود تیامین است. اما عوامل دیگری به صورت غیرمستقیم منجر به کاهش تیامین در بدن می‌شوند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

افرادی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند

برخی از افراد، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. شرایطی که این افراد دارند؛ شامل موارد زیر است.

  1. افرادی که مبتلا به بیماری های معده و روده هستند
  2. قرارگیری در مراحل پیشرفته سرطان
  3. بیشتر بودن سطح هورمون تیروئید
  4. جهش ژنتیکی خاص
  5. ابتلا به بیماری مانند ایدز
  6. افرادی که دیالیزهای طولانی مدت دارند
  7. حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری
  8. افرادی که رژیم غذایی مناسبی ندارند
  9. داشتن جراحی های سنگین معده و روده

نشانه های ابتلا به سندرم ورنیکه کورساکوف

افرادی که به سندرم ورنیکه کورساکف مبتلا می‌شوند؛ نشانه هایی از خود بروز می‌دهند که به راحتی می‌توان متوجه آن شد. البته که برای تشخیص دقیق این بیماری، افراد باید به متخصص مراجعه کنند. اما از شایع ترین نشانه هایی که افراد از خود بروز می‌دهند؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • احساس گیجی و هذیان
  • از دست دادن توانایی راه رفتن
  • اختلال در تمرکز و توجه
  • ناتوانی در یادآوری خاطرات جدید و فراموشی
  • اختلال در بینایی مانند حرکت غیرطبیعی چشم، دوبینی، افتادگی پلک ها، فلج شدن عضلات چشم
  • تغییر کردن حالت چشم ها
  • تعادل نداشتن و عدم توانایی در ایجاد هماهنگی در حرکات ارادی
  • اختلال در دمای بدن
  • آشفتگی و عصبانی شدن
  • احساس خستگی و بی حالی
  • توهم

چگونگی تشخص سندرم ورنیکه کورساکوف

از آنجایی که سندرم ورنیکه کورساکوف علائم مشابهی با دیگر بیماری ها دارد؛ افراد باید با بروز نشانه ها به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و با انجام آزمایش ها و تست های مختلف، از این موضوع مطلع شوند. برخی از این آزمایش ها شامل موارد زیر می‌باشند.

💠آزمایش خون برای تعیین میزان قند خون و تیامین

💠انجام آزمایش های کبدی

💠برای اندازه گیری میزان دی اکسید کربن و اکسیژن موجود در خون، آزمایش گازهای خونی لازم است

💠شمارش سلول های خونی

💠غربالگری برای سم شناسی

💠سی تی اسکن و ام آر آی و الکتروکاردیوگرام

روش های درمانی

متاسفانه هیچ درمان قطعی برای سندرم ورنیکه کورساکف وجود ندارد. بنابراین بهتر است که در مراحل اولیه این بیماری شناسایی شده و برای کنترل نشانه ها اقدام شود. افراد باید به طور مداوم داروهای خود را مصرف کرده و در این دوران زیر نظر یک روانشناس نیز باشند. چرا که این بیماری می‌تواند از لحاظ روانی بسیار افراد را تضعیف کند. از روش هایی که در این زمینه موثر هستند؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ترک اعتیاد به الکل
  • مصرف تیامین
  • مصرف سایر ویتامین های گروه ب ، منیزیم و پتاسیم
  • درمان سوتغذیه
  • مراجعه به متخصص قلب، عروق، گوارش، چشم پزشک و اعصاب و روان
  • انجام ورزش و مراجعه به فیزیوتراپیست

پیشگیری از ابتلا به سندرم ورنیکه کورساکوف

به دلیل عدم وجود درمان قطعی برای این بیماری، بهترین کار استفاده از اقدامات پیشگیرانه است. به طور کلی تغییر سبک زندگی و انجام برخی از اقدامات، می‌تواند در این زمینه، بسیار موثر باشد.

🔽عدم استفاده از مشروبات الکلی و یا کنترل کردن مصرف

🔽داشتن رژیم غذایی مناسب که در برگیرنده ویتامین های مختلف است

🔽درمان بیماری هایی که منجر به بروز این بیماری می‌شوند

بیماری های مشابه با این سندروم

سایر بیماری هایی که از کمبود تیامین نشات می‌گیرند؛ شامل موارد زیر هستند.

  • بری بری
  • آتاکسی فصلی آفریقایی
  • بیماری لی
  • نوروپاتی بینایی تغذیه ای
  • میلینولیز مرکزی پونتین

سخن پایانی

همانطور که مشاهده کردید؛ این بیماری کاملا به صورت ناگهانی بروز کرده و می‌تواند عملکرد افراد را مختل نماید. از همین رو باید پیش از بروز از اقدامات پیشگیرانه استفاده کرده و در صورت بروز نشانه ها، سریعا اقدام نمود. در این شرایط حتما به متخصص مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم ورنیکه کورساکوف می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *