اعتیاد به شکلات (آو)


اعتیاد به شکلات یکی از اعتیادهای خوشمزه و جذاب برای افراد است. اما ماهیت اعتیاد آسیب زننده است و منجر به بروز مشکلات زیادی می‌گردد. حتی اگر در مورد شکلات باشد که خواص بسیاری دارد. جالب است بدانید که تعداد افرادی که معتاد به خوردن شکلات هستند؛ اصلا کم نیست. اما در بیشتر موارد آنان از اعتیاد خود مطلع نبوده و یا آن را انکار می‌کنند. از طرفی مقاومت در برابر خوردن شکلات، اصلا کار ساده ای نیست. کمااینکه بیشتر خوراکی هایی که به طور روزانه استفاده می‌کنیم؛ حاوی شکلات هستند. به همین دلیل خوردن آن اجتناب ناپذیر است. اما به هرحال اگر می‌خواهید این موضوع را کنترل و یا متوقف کنید؛ بهتر است از یک مشاوره تلفنی کمک دریافت کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد به شکلات می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

اعتیاد به شکلات به چه معناست؟

فراموش نکنید که هر رفتاری که به طور بیمارگونه انجام شده و در زندگی فرد اختلال ایجاد کند؛ یک اعتیاد است. پس خوردن بیش از حد شکلات نیز می‌تواند اعتیادآور بوده و افراد را دچار مشکل کند. علاوه اینکه در شکلات موادی وجود دارد که همگی می‌توانند تا حدی منجر به اعتیاد گردند. مواد موجود در شکلات، بر روی مغز تاثیرگذاشته و مسیرهای مغزی ای را تغییر می‌دهند که در نهایت منجر به اعتیاد می‌گردند. پس علاوه بر شکلات، مواد دیگری نیز می‌توانند منجر به اعتیاد شوند. برای پاسخ به سوال اعتیاد چیست کلیک نمایید.

شدت اعتیادآور بودن شکلات

با اینکه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است؛ اما هنوز هم شدت اعتیادآوری شکلات مورد بحث بوده و بسیاری معتقدند که این اصلا یک اعتیاد محسوب نمی‌شود. اما به هرحال چیزی که واضح می‌باشد؛ این است که شکلات نسبت به سایر خوراکی ها بیشتر محبوب بوده و منجر به اعتیاد می‌گردد و در مقایسه با سایر مواد خوراکی اعتیادآور تر است.

نشانه های اعتیاد به شکلات

اعتیاد به شکلات، با بروز نشانه هایی در افراد همراه است؛ که با توجه به آنها می‌توانیم به راحتی این موضوع از تشخیص داده و یا از شدت گرفتن آن پیشگیری کنیم.

  • رفتارهایی مثل برچسب زدن روی شکلات به عنوان یک خوراکی بد یا ممنوع
  • ترس و اضطراب حین خوردن شکلات
  • فرد برای خود قوانینی در مورد خوردن شکلات وضع می‌کند
  • خود را در این مورد برای مدتی محدود می‌کند
  • همواره برای خوردن شکلات اشتیاق دارد
  • نشانه های سیری یا گرسنگی بدن را برای خوردن شکلات نادیده می‌گیرد
  • برای خوردن مقدار زیادی از شکلات احساس اجبار می‌کند
  • همواره مقداری شکلات را برای مصرف خود و یا خانواده پنهان می‌کند
  • در مورد شکلات پرخوری عصبی دارد
  • بروز افزایش وزن و یا مشکلات سلامتی نیز از دیگر نشانه های اعتیاد به شکلات است.

بروز این نشانه ها برای مدت زمان کوتاهی، طبیعی است. اما برخی از افراد به صورت مداوم این حالت را تجربه می‌کنند. در این حالت باید حتما این موضوع پیگیری شود.

خاصیت شکلات های مختلف

مواد موجود در شکلات های مختلف، تا حدی می‌توانند نیاز روزانه بدن به برخی از خوراکی ها را تامین کنند. برای مثال شکلات تلخ می‌تواند 44 درصد از قند، 19 درصد از چربی، و 10 درصد از کربوهیدرات نیاز روزانه بدن را تامین نماید. اما زمانی که در خوردن آن زیاده روی شود؛ اعتیاد به شکلات محسوب شده و دیگر برای بدن مضر خواهد بود.

  • شیر شکلات، 46 درصد از نیاز روزانه بدن به قند، 17 درصد چربی و 10 کربوهیدرات کل را تامین می‌کند
  • شکلات سفید، 53 درصد از قند، 19 درصد از چربی و 10 درصد از کربوهیدرات را تامین می‌کند
  • شکلات فاج 66 درصد از قند، 6 درصد از چربی و 13 درصد از کربوهیدرات را تامین می‌کند
  • و در نهایت شربت شکلات، 54 درصد از قند، 0 درصد از چربی و 11 درصد از کربوهیدرات را تامین خواهد کرد.

موادی که در شکلات منجر به اعتیاد می‌شوند

مواد تشکیل دهنده شکلات شامل خمیر کاکائو، کره کاکائو، شکر، شیر و روغن های گیاهی و سایر مواد شیمیایی می‌باشند. این مواد خود ممکن است منجر به اعتیاد شده و از طرفی برای سلامتی هم مفید هستند. البته زمانی که از شکلاتی هایی استفاده کنید که قند و چربی کمتری داشته باشند؛ کمتر احتمال دارد که وابستگی پیدا کرده و مشکلات مختلفی را تجربه کنید.

شیوع اعتیاد به شکلات در مردان و زنان

اعتیاد به شکلات در زنان بسیار بیشتر است. البته این بدان معنا نیست که مردان چنین اعتیادی را نمی‌توانند تجربه کنند. اعتیاد زنان به شکلات تا حدی است که زمانی که به خریدد می‌روند؛ حتما شکلات باید در سبد خرید آنها بوده و از طرفی در صورت نخوردن شکلات دچار نشانه های ترک می‌شوند. با این حال حتی ممکن است در معرض اعتیاد به خوراکی های دیگر نیز قرار گیرند.

چرا اعتیاد به شکلات بروز می‌کند؟

تجربه ثابت کرده است؛ زمانی که بعد از یک روز سخت کاری و طولانی به خانه برمی‌گردیم؛ بیشتر از اینکه به خوردن غذا نیاز داشته باشیم؛ تمایل داریم یا یک خوراکی چرب و شیرین بخوریم. کمااینکه خوردن شکلات باعث ترشح سروتونین در مغز شده و به طور کلی خستگی افراد را در می‌کند. برای مثال زنان در روزهای پیش از قاعدگی، بیشتر تمایل دارند تا شکلات بخورند. برای اطلاع از علل گرایش به اعتیاد کلیک نمایید.

چطور شروع می‌شود؟

اعتیاد به شکلات در طی یک فرایند شکل می‌گیرد. به همین دلیل، هر فردی می‌تواند آن را تجربه کند. البته این فرایند در مورد بیشتر اعتیادها وجود دارد. اما به طور کلی، مراحل آن شامل موارد زیر هستند.

1️⃣داشتن ولع شدید

2️⃣از دست دادن کنترل

3️⃣ادامه دادن به مصرف حتی با وجود پیامدهای بد

می‌توان از اعتیاد به شکلات پیشگیری کرد؟

طبیعتا که مقاومت کردن در برابر خرید شکلات های جذاب و خوشمزه، کار دشواری است. اما قابل کنترل است. برخی از دانشمندان معتقدند که اعتیاد به شکلات بیش از اینکه یک اعتیاد جسمانی باشد؛ یک رقابت اجتماعی است. چرا که شرکت های شکلات سازی در راه رقابت و رسیدن به اهداف خود این میل را در مشتری ایجاد می‌کنند. به همین دلیل در ابتدا باید از لحاظ روانی مقاومت خود را بالا برد.

پیامدهای ناشی از اعتیاد به شکلات

اعتیاد به شکلات می‌تواند منجر به افزایش وزن، ابتلا به چربی و دیابت، بروز جوش های پوستی و… شده و حتی از لحاظ روانی نیز آسیب هایی را وارد کند. برای مثال افراد با خوردن شکلات زیاد، عصبی شده و سیستم پاداش دهی مغز آنان نیز دچار مشکل می‌شود.

مصرف درست شکلات چگونه است؟

از کجا متوجه شویم که به شکلات اعتیاد داریم یا خیر! در صوتی که رفتارهای زیر را از خود بروز می‌دهید به این معناست که به خوردن شکلات اعتیاد نداشته و در حد نرمال از آن میل می‌کنید.

  • همیشه به اندازه ای که میل دارید؛ شکلات می‌خورید.
  • بعد از خوردن شکلات احساس بدی ندارید.
  • از خوردن شکلات، دچار مشکلات سلامتی نخواهید شد.
  • مراقب هستید که چه مقدار و چه زمانی شکلات می‌خورید.

سخن پایانی

اعتیاد به شکلات شاید به ظاهر جذاب به نظر برسد؛ اما باید بدانید که این رفتار یک اعتیاد واقعی است که افراد را از هر لحاظ دچار مشکل می‌کند. از این رو در ابتدا باید نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کرده و در  مرحله بعدی برای درمان حتما از یک روانشناس کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد به شکلات می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *