عوارض بالا انداختن کودک میتواند به طور کلی آینده او را تحت تاثیر قرار داده و آن را دچار مشکلات جدی کند. بسیار مرسوم است که والدین و یا دیگران برای سرگرم کردن کودک، او را به بالا و پایین پرتاپ کرده و یا سریع او را تکان میدهند. شاید ظاهرا کودک خندیده و از اینکار لذت ببرد؛ و یا اصلا هیچ آسیبی به او وارد نشود. اما باید بدانید که این رفتار بسیار خطرناک بوده و میتواند آسیب های جدی برای کودک ایجاد کند. از این رو بهتر است برای آرام کردن و یا سرگرم کردن از او از روش های ملایم تری استفاده کرده و این موضوع را جدی بگیرید. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خواص عوارض بالا انداختن کودک میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سندرم کودک تکان خورده
عوارض بالا انداختن کودک گاهی به قدری جدی است؛ که منجر به بروز یک سندرم در کودکان میگردد. در سندرم کودک تکان خورده ، همان طور که از اسم آنهم مشخص است کودک علائم جدی مغزی و عصبی از خود نشان داده و حتی احتمال مرگ او نیز با این حالت وجود دارد. چرا که در دوران کودکی وزن سر کودک نسبت به بدن او بیشتر بوده و از طرفی استخوان جمجه آنها نیز به اندازه کافی محکم نیست. از این رو احتمالا بروز مشکلات زیادی وجود دارد. برای اطلاع از علت گرد شدن سر نوزاد کلیک کنید.
نشانه های ابتلا به این سندرم
نشانه های ابتلا به سندرم کودک تکان خورده و عوارض بالا انداختن کودک ، شاید بلافاصله بروز نکنند؛ اما بعد از مدت زمان کوتاهی، کودک علائمی از خود بروز میدهد که به راحتی میتوان متوجه بروز مشکلی جدی در او شد. برخی از این نشانه ها شامل موارد زیر هستند. برای اطلاع از دلایل بروز سر مخروطی شکل نوزاد کلیک نمایید.
- تشنج
- کم شدن استها
- اتساع مردمک چشم
- ابتلا به مشکلات تغذیه ای
- تحریک پذیر شدن کودک
- بی حال شدن
- اختلال در تنفس
- استفراغ
- خونریزی در چشم ها
چه کودکانی مستعد ابتلا به سندرم کودک تکان خورده هستند
همانطور که گفته شد؛ در سنین پایین تر به دلیل ساختار و وضعیت سر در کودکان، احتمال بروز سندرم کودک تکان خورده بیشتر است. کمااینکه شاهد این موضوع هستیم که در کودکان بزرگ تر حتی ضربه مستقیم به سر نیز نمیتواند مشکل جدی برای آنها ایجاد نماید. از این رو کودکان زیر دوسال چه دختر و چه پسر، بیشتر در معرض ابتلا به این سندرم قرار دارند. برای جلوگیری از ضربه به سر نوزاد کلیک نمایید.
علت بروز سندرم کودک تکان خورده
برخی از والدین با خواندن مطالب بالا تصور میکنند که کمترین تکان و حرکتی میتواند زندگی نوزادشان را تحت تاثیر قرار دهد. اما باید بدانید که شرایطی مانند خواباندن آرام نوزاد، سوار شدن به ماشین و افتادن توی دست اندازها، مشکلاتی برای کودک ایجاد نمیکنند. بلکه شرایط دیگر هستند که پرخطر محسوب میشوند. برای مثال
◀با زور حرکت دادن نوزاد به بالا و پایین یا چپ و راست
◀ضربه خوردن به سر نوزاد به صورت مستقیم
◀تکان خوردن بیش از حد نوزاد در مدت زمان کوتاه
◀انجام بازی های بسیار پرتحرک با نوزاد
برخی از عوارض بالا انداختن کودک
با اینکه احتمالا شما اینکار را به قصد سرگرم کردن کودک انجام میدهید؛ و قصد آسیب زدن به او را ندارید. اما باید بدانید که با اینکار او را در معرض پیامدهای زیادی قرار خواهید داد. برخی از این مشکلات، شامل موارد زیر هستند.
کشیده شدن عضلات گردن
کنترل عضلات سر و گردن در حدود چهارماهگی اتفاق افتاده و بهتر است تا 6 ماهگی کودک را به بالا و پایین پرتاب نکنید. چرا که در این حالت فشار زیادی به گردن آنها وارد شده و حتی ممکن است سرآنها در جهتی تکان بخورد که به ستون فقرات شان نیز آسیب وارد شود. حتی برخی از متخصصین؛ انجام اینکار را پس از شش ماهگی نیز توصیه نمیکنند.
خطر سقوط نوزاد
همواره خطر سقوط و افتادن نوزاد را نیز در نظر بگیرید. برخی تصور میکنند که حواسشان کامل جمع کودک بوده و هیچ خطری او را تهدید نخواهد کرد. اما یک محرک محیطی کودک کافی است تا نتوانید کودک را به موقع گرفته و یا حتی او را به صورت نامناسبی نگه دارید. با افتادن نوزاد احتمال بروز مشکلاتی مانند شکستگی جمجمه، خونریزی جمجه و مغز و… وجود دارد.
ابتلا به سندرم کودک تکان خورده
از اصلی ترین عوارض بالا انداختن کودک ، ابتلای او به سندرم کودک تکان خورده است. ابتلا به این سندرم باعث تخریب بخشی از سلولهای عصبی شده و یا اکسیژن رسانی به این ناحیه را دشوار میکند. از طرفی احتمال بروز مشکلات بینایی نیز وجود دارد.
تکان دادن نوزاد حین گریه کردن
گاهی شاهد این موضوع هستیم که والدین و مراقبین کودک، به قدری از گریه های کودک خسته و کلافه شده اند که او را به شکل شدیدی تکان میدهند. در بیشتر موارد تکان دادن کودک در حین گریه کردن موثر بوده و باعث میشود تا او آرام شده و بهتر بخوابد. اما در صورتی که اینکار را به تندی انجام دهید؛ عروق خونی منقبض شده و جریان خون در مغز متوقف میشود. با ادامه یافتن این حالت، عروق به طور کلی پاره شده و نشانه های ابتلا به سندرم کودک تکان خورده، خود را نشان میدهند.
پیشگیری از ابتلا به سندرم کودک تکان خورده
راه های مختلفی برای پیشگیری از بروز سندرم کودکان تکان خورده وجود دارد. مراقبت از سر و وضعیت بدنی کودک کافی نیست. والدین باید اطلاعات لازم را در این مورد داشته باشند. پس برخی از اقدامات موثر در این زمان، شامل موارد زیر هستند.
- آگاهی رسانی و توضیح دادن به والدین در مورد تکان دادن نوزاد
- آموزش روش های کنترل استرس و خستگی برای والدین
- آموزش روش های آرام سازی کودک در حین گریه کردن
- ماساژ دادن نوزاد به آرامی
- استفاده از پستانک
- ایجاد محیطی آرام برای خواب
- مشورت با روانشناس کودک
- توجه کردن به ایمنی کودک در حین بازی کردن
درمان سندرم کودک تکان خورده
بعد از اینکه شاهد بروز نشانه های ابتلا به سندرم کودک تکان خورده در کودک بودیم؛ بهتر است سریعا او را به مراکز درمانی منتقل نمایید. در این حالت معمولا اقدامات فوری پزشکی انجام میشود تا خونریزی متوقف شده و یا علائم تشنج به حداقل برسند. اما در دراز مدت کودک باید تحت مراقبت های توانبخشی و فیزیوتراپی، گفتار درمانی، کاردرمانی و درمان های روانشناسی قرار بگیرد. در بیشتر موارد درمان به طور کامل انجام شده و خطر برطرف میگردد.
سخن پایانی
نوزادان و کودکان کمتر از دو سال بسیار آسیب پذیر بوده و باید در مورد نحوه رفتار و بازی کردن با آنها بسیار دقت نمود. طبیعتا والدین قصد آسیب زدن به فرزند خود را ندارند؛ اما تحت شرایطی ممکن است این اتفاق بیوفتد. از این رو باید از اقدامات لازم مطلع بوده و حتما از متخصص نیز در این زمینه کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خواص عوارض بالا انداختن کودک میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.