داشتن رضایت زناشویی در زندگی یکی از فاکتورهای بسیار مهم در سلامت روان انسان است. در واقع تنشهای مرتبط با زندگی مشترک سهم بسزایی در آشفتگیهای روانی افراد دارند و میتوانند زمینه بروز مشکلاتی نظیر افسردگی و اضطراب را ایجاد کنند. با این حال رضایت زناشویی چیست و چگونه به وجود می آید؟ متخصصان سلامت روان بر این باورند که احساس رضایتمندی در زندگی مفهومی چند بعدی است و تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله میزان همدلی زوجین، صمیمیت آنها، وجود احترام متقابل و توانایی مدیریت تعارضها قرار دارد. اما واقعا چگونه میتوان چنین حسی را در خود و همسرمان ایجاد کنیم؟ برای دریافت مشاوره خانواده تلفنی، حضوری و آنلاین کلیک کنید.
رضایت زناشویی و اهمیت آن در زندگی
رضایت زناشویی به معنای احساس رضایت کلی از رابطه با همسر و خشنودی از داشتن یک زندگی مشترک است. برای اینکه در مورد رضایت زناشویی موجود در رابط خود بینش بیشتری به دست بیاورید بهتر است کمی بیشتر به رابطه با همسرتان فکر کنید. زمانی که به رابطهتان می اندیشید چه افکاری از ذهنتان عبور میکند و چه احساساتی در شما جریان مییابند؟ آیا زندگی مشترک توانسته است برای شما عشق و آرامش به همراه بیاورد یا اینکه وقتی به آن فکر می کنید بیشتر درگیر احساس تنش و ناکامی می شوید؟
بسیاری از زوجین با وجود اینکه مشکل بحرانی و خاصی ندارند رضایت زناشویی پایینی دارند و بیشترین احساسی که در رابطه با همسرشان تجربه می کنند ناکامی یا تنش است. این در حالی است که رضایت زناشویی یکی از فاکتورهای تعییین کننده و بسیار مهم در سلامت روان شما است و کسانی که رضایتمندی پایینی از ازدواج خود دارند؛ اغلب بیش از دیگران به مشکلات روانشناختی نظیر افسردگی و اضطراب دچار میشوند. برای برقراری ارتباط صحیح با همسر کلیک کنید.
کدام زوج ها رضایت زناشویی دارند؟
وجود مشخصه های خاصی در ارتباط با همسر می تواند به ما نشان دهد که آیا هیجانات مثبت بر زندگی مشترک غلبه دارند یا خیر. رضایت زناشویی با این هیجانات ارتباط داشته به همین دلیل، در ادامه به 5 مشخصه اصلی اشاره شده است.
💠توانایی همدلی با همسر
یکی از مشخصه های بسیار مهم و تاثیرگذار در رضایت زناشویی، توانایی همدلی با همسر است. همدلی به این معناست که بتوانید گاهی دنیا را از دریچه چشم همسرتان بنگرید و با کفشهای او راه بروید. معمولا افرادی که همسرشان همدلی بالاتری دارد رضایتمندی بیشتری از زندگی مشترک ابراز میکنند. چرا که در این شرایط؛ درک شده و احساسات و عقایدشان از جانب فرد مهم زندگیشان مورد توجه قرار میگیرد.
💠تعهد و پایبندی به زندگی زناشویی
از جمله کلیدیترین اصول موفقیت در زندگی مشترک وجود تعهد و پایبندی در هر دو طرف رابطه است. اگر زن و شوهر واقعا تصمیم بگیرند که با وجود تمامی مشکلات و موانعی که در طول زندگی اجتناب ناپذیر هست؛ در کنار یکدیگر بمانند و برای بهبود زندگی مشترکشان تلاش کنند؛ احتمال دوام و پایداری رابطه آنها بیش از هر زمان دیگری وجود دارد. این امر نیازمند آن است که افراد علاوه بر نیازها و خواستههای درون فردیشان برای نیازهای فرد دیگر نیز ارزش و اولویت قائل باشند و همواره به طور متقابل برای برآورده کردن آنها تلاش کنند. این وضعیت با ایجاد احساس لذت و کامیابی بیشتر در زندگی رضایت زناشویی را نیز بالا میبرد.
💠رضایت زناشویی با پذیرش متقابل
پذیرش متقابل یکی دیگر از مشخصههای بارز روابط زوجینی است که رضایت زناشویی بالایی را تجربه میکنند. همه ما میخواهیم که مورد احترام قرار بگیریم و به عنوان افراد ارزشمندی در روابط قرار بگیریم. با این اوصاف اگر در رابطهای قرار بگیرید که همسرتان برای خود واقعیتان ارزش قائل باشد و شما را به طور کل بپذیرد؛ اعتماد به نفس بالاتری پیدا کرده و امنیت بیشتری حس میکنید.
این در حالی است که بسیاری از افراد از ابتدا زندگی مشترک را به امید تغییر دیگری شروع میکنند و همواره در تلاشند تا فرد مقابل را در قالب تصورات خویش بگنجانند. این وضعیت نه تنها هرگز به تغییر مثبتی نمیانجامد بلکه باعث می شود فرد مقابل نتواند احساسات واقعی اش را در رابطه به نمایش بگذارد. این مسئله با ایجاد فشار روانی زیاد رضایت زناشویی را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد.
💠حفظ عشق و رفتارهای محبت آمیز
توانایی حفظ عشق پس از آغاز زندگی مشترک مهارت بسیار مهمی است که بسیاری از زوجین از آن بیبهره هستند. در حقیقت خیلی از زن و شوهرها در پس روزمرگیهای زندگی زناشویی گم می شوند و نمیتوانند همانند سابق به احساسات یکدیگر اهمیت دهند. لازم است که اجازه ندهید شعله عشق میانتان خاموش شود و برای تداوم رابطه محبت آمیز خود برنامههای بلند مدتی داشته باشید. اگر احساس میکنید دچار سردی عاطفی شده اید و فاصله ای روانی میانتان ایجاد شده کمک گرفتن از یک روانشناس متخصص در حیطه زوج درمانی می تواند به شما کمک کند تا بتوانید عملکرد سابق خود را بازیابید.
💠برخورداری از مهارت حل تعارض ها
مهارت حل تعارض یکی از مهارت های بین فردی بسیار مهم است که در زندگی زناشویی بیش از هرجای دیگر اهمیت مییابد. افرادی که از این مهارت برخوردار هستند در حقیت میدانند چگونه گفتگوی موثری داشته باشند و به جای تمرکز بر احساسات منفی ناشی از بروز مشکلات می توانند بر گزینه های موجود برای حل مسئله تمرکز کنند. در مقابل بسیاری از زن و شوهرها با بروز هرگونه اختلاف نظر دچار هیجانات منفی بسیاری شده و نمیدانند چگونه باید به یکدیگر کمک کنند تا از بحرانها عبور نمایند. ناتوانی در حل تعارضها با ایجاد تنش و استرس بسیار میتواند رضایت زناشویی را تا حد بسیاری کاهش دهد.
عوامل از بین برنده رضایت زناشویی
اختلاف بر سر برخی مسائل برای اکثر زوجین اهمیت زیادی دارد و ناتوانی در حل آن ها بیش از سایر مسائل دیگر میتواند رضایت زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به چند تعارض اصلی میان زن و شوهرها اشاره کردهایم.
⭕اختلاف بر سر مسائل مالی
اختلاف بر سر مسائل مالی یکی از بزرگ ترین عواملی است که میتواند موجب اختلاف و تعارض شود. زن و شوهرها به دلیل داشتن تجربیات خانوادگی متفاوت عقاید متفاوتی نیز در مورد نحوه خرج کردن پول و مدیریت مسائل مالی دارند. برای مثال اختلاف نظر در مورد میزان پولی که باید پس انداز شود، پولی که باید برای تفریح خرج شود و نحوه مدیریت هزینه های زندگی از جمله مسائلی است که ناتوانی در حل آن ها می تواند تا حد بسیاری رضایت زناشویی را کاهش دهد.
⭕رابطه با خانواده همسر
نحوه ارتباط با خانواده همسر یکی دیگر از مسائلی است که قابلیت مشکل آفرینی بالقوه ای دارد. نداشتن مرزهای مشخص، در هم آمیختگی زیاد با خانواده اصلی و خدشه دار شدن حریم خصوصی از جمله مهم ترین موضوعاتی هستند که در ارتباط با خانواده همسر باید به آن ها را مدیریت کنید. در غیر این صورت بروز تنش ها و اختلافات اجتناب ناپذیر خواهند بود. در بسیاری از موارد این موضوع میزان رضایت زناشویی را نیز خدشه دار کرده و بر روابط میان فردی آنان نیز موثر خواهد بود.
⭕نارضایتی جنسی
رابطه جنسی از جمله عوامل مهم و تعیین کننده در رضایت زناشویی است. چرا که رابطه جنسی عمیق ترین احساسات ما را درگیر می کند. برای مثال بسیاری از افراد همواره نگران این هستند که از جانب همسر خود طرد شوند یا مورد پذیرش قرار نگیرند. همین مسئله باعث می شود که بسیاری از زوجین در مورد رابطه جنسی خود و کیفیت آن با یکدیگر صحبت نکنند و احساساتشان را با یکدیگر در میان نگذارند. این الگوی رفتاری اغلب به سایر جنبه های زندگی آسیب می زند.
در نتیجه مشکلات جنسی در سایر اختلافات روزمره تجلی پیدا می کند. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که زن و مرد بتوانند به طور مستقیم درباره سکس و مسائل پیرامون آن با یکدیگر گفت و گو کنند و خواسته های خود را با دیگری مطرح نمایند. اگر احساس می کنید انجام این کار برای شما مشکل است می توانید از یک روان شناس متخصص در حیطه سکس تراپی یا روج درمانی کمک بگیرید.
⭕مسائل مرتبط با فرزندان
بزرگ کردن و پرورش کودکان یکی از وظایف بسیار انرژی بر و سنگین برای والدین است. سبک تربیتی پدر و مادرها تا حد زیادی تحت تاثیر تجربیات کودکی و رابطه آن ها با والدین خود قرار دارد. اگر زن و مرد در خانواده های بسیار متفاوتی رشد کرده باشند اغلب در بزرگ کردن فرزندانشان با اختلاف نظرهای بسیاری رو به رو می شوند که می تواند تنش های بزرگی را برای آن ها رقم بزند. در این شرایط کمک گرفتن از یک روانشناس متخصص در حیطه خانواده می تواند به شما کمک کند تا روش های تربیتی خود را به یکدیگر نزدیک تر کرده و تفاهم بیشتری در این باره پیدا کنید. این موضوع قطعا بر میزان رضایت زناشویی نیز موثر خواهد بود.
⭕مسئولیت های مرتبط با نقش های جنسیتی
بسیاری از اختلافات زناشویی بر سر مسئولیت هایی است که زن و مرد موظف به انجام آن هستند. برخی افراد نقش های جنسیتی سنتی را پذیرفته اند و در نتیجه انتظار دارند مرد کارهای بیرون از خانه و زن وظایف بچه داری و خانه داری را به عهده بگیرد. برخی نیز تعریف های سنتی را کنار گذاشته و به برابری یا مشارکت در انواع فعالیت ها از جانب زن و مرد باور دارند. هرگونه اختلاف نظر و ناهماهنگی در این باره می تواند به بروز تعارض و مشکلات زناشویی بیانجامد و احساس رضایت زناشویی را به طور کلی کاهش دهد.
توصیه هایی برای بهبود رضایت و کیفیت زندگی زناشویی
برای داشتن یک زندگی مشترک موفق و تجربه احساس رضایت زناشویی بیشتر توجه به چند نکته طلایی می تواند بسیار کمک کننده باشد.
– وقتی همسرتان با شما صحبت می کند تلاش کنید کنید احساساتش را درک کنید و به درستی به او گوش فرا دهید.
– از طریق واکنش های کلامی و غیر کلامی به همسرتان نشان دهید که او را درک می کنید و برای احساساتش ارزش قائل هستید.
– به زبان بدن خود بیشتر توجه کنید. رفتارهایی نظیر نداشتن ارتباط چشمی یا وضعیت بدنی که پیام هایی مبنی بر بی تفاوتی منتقل می کند می تواند تاثیر بسیار زیادی بر رابطه شما بگذارد.
– حتی زمانی که با نظرات همسرتان مخالف هستید تلاش کنید به عقاید او احترام بگذارید.
– تلاش کنید ارتباطی شفاف برقرار کنید تا فرصت درک شدن بیشتری داشته باشید.
– هنگامی که با همسرتان صحبت می کنید تلاش کنید بر احساسات خود تمرکز داشته باشید و دست از ذهن خوانی کردن بردارید .
ابعاد مختلف رضایت زناشویی
رضایت زناشویی ابعاد مختلفی داشته و عوامل زیادی بر آن موثر هستند. در واقع افراد باید به همه این موضوعات اهمیت داده و به یکی از ابعاد بیش از اندازه نپردازند. در واقع بعضی از زوجین فقط یک موضوع را در زندگی مشترک خود مهم دانسته و بر همان تمرکز میکنند. اما با اینکار پیامدهای زیادی در انتظار آنان خواهد بود. برخی از ابعاد مختلف این کیفیت شامل، رابطه جنسی، حل تعارضات، رضایت از ارتباط با خانواده ها، ارزش های مذهبی، دلبستگی ایمن وداشتن صمیمیت و شفقت نسبت به یکدیگر است.
سخن پایانی
اینکه افراد بعد از شروع زندگی مشترک خود رضایت زناشویی را تجربه کنند؛ یکی از موضوعات مهم در ازدواج است. به طور کلی زمان بر رضایت زناشویی بسیار موثر است. افراد با گذشت مدتی از ازدواج شناخت بیشتری از همسر خود کسب کرده و با جنبه های مختلفی از زندگی مشترک آشنا میشوند. البته زوجین نیز باید در این زمینه تلاش کرده و رابطه را به حال خود رها نکنند. قطعا میزان این کیفیت در گذر زمان دچار تغییراتی میشود که طبیعی است. زوجین میتوانند برای بالا بردن این موضوع در زندگی مشترک خود از یک روانشناس یا مشاوره خانواده کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه رضایت زناشویی میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.