جیغ زدن در خواب


جیغ زدن در خواب یکی از رفتارهایی است که برخی از افراد تحت شرایطی از خود بروز می‌دهند. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به طور ناگهانی از خواب بیدار شوید و به شما گفته شود که در حال فریاد زدن بودید. و یا خودتان این رفتار را در دیگران مشاهده کرده اید. قطعا این موضوع نه برای خود فرد و نه اطرافیان خوشایند نخواهد بود. از طرفی می‌تواند مشکلاتی را به وجود آورد. در بیشتر موارد، شاهد بروز چنین رفتاری در کودکان هستیم؛ اما ممکن است بزرگسالان نیز با جیغ از خواب بیدار شوند. به همین دلیل باید دلیل این موضوع را پیدا کرده و در این زمینه اقدامات لازم را انجام داد. برای دریافت مشاوره تلفنی روانشناسی کلیک نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه جیغ زدن در خواب می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

جیغ زدن در خواب یا وحشت شبانه

شاید به نظرتان عجیب باشد که فردی در خواب صحبت کند و یا حتی جیغ بزند. چرا که در طول خواب تمام عضلات فلج هستند؛ حتی در صورتی که فرد در طول خواب صحبت کند؛ بازهم هیچ نمود بیرونی نخواهد داشت. اما گاهی اینطور نیست و شاهد این موضوع هستیم که مردان با فریاد و زنان با جیغ از خواب بیدار می‌شوند. فردی که در حال تجربه چنین چیزی است؛ قطعا در حال کابوس دیدن است. از طرفی اصلا نسبت به آن آگاه نبوده و حتی زمانی که به آنها گفته می‌شود که چنین رفتاری داشته اند؛ به یاد نمی‌آورند.

این حالت که به آن ترور خواب هم گفته می‌شود؛ می‌تواند از 20 تا حتی 90 دقیقه هم طول بکشد. این بدان معنا نیست که فرد این مدت را به صورت ممتد جیغ می‌کشد. بلکه در طی این زمان فشار زیادی را متحمل شده و در نهایت با جیغ از خواب بیدار می‌شود. برای آشنایی با انواع اختلالات خواب کلیک نمایید.

تفاوت میان وحشب شبانه با کابوس دیدن

برخی از افراد وحشت شبانه را با کابوس دیدن یکسان می‌دانند؛ در صورتی که بین این چندین فرق اساسی وجود دارد. در این قسمت به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد. برای اطلاع از انواع دلایل پریدن از خواب کلیک کنید.

  • فردی که کابوس می‎بیند؛ آن را به یاد می‌آورد در حالی افراد با تجربه وحشت شبانه، هیچ خاطره ای از این موضوع ندارند
  • کابوس شامل رویاهای ترسناک و ناراحت کننده است؛ اما وحشت شبانه بیشتر با واکنش های بدنی همراه است. در واقع وحشت شبانه لزوما با رویا دیدن همراه نیست.
  • برای بروز کابوس ها دلایل مشخص مثل یک تجربه ناراحت کننده یا دیدن یک فیلم ترسناک وجود دارد؛ اما محرک هایی که منجر به بروز وحشت شبانه می‌شوند؛ به طور کامل مشخص نیستند.

نشانه های جیغ زدن در خواب

کمی پیش از جیغ زدن در خواب، فرد از خود نشانه هایی را بروز می‌دهد؛ که اطرافیان و یا حتی خود فرد متوجه نزدیک بودن این حالت، خواهند شد. برخی از این نشانه ها، شامل موارد زیر هستند.

  1. بیدار شدن به صورت ناگهانی که با فریاد و جیغ زدن همراهاست
  2. فردی که جیغ زدن در خواب را تجربه می‌کند؛ ممکن است به اطراف کوبیده و حرکات خشونت آمیز داشته باشد
  3. این مشکل منجر به بیشتر شدن ضربان قلب و حتی تعریق در خواب می‌گردد
  4. زمانی که از خواب بیدار می‌شود؛ مردمک هایش گشاده شده اند
  5. در حین بیدار شدن ترس یا هشدار در چهره خود دارد
  6. افرادی که چنین حالتی را تجربه می‌کنند؛ آن را به یاد نیاورده و حتی ممکن است از مطرح شدن این موضوع احساس شرم و خجالت داشته باشند
  7. حتی ممکن است با همراه با این شرایط، راه رفتن در خواب را نیز تجربه نمایند

علل بروز جیغ زدن در خواب

همانطور که گفته شد؛ نمی‌توان علت مشخصی برای بروز جیغ زدن در خواب در نظر داشت؛ اما به طور کلی عواملی که منجر به بروز چنین حالتی می‌شوند؛ شامل موارد زیر می‌باشند.

  • جیغ زدن در خواب ممکن است ارثی باشد و در صورتی که یکی از اعضای خانواده دچار چنین حالتی شوند؛ بیشتر احتمال دارد که دیگر اعضا نیز چنین حالتی داشته باشند
  • در حینی که فرد تب داشته و یا به بیماری مبتلا باشد؛ بیشتر در چنین حالتی قرار می‌گیرد
  • افرادی که کم خواب و یا خسته هستند نیز، دچار چنین حالتی می‌شوند
  • بیشتر شدن فعالیت بدنی به صورت ناگهانی یا فعالیت داشتن بیش از حد نیز می‌تواند منجر به بروز چنین حالتی شود.
  • درگیری عاطفی و استرس شدید نیز ممکن است افراد را آسیب پذیر کند
  • مصرف کافئین و الکل هم تشدید کننده این موضوع هستند
  • ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند تیروئید، آنسفالیت نیز افراد را در معرض این موضوع قرار می‌دهند.
  • مصرف داروهای خاص
  • ابتلا به اختلالات خواب دیگر مانند آپنه خواب

پیامدهای ناشی از جیغ زدن در خواب

قطعا بروز جیغ زدن در خواب می‌تواند برای افراد مشکل ساز باشد. مخصوصا اگر به صورت مکرر تکرار شود. فردی که در طول شب، دچار این حالت می‌شود؛ قطعا در طول روز بی حال و کسل بوده و در انجام کارهای روزمره دچار مشکل می‌شود. خواب آشفته ای داشته و از این موضوع دچار شرمساری خواهد شد. حتی ممکن است در طول خواب، به خود و یا کسی که نزدیک اوست؛ آسیب برساند.

جیغ زدن در خواب در میان کودکان و بزرگسالان

همانطور که پیش تر هم به این موضوع اشاره شد؛ بروز جیغ زدن در خواب، در میان کودکان موضوعی رایج بوده؛ اما در بزرگسالان به ندرت رخ می‌دهد. اگر کودک شما به صورت مداوم دچار این حالت می‌شود؛ باید در این مورد با یک روانشناس کودک صحبت کنید. اگر چه بعد از 10 سالگی و با شروع دوران بلوغ این مشکل به مرور کمرنگ شده و برطرف می‌شود. برای آشنایی بیشتر با دلایل کابوس های شبانه کودکان کلیک نمایید.

درمان و پیشگیری از جیغ زدن در خواب

درمان قطعی برای جیغ زدن در خواب وجود ندارد. اما برطرف کردن برخی مشکلات و توجه کردن به آنها می‌تواند منجر به کمرنگ تر شدن این رفتار گردد. برخی از روش های موثر در این زمینه را ذکر کرده ایم. برای اطلاع از نشانه های راه رفتن در خواب کلیک نمایید.

درمان بیماری های زمینه ای: از آنجایی که ابتلا به برخی از بیماری ها افراد را در معرض این بیماری قرار می‌دهند؛ در صورتی که ای بیماری ها درمان شوند؛ کمتر احتمال دارد که جیغ زدن در خواب نیز اتفاق بیوفتد.

مقابله کردن با استرس: درمان استرس و اضطراب نیز در درمان نیز موضوع موثر هستند.

پیش بینی با بیدار کردن: زمانی که فرد شروع به بروز علائم کرد بهتر است 15 دقیقه پیش از اینکه این اتفاق بیوفتد؛ او را بیدار کنید.

استفاده از دارو: نمی‌توان برای درمان این موضوع در کودکان از دارو استفاده کرد. اما برای بزرگسالان گاهی از داروهای ضدافسردگی، بنزودیازپین ها و… استفاده می‌شود.

سخن پایانی

شاید به نظرتان جیغ زدن در خواب موضوعی طبیعی بوده و تا به حال هیچوقت برای درمان آن اقدام نکرده اید. در صورتی که این موضوع می‌تواند مشکل ساز بوده در انجام کارهای روزمره فرد اختلال ایجاد کند. به همین دلیل افراد باید این موضوع را جدی گرفته و حتما در این زمینه از متخصص کمک بگیرند.

برای دریافت مشاوره در زمینه جیغ زدن در خواب می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *