افسردگی در جوانان یکی از مشکلات روانشناختی شایع است که میتواند به شیوههای گوناگونی خود را نشان دهند. در واقع همه جوانان به یک شیوه افسردگی خود را نشان نمیدهد؛ برخی افراد ممکن است با تحریک پذیری زیاد و پرخاشگری افسردگی را بروز داده و برخی دیگر با غمگینی و ناراحتی چشمگیر این مشکل خود را نشان دهند. در ادامه این مقاله در مورد اختلال افسردگی در جوانان، علائم، علل و روشهای درمان آن توضیحات بیشتری را ارائه کردهایم. برای کسب اطلاعات در این زمینه تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی در جوانان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
افسردگی در جوانان
در دوران جوانی افراد با چالشهای عمدهای در زندگی رو به رو هستند. از جمله این چالشها میتوان به امتحانات دانشگاه، تصمیم گیری برای ازدواج، مشکلات خانوادگی و تجربه تعارض با دوستان اشاره کرد. برخی از افراد ممکن است نتوانند به خوبی این چالشها را مدیریت نمایند و در نهایت درگیر اختلالات روانشناختی به خصوص افسردگی شوند. از آنجایی که افسردگی میتواند با خطر خودکشی همراه باشد، لازم است آن را جدی بگیرید و برای پیشگیری و درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید. برای دریافت مشاوره افسردگی کلیک کنید.
علائم افسردگی در جوانان
جوانان مانند افراد در هر دوره سنی ممکن است گاهی نوسانات خلقی را تجربه کنند. هم چنین ممکن است گاهی بیش از حد تحریک پذیر شوند، کوچکترین مسائلی آنها را بیازارد و غمگینی و اضطراب را تجربه نمایند. این مسئله به عنوان بخشی از تجربه انسانی برای همه افراد پذیرفته شده است اما اگر علائم مذکور بیش از دو هفته به طول بیانجامند و عملکرد فرد را در جنبههای مختلف زندگی تحت تاثیر قرار دهند، باید به عنوان اختلال افسردگی اساسی در نظر گرفته شود. از جمله دیگر علائم افسردگی در جوانان به طور دقیق باید به موارد زیر اشاره کرد.
– تحریک پذیری مفرط و حساسیت روانی بسیار زیاد نسبت به مسائل پیرامونی
– کمبود انرژی و احساس خستگی مفرط
– احساس گناه و بی ارزشی در بیشتر اوقات
– داشتن افکاری در مورد مرگ یا خودکشی
– دچار شدن به اختلالات خواب از جمله بی خوابی یا پرخوابی مفرط
– کمبود انگیزه و نداشتن تمایل برای انجام کارهای مختلف
– بروز تغییراتی در اشتها نظیر بی اشتهایی یا پرخوری
– از دست دادن وزن به طور چشمگیر یا افزایش غیر طبیعی وزن
– استفاده از سیگار، مواد مخدر یا الکل
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
افسردگی پنهان در نوجوانان
برخی از جوانان دچار افسردگی پنهان میشوند. به این صورت که اغلب علائم قابل مشاهدهای از اختلالات خلقی را نشان نمیدهند. با این حال بروز رفتارهایی نظیر انزوا و گوشه گیری اجتماعی، افت تحصیلی، افزایش رفتارهای پرخطر و استفاده از مواد یا الکل از جمله مواردی هستند که میتوانند به والدین و اطرافیان در مورد بروز افسردگی هشدار دهند. در نتیجه لازم است همواره این نشانهها را نیز در نظر داشته باشید و آنها را نادیده نگیرید. برای اطلاع از نشانه های افسردگی در سنین مختلف کلیک نمایید.
خودکشی یا رفتارهای آسیب رسان در جوانان
خودکشی یا بروز رفتارهای خود آسیب رسان یکی از خطرات بالقوه افسردگی است. در این شرایط فرد نیاز دارد که با یکی از افراد نزدیک به خود گفت و گو داشته باشد و افکار و احساساتش را با او در میان بگذارد. اگر مخاطب جوانی قرار گرفتید که دچار افسردگی است، تلاش کنید موضعی غیر قضاوتی اتخاذ کنید و اجازه دهید فرد آزادانه با شما صحبت نماید.
هم چنین باید بدانید که لازم نیست راه حل خاصی را به فرد ارائه دهید؛ همین که بگذارید او با شما صحبت کند تا حد زیادی به کاهش احساسات منفی در او کمک خواهید کرد. به جای سرزنشگری یا نصیحت کردن، فرد را تشویق کنید به یک متخصص سلامت روان نظیر روانشناس یا روان پزشک مراجعه کند و درمانهای مورد نیاز نظیر درمانهای دارویی و روانشناختی را در اسرع وقت دریافت نماید.
پیامدهای ناشی از افسردگی این گروه سنی
نمیتوان از کنار ابتلا به افسردگی در جوانا به سادگی گذشت. چرا که آنان تازه در ابتدای مسیر بوده و باید چیزهای زیادی از زندگی را تجربه نمایند. از آنجایی که هنوز آنها از مهارت های لازم برخوردار نبوده و نمیدانند که چطور باید با مشکلات برخورد کنند؛ ممکن است دست به رفتارهای عجیب و غریبی تحت تاثیر افسردگی بزنند. برای مثال اعتیاد به مواد مخدر و الکل، خودکشی، رفتارهای خودجرحی، رانندگی پرخطر و… همگی از پیامدهای این موضوع هستند.
علل افسردگی در جوانان
افسردگی یکی از مشکلات مرتبط با سلامت روان است که علل و عوامل مختلفی میتوانند در بروز آن تاثیر گذار باشند. از مهمترین فاکتورهایی که در تعامل با یکدیگر اغلب به افسردگی در جوانان و نوجوانان میانجامند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– دچار بودن به تعارضهایی با خانواده یا دوستان
– بروز تغییراتی در زندگی نظیر تغییر محل تحصیل یا گذر از دوران دبیرستان به دانشگاه
– قرار گرفتن در معرض قلدری همسالان در محیطهایی نظیر دبیرستان و دانشگاه
– تجربه شکست در رابطه عاطفی با جنس مخالف
– تجربه هرگونه سوءاستفاده جسمانی، جنسی یا روانی
– نادیده گرفته شدن از جانب خانواده
– تجربه از دست دادن عزیزان
شیوع افسردگی در دانشگاه ها
معمولا جوانان شور و شوق زیادی برای حضور در دانشگاه ها دارند. اما در بیشتر موارد بعد از پشت سر گذاشتن کنکور، اوضاع آنقدرها خوب پیش نخواهد رفت. چرا که آنها با حضور در فضایی تازه ممکن است دچار چالش هایی شوند که نتوانند به راحتی از پس آنها برآیند. فشار درس ها امتحانات، دوری از خانواده ها و زندگی کردن با افرادی که هیچ شناختی از آنها ندارند، شکست عشقی و سرخورگی های دیگر همگی میتوانند منجر به افسردگی در جوانان در دوره دانشگاه شود.
پیشگیری از بروز افسردگی جوانان
اما پیش از اینکه افسردگی در جوانان بروز کند؛ باید جلوی ابتلا به آن را گرفت. با انجام اقداماتی و تغییر در سبک زندگی جوان میتوان اینکار را انجام داد. برخی از این روش ها، شامل موارد زیر هستند.
- ورزش کردن به صورت منظم و روزانه
- تقویت کردن ارتباط اجتماعی
- مدیریت اضطراب
درمان افسردگی در جوانان و نوجوانان
برای درمان افسردگی در جوانان اقدامت حرفهای و خودیاری مختلفی وجود دارد. از جمله اقدامات خودیاری میتوان به تشویق فرد برای تحرک بیشتر در زندگی، گنجاندن ورزش در برنامه روزانه، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و پرداختن به امور مورد علاقه در زندگی اشاره کرد. با این حال اقدامات برای درمان افسردگی کافی نیستند. شما برای ارزیابی شدت افسردگی و شناخت علل و راههای درمان آن باید به یک روانشناس مراجعه نمایید.
روانشناس علاوه بر ریشه یابی مشکلات شما از رویکردهای مختلفی برای بهبود افسردگی استفاده میکند. از جمله این رویکردها میتوان به رویکرد شناختی- رفتاری، درمانهای روانپویشی و درمانهای هیجان مدار اشاره کرد. اگر شدت افسردگی بسیار زیاد باشد و درمانگر تشخیص دهد که خطر خودکشی تا حد زیادی بالاست، شما را به یک روان پزشک ارجاع خواهد داد تا در کنار جلسات روان درمانی، درمان با داروهای ضد افسردگی را نیز آغاز نمایید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه درمان افسردگی کلیک کنید.
بعد از مشاهده نشانه ها در جوانان چه کنیم؟
علاوه بر درمان اساسی این موضوع، باید با مشاهده کردن نشانه ها، مداخله سریعی در این زمینه داشته باشیم. بیشتر والدین نمیدانند که در این شرایط باید چطور واکنش نشان دهند. در صورتی که در فرزند خود نشانه های افسردگی را دیدید؛ از این روش ها استفاده کنید:
🔸اعضای دیگر خانواده و افراد معتمد را در جریان قرار دهید.
🔸جوان را پیش یک روانشناس و سپس روانپزشک ببرید.
🔸در صورتی که شاهد نشانه های خودکشی بودید؛ از اورژانس اجتماعی کمک بگیرید.
سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی در جوانان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
خیر در بسیاری از موارد افسردگی به بسیاری از درمانهای غیر دارویی نظیر رویکرد شناختی رفتاری جواب میدهد. برای ارزیابی بیشتر لازم است در ابتدا به یک روانشناس بالینی مراجعه نمایید.