فرسودگی شغلی از موضوعاتی است که در دنیای امروزی و فضاهای کاری بسیار شاهد آن هستیم. برای همه پیش آمده است که بعد از مدتی از کارکردن خسته شده باشیم یا انگیزه خود را از دست بدهیم. اما این کاملا طبیعی بوده و با فرسوگی شغلی متفاوت است. در واقع به قدری حال افراد در محل کار از اهمیت زیادی برخوردار است و حسی که نسبت به کارشان دارند؛ اهمیت دارد که در سالهای اخیر مفاهیمی مختلفی در این زمینه مطرح شده و راهکارهایی نیز به ارائه گردیده. اما این موضوع حق خسته و فرسوده شدن را از افراد نمیگیرد. به همین دلیل است که افراد باید از بروز چنین حالتی پیشگیری کرده و در این مورد حتما از مشاوره شغلی نیز کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرسودگی شغلی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
فرسودگی شغلی به چه معناست؟
فرسودگی شغلی یا کارزدگی به معنی خستگی روانی و جسمانی ناشی از محیط کار است که خود را به شکل های مختلف بروز میدهد. بیشتر افراد زمانی که به این مرحله میرسند؛ ترجیح میدهند که کار خود را رها کرده و به سراغ شغل دیگری بروند. در صورتی که باید بدانند که این موضوع در هر شغلی قابل برطرف شدن است. از طرفی باید این موضوع را در نظر داشته باشید که میزان فشار کاری با ابتلا به فرسودگی شغلی رابطه مستقیمی ندارد. گاها شاهد این موضوع هستیم که افراد با کار خود مشکلی نداشته و یا حتی آن را دوست دارند؛ اما چنین حالتی را تجربه میکنند. برای آشنایی با دلایل بروز استرس محیط کار کلیک نمایید.
انواع فرسودگی شغلی
همانطور که گفته شد؛ فرسودگی شغلی انواع مختلفی داشته و خود را به شکل های متفاوتی بروز میدهد. در این قسمت به توضیح این انواع پرداخته ایم.
فرسودگی شغلی ناشی از استرس مداوم: در این حالت فرد به دلیل کار سخت و قرارگیری در محیط پر استرس است که دچار فرسودگی شغلی میشود.
فرسودگی ناشی از بی تفاوتی و رکود: نبود چالش و زمینه ای برای رشد و پیشرفت نیز این حالت را برای افراد ایجاد میکند.
احساس فرسودگی به دلیل درماندگی: افراد به این دلیل دچار این حالت میشوند که احساس میکنند هیچ کنترلی روی شرایط خود نداشته و تلاش های آنان به جایی نمیرسد.
نشانه های ناشی از فرسودگی شغلی
زمانی که فردی دچار فرسودگی شغلی میشود؛ شناسایی آن از هرچیزی مهم تر است. چرا که افراد معمولا در ابتدا تلاش میکنند تا دیگران را متوجه کنند. در این قسمت به ذکر این نشانه ها خواهیم پرداخت. برای جلوگیری از بروز زیر آب زنی در محل کار کلیک نمایید.
نشانه های بدنی
- بدن درد و سردرد
- احساس کسلی و بی انرژی بودن حتی بعد از استراحت
- بروز اختلالاتی در خواب
- کاهش یا افزایش غیرطبیعی وزن
- مبتلا شدن به بیماری های مختلف به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی
عاطفی
- تجربه احساس ناامیدی، بدبینی و بی علاقگی به کار
- کم شدن تمرکز و دقت
- بی میلی نسبت به ادامه کار
- تجربه احساس ناکامی و بی ارزشی در کار و زندگی
- کم شدن اعتماد به نفس و ناتوانی در انجام کارها
- تجربه احساس تنهایی
- کم شدن احساس رضایت از زندگی و موفقیت
رفتاری
- انزوا و دوری از دیگران
- بروز رفتارهای منفعلانه
- کم شدن عملکرد و کیفیت
- تلف کردن وقت و تعلل در کار کردن
- فرار از کار و زیاد شدن غیبت ها
- بروز رفتارهایی مانند اعتیاد به الکل، داروهای آرام بخش و یا پرخوری عصبی
علت بروز فرسودگی شغلی
اما چرا افراد دچار فرسودگی شغلی میشوند؟ همه ما تصور میکنیم که به دلیل انگیزه های مالی هیچگاه نباید از کار کردن خسته شد. در صورتی که انسانها احساسات دارند و تنها ربات است که از کار کردن خسته نمیشوند. برخی از دلایلی که افراد را از کارشان خسته میکند؛ شامل موارد زیر هستند.
- فشار کاری بالا و زمان محدود
- فشار کاری به دلیل مدیری که انتظارات مبهم و متناقضی دارد
- حمایت نشدن از طرف مدیران
- داشتن توقعات غیرواقعی
- غیرمنصفانه رفتار کردن
- ویژگی های شخصیتی خود فرد
افرادی که بیشتر در معرض فرسودگی شغلی هستند
برخی از افراد، بیش از دیگران در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. چنین افرادی باید از اقدامات پیشگیرانه استفاده کرده و پیش از بروز این حالت، تلاش کنند. برای آشنایی با شرایط شوخی با همکار کلیک نمایید.
🔸افرادی که کار تکراری دارند
🔸نمیتوانند بین زندگی شخصی و کار تعادل را برقرار کنند
🔸کارشان یکنواخت و حوصله سر بر است
🔸کار به دقت بسیار بالایی نیاز دارد
🔸مشاغلی که حساسیت آنها بالاست و با جان انسان ها سروکار دارد
🔸افرادی که کمالگرا هستند
مراحل تجربه فرسودگی شغلی به چه صورت است؟
همه افراد در ابتدا برای کار خود شور و شوق داشته و به مرور دچار فرسودگی شغلی میشوند. در واقع این موضوعی نیست که به صورت یک شبه اتفاق بیوفتد. سه مرحله زیر، مراحل فرسودگی شغلی هستند.
- شور و اشتیاق داشتن برای کاری
- مضطرب شدن
- بی حوصلگی و کم شدن انگیزه
- فرسوده شدن
پیامدهای ناشی از فرسودگی شغلی
برخی افراد تصور میکنند که تاثیر فرسودگی شغلی تنها مختص به کسب و کار بوده و بعد از اینکه فرد کار خود را تغییر دهد؛ همه چیز درست خواهد شد. در صورتی که این موضوع هم فرد و هم شغل را درگیر میکند. برخی از این تاثیرات، شامل موارد زیر هستند.
💠کم شدن سلامت عمومی افراد
💠کمبود انگیزه و اعتماد به نفس
💠اختلال در روابط اجتماعی و شخصی
💠بیشتر شدن هزینه های درمانی و مرخصی های استعلاجی برای سازمان ها
💠کم شدن تعهد و وفاداری در کارکنان
💠کاهش رضایت مشتریان
💠بیشتر شدن هزینه های جایگزینی نیرو
مقابله با فرسودگی شغلی
همانطور که پیش تر گفته شد؛ فرسودگی شغلی، قابل کنترل و درمان است. تنها نیاز است تا خود افراد و محل کار همکاری های لازم را با یکدیگر داشته باشند. در این قسمت به راهکارهایی که در این شرایط میتوانی از آنها استفاده کنید؛ اشاره کرده ایم.
- مشخص کردن اولویت های کاری
- فکر کردن به ارزش های کاری
- کمک گرفتن از همکاران و مدیران
- یادگیری مهارت های مدیریت استرس
- استراحت دادن به خود و مرخصی گرفتن
- یادگرفتن مهارت های جدید
- نه گفتن را بیاموزید
- صحبت کردن با روانشناس
فرق بین عدم رضایت شغلی با فرسودگی شغلی
فراموش نکنید که فرسودگی شغلی با عدم رضایت شغلی متفاوت است. در عدم رضایت شغلی، افراد تنها از یک جنبه خاص شغل خود مانند حقوق، ناراضی هستند. اما این موضوع منجر به خستگی روانی و جسمانی نمیشود. اما فرسودگی شغلی یک حالت حاد تر و طولانی تر است.
سخن پایانی
از آنجایی که همه ما زمان زیادی از روز خود را در محل کار میگذرانیم؛ حال روحی ما در این مورد بسیار اهمیت دارد. در واقع اگر از کار خود ناراضی باشیم و به خاطر آن فشار زیادی را تحمل کنیم؛ دچار فرسودگی شغلی شده و نمیتوانیم از درآمد خود نیز لذت کافی را ببریم. به همین دلیل بهتر است در صورت مشاهده نشانه ها حتما از متخصص کمک گرفته و در این زمینه اقدام کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرسودگی شغلی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.