نظریه سایه یونگ یک کهن الگو است که در ظرفیت درونی همه افراد بوده و از نسلی به نسلی دیگر نیز منتقل میشود. سایه فاصله بین آنچه چیزی است که دوست داریم باشیم و آنچه که در واقعیت هستیم. احتمالا در زندگی تضادهای زیادی را تجربه کرده ایم. در واقع همه چیز بین دو سر یک تناقض بزرگ در حال حرکت است. مانند خیر و شر. البته که شناخت هر دو سر این طیف است که به کمک میکند تا خوب را از بد تشخیص دهیم. ما اگر شجاع هستیم؛ به این دلیل است که ترس را تجربه کرده ایم. این طبیعت دوگانه ما در واقع همان سایه است. سایه خود بخش های مختلفی داشته و بر جنبه های مختلفی از زندگی ما تاثیرگذارد است. برای اطلاع از تاثر این نظریه بر زندگی ما، میتوانید از مشاوره تلفنی نیز کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نظریه سایه یونگ می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
نظریه سایه یونگ به چه معناست؟
یکی از اصلی ترین نظریات یونگ، سایه یا آنیما و آنیموس است که به اجزای ناخودآگاه و نهان ذهنی اشاره دارد. بر اساس نظریه سایه یونگ ، اگر این بخش از روان ما به درستی مدیریت نشود؛ میتواند منجر به رفتارها و واکنش های ناخواسته و البته ناخوشایندی گردد. فراموش نکنید که سایه در وجود همه ما وجود دارد؛ اما یا از غافل هستیم و یا تمایلی نداریم تا به آن بپردازیم. اصلا به همین دلیل به آن سایه گفته میشود. چرا که ماهیت سیاهی دارد که ما تمایل داریم تا آن را پنهان کنیم. برای آشنایی با انواع عقده روانی کلیک نمایید.
قدمت نظریه سایه یونگ
قدمت نظریه سایه یونگ را نمیتوان تنها به زمانی دانست که این دانشمند به آن پرداخت. بلکه بر اساس شواهدی که وجود دارد تاریخچه این مفهوم در علومی مانند فلسفه و حتی ادبیات نیز دیده میشود. در علم روانشناسی که اولین بار، یونگ آن را مطرح کرد. در فلسفه نیز افلاطون نظریاتی در این زمینه داشته و به مفهوم دوگانگی ذات انسان اشاره میکند. در ادبیات نیز به نقل از اساطیر یونانی میتوانیم شاهد نشانه هایی از وجود سایه در بخش های مختلف زندگی باشیم.
چگونه شکل گیری سایه ها
در روانشناسی از سایه به عنوان جزئی از ذهن یاد میشود که شامل تمام احساسات، افکار و ویژگی های شخصیتی است که خود فرد از آنها آگاه نبوده و حتی در نهایت خودش هم آنها را نمیپذیرد. اما چه عواملی منجر به شکل گیری این بخش از ذهن میگردد. در این قسمت، برخی از آنها را ذکر کرده ایم. برای اطلاع از تکنیک درمانی روانکاوی کلیک نمایید.
📌تجربیات گذشته
📌رفتارهای غیرارادی
📌فشارهای اجتماعی و فرهنگی
📌فرایندهای ناخودآگاه
تاثیر کهن الگوی سایه بر زندگی ما
نمیتوان از تاثیری که نظریه سایه یونگ بر زندگی ما دارد؛ غافل شد. اگر بر اساس این نظریه، ما در حال زندگی کردن در یک طیف هستیم؛ پس زمانی که در بخش خوب آن قرار داریم؛ چرا احساس خوشبختی کامل نمیکنیم؟ این موضوع از احساس عدم کنترل بر روی بخش های مختلف زندگی است. در واقع جایی که قدرت غیرارادیمان در آن پنهان شده است؛ همان بخشی است که سایه از آن نشات میگیرد. ما در این حالت خود را اینگونه راضی میکنیم که هیچ تجربه قبلی در مورد زندگی کردن نداشته و باراول است که در چنین موقعیتی قرار داریم. حرکت سیال ما به دو مفهوم اراده و جبر از سایه ناشی شده و باعث بروز رفتارهای مختلف در ما میگردد.
علت ترسیدن از روبرو شدن با سایه خود
ما به طور غریزی از روبرو شده با بخش تاریک شخصیت خود و یا همان سایه میترسیم. با اینکه در قسمت قبلی مشاهده کردیم؛ که اگر بتوانیم آن را شناخته و کنترل کنیم؛ روی خوش زندگی خود را به ما نشان خواهد داد. این موضوع از ترس ما نشات گرفته با اینکه فرار کردن از ناخودآگاه کاملا موضوعی طبیعی محسوب میشود. اما فراموش نکنید که هرچه سایه را انکار و یا از آن فرار کنید؛ قدرت آن بیشتر شده و منجر به بروز احساساتی مانند رنج، عذاب، پشیمانی و تسلیم میگردد. برای آشنایی بیشتر با تاثیرات ضمیر ناخود آگاه کلیک نمایید.
ارتباط نظریه سایه یونگ با کابوس های شبانه
از آنجایی که رویاهای ما از بخش ناخودآگاه ما نشات میگیرند و سایه نیز در همین بخش از ذهن ما قرار دارد؛ پس میتوانیم به این نتیجه برسیم که منشا بسیاری از کابوس های شبانه ما، سایه بوده و از آن ناشی میشوند. در بسیاری از موارد با تحلیل رویاها به خودمان رسیده و متوجه میشویم که علت خود ما هستیم. از آنجایی که این موضوع احساس شرم و گناه زیادی را باعث میشود؛ پس از آن فرار کرده و ترجیح میدهیم تا آنها را فراموش کنیم.
فواید شناخت و مالک شدن سایه در زندگی
اما زمانی که بتوانیم نظریه سایه یونگ را شناخته و همچنین بر این بخش از شخصیت خود تسلط پیدا کنیم؛ سلامت روان ما بالاتر رفته و تعارض های کمتری را تجربه خواهیم کرد. در این قسمت به توضیح برخی از این فواید خواهیم پرداخت.
برطرف شدن احساس عقب ماندگی: روبرو شدن با تضادهای شخصیتی و پذیرش آنها باعث میشوند؛ تا کمتر دچار احساس عقب ماندگی و یا ناکارآمدی داشته باشیم.
تبدیل ترس به عشق و شهامت: زمانی که سایه و روح ما به یکدیگر پیوند بخورند؛ قلب و ذهن ما لمس شده و احساس آرامش و حتی شجاعت بیشتری خواهیم داشت.
یکپارچگی شخصیتی: طبیعتا با شناخت بخش های مختلف شخصیت مان، به یکپارچگی بیشتری رسیده و انسجام روانی را تجربه خواهیم کرد.
چگونگی تقویت مفهوم سایه
اما چطور میتوانیم به جای فرار از سایه با آن روبرو شده و حتی آن را تقویت کنیم. تقویت سایه به این معنا نیست که تضادهای درونی خود را بیشتر کرده و یا بر فرایندهای ناخودآگاه تمرکز کنیم. بلکه با اینکار به پذیرش و شناخت رسیده و میتوانیم سایه را کنترل کنیم. نکته مهم این است که از آن نترسیده و با استفاده از روش های زیر، آن را کنترل نمایید.
- آگاه شدن از احساسات و افکار خود
- عمیق تر تحلیل کردن رفتارها و واکنش ها
- پیدا کردن الگوهای معیوب زندگی
- مدیتیشن و خودمراقبتی
- کمک گرفتن از روانشناس
غالب شدن سایه بر ما
اگر قدرت سایه را نشناخته و یا کنترل آن را در دست نگیریم؛ بر ما غلبه کرده و مشکلات زیادی برای ما ایجاد میکند. فراموش نکنید که سایه میتواند به طور کلی زندگی ما را نابود کند. البته این خودئ ما هستیم که در آستانه یک پیشرفت یا رشد شخصی، با بروز یک رفتار خودویرانگرانه همه چیز را نابود خواهیم کرد و این کاملا تاثیر سایه است. برای مثال بروز واکنشی بیش از حد که نامتناسب با رفتار است؛ نشانه ای از پیروز شدن سایه است.
سخن پایانی
شاید تصور کنید که چنین نظریاتی دیگر منسوخ شده و شناخت آنها هیچ تاثیری در زندگی ما ندارند. در صورتی که با مطالعه نظریه سایه یونگ متوجه خواهید شد که این موضوع کاملا در زندگی همه ما مشهود بوده و تاثیرگذار است. در واقع استفاده از این نظریه در بخش های مختلف زندگی، اجتناب ناپذیر میباشد. از این رو بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه بالا برده و حتما از متخصص نیز کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نظریه سایه یونگ می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.