اختلالات دفعی


اختلالات دفعی از بیماری هایی هستند که هم در کودکان و هم در بزرگسالان بروز می‌کند. منظور از اختلالات دفعی همان بروز اختلال در دفع ادرار و مدفوع از بدن است؛ که می‌تواند مشکلات زیادی را ایجاد نماید. یکی از اولین رفتارهایی که همه ما در دوران کودکی می‌آموزیم و بر کیفیت انجام آن نیز بسیار تاکید می‌شود؛ توالت رفتن است. چرا که یادگیری این رفتار، پیش زمینه ای برای رفتارهای دیگر و البته یکی از مهم ترین اصول بهداشتی است. البته که در مورد این دسته از اختلالات، تنها موضوع جسمانی مطرح نیست. مسائل روانی نیز می‌تواند علت بروز این بیماری بوده و با نشانه های دیگری همراه باشد. پس بهتر است برای پیشگیری از بروز این بیماری اطلاعات لازم را کسب کرده و از روانشناس نیز کمک دریافت کنید. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات دفعی می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

اختلالات دفعی کدام اند؟

معمولا اختلالات دفعی برای اولین بار در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده می‌شوند. با اینکه ممکن است یک بزرگسال نیز به آنها مبتلا شود. همانطور که افراد مسن در این دوران اختیار ادرار و مدفوع خود را به دلیل بیماری های مختلف از دست می‌دهد. اما اختلالات دفعی، طیف وسیعی از بیماری ها را مانند بی اختیاری ادرار، تخلیه ادرار در مکان های نامناسب، بی اختیاری دفع و یا مدفوع کردن در مکان های نامناسب را شامل می‌شوند. در بیشتر موارد این بیماری ها به صورت مجزا بروز می‌کنند؛ اما احتمال مبتلا شدن به صورت همزمان نیز وجود دارد. در ادامه بیشتر در مورد انواع این بیماری توضیح خواهیم داد. برای اطلاع از راه های آموزش دستشویی رفتن به کودک کلیک نمایید.

بی اختیاری ادرار

با ابتلا به بی اختیاری ادرار، فرد به طور مکرر در شبانه روز در لباس ها و یا رختخوابش عمل تخلیه را انجام می‌دهد. البته که او هیچ اراده ای نداشته و خودش هم از این موضوع ناراحت است. برای تشخیص قاطعانه این اختلال، فرد باید به مدت حداقل سه ماه متوالی این نشانه ها را داشته و حداقل سن او نیز پنج سال باشد. چرا که پیش از این دوران که بی اختیاری ادرار، کاملا طبیعی است. از طرفی این نوع، خود به سه دسته تقسیم می‌شود. بی اختیاری ادرار در روز، شب و یا شبانه روز. معمولا بی اختیاری ادرار شبانه در پسرها شایع تر بوده و نوع روزانه آن در دختران.

بی اختیاری در دفع

خصیصه اصلی ابتلا به بی اختیاری در دفع، مدفوع کردن در مکان های نامناسب است. برای مثال فرد در لباس ها و یا اتاق خواب مدفوع می‌کند. در بیشتر موارد این عمل غیرارادی است. اما احتمال انجام عامدانه آن نیز وجود دارد. برا تشخیص گذاری این اختلال نیز فرد باید حداقل یکبار در ماه به مدت حداقل سه ماه، نشانه های این بیماری را داشته باشد. سن کودک نیز باید حداقل چهار سال باشد. بی اختیاری مدفوع، خود دو نوع یبوست و بی اختیاری سرریز را شامل می‌شود. که معمولا در پسران نیز شایع تر است. برای آشنایی بیشتر با نشانه های بی اختیاری مدفوع در کودکان کلیک نمایید.

پیامدهای ناشی از بروز اختلالات دفعی

فراموش نکنید که اختلالات دفعی در هر سنی که روی بدهند؛ پیامدها و اثراتی بر روی روان افراد دارند. چرا که باعث احساس شرم و خجالت زیادی در آنها شده و اعتماد به نفس شان را خدشه دار می‌کند. مخصوصا در مراحل ابتدایی بیماری که فرد هیچ اطلاعی از آن نداشته و دچار حالاتی مانند ترس و خشم می‌شود. با ادامه دار شدن نشانه های ناشی از این اختلال، شاهد ابتلا به افسردگی و اضطراب هستیم. برای اطلاع از پیامدهای دستشویی نرفتن کودک کلیک نمایید.

علت بروز اختلالات دفعی

برای درمان و غلبه بر اختلالات دفعی ، در ابتدا باید علت ابتلا به این بیماری را پیدا کنیم. همانطور که گفته شد؛ برای ابتلا به این بیماری می‌توان دلایل جسمانی و روانی  را در نظر گرفته و آن را جنبه های مختلفی بررسی نمود. در ادامه به توضیح این دلایل خواهیم پرداخت.

علت زیست شناختی

از علل زیست شناختی و جسمانی آن، می‌توانیم به یبوست، مشکل در مجاری ادراری و اختلال در کلیه و روده نیز اشاره کنیم. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک بوده و در ابتدا باید وضعیت جسمانی را مورد بررسی قرار داد.

از نگاه روانکاوی

فروید با تقسیم بندی شکل گیری شخصیت به مراحل، دهانی، مقعدی، تناسلی، نهفتگی و احلیلی اولین بار به نقش آموزش دستشویی و به طور کلی این رفتار در افراد اشاره کرد. چرا که او معتقد است که کودکان با نگه داشتن ادرار و مدفوع خود دچار لذت می‌شوند. و اگر در این مراحل تثبیت شوند در آینده نشانه های مشخصی از خود بروز خواهند داد.

از نظر رفتاری

رفتارگرایان معتقدند که آموزش اشتباه توالت رفتن به کودک است که در آینده منجر به برانگیخته شدن واکنش های منفی در والدین شده و در کودک رفتارهای اجتنابی مثل ترس از توالت رفتن و یا درد هنگام یبوست را ایجاد می‌کند.

دیدگاه روانپویشی

در دیدگاه روانپویشی، ابتلا به اختلالات دفعی را به دلیل شرطی شدن ناتوانی و فروپاشی رابطه مادر و فرزند می‌دانند.

از نظر آدلر

آدلر علت بروز اختلالات دفعی را حقارت ذاتی دانسته و معتقد است که همه اعضای بدن به یک اندازه توانمند نیستند.

از دیدگاه فیشر

فیشر بر ارثی بودن و عامل ژنتیک در بروز اختلالات دفعی اشاره دارد.

از نظر گودمن

گودمن ابتلا به این اختلال را با برخی دیگر از نشانه ها در کودکان مانند مکیدن شصت، جویدن ناخن، لکنت زبان و خشم کودکانه همزمان می‌داند.

شیوع ابتلا به اختلالات دفعی

بر اساس آمارهایی که در این زمینه وجود دارد؛ 5 درصد از کودکان همواره و 15 درصد آنها گاهی دچار این مشکل می‌شوند. همچنین در بین مبتلایان، 62 درصد پسران و 38 درصد دختران می‌باشند.

پیشگیری از ابتلا به اختلالات دفعی

تا حد زیادی می‌توان از بروز اختلالات دفعی، پیشگیری نمود. برای مثال با داشتن رژیم غذایی متعادل و انجام تمریناتی و به طور کلی ورزش کردن می‌توان این موضوع را کنترل کرد. در این زمینه می‌توان از متخصص نیز کمک دریافت کرد.

درمان اختلالات دفعی

در صورت ابتلا به اختلالات دفعی، اگر در زمان کودکی اتفاق بیوفتند؛ راحت تر می‌توان برای درمان اقدام کرد. اما به هر حال این اختلال درمان پذیر بوده و با دارودرمانی و کمک روانشناس می‌توان بر آن غلبه نمود.

سخن پایانی

از آنجایی که ابتلا به اختلالات دفعی، می‌تواند از نظر جسمانی و روانی در معرض خطرات زیادی قرار دهد؛ بهتر است افراد در صورت بروز علائم اولیه سریعا به متخصص مراجعه کرده و از پیشروی این بیماری جلوگیری نمایند. همچنین به والدین توصیه می‌شود که در صورت بروز نشانه ها در فرزندان، واکنش شدیدی از خود نشان ندهند.

برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات دفعی می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *