آیا میدانید بارداری در سن بالا چه مشکلاتی به همراه دارد؟ سن مادر یکی از فاکتورهای بسیار مهم در داشتن بارداری راحت و تولد نوزاد سالم است. اگر چه سن فقط یک عدد است اما در زمان بارداری نقش بسزایی یافته و در برخی موارد میتواند یک تهدید کننده جدی سلامت به شما رود. بیشتر خانمها پس از ازدواج به دلایل مختلف چون مشکلات اقتصادی، عدم آمادگی برای قبول مسئولیت و وظایف فرزند پروری زمان بارداری را به تعویق میاندازند. نمیتوان به طور قطع سن خاصی را برای تعیین زمان بارداری مشخص نمود و متناسب با وضعیت جسمانی مادر حتی تا سن چهل سالگی هم احتمال تولد نوزاد سالم امکان پذیر میباشد. اما این به معنی عدم رعایت مراقبتهای لازم بارداری نیست و به دلیل خطرناک بودن بارداری در سنین بالا باید اقدامات مناسب انجام گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه برنامه ریزی برای بچه دار شدن کلیک کنید.
بهترین زمان بارداری (20 تا 29 سالگی)
بهترین زمان برای بارداری وقتی است که بدن از لحاظ تخمک گذاری در وضعیت مطلوب قرار دارد و با کیفیتترین تخمکها تولید میشوند. 20 تا 29 سالگی زمانی است که تخمک گذاری در خانمها در بهترین شرایط خود قرار دارد و احتمال خطرات بارداری تا حد زیادی کاهش مییابد. برای آشنایی بیشتر با شرایط و نحوه تعیین بهترین سن برای بچه دار شدن کلیک کنید.
بارداری در سن بالا | کاهش قدرت بارداری (32تا 39 سالگی)
در اوایل دهه سوم بارداری (32 سالگی) روند تخمک گذاری در بدن مادر رو به کاهش میگذارد و در آستانه سیر نزولی قرار میگیرد. این روند رو به کاهش ادامه پیدا میکند تا اینکه پس از 37 سالگی بدن فقط پذیرش 25 هزار تخمک را خواهد داشت و احتمال بارداری به 12 درصد خواهد رسید.
بارداری خطرناک (40 تا 50 سالگی)
در دهه پنجم زندگی تعداد و کیفیت تخمک گذاری کاهش بسیار شدیدی مییابد به طوری که احتمال بروز مشکلات کروموزومی بسیار بالا خواهد بود و تولد نوزادان دارای نقص مادر زادی پدیدهای دور از انتظار نخواهد بود.
آخرین سنی که زنان میتوانند در آن باردار شوند
همانطور که در قسمت های قبلی هم اشاره شد؛ با بیشتر شدن سن زنان، شانس باروری آنها کاهش مییابد. این سیر نزولی تا سن ۴۲ ادامه یافته و پس از آن یعنی در سن 45 سالگی، دیگر احتمال بارداری به روش طبیعی وجود ندارد. پس میتوان گفت آخرین سن برای بارداری طبیعی ۴۵ سالگی است.
خطرات بارداری بعد از 40 سالگی
بارداری بعد 40 سالگی با خطراتی همراه خواهد بود که برخی از آنها به شرح زیر خواهند بود:
1. زایمان زودرس
زایمان قبل از هفته 27 بارداری و خونریزیهای شدید بعد از زایمان از عوارض نامطلوب بارداری در سنین بالاست. به علت زایمان زودرس امکان دارد نوزاد به رشد کافی نرسیده باشد و مشکلات جدی اتفاق بیفتند.
2. بارداری در سن بالا | سقط جنین
کاهش کیفیت تخمک گذاری در سنین بالا مهمترین علت سقط جنین میباشد تا جایی که آمارهای پزشکی خطر سقط را در بین مادران بالای 45 سال 74/7 درصد میدانند.
3. نقص مادرزادی
نابینایی، ناشنوایی، مشکلات تنفسی و نارساییهای قلبی مهمترین نقصهایی هستند که در نوزادانی دیده میشوند که مادرانشان در سنین بالای چهل سال قرار دارند.
4. مرده زایی
اگرچه احتمال مرده زایی در هر سنی از حاملگی ممکن است اما در سنین بالای چهل سال به طور تقریبی از هر 1000 مادر باردار 2 نفر شاهد به دنیا آمدن نوزاد مرده هستند. به اعتقاد پزشکان، مادران باردار بالای چهل سال با نزدیک شدن به زمان زایمان باید تحت القای زایمان قرار بگیرند. به این ترتیب خطر مرده زایی تا حد زیادی کاهش مییابد.
5. بارداری در سن بالا | خطر برای مادر
مادران باردار بالای 40 سال باید بدانند عوارض بارداری در این دوران تنها مختص جنین نیست بلکه خود آنها هم در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریها هستند. دیابت، فشار خون و مسمومیت دوران بارداری شایعترین بیماریهایی هستند که سلامت مادران باردار بالای چهل سال را تهدید میکنند. پزشکان در مورد خانمهای باردار جوانب احتیاط را بیشتر رعایت میکنند و انواع آزمایشها را به منظور حفظ سلامت مادر و جنین انجام میدهند. با این وجود نمیتوان احتمال خطر را کاملا از بین برد و به طور میانگین خطر تولد کودک با اختلال سندروم دان در مادران بالای چهل سال 1 در 65 است.
6. بارداری چند قلو
زنانی که در سنین بالا قرار دارند باید بدانند که نسبت به خانمهای جوانتر احتمال بارداری چند قلو در آنها بیشتر است. یکی از دلایل این موضوع برخی درمانهایی است که مادران دارای سنین بالا انجام میدهند.
بیشتر بخوانید : مراقبت های قبل از بارداری
عوارضی که در اثر بارداری در سن بالا رخ میدهند
علاوه بر خطراتی که در مورد بارداری در سن بالا وجود دارد؛ زنان حتی اگر بتوانند به روش طبیعی هم باردار شوند، در دوران بارداری احتمالا مشکلاتی را متحمل میشوند. برخی از این مشکلات، شامل موارد زیر هستند.
✨مبتلا شدن به فشار خون دوران بارداری
✨خونریزی کردن شدید پس از بارداری
✨جمع شدن مایع در ریه ها یا ادم ریوی
✨ابتلا به نارسایی کلیوی
✨بروز درد در شکم و قفسه سینه
✨تجربه خستگی مفرط
✨تپش قلب
✨ابتلا به اضافه وزن
✨کم شدن قدرت عضلانی
فواید بارداری در سن بالا
در ابتدا باید بگوییم که در بارداری در سن بالا ، برای سلامت جسمانی اصلا فایده ای وجود ندارد. بلکه همانطور که مشاهده کردید؛ احتمال بروز خطرات زیادی نیز وجود دارد. اما با توجه به اینکه نرخ باروری در سالهای اخیر در همه جوامع بسیار کاهش داشته و جمعیت ها رشد منفی دارند؛ به همین دلیل بارداری در هر سنی تشویق شده و شرایط آن برای مادران فراهم میگردد. از طرفی هرچه سن مادر بیشتر باشد؛ قطعا تجربه و پختگی بیشتری داشته و میتوانند شرایط راحت تری را برای فرزندان خود مهیا کنند.
اقدامات ضروری برای بارداری در سن بالا
خانمهایی که در سنین بالا باردار میشوند الزاما باید مراقبتهای خاصی را انجام دهند که به شرح زیر هستند:
1. مشاوره پیش از بارداری
با مراجعه به پزشک زنان و زایمان، وضعیت بالینی و جسمی مادران سنجیده و ارزیابی میشود. چنانچه پزشک تجویز نماید، میتوان با رعایت دستور العملهای وی بارداری نسبتا راحتتری را گذراند. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
2. بارداری در سن بالا | معاینات بارداری
غربالگریها، آزمایش خون، ادرار و معاینات فیزیکی در این دوران حائز اهمیت هستند و باید نسبت به انجام آنها توجه خاصی نشان داد. در صورتی که مادر دچار دیابت است، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارد.
3. آزمایشهای مرتبط با اختلالات کروموزومی
به منظور تشخیص اختلالات کروموزومی در جنین، انجام آزمایشهای تهاجمی تشخیصی که توسط متخصص زنان و زایمان تجویز میشود الزامی است.
4. مصرف ویتامینها
افزایش سن با کاهش توان و قدرت باروری همراه است. به همین دلیل مصرف داروهای مکمل مانند اسید فولیک و استفاده از مواد معدنی و ویتامینها اهمیت بسیار زیادی دارد.
5. اصلاح سبک زندگی
مادران اگر قصد بارداری در سن بالا را دارند باید حتما سبک زندگی خود را تغییر داده و در این دوران با احتیاط زیادی رفتار کنند. برای مثال به کیفیت خواب و تغذیه خود اهمیت داده و از طرفی از عوامل استرس زا نیز دور باشند.
روش های بارداری در سن بالا کدام اند؟
از آنجایی که با افزایش سن، شانس بارداری به شکل طبیعی کاهش مییابد؛ زوجین میتوانند از روش های دیگری نیز برای فرزندآوری استفاده کنند. این روش ها کمی هزینه بر بوده و از طرفی ممکن است با موفقیت همراه نباشند. این بدان معناست که زوجین باید صبر و حوصله زیادی داشته باشند و زود ناامید نشوند.
🔽استفاده از تخمک فریز شده
🔽لقاح آزمایشگاهی
🔽تخمک اهدایی
روش های تقویت کردن تخمک ها برای بارداری در سن بالا
برای اینکه بتوانید بارداری سالم تر و راحت تری درسن بالا داشته باشید؛ باید تخمک های خود را تقویت کرده و از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید. اصلا یکی از دلایلی که گفته میشود که بارداری در سن بالا خطرناک است و یا امکانپذیر نیست؛ به این دلیل است که تخمک ها سالها در معرض عوامل مخرب قرار گرفته و حال ممکن است دیگر عملکرد لازم را نداشته باشند. اما برای اینکه تخمک های خود را تقویت کنید؛ باید پیش از اقدام به بارداری رژیم غذایی خود را تغییر داده، مکمل های دارویی استفاده کنید؛ فعالیت بدنی داشته باشید و حتی ورزش کنید. در نهایت از مصرف سیگار و الکل نیز پرهیز نمایید.
سخن پایانی
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]با اینکه بارداری در سن بالا با خطرات زیادی برای مادر و جنین همراه است؛ اما غیرممکن نبوده و میتواند با ریسک کمتری پیش رود. اما باید زنان اقداماتی را انجام داده و در این زمینه تلاش کنند. در واقع پیش از اقدام به بارداری حتما با متخصص مشورت کرده و در طول این دوران نیز حتما با پزشک در ارتباط باشند. از طرفی خودشان نیز حتما سبک زندگی را تغییر داده و تمام تمرکز خود را معطوف بر سلامت خود و فرزندشان کنند.[/box]