فرزند نور چشمی فرزندی است که همه توجه ها و امکانات برای او بوده و مورد علاقه خانواده است. با اینکه همواره خانواده ها بیان میکنند که هیچ تفاوتی میان فرزندان شان قائل نیستند؛ اما همیشه یکی از فرزندان را بیشتر دوست دارند و دیگران نیز متوجه این موضوع میشوند. در سالهای اخیر این موضوع به قدری مورد توجه قرار گرفته است که در غالب یک سندرم بررسی شده و در بسیاری از خانواده ها بروز کرده است. البته که والدین همه تلاش خود را میکنند تا منابع برابری در اختیار فرزندان خود قرار داده و یا حتی این موضوع را پنهان کنند. اما به هر حال این موضوع رایجی است که در بسیاری از خانواده وجود دارد. از این رو افراد باید با داشتن خواهر و برادر، اطلاعات کافی در این مورد داشته و برخورد مناسبی با آن داشته باشند. برای دریافت مشاوره خانواده کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرزند نورچشمی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
فرزند نور چشمی کیست؟
در ابتدا باید به بررسی این موضوع بپردازیم که اصلا فرزند نور چشمی کیست؟ برخی تصور میکنند که فرزند آخر یا همان ته تغاری ها نور چشمی هستند. اما برخی دیگر هم فرزندان اول خانواده را نور چشمی را میدهند. به هر حال هریک از فرزندان که مرکز توجه باشد؛ اعضای دیگر به این دلیل تحت تاثیر قرار گرفته و مسائلی را تجربه میکنند. از طرف دیگر توجه و محبت کردن بیش از اندازه به یک فرزند؛ حتی اگر تاثیری بر دیگر اعضا هم نداشته باشد؛ شخصیت او را دچار مشکل کرده و در آینده او تاثیرگذار است. همیشه تصور میکنیم که افراد از کمبود محبت دچار مشکلات روانی میشوند؛ در صورتی که گاهی این محبت بیش از حد است که افراد را دچار مشکل میکند. در ادامه بیشتر به بررسی دلایل بروز این موضوع و پیامدهای ناشی از آن خواهیم پرداخت. برای آشنایی با اصول تربیت کودک کلیک نمایید.
پیامدهای ناشی از بروز فرزند نور چشمی در خانواده
پیش از اینکه یکی از فرزندان تان را به عنوان فرزند مورد علاقه انتخاب کرده و به او بیشتر محبت کنید؛ بهتر است عواقب این موضوع را نیز در نظر داشته باشید. در این قسمت به توضیح پیامدهای ناشی از حضور فرزند نور چشمی خواهیم پرداخت.
بهم خوردن ارتباط بین فرزندان
یکی از اصلی ترین و اولین پیامدهای ناشی از حضور فرزند نور چشمی ، بهم خوردن رابطه بین فرزندان است. چرا که دیگر فرزندان متوجه این موضوع شده دچار حسادت، خشم و ناراحتی و خواهند شد. اما آنها نمیتوانند این موضوع را درک کرده و فرزند نو چشمی را مقصر میدانند. در صورتی که او بیگناه بوده و این والدین هستند که رفتار درستی ندارند.
بروز آسیب های روانی
دیگر اعضای خانواده، مخصوصا فرزندانی که به صورت مدام با فرزند نور چشمی مقایسه میشوند؛ اعتماد به نفس خود را از دست داده و دچار احساس بی ارزشی میشوند. از طرفی خود فرزند نورچشمی نیز دچار احساس خودشیفتگی و برتری شده و زمانی که وارد جامعه میشود؛ سرخوردگی های زیادی را تجربه خواهد کرد. برای آشنایی با انواع اشتباهات تربیتی والدین کلیک نمایید.
میل به انجام رفتارهای پرخطر برای جلب توجه
طبیعتا با وجود از دست دادن اعتماد به نفس و یا ابتلا به انواع بیماری های روانی، افراد میل به انجام رفتارهای پرخطر پیدا کرده و تمایل دارند تا از این طریق خشم و هیجانات خود را تخلیه کنند. حتی انتقام گیری نیز یکی از اهداف آنها برای انجام حرکات پرخطر محسوب میشود.
فرزند نور چشمی چطور بر دیگران تاثیر میگذارد؟
تاثیرات فرزند نور چشمی تنها متوجه خود او نبوده و دیگران را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. در قسمت قبلی در مورد مشکلات ناشی از این موضوع صحبت کردیم. اما در اینجا بر روی تاثیرات کلی تری تمرکز خواهیم کرد. برخی از این توضیحات، شامل موارد زیر هستند.
بروز انتظارات غیر واقع بینانه
زمانی که یک فرزند نور چشمی میشود؛ انتظارات از او بالا رفته و همه توقع دارند تا بهترین رفتار را از خود بروز دهد. این فرزندان معمولا دچار کمالگرایی شده و بزرگتر از سن خود رفتار میکنند. در واقع این حالت، حق شکست خوردن و اشتباه کردن را از افراد میگیرد. برای آشنایی با نیازهای اولیه و اساسی کودکان کلیک نمایید.
بروز آسیب های در مهارت های ارتباطی و اجتماعی
فرزند نورچشمی که در بیشتر موارد با والدین و یا خواهر و برادرهای خود ارتباط برقرار میکرده است؛ قادر به دوست یابی و معاشرت کردن با همسالانش نیست. در واقع این فرزندان تحمل نه شنیدن و یا زیر دست نبودن را نداشته و به همین دلیل در هر فضایی خارج از خانه دچار مشکل میشوند.
مختل شدن رشد عاطفی
یکی دیگر از مسائلی که در مورد فرزند نور چشمی مطرح میگردد؛ مختل شدن رشد عاطفی آنهاست. از آنجایی که خانواده ها به آنها نه نمیگویند و همواره مورد توجه بوده اند؛ دچار طرحواره استحقاق میشوند. این افراد انعطاف پذیری کمی داشته و در مواجه با چالش ها و مشکلات عملکرد خوبی ندارند. همچنین هوش هیجانی آنها نیز به خوبی رشد نخواهد کرد.
از بین رفتن استقلال طلبی در افراد
در این حالت فرزند نورچشمی نمیتواند به راحتی از خانواده خود مستقل شده و احساس جدایی کند. در واقع آنها هیچگاه نمیتوانند هویتی مستقل از خانواده خود داشته باشند. چرا که تنها در همین فضاست که به آنها توجه زیادی میشود.
برای جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از فرزند نور چشمی چه باید کرد؟
با توجه به تمام مشکلاتی که در قسمت های قبلی در مورد وجود فرزند نور چشمی در خانواده مطرح شد؛ خانواده ها باید در این مورد اطلاعات لازم را کسب کرده و از راهکارهایی برای پیشگیری از بروز مشکلات استفاده نمایند.
فراموش نکنید که این موضوع در روحیه دیگر فرزندان تاثیر زیادی خواهد داشت؛ از این رو باید تلاش کنید تا محیط عادلانه تر و حمایتی برای خانواده فراهم کنید. همچنین حتی اگر به یکی از فرزندان علاقه بیشتری دارید؛ آن را پنهان کرده و حتی دلیل آن را از خودتان جویا شوید. از طرفی منابع یکسانی را در اختیار همه فرزندان قرار داده و اگر هم یکی از فرزندان عملکرد بهتری دارد؛ دیگران را تشویق کنید تا مانند او شوند. نه اینکه همه وقت و انرژی خود را معطوف به او کنید. برای اطلاع از راه های تشویق کودک کلیک نمایید.
از طرفی سعی کنید ارتباطات باز و صادقانه ای را در فضای خانواده ایجاد کنید تا همه افراد آزادانه نظرات خود را بیان کرده و در مورد نگرانی های خود صحبت کنند. اینکار باعث میشود تا همه فرزندان احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
سخن پایانی
فراموش نکنید که رفتار تبعیض آمیز با فرزندان میتواند آثار بلند مدت زیاد و مخربی داشته باشد. شاید یکی از فرزندان از نظر شما بهتر عمل کرده و یا بدون هیچ دلیلی او را بیشتر دوست داشته باشید. اما به هرحال دیگر فرزندان نباید متوجه این موضوع شوند. در این زمینه حتما اطلاعات لازم را کسب کرده و از یک روانشناس نیز کمک دریافت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرزند نورچشمی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.