جوش بلوغ یکی از بارزترین اتفاقاتی است که در این دوران افتاده و نوجوانان را درگیر میکند. در واقع به این دلیل که جوش ها بیشتر در صورت نوجوان ظاهر میشوند؛ اعتماد به نفس او را کاهش داده و باعث میشوند تا او نسبت به خود احساس بدی پیدا کند. در صورتی که باید بدانند که این یک اتفاق کاملا طبیعی و موقت در بدن آنهاست و به زودی همه چیز بهتر خواهد شد. البته که درک کردن این موضوع در دوران نوجوانی و کنار آمدن با آن کار دشواری است. اما با کمک والدین و روانشناس از استرس و اضطراب آنها در مورد ظاهر، تا حد زیادی کاسته شده و حتی میزان جوش ها نیز کمتر میشود. برای دریافت مشاوره نوجوان کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه جوش بلوغ می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
جوش بلوغ
جوش بلوغ یا آکنه ولگاریس یک بیماری شایع بوده که نوجوانان را در این دوران تحت تاثیر قرار میدهد. این موضوع هم در مورد دختران و هم برای پسران است و اصلا ربطی به خوب بودن یا بد بودن پوست شان ندارد. این جوش های عموما به دلیل گرفتگی یا عفونت غدد چربی سطح پوست اتفاق افتاده و در سطح پوست تکثیر میشوند. در واقع علاوه بر پوست صورت در نواحی دیگر بدن مانند بازوها نیز شاهد بروز چنین جوش هایی هستیم. اما بیشتر در نواحی صورت است؛ که روان نوجوان را ناراحت میکند. به طور کلی نوجوانان در این دوران نسبت به ظاهر خود احساس خوبی نداشته و این موضوع هم مزید بر علت میشود.
نشانه های همراه با جوش بلوغ
نشانه های ناشی از جوش بلوغ، بستگی به شدت و نوع جوش ها دارد. اما به طور کلی برخی از نشانه هایی که پیش از بروز جوش ها، ظاهر میشوند؛ شامل موارد زیر هستند. برای آشنایی با نشانه های ناشی از بلوغ زودرس کلیک نمایید.
- بروز برجستگی های سرسفید و سرسیاه
- ایجاد برجستگی های کوچک قرمز و ظریف یا همان پاپول ها
- جوش های چرکی
- ندول ها یا همان توده های بزرگ، سفت و دردناک زیر پوست
- ضایعات کیستیک مثل توده های دردناک و پر از چرک در زیر پوست
علت بروز جوش بلوغ چیست؟
با اینکه اصلی ترین علت جوش بلوغ، قرارگیری در همین دوران است و از برهم خوردن میزان هورمون ها و چربی بدن ناشی میشود؛ اما عوامل دیگری نیز در این زمینه موثر هستند. در این قسمت به توضیح برخی از دلایلی میپردازیم که منجر به بروز این نوع جوش میشوند.
فعالیت بیش از حد غدد چربی
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ یکی از اصلی ترین دلایل بروز جوش بلوغ ، فعالیت بیش از حد غدد چربی در بدن نوجوانان است. پوست آنان در این دوران بسیار چرب شده و به همین دلیل است که باید در فواصل زمانی کوتاه به حمام بروند. در واقع به دلایل مختلفی مانند عفونت و یا پرشدن این منافذ؛ چربی زیرپوست انباشه شده و خود را به شکل جوش نمایان میکند.
بروز تغییرات هورمونی
بالا بودن بیش از حد هورمون های جنسی نیز از دلایل دیگر تغییرات هورمونی است. این هورمون ها باعث فعالیت بیشتر غدد چربی شده و به همین دلیل شاهد التهاب پوست و رشد میکروب ها در این ناحیه هستیم.
تغذیه نامناسب
از دلایل دیگر بروز جوش بلوغ ، میتوانیم به مصرف بیش از حد مواد غذایی مثل ماکارونی، نان، سیب زمینی، برنج، شیرینی، پسته، بادام، موز، نارگیل و… اشاره کنیم. این خوراکی ها چربی زیادی داشته و میزان جوش ها را بیشتر میکنند.
بروز فشارهای عصبی
یکی از مواردی که خود نوجوانان و خانواده ها نسبت به آن بی توجه هستند؛ استرس و اضطراب است. فشارهای عصبی میتوانند تعادل هورمونی را در بدن برهم زده و منجر به بروز جوش شوند.
ژنتیک
فراموش نکنید که مسائل ارثی و ژنتیکی نیز در این مورد دخیل هستند و این موضوع میتواند نوجوان را بیشتر مستعد کند.
فقر ویتامین های مختلف
کمبود ویتامین های مختلفی مانند و نیز منجر به بروز جوش های پوستی میشوند. در واقع این دو ویتامین تاثیر زیادی در ترمیم سلولهای پوستی دارند و زمانی که در بدن کم باشند؛ پوست دچار مشکلاتی از این قبیل میگردد.
عدم رعایت بهداشت
برای کنترل چربی پوست، نوجوانان باید به طور مداوم پوست صورت را شسته و آن را تمیز نگه دارند. در واقع با اینکار از بیشتر شدن جوش ها جلوگیری کرده و فرایند بهبودی را نیز تسریع میکنند.
انواع مختلف جوش بلوغ
جوش بلوغ ، انواع مختلفی داشته و به شکل های مختلفی ظاهر میشود. برخی از این انواع، شامل موارد زیر هستند. برای اطلاع از سن بلوغ پسران و دختران کلیک نمایید.
- جوش سرسفید
- جوش سر سیاه
- پاپول ها
- جوش های چرکی
- ندول ها
- کیست
پیشگیری از بروز جوش بلوغ
فراموش نکنید بروز جوش بلوغ اجتناب ناپذیر است. اما تا حدی میتوان از بیشتر شدن آنها جلوگیری کرد. برخی از روش هایی که در این زمینه موثر هستند؛ شامل موارد زیر میباشند. برای جلوگیری از بروز بلوغ دیررس کلیک نمایید.
✨استفاده از شوینده های متناسب با پوست به وطور مرتب
✨استفاده از ضدآفتاب
✨دستکاری نکردن جوش ها
✨استفاده نکردن از لوازم آرایش
✨شستن مداوم بالشت و رخت و خواب و تمیز نگه داشتن لباس ها و حتی تلفن همراه
✨توجه کردن به بیماری هایی که ممکن است علت بروز این جوش ها باشد. مانند ابتلای دختران به سندرم پلی کیستیک
درمان جوش بلوغ
بعد از پایان دوران بلوغ این جوش ها به طور خود به خودی از بین میروند. اما به هرحال در همین دوران نیز میتوان آن را کنترل نمود. در این قسمت به ذکر برخی از روش هایی میپردازیم که در این دوران موثر هستند.
دارودرمانی
معمولا متخصصین برای دارودرمانی جوش بلوغ ، دو نوع داروهای موضعی و خوراکی را پیشنهاد میکنند. فراموش نکنید که این داروها را نباید به صورت خودسرانه مصرف نمایید و حتما به تجویز پزشک نیاز دارید.
داروهای موضعی
داروهای موضعی رایج که در این دوران تجویز میشوند؛ شامل رتینویئدها، آنتی بیوتیک و اسید آزلائیک است.
داروهای خوراکی
داروهای خوراکی دیگر نیز شامل آنتی بیوتیک ها، داروهای ضدبارداری، ضدآندروژن ها و ایزوترتینوئین است.
درمان های دیگری نیز برای این جوش ها صورت میگیرد. مثل تخلیه کردن، نوردرمانی و یا تزریق استروئید.
کمک گرفتن از روانشناس
برای کنترل استرس و اضطراب نوجوانان نیز باید از روانشناس کمک گرفت. اینکار به آنها کمک میکند تا با این تغییرات کنار آمده و خود را همانطور که هستند دوست داشته باشند.
استفاده از روش های خانگی و سنتی
بسیاری از نوجوانان و یا والدین آنها روش های خانگی و سنتی را ترجیح میدهند. البته که این روش ها باید مکملی در کنار راهکارهای پزشکی باشند. اما خوردن برخی از دمنوش ها و یا حتی ماسک های گیاهی در از بین بردن جوش های بلوغ موثر هستند. از طرفی در این دوران نوجوان باید به تغذیه، خواب، فعالیت بدنی و حتی رعایت بهداشت نیز اهمیت دهد.
نکاتی برای والدین در زمینه جوش بلوغ
والدینی که نوجوانان شان با چنین مشکلی روبرو هستند؛ با کمک این روش ها میتوانند بر این موضوع غلبه نمایند.
- این موضوع را جدی بگرید
- به این دلیل نوجوان را مسخره نکرده و به طور مداوم آن را یادآوری نکنید
- استفاده از دارو را به نوجوان خود یادآوری کنید
- در مورد نشانه های افسردگی حساس باشید
- به او در این مورد توضیح داده و اجازه ندهید که جوش های خود را دستکاری کند
سخن پایانی
جوش بلوغ نشانه ای کاملا طبیعی از این دوران است که اصلا نیازی به نگرانی در این مورد نیست و حتی بیانگر کارکرد طبیعی و سالم بودن بدن نیز میباشد. از این رو بهتر است چه به عنوان والد و چه خود فردی که در این دوران است؛ اطلاعات خود را بالا برده و حتما در این زمینه با متخصص مشورت نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه جوش بلوغ می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.