خزیدن کودک و نوزاد (آو)


خزیدن کودک و نوزاد یکی از مراحل رشدی آنهاست که از سن مشخصی شروع شده و باعث حرکت کردن کودک می‌شود. در واقع این اولین تلاش های کودک برای حرکت کردن به تنهایی و کاوش کردن جهان اطرافش است. تا پیش از اینکه کودک راه رفتن را بیاموزد؛ مراحل مختلفی را طی خواهد کرد که خزیدن یکی از آنهاست. در واقع به این دلیل که هنوز عضلات پاهای آنان به قدری قوی نیست که آنها را قادر به راه رفتن کند؛ آنها باید از روش های دیگری برای حرکت کردن به اطراف مانند چهار دست و پا راه رفتن و خزیدن استفاده کنند. آنها به مرور خودشان می‌آموزند چطور باید حرکت کنند. البته که شما نیز باید در این دوران در کنار آنها باشید. همچنین می‌توانید از یک متخصص نیز کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه‌ خزیدن کودک و نوزاد می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

خزیدن کودک و نوزاد چگونه است؟

خزیدن کودک و نوزاد نیز در ابتدا کاملا مشابه با خزندگانی است که به این صورت راه می‌روند. اما این دوران کوتاه بوده و بعد از مدتی کودک انسان قادر خواهد بود تا حرکات بیشتری علاوه بر خزیدن از خود نشان دهد. ممکن است والدین در این دوران دچار نگرانی هایی شوند در مورد اینکه کودک همواره روی شکم خود دراز کشیده و یا اینکه چرا کودکان آنها هنوز خزیدن را آغاز نکرده است. در این مورد در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد. برای اطلاع از نشانه های سلامت نوزاد کلیک نمایید.

زمان خزیدن کودک و نوزاد

بیشتر کودکان از هفت تا ده ماهگی شروع به خزیدن می‌کنند. در واقع آنان باید قادر باشند تا در نه تا ده ماهگی کاملا با قدرت اینکار را انجام دند. معمولا بچه ها در ابتدا قادر به نشستن شده، سپس شروع به خزیدن می‌کنند و در نهایت چهار دست و چا رفتن را می‌آموزند. بعد از آن نیز تلاش های آنان برای راه رفتن آغاز می‌شود.

اگر خزیدن کودک و نوزاد اتفاق نیوفتد؛ چه؟

همانطور که گفته شد؛ دیر اتفاق افتادن این موضوع نیز از نگرانی های والدین محسوب می‌شود. خزیدن کودک و نوزاد به عوامل مختلفی مثل قدرت و سلامت اعضای بدن، محیطی که نوزاد در آن قرار دارد؛ تشویق های والدین و حتی ژنتیک دارد. در صورتی که یکی از موضوعات دارای نقص باشد؛ احتمالا شاهد دیرتر خزیدن کودکان خواهیم بود. این موضوع می‌تواند نشانه ای از ابتلا به بیماری های عصبی رشدی باشد؛ از این رو بهتر است در این مورد با یک متخصص اطفال مشورت نمایید.

اهمیت خزیدن کودک و نوزاد

شاید برخی از والدین خزیدن کودک و نوزاد خود را موضوعی بی اهمیت بدانند و نسبت به آن بی توجه باشند. در صورتی که همانطور که گفته شد؛ خزیدن پیش زمینه ای برای رفتارهای دیگر در کودکان است. برخی دیگر از مزایایی که این حرکت در مراحل رشدی کودک دارد؛ شامل موارد زیر هستند.

  • تقویت شدن ماهیچه های آنها
  • هماهنگ شدن اعضای بدن
  • ایجاد حس تعادل و درک کردن فاصله ها
  • رشد شناختی آنها
  • بهتر شدن ادراک فضایی
  • پردازش کردن و کاوش حسی
  • مهارت حل مسئله در آنها تقویت خواهد شد
  • گسترده شدن روابط اجتماعی آنها

نشانه های آمادگی برای خزیدن کودک و نوزاد

در مورد زمان وقوع خزیدن کودک و نوزاد، برخی از نشانه ها، به وضوح نشان دهنده ای نزدیک بودن این حرکت در بچه ها هستند. پس جای نگرانی وجود ندارد. هرگاه چنین علائمی را در کودک خود مشاهده کردید؛ باید به زودی انتظار خزیدن آنها را نیز داشته باشید. برای آشنایی با انواع ترفند بچه داری کلیک نمایید.

🔴کودک چیزهای مختلف را برای ایستادن نگه می‌دارد

🟠تاب دادن خود به جلو و عقب

🟡تلاش برای بالا کشیدن خود

🟢حرکت کردن روی دست و زانو

🔵قرارگرفتن در موقعیت هایی برای خزیدن

🟣حرکت دادن پاها به اطراف

انواع مختلف خزیدن کودک و نوزاد

در ابتدا خزیدن کودک و نوزاد، کاملا ساده بوده، اما به مرور با حرکات دیگری نیز همراه خواهد شد. برخی از انواع خزیدن در کودکان، شامل موارد زیر هستند.

  • روی شکم خزیدن
  • چهار دست و پا رفتن
  • با استفاده از کف دست و پاها خزیدن
  • به سمت اطراف خزیدن
  • نشسته حرکت کردن
  • لیزخوردن و غلت زدن
  • شبیه به کرال ارتش
  • کرال خرس
  • نوع کرال مار
  • نوع کرال خرچنگ
  • روش کرال کاترپیلار

فرایند خزیدن کودک و نوزاد چگونه است؟

در واقع از زمانی که این رفتار شروع می‌شود؛ تا زمانی که کودک آن را با قدرت و تسلط کامل انجام دهد؛ مراحلی را طی خواهد کرد. در این قسمت به ذکر این مراحل پرداخته ایم.

  1. در ابتدا سینه خیز می‌رود
  2. خزیدن روی دست و زانوها
  3. با تکیه بر کف دست و پاها خزیدن
  4. راه افتادن به صورت مستقل

چگونه به خزیدن کودک و نوزاد کمک کنیم؟

با اینکه این یک حرکت خودجوش در کودکان بوده و در همه آنان نیز رخ می‌دهد. اما به هرحال والدین نیز باید برای کمک به آنها اقداماتی را انجام دهند. نیازی به آموزش و یا وادار کردن آنها به این کار نیست. بلکه تنها والدین بهتر است این روش ها را انجام دهند. برای دریافت نکاتی در زمینه آموزش بچه داری کلیک نمایید.

فراهم کردن فرصت برای او

والدین می‌توانند فرزند خود را روی شکم بر روی زمین گذاشته و او را تشویق به حرکت کردن کنند. در واقع با اینکار، خود شرایط خزیدن او را فراهم خواهند کرد.

حذف کردن تدریجی وسیله های پشتیبانی

قطعا در ابتدای دوران خزیدن کودک و نوزاد، نیاز به برخی وسیله های پشتیبانی مانند بالشت های مخصوصی هست. اما بعد از مدتی که نوزاد اینکار را به طور کامل آموخت؛ بهتر است وسیله های پشتیبانی را به تدریج حذف نمایید.

او را در مقابل آیینه قرار دهید

در این حالت نوزادان شروع به بررسی کردن حرکات خود کرده و یا حتی دراز می‌کشند تا آیینه را لمس کنند. پس این نیز یک نیروی محرکی خواهد شد تا کودکان خزیدن را آغاز نمایند.

اسباب بازی های جالب تری برای او تهیه کنید

با تهیه اسباب بازی های جدید و هیجان انگیز می‌توانید آنها را در جایی دور از کودک قرار داده و توجه آنها را جلب کنید. سپس آنها ترغیب خواهند شد تا به سمت آن حرکت کنند.

قرار دان کودک و نوزاد روی بافت های مختلف

کودکان بیشتر دوست دارند تا روی بافت های ناهموار بخزند. از این رو آنها را روی سطوح و بافت های مختلف قرار دهید و واکنش آنها را ببینید. از طرفی در این زمان حتما مراقب آنها نیز باشد.

ایمن سازی محیط

از آنجایی که تمام بدن کودک با زمین در تماس است؛ حتما محیط را ایمن کرده و مراقب باشید تا شی کوچکی در بدن یا دهن کودک فرو نرود. در زمانی که او را در حال خزیدن است؛ کاملا او را زیر نظر داشته باشید.

سخن پایانی

احتمالا زمانی که خزیدن کودک و نوزاد آغاز می‌شود؛ استرس و اضطراب زیادی را تجربه خواهید کرد. اما باید بدانید که او هرچه بیشتر اینکار را انجام دهد؛ عملکرد بهتری پیدا خواهد کرد. از این رو در این دوران در کنار او بوده و اقدامات لازم را انجام دهید همچنین از یک متخصص نیز در این زمینه کمک دریافت کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه‌ خزیدن کودک و نوزاد می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *