افت تحصیلی (آو)


افت تحصیلی و بروز اختلال در عملکرد درسی دانش آموز معمولا شرایط نگران کننده ای برای والدین و خود دانش آموز ایجاد می‌کند. البته که این موضوع تا حدی طبیعی بوده و برای بیشتر دانش آموزان در برهه ای از زمان شرایطی ایجاد می‌شود که سطح نمرات و حتی یادگیری آنها تا حدی کاهش می‌یابد. اما در صورتی که این شرایط برای مدت زمان طولانی ادامه یافته و یا روز به روز شرایط او وخیم تر شود؛ دیگر نمی‌توان به چشم یک مسئله عادی به این موضوع نگاه کرد. در این زمینه هم خود دانش آموز، خانواده و مسئولین مدرسه باید اقداماتی را انجام داده و این مرحله را به درستی پشت سر بگذارند. برای دریافت مشاوره تحصیلی کلیک نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه افت تحصیلی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.

افت تحصیلی به چه معناست؟

معمولا هر دانش آموزانی بسته به سطح هوشی و میزان تلاشی که می‌کند؛ روند ثابتی را از لحاظ عملکرد در دوران تحصیل خود طی خواهد نمود. اما گاهی اتفاقاتی در این دوران رخ می‌دهند که باعث می‌شوند میزان عملکرد افراد افت پیدا کرده و در زمینه تحصیلی دچار مشکل شوند. اگر برخورد درستی با این شرایط صورت نگیرد؛ حتی امکان ترک تحصیل دانش آموزان نیز وجود دارد. دلایل مختلفی برای این موضوع وجود داشته و از طرفی می‌تواند مشکلاتی را نیز هم برای دانش آموز و هم خانواده او ایجاد نماید. از این رو بسیار اهمیت دارد که افراد واکنش مناسبی به افت تحصیلی دانش آموز بدهند.

علائم افت تحصیلی

معمولا افت تحصیلی با بروز نشانه هایی در دانش آموزان همراه است. اصلی ترین نشانه های شروع این فرایند؛ کاهش نمرات در یک بازه زمانی نسبتا کوتاه است. در واقع با یکبار کم شدن نمره دانش آموز نمی‌توانیم بگوییم که او دچار افت تحصیلی شده است. بلکه باید این اتفاق چندبار پشت سرهم بروز کند. در این حالت سرعت پیشرفت دانش آموز کند شده و از طرفی خود او نیز دچار استرس و اضطراب می‌گردد. چرا که تصور می‌کند که خنگ است و دیگر هرگز موفق نخواهد شد. گوشه گیری و انزوا و بروز نشانه های افسردگی نیز گاهی از علائم افت تحصیلی محسوب می‌شوند.

دلایل مختلف افت تحصیلی در دانش آموزان

در ابتدا باید علت افت تحصیلی دانش آموز را پیدا کنید. در بیشتر موارد، با پیدا کردن علت و غلبه بر آن، بخش عمده ای از مشکل برطرف می‌شود. برخی از دلایلی که باعث بروز چنین حالتی برای دانش آموز می‌گردند؛ شامل موارد زیر می‌باشند.

ابتلا به مشکلات یادگیری: طبیعتا با ابتلا به اختلالات یادگیری، شاهد افت تحصیلی به شکل واضحی خواهیم بود. البته که نشانه های این بیماری از سن کم خود را بروز داده و در بزرگسالی شاهد ابتلا به آنها نیستیم. برای آشنایی با نشانه های ابتلا به اختلال یادگیری ریاضی کلیک نمایید.

ابتلا به اختلالات روانی: در عوض احتمال ابتلا به اختلالات روانی در بزرگسالی بیشتر است که به طور شدیدی باعث افت تحصیلی و یا حتی در مواردی ترک تحصیل می‌گردد.

عوامل محیطی: موضوعاتی مانند مشکلات خانوادگی و سبک زندگی دانش آموز جزو عوامل محیطی هستند که می‌توانند منجر به بروز مشکلات در فرایند آموزشی و تحصیلی گردند.

نداشتن توجه و تمرکز کافی: با وجود همه شرایطی که در بالا گفته شد؛ میزان توجه و تمرکز در دانش آموزان کاهش یافته و طبیعتا دچار افت تحصیلی خواهند شد.

بیشتر شدن فشارهای تحصیلی در برخی از مقاطع: فراموش نکنید که در برخی از مقاطع تحصیلی، فشار درسی روی دانش آموزان بیشتر شده و در ابتدا کمی افت تحصیلی را تجربه می‌کنند.

سایر عوامل موثر بر افت تحصیلی

برخی دیگر از عواملی که در این مورد موثر هستند؛ نیز شامل موارد زیر می‌باشند. برای اطلاع از دلایل فرار از درس خواندن کلیک نمایید.

🔽نداشتن انگیزه و هدف

🔽عدم برخورداری از مهارت های مطالعه

🔽ظرفیت هیجانی دانش آموز

🔽محیط آموزشی که دانش آموز در آن قرار دارد

🔽سطح تقاضا و توقعی که از دانش آموز وجود دارد

دلایل فردی

اگر بخواهیم دلایل موثر در این مورد را به دسته بندی های مختلفی تقسیم نماییم؛ می‌توانیم به حوزه های فردی، خانوادگی، مدرسه و جامعه اشاره نماییم. برخی از دلایل فردی که مانع از درس خواندن دانش آموز می‌شوند؛ شامل کمبود اعتماد به نفس، مهارت های مطالعه نادرست، بی انگیزه بودن برای تحصیل،وضعیت جسمانی، نداشتن هدفی مشخص، میزان هوش، خلق و خود، عدم استقلال، عقب انداختن کارها و برنامه ریزی نداشتن و استفاده بیش از حد از موبایل و کامپیوتر است.

دلایل خانوادگی

ابتلا والدین به اختلالات روانی، داشتن مشکلات و تنش های خانوادگی، سبک فرزندپروری اشتباه، شرایط اقتصادی نامناسب و نظر خانواده در مورد تحصیل نیز در این مورد موثر هستند.

مدرسه

در مدرسه نیز، روابط با همسالان، معلمان و مربیان و مشکلات نظام آموزشی می‌توانند منجر به افت تحصیلی شوند.

مسائل اجتماعی

موضوعاتی مانند مسائل اقتصادی، پایین آمدن سن مصرف الکل و مواد مخدر و گذراندن زمان زیادی در فضای مجازی، از مسائل اجتماعی هستند که بر روند تحصیلی دانش آموزان تاثیر می‌گذراند.

راهکارهای موثر برای غلبه بر افت تحصیلی

اما زمانی که دانش آموز در چنین موقعیتی قرار می‌گیرد؛ چه باید کرد؟ بیشتر والدین در این شرایط به جای اینکه در کنار دانش آموز بوده و به او کمک کنند از سر نگرانی او را سرزنش کرده و فشار زیادی به او وارد می‌نمایند. اما انجام برخی از اقدامات می‌تواند دانش آموز را دوباره به حالت اول برگردانده و باعث شود تا رشد و پیشرفت خود را از سر گیرد. برخی از این راهکارها، شامل موارد زیر می‌باشند. برای جلوگیری از مدرسه نرفتن بچه ها کلیک نمایید.

  • شناسایی علت مشکل
  • کمک گرفتن از مشاورین و معلمان
  • پیشگیری کنید
  • بیان کردن انتظارات خود به شکل واضح و پایبند ماندن به آنها
  • شرکت در جلسه های اولیا مربیان
  • برنامه ریزی کردن به دانش آموز
  • باورنکردن اظهارات دانش آموز
  • کمک کردن به دانش آموز برای انجام تکالیف
  • فرزند خود را تشویق کنید
  • فراهم کردن محیطی آرام و مناسب برای درس خواندن

پیشگیری از افت تحصیلی

گاها تجربه افت تحصیلی اجتناب ناپذیر است. اما بهتر است پیش از اینکه دانش آموز این شرایط را تجربه کند؛ از آن پیشگیری نمود. بهترین اقدام این است که در او انگیزه ایجاد کرد و کمک نمود تا به روش درستی برنامه ریزی کنند. در این حالت دیگر کمتر احتمال دارد که در مسائل درسی خود به مشکل خورده و در صورت افت تحصیلی می‌توانند سریعتر این دوره را پشت سر بگذارند. برای جلوگیری از اخراج از مدرسه کلیک نمایید.

سخن پایانی

با اینکه در بیشتر موارد افت تحصیلی حالتی موقتی بوده و خود دانش آموز تلاش می‌کند تا از آن خارج شود؛ اما به هر حال نمی‌توان بی تفاوت از کنار این موضوع گذشت. از این رو بهتر است در صورت مشاهده نشانه های آن، به دانش آموز کمک کرده و اقدامات لازم را با کمک متخصص انجام داد.

برای دریافت مشاوره در زمینه افت تحصیلی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *