ترس از سفر کردن یا هودوفوبیا افراد را از مسافرت و تجربه کردن باز میدارد. با اینکه سفر و حضور در مکان های جدید از تجربیات مفیدی است که هر فرد میتواند در زندگی اش داشته باشد. چنین افرادی احتمالا با اینکه تمام شرایط سفر رفتن را دارا هستند؛ اما به دلایل مختلفی از آن سر باز زده و مایل به جابه جایی نیستند. از طرفی این ترس گاهی به قدری گسترده میشود که مانع از حضور فرد در هواپیما و یا وسایل حمل و نقل شده و مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد میکند. به طور کلی فردی که از سفر کردن میترسد؛ احتمالا تجربیات زیادی را در زندگی خود از دست خواهد داد. اما این ترس شدید و غیر منطقی بوده و هیچ دلیل مشخصی پشت آن نیست. از این رو بهتر است با کمک متخصص بر این موضوع غلبه کرده و آن را برطرف نمود. برای دریافت مشاوره تلفنی روانشناسی کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از سفر کردن می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
ترس از سفر کردن یا هودوفوبیا به چه معناست؟
همه ما در شرایطی مجبور به جا به جایی و دوری از خانه خود برای مدتی هستیم. دلیل این تغییر مکان به طور موقت، هرچه که هست، سفر محسوب شده و باید از لحاظ روانی برای آن آمادگی داشت. اما برخی از افراد به طور کلی مایل به خارج شدن از خانه و یا حضور در مکان هایی که جدید میباشند؛ نیستند. از این رو دچار ترس از سفر کردن میشوند. برخی تصور میکنند که این افراد تنها به دلیل شرایط محیطی است که مایل به مسافرت کردن نیستند؛ در صورتی که آنها حتی با فکر کردن به جابه جایی نیز دچار واهمه میشوند. در ادامه بیشتر در مورد دلایل و نشانه های ابتلا به این فوبیا توضیح خواهیم داد.
ترس از جاده
ترس از جاده نیز با ترس از سفر کردن رابطه مستقیم داشته و مانع از حضور در مکان های مختلف میشوند. برای برخی از افراد حضور برای طولانی مدت در مسیر و جاده نیز هراسناک است. آنها با قرارگیری در چنین فضایی احساس استیصال کرده و کنترل خود را از دست میدهند. گاهی ترس از رانندگی است که منجر به شکل گیری چنین ترسی در افراد میگردد. این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ اما نکته حائز اهمیت اینجاست که ترس از جاده یکی از اصلی ترین عوامل بازدارنده برای سفر کردن است.
فوبیاهای همزمان با هودوفوبیا
همانطور که پیش تر هم گفته شد؛ این ترس خود فوبیاهای زیادی را در بر گرفته و باعث میشود تا افراد علاوه بر سفر کردن از شرایط دیگر نیز بترسند. حتی گاهی با وجود اینکه ترس از سفر را کنترل کرده و یا بر آن غلبه میکنند؛ با حضور در یک شهر یا کشور جدید؛ دچار ترس های تازه ای میشوند. برخی از این انواع فوبیاها، شامل موارد زیر هستند.
📌فوبیا خارج شدن از خانه
📌ترس از شلوغی
📌ترس از هواپیما. برای آشنایی بیشتر با نشانه های ترس از پرواز کلیک نمایید.
📌ترس نژاد پرستانه
📌ترس از حرکت در سطح شهر
برخی دیگر از ترس هایی که افراد ممکن است در یک مکان جدید تجربه کنند؛ شامل ترس از ارتفاع، ترس از فضای بسته، هراس از بالن، ترس از قبرستان، ترس از ویرانه ها و یا ساختمانه های بلند هستند. یکی از نادرترین فوبیاهاییی که ممکن است که در یک مکان جدید ایجاد شود؛ ترس از ماسک و یا افرادی هستند که ماسک بر روی صورت دارند. چرا که این تصویر برای آنها تداعی کننده ترس و استرس است.
نشانه های ابتلا به ترس از سفر کردن
ترس از سفر کردن همچنین با بروز نشانه هایی همراه است. این نشانه ها به صورت واضح بروز کرده؛ هرچند که افراد تلاش کنند تا آنها را پنهان نمایند. برخی از این علائم که شامل نشانه های جسمانی و روانی است؛ شامل موارد زیر هستند.
- تعریق
- لرزش بدن
- بروز نشانه های گوارشی، مانند اسهال یا دل درد
- تنگی نفس
- حملات پنیک
- احساس سردرگمی و گیجی با حضور در فرودگاه و یا ایستگاه های قطار و اتوبوس
- فرد اصلا تمایلی به جمع کردن وسایل برای سفر کردن ندارد
- قبل از شروع سفر، به صورت مداوم بهانه گیری میکند؛ تا به آن سفر نرود
علت بروز ترس از سفر کردن
اما سفر کردن یکی از تجربیات شیرین در زندگی هر فردی است. افراد به طور معمول، به دنبال فرصتی هستند تا به سفر رفته و استراحت و تفریح کنند. پس چطور برخی از افراد از این موضوع تا این اندازه میترسند. از اصلی ترین علل ترس افراد از مسافرت، تجربیات بدی است که در گذشته داشته اند. برای مثال در حین سفر، یکی از عزیزان خود را از دست داده و یا تصادف کرده اند. یکی دیگر از دلایلی که برای این حالت وجود دارد؛ این است که این افراد احتمالا هیچگاه سفر نکرده و یا در موقعیت های تازه ای قرار نگرفته اند. از این رو از موقعیت های ناشناخته ترسیده و تمایلی به امتحان کردن آن ندارند.
از آنجایی که ژنتیک نیز در شکل گیری فوبیاهای مختلف موثر است؛ ممکن است افراد تحت تاثیر عوامل وراثتی دچار این حالت شوند.
برای غلبه بر ترس از سفر چه کنیم؟
ترس از سفر کردن در نهایت منجر به انزوا و گوشه گیری افراد شده و باعث میشود تا از تجربیات زیادی در زندگی خود محروم شوند. به همین دلیل باید با توجه به نشانه های افراد پیش از سفر، این موضوع را برطرف کرده و بر آن غلبه نمود. برخی از روش هایی که میتوانید از آنها با کمک درمانگر استفاده کنید؛ شامل موارد زیر هستند.
برنامه ریزی کردن سفر خود از پیش: حتما برنامه ریزی دقیقی برای سفر خود داشته و ذهن تان را از این بابت در محیط امنی قرار دهید.
آمادگی داشتن: حتی موقعیت های احتمالی که ممکن است آنها را تجربه کنید را تجسم کرده و خود را از لحاظ روانی آماده نگه دارید.
زمان دادن به خود: اصلا برای مسافرت رفتن، عجله نکرده و به اندازه کافی به خودتان زمان بدهید.
استراحت داشتن: سعی کنید در سفر زمان بیشتری را به استراحت کردن اختصاص داده و همواره در تکاپو نباشید. جستجوی بیش از حد باعث میشود تا خسته شده و شوق و اشتیاق خود را از دست بدهید.
توجه کردن به تغذیه: به تغذیه خود توجه داشته و همه چیز را امتحان نکنید.
در سفر از خوردن داروهای مختلف، مواد مخدر و الکل بپرهیزید: بهتر است در یک مکان جدید دارو های مختلف، مواد مخدر و یا الکل استفاده نکنید. چرا که بسیار احتمال دارد به این دلیل به دردسر بیوفتید.
با افراد مورد اعتماد سفر کنید: در ابتدا با دوستان و خانواده خود سفر کرده و تلاش کنید تا در سفر همراهی برای خود داشته باشید. برای آشنایی با اهمیت سفر با همسر کلیک نمایید.
سخن پایانی
در متن بالا بارها به این موضوع اشاره کردیم که ترس از سفر کردن باعث میشود تا بسیاری از موضوعات را نیاموخته و از تجربیات خوب و بد زیادی محروم شوید. فراموش نکنید که ماهیت زندگی مانند یک سفر است که همواره شما را در موقعیت های تازه ای قرار میدهد. از این رو این موضوع اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل باید استرس و اضطراب خود را کنترل کرده و حتما بر این ترس با کمک متخصص، غلبه نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از سفر کردن می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 تماس بگیرید.