خشم از پدر و مادر یکی از احساسات ناخوشایندی است که معمولا آن را در دوران بزرگسالی تجربه میکنیم. برخلاف آنچه تصور میشود؛ ما بیشترین آسیب را از نظر روانی، از والدین خود میبینیم. گاهی مشکلاتی که به این دلیل برای ما ایجاد میشوند؛ هرگز جبران پذیر نبوده و نمیتوان از آنها رهایی یافت. از طرفی در شرایطی میبینیم که دقیقا مانند آنها رفتار میکنیم. اما اگر به زودی متوجه این موضوع شویم؛ میتوانیم از این چرخه خارج شویم. رابطه بین والدین و فرزند باید عمیق ترین و صمیمی ترین ارتباط باشد. در صورتی که گاهی به دلیل اشتباهات والدین، به صورت ناخودآگاهانه آنها از یکدیگر دور شده و هرگز نمیتوانند عشق و علاقه زیادی را تجربه کنند. از این رو باید دلایل این موضوع را شناسایی کرده و از آن پیشگیری نمود. در این زمینه بهتر است باید یک مشاور نیز مشورت نمایید. برای دریافت مشاوره خانواده کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خشم از پدر و مادر می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
خشم از پدر و مادر چگونه است؟
در ابتدا باید بدانید که احساس خشم از پدر و مادر در شما چگونه بروز میکند. در برخی از افراد این خشم خود را به شکل انفعال نشان داده و باعث شود تا فرزندان مبتلا به درماندگی آموخته شده بشوند و تلاشی برای خروج از این رابطه سمی نکنند. این فرزندان در بیشتر موارد سکوت کرده و برای خود هیچ حقی قائل نیستند. از طرفی گاهی فرزندان تصمیم به مقابله به مثل گرفته و آنها واکنش بدتری از خود نشان میدهند. ابتلا به افسردگی و سایر اختلالات روانی نیز میتواند ناشی از خشمی باشد که افراد از والدین خود دارند. به همین دلیل است که بر رفتارها و واکنش های والدین به فرزندان شان بسیار تاکید شده و تلاش میشود تا والدین را از این موضوع مطلع نمایند. برای اطلاع از دلایل کتک زدن پدر کلیک نمایید.
علت بروز خشم از پدر و مادر
هیچ یک از والدین قصد ندارند که به فرزند خود آسیب بزنند. اما گاهی به صورت ناخودآگاه اینکار را انجام داده و منجر به بروز مشکلات زیادی در زندگی فرزندشان میشوند. در این قسمت به ذکر برخی از دلایلی میپردازیم که احتمالا به خاطر آنها در حال تجربه خشم از پدر و مادر خود هستید. برای اطلاع از دلایل قطع رابطه با والدین کلیک نمایید.
📌عدم حضور فیزیکی و احساسی والدین در شرایط مختلف: نه به صورت عمدی بلکه به خاطر نقطه ضعف ها و کمبودهای احساسی که دارند؛ خود را از فرزند خود غافل میکنند. در چنین حالتی فرزند از سن کم، احساس رها شدگی داشته و هیچگاه نمیتواند خود را ارزشمند بداند.
📌خشونت فیزیکی، ذهنی و یا حتی سو استفاده جنسی: والدینی که فرزند خود را تنبیه فیزیکی کرده و یا در شرایط مختلف او را تحقیر میکنند نیز منجر به شکل گیری خشم از پدر و مادر در فرزند خود میگردند.
📌حمایت نکردن از فرزند در مقابل زورگویی و سواستفاده: بسیار اهمیت دارد که فرزند احساس حمایت شدن از طرف والدین خود داشته باشد. این موضوع به او اعتماد به نفس داده و باعث میشود تا با شجاعت بیشتری عمل کند. اما گاهی والدین اینکار را نکرده و در مقابل اعتماد به نفس فرزند را از او میگیرند.
📌انتقال حس ناکافی بودن به فرزند: یکی دیگر از دلایل خشم از پدر و مادر انتقال این حس ناکافی بودن و بی ارزشی به اوست. در چنین شرایطی معمولا والدین بسیار کنترلگر و کمالگرا هستند و به همین دلیل این حس را به فرزند خود منتقل میکنند.
📌برچسب زنی به کودک: به دلیل برخورداری از روحیه حساس در والدین، آنها مدام به فرزند خود برچسب های تنبلی، خنگ بودن، زشتی و… میزنند.
📌به صورت مداوم از کودک انتقاد کردن: والدین گاهی فراموش میکنند که انتقاد درست با ایرادگیری متفاوت است. به همین دلیل به صورت مداوم از فرزند خود ایراد گرفته و حتی او را متهم میکنند.
📌رها کردن فرزند: به دلیل دنبال کردن یک رابطه عاشقانه، سبک زندگی یا انتخاب شغل، والدین فرزند خود را رها کرده و به طور کلی دیگر هیچ اهمیتی به او نمیدهند.
پیامدهای ناشی از خشم از پدر و مادر
اما تجربه خشم از پدر و مادر میتواند منجر به بروز مشکلات زیادی برای فرزندان گردد. به طور کلی تلنبار شدن خشم در روان افراد، به هر دلیل میتواند مخرب باشد. حال آنکه این خشم از نزدیک ترین افراد زندگی تان باشد. برخی از عوارض ناشی از این احساس، شامل موارد زیر هستند.
- رها نکردن گذشته و خوشحال نبودن حتی با بهتر شدن اوضاع
- چنین افرادی نمیتوانند احساسات خود را به خوبی بروز دهند؛ به همین دلیل در روابطه بین فردی نیز به مشکل میخورند
- اعتماد به نفس نداشته و احساس میکنند که خواستنی و دوست داشتنی نیستند؛ به همین دلیل فرصت های زندگی خود را از بین میبرند.
- دقیقا رفتارهای والدین خود را در مقابل فرزندان شان تکرار کرده و وارد این چرخه معیوب میشوند
- به موفقیت های خود در زندگی فکر نکرده و به خودکشی فکر میکنند
برای رهایی از خشم از پدر و مادر باید چه کنیم؟
اما برای رها شدن از این احساس سنگین خشم از پدر و مادر چه باید کرد؟ از آنجایی که این احساس بسیار مخرب بوده و مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد میکند؛ نمیتوان آن را به حال خود رها کرده و تصور کرد که دیگر نمیتوان هیچ اقدامی در این زمینه کرد. از طرفی تلافی کردن و یا انتقام گرفتن از آنها اصلا ایده خوبی نیست. در این قسمت به توضیح برخی از اقداماتی میپردازیم که میتوانند برای رها شدن از این خشم موثر باشند. برای آشنایی با راه های آشتی با پدر و مادر کلیک نمایید.
اعتراف کردن به خشم از پدر و مادر: احساسی را که دارید؛ به صورت مستقیم و صریح به آنها گفته و در ابتدا با خود آنها در میان بگذارید.
صحبت کردن با دیگران در مورد ترومایی که تجربه کرده اید: با یک فرد مطمئن مانند خواهر و برادرهای خود که در این موقعیت بوده اند؛ صحبت کرده و این احساس را به اشتراک بگذارید.
میان خود با والدین حد و مرز تعیین کنید: باید میان خود با والدین سمی تان حد و مرز قائل شده و کمی از آنها فاصله بگیرید. حتی تلاش کنید تا مستقل شده و دیگر به آنها وابسته نیز نباشید.
عشق ورزیدن به خود: اگر والدین به شما حس دوست نداشتنی بودن داده اند؛ شما خود را دوست بدارید و خودمراقبتی کنید.
بالابردن خودآگاهی و یادگیری مهارت های بین فردی: برای اینکه اعتماد به نفس خود را بالا ببرید؛ روی خودآگاهی خود تمرکز کرده و مهارت های بیشتری بیاموزید.
کمک گرفتن از یک روانشناس و درمانگر: حتما در مورد احساس خشم از پدر و مادر از یک روانشناس کمک گرفته و حتی والدین خود را نیز ترغیب کنید تا اینکار را انجام دهند.
سخن پایانی
قطعا تجربه احساس خشم از پدر و مادر و ناراضی بودن از آنها، بسیار ناخوشایند بوده و تاثیرات زیادی روی سلامت روان تان دارد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که گاهی رفتارهای اشتباه آنان نیز از روی ناآگاهی و عدم اطلاعات بوده و قصد آسیب زدن به شما را نداشته اند. از این رو سعی کنید تا حد امکان آنها را ببخشید و سلامت روان خود را حفظ نمایید. در این زمینه بهتر است با یک متخصص نیز مشورت نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خشم از پدر و مادر می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.