ترس از آبرو و گذاشتن چنین فشاری بر روی خود که مورد تایید همگان باشید و دچار خطا نشوید؛ میتواند در دراز مدت شما را دچار مشکلات زیادی کند. مخصوصا در جوامع سنتی و بسته، بیشتر شاهد این موضوع هستیم. مدیر یک خانواده همواره فشار زیادی از این بابت به فرزندان و همسر وارد کرده و منجر به دور تر شدن آنها از خودش میگردد. فرزندانی که تحت این فشار بزرگ میشوند یا دروغگویان حرفه ای میشوند و یا فردی منفعل که تصمیم گیری در مورد همه چیز را به یک نفر دیگر موکول میکند. در نهایت هم احتمالا رفتاری مشابه با والدین خود خواهد داشت. از این رو بهتر است برای توقف این چرخه، ریشه این ترس را پیدا کرده و برای کنترل آن اقدام نمایید. برای دریافت مشاوره فردی کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از آبرو میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در کلینیک تخصصی کودک مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
ترس از آبرو به چه معناست؟
برای اینکه مفهوم ترس از آبرو را به شکل ملموس تری درک کنید؛ در ابتدا باید معنی کلمه آبرو را بدانید. آبرو همان اعتباری است که افراد در طول عمر خود در میان اطرافیان شان کسب کرده و از اینکه این اعتبار خدشه دار شود؛ میترسند. البته فردی که خودش یا اطرافیانش مرتکب اشتباهی نشوند؛ چنین ترس و اضطرابی را تجربه نمیکنند. اما به طور کلی دلایل مختلف و ریشه ای در این مورد وجود دارد. برخی از افراد به طور کلی تمایل دارند تا همواره مورد تایید اطرافیان خود بوده و از برچسب های اجتماعی میترسند. برای آنها فکر کردن به خارج از چهارچوب همیشگی شان دشوار بوده و حتی از این بابت احساس گناه میکنند. زندگی با چنین فردی نیز دشوار خواهد بود. از این رو بهتر است علت بروز این رفتار و نحوه برخورد با آن را شناخته و در این زمینه از یک متخصص نیز کمک بگیرید. برای اطلاع از دلایل زندگی بر اساس حرف مردم کلیک نمایید.
علت بروز ترس از آبرو به صورت افراطی چیست؟
همانطور که گفته شد؛ در ابتدا باید علت شکل گیری ترس از آبرو را در افراد پیدا کنیم تا بتوانیم در مرحله بعد با این موضوع مقابله کنیم. در برخی موارد حتی خود فرد هم نمیداند چرا انقدر خود را محدود میکند و یا از این بابت ناراحت است. اما احتمالا برای سالهای زیادی به این الگوی فکری عادت کرده و نمیتواند بر آن غلبه کند. در این قسمت به توضیح برخی از علل این موضوع پرداخته ایم.
ترس از برچسب خوردن و فشارهای اجتماعی
یکی از اصلی ترین دلایل بروز ترس از آبرو در افراد، ترس از برچسب خوردن توسط دیگران و فشارهای اجتماعی است. الگوی زندگی آنها ضرب المثل خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو است. این افراد نمیخواهند کاری متفاوت از دیگران کرده و طرز فکر خود را تغییر دهند. گاهی همین موضوع به ضرر آنها تمام خواهد شد. اما به هر حال به این رویه ادامه میدهند.
تاثیرات خانواده
دلیل دیگری که میتوان برای ترس از آبرو در نظر گرفت؛ تاثیرات خانواده و یادگیری این موضوع از آنهاست. فرد به قدری خودش در فضای بسته ای رشد کرده و همواره خانواده او را ترسانده اند؛ که او هم تصور میکند که الگوی فکری درست همین است و باید کنترلگر و بدبین باشد.
تجربیات تلخ گذشته
گاهی فرد اصلا در گذشته ترس از آبرو نداشته، اما به دلیل اتفاق ناگواری که برای او افتاده است؛ دیگر محتاط شده و از بروز مجدد چنین چیزی میترسد. به همین دلیل احتمالا این موضوع برای او بیش از گذشته اهمیت پیدا کرده و تلاش میکند تا دیگر زندگی محتاطانه تری را در پیش گیرد.
چگونه آبروی رفته را برگردانیم؟
اما در صورتی که در اثر اتفاقی آبروی ما خدشه دار شده و دچار مشکلی شدیم؛ باید چه کنیم؟ زمانی که آبروی شما میرود؛ احتمالا اعتبار و احترام خود را حداقل برای مدتی در میان اطرافیان خود از دست خواهید. حتی اگر بعد از اجتماعی آن را در نظر نگیریم؛ خودتان ممکن است دچار احساس شرم و گناه زیادی شده و تصور کنید که دیگر هیچگاه نمیتوانید به زندگی عادی خود برگردید. در صورتی که همه افراد دچار اشتباه میشوند و قضاوت آن نیز کار دیگران نیست. به طور کلی راهکارهایی وجود دارد که شما را از این حالت نجات داده و باعث شوند تا بتوانید احساس بهتری پیدا کنید. برای آشنایی با نشانه های رفتاری افراد منفی گرا کلیک نمایید.
- برای مثال بعد از آن اتفاق مشخص، حتما با یک روانشناس صحبت کرده و تلاش کنید تا آرامش فردی خود را حفظ کنید.
- نسبت به حرف ها و قضاوت های دیگران بی توجه بوده و به جای تمرکز بر مشکل به دنبال راهکار باشید.
- تنها به افرادی که نیاز است در مورد اتفاق افتاده توضیح دهید.
- به دیگران فشار نیاورده و آنها را سرزنش نکنید.
- تصور نکنید که دنیا به آخر رسیده است.
پیامدهای ناشی از ترس از آبرو
اصلا تصور نکنید فردی که ترس از آبرو دارد؛ بهتر زندگی کرده و یا فرد بهتری است. این طرز تفکر منجر به بروز مشکلات زیادی برای افراد شده و حتی خودشان را نیز تحت فشار خواهد داد. برخی از این پیامدها شامل موارد زیر هستند.
ابتلا به انواع مشکلات روانی: ترس از آبرو به دلیل اینکه از نظر روانی فشار زیادی را به افراد وارد میکند؛ منجر به شکل گیری اختلالات اضطرابی و گاها افسردگی میگردد.
انزوا و دوری از اجتماع: این افراد به این دلیل که همواره ترس از دست دادن آبروی خود را دارند؛ ترجیح میدهند با هیچکس رفت و آمد نکرده تا در معرض تهمت و افترا قرار نگیرند.
دروغگویی: چنین افرادی برای اینکه آبروی خود را حفظ کنند؛ حتی حاضرند دروغ های بزرگی نیز بگویند و یا به دیگران تهمیت بزنند.
فشار آوردن به دیگران و تنها شدن: همچنین آنها به دلیل آبروی خود به خانواده و اطرافیان خود فشار زیادی وارد کرده و به همین دلیل بعد از مدتی دیگران آنها را ترک میکنند و تنها میشوند.
سخن پایانی
فراموش نکنید که ترس از آبرو نداشتن به این معنا نیست که بی احتیاط عمل کرده و یا خود را مجاز به انجام هرکاری بدانید. بلکه باید در همه امورد اعتدال را رعایت نمود. همه افراد دچار خطا شده و به زودی همه دیگران آن را فراموش میکنند. از این رو نیازی نیست تا به خود و دیگران فشار زیادی وارد کنید. همچنین اگر چنین تفکراتی داشته و یا از این بابت احساس فشار میکنید؛ بهتر است حتما از یک مشاور کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از آبرو میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در کلینیک تخصصی کودک مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.