دروغ گویی کودک در سنین پایین تقریبا رفتاری طبیعی در آنان تلقی میشود. در واقع میبینیم که گاهی کودکان به دلایل پیش پا افتاده دروغ گفته و یا داستان های خیالی تعریف میکنند. این بدان معنا نیست که این موضوع اهمیتی نداشته و یا نباید آن را جدی گرفت. اما در ابتدا موضوع نگران کننده ای نبوده و نیازی هم به واکنش های تند و افراطی نیست. به طور کلی رفتارهای والدین و یا واکنش آنها نسبت به این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است. در بیشتر موارد به همین دلیل است که این رفتار در کودکان ادامه دار شده و به طور کلی دروغگویی بخشی از شخصیت آنها میگردد. از این رو والدین باید اطلاعات لازم را در این زمینه کسب کرده و به موقع اقدام نمایند. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه دروغ گویی کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
دروغ گویی کودک به چه معناست؟
تقریبا همه کودکان در فرایند رشدی خود دروغگویی را تجربه میکنند. آنها در شرایط مختلفی، حتی زمانی که نیازی به دروغ گفتن نیست؛ هم پنهانکاری میکنند. بخش اعظم این موضوع، به این دلیل است که آنها هنوز به طور کامل تفاوت میان واقعیت و خیال را ندانسته و ذهن آنها قادر به تولید خاطرات ساختگی است. حتی گاهی خلاقیت بیش از حد آنها و یا رویاپردازی است که منجر به چنین حالتی میگردد. در سن خاصی بیشتر شاهد بروز چنین رفتاری هستیم اما بعد از مدتی به صورت خود به خود کودک متوجه میشود که نیازی به دروغ گفتن نیست. البته محیط نیز در این مورد موثر است. در ادامه بیشتر در این مورد توضیح خواهیم داد. برای آشنایی با انواع اختلالات رفتاری کودکان کلیک نمایید.
علت دروغ گویی کودک
در ابتدا باید علت دروغ گویی کودک را پیدا کنیم. با اینکه گفتیم اینکار تا حدی اقتضای سن آنان است و طبیعی میباشد؛ اما دلایل دیگری نیز برای آن مطرح است. برخی از این دلایل شامل موارد زیر هستند.
احساس ترس یا استرس
یکی از اصلی ترین دلایل دروغ گویی کودک ، احساس ترس یا استرس او از عواقب کاری است که انجام داده است. برای مثال او ممکن است با دروغ گفتن خرابکاری خود را به گردن فرد دیگری بیاندازد.
جلب توجه
یکی دیگر از دلایل دروغ گویی کودک تمایل او به جلب توجه کردن است. او با تعریف کردن داستان های غیرواقعی تمایل دارد که توجه دیگران را جلب کرده و خود را بهتر است آنچه هست؛ نشان دهد.
یادگیری اینکار از والدین
از اصلی ترین دلایل دروغ گویی کودک ، یادگیری این رفتار و تقلید آن از والدینش است. زمانی که کودک شاهد بروز این رفتار در والدینش است تعجبی ندارد که او نیز در شرایط مختلف دروغ بگوید.
کمبود مهارت های ارتباطی
از دیگر دلایل دروغ گویی کودک ، میتوان به کمبود مهارت های ارتباطی در او اشاره کرد. در واقع او به این دلیل که نمیتواند به درستی با دیگران ارتباط گرفته و حتی دوست پیدا کند؛ از این روش برای نزدیک شدن به دیگران استفاده مینماید.
کسب احساس استقلال و هویت
گاهی کودک با دروغگویی به دنبال کسب احساس استقلال و فردیت یافتن از خانواده خود است. زمانی که قوانین خانه بسیار سختگیرانه است و یا والدین فشار زیادی به فرزند خود میآورند؛ چنین اتفاقی میافتد.
سن دروغ گویی کودک
دروغ گویی کودک معمولا از سنین پایین یعنی سه سالگی به بعد آغاز میشود. اما در سن چهار تا شش سالگی به بیشترین حد خود رسیده و تقریبا آنها در اینکار مهارت پیدا میکنند. اگر این رفتار در همین سنین کنترل نشود؛ ادامه پیدا کرده و کودک در هشت سالگی یک دروغگوی حرفه ای میشود.
چطور از دروغ گویی کودک جلوگیری کنیم؟
اگر میخواهید این رفتار در کودک ادامه دار نشده و تبدیل به عادت نگردد؛ باید اقداماتی را در این زمینه انجام دهید. همانطور که گفته شد؛ نباید نسبت به این موضوع بی تفاوت بود. برخی از راهکارهایی که والدین باید در این شرایط انجام دهند؛ شامل موارد زیر است.
اهمیت راستگویی را به آنها نشان دهیم
در قدم اول باید به آرامی با کودک صحبت کرده و اهمیت راستگویی را به وضوح به او نشان دهید. زمانی که کودک متوجه شود این رفتار برای شما اهمیت داشته و با راستگویی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد؛ کمتر احتمال دارد که بازهم دروغ بگوید.
ایجاد محیطی امن و راحت برای آنها
زمانی که کودک با شما و در محیط احساس راحتی و امنیت کند دیگر کمتر احتمال دارد که بترسد و یا بخواهد دروغ بگوید. در واقع باید فضایی ایجاد نمایید تا کودک بتواند به راحتی بتواند در مورد مسائل مختلف با شما صحبت کند.
تشویق راستگویی
زمان هایی که او حقیقت را میگوید؛ او را تشویق کرده و حتی به او پاداش دهید. در این حالت او بیشتر ترغیب میشود که در شرایط مختلف راست بگوید و چیزی را پنهان نکند. برای آشنایی با راه های مختلف تشویق کودک کلیک نمایید.
اصلاح رفتارهای خود
از آنجایی که گاهی کودک به دلیل تقلید و یادگیری از شما دروغ میگوید؛ بهتر است کمی در رفتارهای خود نیز تجدید نظر کرده و حدالامکان در مقابل کودک دروغ نگویید.
او را در شرایطی قرار ندهید تا مجبور شود دروغ بگوید
گاهی این شما هستید که کودک را در موقعیتی قرار میدهید که مجبور به دروغ گفتن میشود. برای مثال از او میخواهید تا در مقابل جمع چیزی را تعریف کند که علاقه ای به آن ندارد و یا حتی به صورت مستقیم از او میخواهید که پنهانکاری کند.
رفتارهایی که نباید در مقابل دروغ گویی کودک از خود نشان داد
بروز برخی از واکنش ها و رفتارها بعد از اطلاع از دروغگویی او، شرایط را بدتر میکند. در واقع منجر به تشدید این موضوع در کودک میگردد. از این رو بهتر است حتی اگر از دست کودک ناراحت و عصبانی هم شدید؛ بازهم چنین واکنش هایی نداشته باشید. برخی از این رفتارها شامل موارد زیر هستند.
◀انکار
◀تنبیه
◀تحقیر یا توهین
پیامدهای ناشی از دروغ گویی کودک کدام اند؟
اگر با دروغ گویی کودک به شکل درستی برخورد نداشته و یا کنترل نگردد؛ منجر به بروز مشکلاتی برای خود او و یا حتی خانواده اش میشود. دروغ در هر شرایطی، حتی اگر توسط کودکان گفته شود؛ بازهم مشکل ساز است. برخی از تاثیراتی که این رفتار دارد؛ را در این قسمت ذکر کرده ایم.
- کم شدن اعتماد به نفس آنها
- بیشتر شدن میزان استرس و اضطراب
- دیگران کمتر به کودک اعتماد میکنند
- تاثیرات مخرب بر روابط خانوادگی
دروغگویی در کودکان بزرگتر
پیش تر هم گفتیم که گاهی دروغگویی تا سنین بالاتر نیز ادامه مییابد. در این حالت اصلی ترین علت این رفتار، عادت کردن کودک به دروغگویی است. چرا که این موضوع در سن پایین از بین نرفته و یا رفتار درستی با آن نشده است. در این حالت دیگر باید انتظار مشکلات بیشتری را داشت و یا حتی از بین بردن این عادت در آنها نیز سخت تر میشود. اما غیرممکن نیست و بهتر است حتما والدین در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.
سخن پایانی
دروغ گویی کودک به دلایل مختلفی بروز داده و مشکلاتی را برای خود و خانواده اش ایجاد میکند. همچنین برخورد با این موضوع در مورد کودکان بسیار حساس نیز هست. چرا که هرگونه اشتباه و یا حتی بی توجهی به این موضوع میتواند مشکلات اساسی تری ایجاد نماید. از این رو بهتر است والدین علاوه بر استفاده از روش هایی که در بالا گفته شد؛ از یک روانشناس نیز کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه دروغ گویی کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.