درمان استرس خفیف تا شدید با روش های مختلفی انجام میشود، شما در هر گروه سنی که باشید، میتوانید از روش های مختلف برای بهبود و درمان استرس خود استفاده کنید. با توجه به آسیبهای جسمی و روانی که به دنبال استرس مزمن برای فرد پیش خواهد آمد، درماناسترس در سالهای اخیر اهمیت بیشتری پیداکرده است. اگرچه راهکارهایی برای کاهش استرس فرد وجود دارد اما بسیاری از راهکارهای درماناسترس مربوط به شیوه زندگی خود فرد است و شما میتوانید با اتخاذ یک سبک زندگی مناسب وضعیت استرس خود را کاهش دهید. البته به خاطر داشته باشید که بسیاری از ویژگیهای شخصیتی و سبکهای فکری نیز شما را در مقابل استرس آسیبپذیر میکنند و درنتیجه بهتر است برای بهبود عوامل زیربنایی از یک متخصص کمک بگیرید؛ زیرا بدون علت یابی احتمال بازگشت و یا عدم درمان استرس بالا است.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان استرس میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
ضرورت درمان استرس
استرس بهنوعی احساس تنیدگی و اضطراب درونی گفته میشود که به دنبال بروز مشکلاتی در زندگی به وجود میآید. برای مثال ممکن است ناکامی در رسیدن به یک خواسته و یا فشارهای کاری بتواند این احساس را در شما ایجاد کنند. اصلیترین تفاوتی که میان استرس با اضطراب وجود دارد این است که استرس به دنبال یک مانع و عامل فشار واقعی در جهان خارج ایجاد میشود اما اضطراب صرفاً برداشت فرد از قریبالوقوع بودن بروز یک خطر است و هیچ دلیل محکمی برای اثبات آن در محیط اطراف وجود ندارد. برای آشنایی بیشتر با انواع اختلالات اضطرابی کلیک نمایید.
مقداری از استرس میتواند شما را برای انجام فعالیتها و وظایفی که بر عهده دارید تحریک کند و شاید بتوان گفت تا به اینجای کار استرس نقش سازندهای در زندگی شما خواهد داشت، اما درصورتیکه استرسبهصورت مزمن در فرد باقی بماند و یا شدت فشاری که به فرد وارد میشود بیش از تحمل او باشد، مشکلات جسمی و روانی بسیاری ازجمله بیماریهای قلبی-عروقی و یا بیماری روانیاسترس حاد بروز پیدا خواهند کرد.
درمان نشانه های استرس
نشانههای اضطراب معمولاً همان علائمی هستند که در مواجهه با اضطراب نیز تجربه میشوند. ازجمله مهمترین نشانههایاسترس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_بالا رفتن ضربان قلب و احساس تپش قلب
_احساس تنگی نفس و خفگی
_ناتوانی در تمرکز و بروز ضعف در حافظه
_عرق کردن کف دستها
_احساس مورمور شدن دستوپا
_جویدن ناخن
_تغییرات چشمگیر در اشتها و میزان خوراک فرد بهصورت کم یا زیادشدن
برای اشنایی بیشتر با عوارض و علائم استرس کلیک کنید.
درمان استرس
تحقیقات روانشناسان نشان میدهد که استرس شدید در بروز بسیاری از بیماریهای جسمی از جمله بیماریهای خود ایمنی، مشکلات قلبی-عروقی، آلرژیها و حساسیتها نقش بسیار مهمی دارد و یا میتواند باعث تشدید بیماری و جلوگیری از بهبود آن باشد. بررسیهای انجامشده نشان میدهد کنترلاسترس در افرادی که دچار این بیماریها هستند بهصورت معناداری شرایط زندگی و درمان آنها را بهبود خواهد بخشید. علاوه بر این استرس شدید با تأثیرگذاری منفی بر توانایی تمرکز و فعالیت فرد باعث میشود که وی نتواند در محیط شغلی و یا شرایطی که مورد ارزیابی قرار میگیرد از تمامی تواناییهای خود استفاده کند.
یکی دیگر از آسیبهایاسترس این است که باعث تجربه احساسات و هیجانات منفی در فرد میشود و قرار گرفتن در این شرایط برای فرد ناخوشایند خواهد بود. با توجه به آنچه گفته شد میتوان نتیجه گرفت که درماناسترس ازجمله اقداماتی است که توجه به آن میتواند شرایط زندگی فرد را تا حد زیادی بهبود ببخشد. برای اطلاع از راه های کنترل استرس در موقعیت های مختلف کلیک نمایید.
راه های درمان استرس شدید
برای درماناسترس راهکارهای بسیاری ارائه شده است که برخی از آنها به تغییر در الگوی رایج زندگی و رفتار فرد میپردازد و برخی دیگر راهکارهایی را برای کاهشاسترس ارائه میکند. در ادامه برخی از این راهکارها را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد:
1. پیش از هر کاری تواناییهای خود را در نظر بگیرید
یکی از مهمترین دلایل بروزاسترس این است که فرد در هنگام قبول وظایف و یا برنامهریزی برای روزهای خود به محدودیتهای واقعی نظیر میزان تواناییها و زمانی که در اختیار دارد توجهی نشان نمیدهد. این موضوع باعث خواهد شد که خود را در حجم بسیاری از کار غرق کنند و به همین خاطراسترس بسیاری را تحمل خواهند کرد. درنتیجه بهتر است برای کاهشاسترس خود برنامهریزی دقیق و واقعبینانهای برای فعالیتهای خود داشته باشید و یا حتی این مهارت را پیدا کنید که به دیگران (نه) بگویید و مسئولیتهایی که در توانتان نیست را قبول نکنید. درصورتیکه احساس میکنید در این زمینهها دچار مشکل هستید، میتوانید با کمک گرفتن از مشاورین روانشناسی، مشکلات برنامهریزی و یا جرئتمندی خود را درمان کنید.
2. درمان استرس | کمالگرایی را کنار بگذارید
کمالگرایی یا تلاش برای انجام همه کارها به بهترین شکل ممکن ازجمله دلایلی است که باعث خواهد شد دچار استرس شوید. فشار روانی که رقابت با دیگران بر سر بهترین بودن و یا راضی نگه داشتن همه در شما ایجاد میکند، باعث بروزاسترس خواهد شد. درنتیجه اگر میخواهید بااسترس خود مبارزه کنید بهتر است دیدگاههای کمالگرایانه در ارتباط با مسائل مختلف را کنار بگذارید.
3. تکنیکهای تنفس و ریلکسیشن را جدی بگیرید
یکی از نکاتی که میتوانید با کمک گرفتن از روانشناسان آموزش ببینید استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن یا آرامسازی است که در شرایط تجربه استرس میتوانند تا حد زیادی به کمک شما بیایند. برای مثال یکی از این موارد استفاده از تکنیک 4-4-8 در تنفس است. برای این کار باید برای 4 ثانیه مرحله دم در تنفس را انجام دهید و سپس برای 4 ثانیه اکسیژن را در ریههای خود نگه دارید. در آخرین مرحله شما باید بازدم را در 8 ثانیه انجام دهید. این شیوه از تنفس باعث افزایش اکسیژنرسانی به مغز شده و استرس را کاهش میدهد.
4. درمان استرس | باورهای اشتباه را دور بریزید
بعضی از باورها یا افکار منفی میتوانند شما را نسبت به استرس آسیبپذیرتر سازند. ازجمله این باورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_من باید همه کارها را بهدرستی انجام دهم
_باید رضایت اطرافیان را جلب کنم
_اگر در این رشته پذیرفته نشوم به هیچ دردی نمیخورم
این قبیل افکار باعث خواهد شد که شما فشار مضاعفی را تحمل کنید و به همین خاطر استرس و نگرانی بسیاری را به خود تحمیل خواهید کرد.
5. تمرینات ذهن آگاهی را انجام دهید
یکی از گرایشهای روانشناسی به نام ذهن آگاهی ازجمله راهکارهایی است که زندگی در لحظه را به شما میآموزد. یکی از فرضیات اساسی در این درمان این است که مراجعین نگاه بدون قضاوت به محیط اطراف را بیاموزند و بهجای توجه به گذشته یا برنامهریزی برای آینده در زمان حال زندگی کنند. تحقیقات نشان میدهد افرادی که از جلسات مشاوره با این رویکرد استفاده میکنند در کاهش استرس تجربهشده بسیار موفق خواهند بود. شما میتوانید با استفاده از کتابهای خودآموز معتبر و یا کمک گرفتن از روانشناسان با تکنیکهای درمانی ذهن آگاهی آشنا شوید. برای آشنایی با روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کلیک کنید.
6. سبک زندگی خود را تغییر بدهید
رعایت نکاتی مانند ساعت خوابوبیداری منظم، پرهیز از مصرف بیشازحد قهوه و یا سایر نوشیدنیهای الکلی، اختصاص زمانی از روز به ورزش و در نظر گرفتن زمانهایی از هفته برای تفریح و وقتگذرانی با دوستان ازجمله مسائلی هستند که میتوانند در کاهش استرس به شما کمک کنند.
7. خوراکی های ضروری برای درمان استرس
غذایی که میخوریم نقش زیادی در ایجاد استرس و یا کنترل آن دارد. بسیاری از خوراکی ها باعث پایین آمدن ضربان قلب و آرامش بیشتر شده و برخی از آنها مانند کافئین میتواند بدن را در حالت آماده باش قرار دهد. افراد باید رژیم غذایی خود را متعادل و سالم نگه داشته و بیشتر از چیزهای گیاهی استفاده کنند. برای مثال خوردن دمنوش هایی مثل سنبل الطیب، اسطوخودوس و یا بادرنجبویه استرس تان را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
درمان استرس شدید با استفاده از دارو
یکی از ویژگی های افراد استرسی عجله و طاقت کم آن هاست، به موجب همین ویژگی به دنبال روش های درمانی کوتاه مدت و سریع الاثر هستند. به همین دلیل استفاده از دارو برای درمان استرس از طرف این درمانجویان با استقبال زیادی همراه است. اما قبل از شروع درماندارویی استرس باید بدانید که داروها فقط نشانه های استرس را کم میکنند و درمان قطعی و بلند مدت نیستند. چرا که این ذهن و روان شماست که موجب استرس و تنش روانی میشود. با خوردن دارو تنها در یک بازه زمانی کوتاه میتوانید ازتشدید آن جلوگیری کنید و چون داروها دارای عوارض و وابستگی هستند، باید حتما برای حل ریشه ای موضوع اقدام کنید. پس حتما برای شروع درمان با یک روانشناس صحبت نمایید. برای آشنایی بیشتر با داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
درمان استرس به صورت فوری
اگر در شرایطی قرار دارید که میخواهید به سرعت استرس خود را کاهش دهید؛ میتوانید از این روش ها استفاده کنید.
- نفس عمیق
- بهره گیری از تماس فیزیکی با دیگران
- گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش
- وقت گذراندن با حیوان خانگی خود
- شمع روشن کردن
- خندیدن
- جویدن آدامس
درمان های خانگی استرس و اضطراب
در قسمت های قبلی به صورت غیرمستقیم در مورد اقداماتی که انجام آنها در خانه هم امکانپذیر است؛ صحبت کردیم. اصلا در بیشتر موارد مجبور به درمان استرس در خانه هستیم. چرا که نمیتوانیم در همان لحظه به متخصص مراجعه کرده و اضطراب خود را کاهش دهیم. برای اینکار میتوانید از راهکارهای درمان فوری استفاده کرده و یا در دراز مدت روی کیفیت خواب خود کار کرده و حتما ورزشی را به صورت جدی آغاز کنید. همچنین از محرک هایی که برای شما اضطراب آور هستند نیز، دوری کنید.
درمان استرسی که با نشانه های جسمانی همراه است
گاهی استرس با نشانه های جسمانی مثل بی خوابی، تپش قلب، گرفتگی عضلانی و… همراه است. درمان این نوع استرس نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که در صورت ادامه یافتن سلامت جسمانی نیز به خطر افتاده و فرایند درمانی نیز سخت تر میشود. همچنین در این شرایط بهتر است افراد به متخصص مراجعه کرده و دارو مصرف کنند. برای مثال برای درمان بی خوابی ناشی از استرس، میتوانید قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید و یا کمتر تلفن همراه خود را چک کنید.
پیامدهای درمان نکردن استرس
درمان استرس همانطور که گفته شد؛ از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که در صورتی که ادامه دار شود؛ منجر به شکل گیری سایر اختلالات روانی نیز خواهد شد. برای مثال ریشه اختلال وسواس، اصطراب است. و یا اگر نشانه های اضطراب برای مدت زمان طولانی ادامه دار شوند؛ حتی ممکن است افسردگی نیز ایجاد شود. بسیاری از افراد استرس را موضوعی طبیعی دانسته و در مورد آن هیچ کاری نمیکنند. اما این تصور اشتباهی است و باید با کمک متخصص این موضوع را پیگیری نمود.
سخن پایانی
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]با اینکه استرس یکی از واکنش های طبیعی بدن برای بقا و سلامتی بوده، اما امروزه به دلیل سبک زندگی ناسالم افراد، تبدیل به بخش جدایی ناپذیری از روزمره آنان شده و مشکلات زیادی را به وجود آورده است. در واقع خود افراد هم میدانند که این موضوع در حال آسیب زدن به سلامت جسمانی و روانی آنهاست؛ اما نمیتوانند در این مورد کاری کنند. به همین دلیل بهتر است اگر برای مدت زمان طولانی در جال تجربه نشانه های استرس هستید؛ حتما از یک متخصص کمک بگیرید. [/box]
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان استرس میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.