نقش والدین در ازدواج


نقش والدین در ازدواج فرزندان ازجمله مسائلی است که اهمیت آن برای هیچ‌کس قابل‌انکار نیست. خانواده‌به‌عنوان اصلی‌ترین بستر ارتباطی که به شخصیت فرد جهت می‌دهد تأثیر بسیاری در تمامی مراحل زندگی وی و به‌خصوص ازدواج خواهد داشت. علاوه بر این می‌توان گفت والدین نیز در زمان ازدواج فرزندان خود با تنش‌های بسیاری مواجه می‌شوند. اعضای‌خانواده به دلیل علاقه‌ای که به یکدیگر دارند و اهمیتی که برای خوشبختی و آرامش هم قائل هستند حساسیت بسیاری را در این بازه زمانی تجربه خواهند کرد.

نگرانی‌های‌خانواده و همین‌طور حساسیت‌های ازدواج برای جوانان ازجمله مسائلی است که می‌تواند تنش‌های بسیاری را در زمان ازدواج یا حتی بعدازآن ایجاد کند. به همین خاطر در این مطلب راجع به نکاتی که خانواده‌ها و جوانان می‌بایست در این زمینه به خاطر داشته باشند صحبت خواهیم کرد.

برای دریافت مشاوره در زمینه نقش والدین در ازدواج فرزندان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی ازدواج با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

نقش والدین و سلیقه آن ها در ازدواج

نخستین موضوعی که در ارتباط با نقش والدین در ازدواج می‌توان به آن اشاره کرد این است که رضایت‌خانواده در ازدواج با فرد موردنظر چه اهمیتی دارد؟

بسیاری از جوانان در پاسخ به این سؤال به این موضوع اشاره می‌کنند که انتخاب شریک عاطفی موضوعی است که تماماً به آن‌ها بستگی دارد به همین خاطر ممکن است مخالفت‌های والدین خود با فرد خاصی را نادیده بگیرند و یا نسبت به مخالفت‌های‌خانواده طرف مقابل بی‌توجه باشند. این موضوع یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که در آینده می‌تواند مشکلات بسیاری را در زندگی مشترک شما ایجاد کند.

ساده‌ترین آسیب عدم رضایت والدین برای ازدواج با فردی خاص این است که ارتباط اعضای‌خانواده و همسر شما دچار مشکلات بسیاری خواهد شد و در این میان شما در دوراهی قرار خواهید گرفت که نمی‌توانید هیچ‌یک از دو مسیر را به دیگری ترجیح دهید. چه‌بسا بسیاری از زندگی‌ها به دلیل خستگی زوجین از بدرفتاری‌های‎خانواده به سمت جدایی و یا طلاق عاطفی پیش برود. بنابراین حتما درباره راضی کردن خانواده برای ازدواج بخوانید. همچنین والدین معمولا به سه شکل زیر با ازدواج‌فرزندان برخورد می کنند.

راهنمایی غیر مستقیم

خانواده هایی که با تجربه هستند و آگاهی لازم را دارند به صورت غیر مستقیم جوان شان را برای ازدواج ترغیب و راهنمایی می کنند. روش آن ها طوری است که تصمیم گیری نهایی بر عهده خود جوان می باشد. این والدین از گذشته روی مسئولیت پذیری، مهارت انتخاب کردن و تصمیم گیری فرزندشان سرمایه گذاری کرده اند.

دخالت های شدید

والدینی هم دخالت های شدیدی در ازدواج فرزندشان دارند. آن ها به هر روشی می خواهند که فرزندشان طبق نظر و خواسته آن ها رفتار کند. پس از هر ابزاری برای این منظور استفاده می کنند. برای مثال خود را به مریضی می زنند. یا او را تهدید به قطع رابطه یا محرومیت از ارث می کنند. فرزندان آن ها هم معمولا در حل مسائل شان ناتوان اند و قادر به تصمیم گیری درست نیستند.

بی توجهی و عدم راهنمایی

در بعضی از خانواده هم فرزندان هر تصمیمی بگیرند بدون هیچ نظر و پیشنهادی پذیرش می شود. والدین نه راهنمایی می کنند و نه دخالت. این فرزندان نیز معمولا احتمال اینکه اشتباه بکنند زیاد است. چرا که هیچ نظارتی بر آن وجود نداشته و آن ها با آزمون و خطا مجبورند مسائل را درک کنند. چه بسا عدم آموزش می تواند آن ها را در معرض اشتباهات بیشتر قرار دهد.

نقش والدین در ازدواج | تأثیر مشکلات‌خانواده در ازدواج اعضا

مشکلات‌خانواده ازجمله مسائلی هستند که به‌طورقطع در شخصیت تمامی ما تأثیر خواهند گذاشت به همین خاطر بررسی انواع این مشکلات ازجمله مسائلی است که در هنگام صحبت از نقش والدین در ازدواج می‌بایست به آن توجه داشته باشید. ازجمله جدی‌ترین مشکلات خانوادگی که به‌صورت غیرمستقیم ازدواج شما را تحت تأثیر خود قرار می‌دهند موارد زیر را در برمی‌گیرند.

[box type=”shadow”]
بیشتر بخوانید : رابطه قبل ازدواج [/box]

بیماری‌های روحی

مشکلات روحی اعضای‌خانواده مانند اضطراب، افسردگی، اختلالات شخصیت یا حتی بیماری‌های جدی‌تری مثل اسکیزوفرنی ازجمله مسائلی هستند که تأثیر بسیاری در شخصیت و سبک برخورد هر فرد با جهان اطراف خواهند داشت. این موضوع می‌تواند باعث بروز مشکلات ارتباطی میان شما و همسرتان شده و یا ریسک بروز این بیماری‌ها در فرزندانتان را نیز افزایش دهد. به همین خاطر بهتر است در زمان تصمیم‌گیری برای ازدواج نسبت به سلامت روان خود و همسر آیندتان توجه جدی داشته باشید.

نقش والدین در ازدواج | فوت یکی از والدین

با توجه به تأثیری که هریک از والدین در شخصیت فرزندان خواهند داشت، کودکان تک سرپرست معمولاً بحران‌های روحی و مشکلات عاطفی بیشتری را تجربه خواهند کرد. این کودکان به‌ویژه درزمینهٔ سبک دل‌بستگی و اعتماد به سایرین دچار مشکل می‌شوند. همچنین برای بسیاری از کودکانی که در سنین پایین یکی از والدین خود را ازدست‌داده‌اند این مشکل وجود دارد که آن‌ها ارتباط میان زوجین را درخانواده و از طریق مشاهده ارتباط میان والدینشان نیاموخته‌اند. این موضوع می‌تواند باعث شود که آن‌ها نیاز به دریافت آموزش‌های خاصی درزمینهٔ ارتباط با جنس مخالف و وظایف هریک از افراد داشته باشند.

فرزندان طلاق

بسیاری از روانشناسان معتقدند که طلاق موضوعی ارثی در میان نسل‌های مختلف یک‌خانواده است. این موضوع به این معناست که فرزندان طلاق و یا افرادی که به‌نوعی با این موضوع در زندگی خود درگیر بوده‌اند با احتمال بیشتری در زندگی مشترک شکست خواهند خورد.

علاوه بر این طلاق والدین می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در حین ازدواج فرد شود؛ برای مثال ممکن است والدین فرد حاضر نباشند که در مراسم ازدواج شرکت کنند و یا فرزند طلاق بودن باعث مخالفت‌خانواده طرف مقابل باشد. برای مدیریت شرایط پیش‌آمده بهتر است نسبت به استفاده از مشاوره‌های پیش از ازدواج و کمک گرفتن از روانشناسان خانواده توجه بیشتری داشته باشید.

نقش والدین در ازدواج | الگوی ارتباطی والدین

یکی از اصلی‌ترین بسترهای اجتماعی که نحوه ارتباط با همسر را به فرد آموزش می‌دهد‌خانواده و چگونگی ارتباط میان والدین است. درنتیجه به میزانی که پدر و مادر با تفاهم و همکاری بیشتری با یکدیگر تعامل داشته باشند فرزندان آن‌ها نیز در ازدواج خود موفق‌تر خواهند بود.

حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو و کانال تلگرامی ذهن نو دیدن نمایید.

نقش والدین در مشکلات پس از ازدواج

خانواده شما یا طرف مقابل می‌توانند پس از ازدواج و در طول زندگی مشترک نیز تأثیر بسیاری بر کیفیت ارتباط شما داشته باشند. ازجمله مشکلاتی که پس از شروع زندگی مشترک می‌تواند میان شما وخانواده خود یا همسرتان پیش بیاید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

کنترل کردن بیش‌ازحد

برخی از والدین به‌طورکلی کنترل بیشتری بر ابعاد مختلف زندگی فرزند خود داشته و حتی این عادت را پس از ازدواج فرد نیز ادامه می‌دهند. این موضوع می‌تواند شکل دخالت به خود گرفته و مشکلاتی را در زندگی مشترک ایجاد کند. کنترل کردن به‌ویژه در شرایطی که فرد به لحاظ مالی به‌خانواده خود وابسته باشد بیشتر خواهد شد.

[box type=”shadow”]
بیشتر بخوانید : دخالت والدین در ازدواج [/box]

بدرفتاری با همسر

به‌ویژه در شرایطی که‌خانواده نسبت به عضو تازه وارد خود رضایت نداشته باشد احتمال بدرفتاری با وی افزایش پیدا می‌کند. این بدرفتاری می‌تواند از بی‌اعتنایی و اهمیت ندادن به فرد تا رفتارهای تند و پرخاش‌های کلامی را شامل شود. بدرفتاری‌خانواده با عضو جدید حتی ممکن است در طی سال‌ها ادامه پیداکرده و هرگز کاهش پیدا نکند. طبیعتاً این موضوع باعث بروز تنش‌های بسیاری در زندگی مشترک زوجین خواهد شد.

مشکلات روحی و ارتباطی فرزندان

در ارتباط با نقش والدین در ازدواج به این موضوع نیز توجه داشته باشید که‌خانواده شما و همسرتان در آینده، خانواده فرزندانتان نیز خواهند بود و هرگونه مشکلی می‌تواند باعث آسیب دیدن آن‌ها نیز بشود. برای مثال ممکن است بدرفتاری‌ها با فرزندان شما نیز ادامه پیدا کند و یا در آینده فرزند شما قربانی مشکلاتی نظیر بزهکاری، بیماری یا طلاق شود که درخانواده هریک از شما وجود داشته است. درنتیجه در هنگام ازدواج علاوه بر خود به فرزندانتان نیز بیاندیشید.

نقش والدینی که برخورد مطلوب در ازدواج فرزندان دارند

یکی از سؤالاتی که می‌بایست به آن پاسخ دهیم این است که یک‌خانواده مطلوب چگونه با موضوع ازدواج فرزندان خود کنار آمده و به چه مسائلی در این زمینه توجه خواهد کرد؟

خوب می شنوند

برای برقراری ارتباط مناسب ابتدا تلاش کنید تا صحبت‌های فرزندتان را بشنوید و از دیدگاه‌های آن‌ها باخبر شوید. به‌عنوان والدین شما می‌بایست با معیارهای فرزند خود برای ازدواج، دلایل تصمیم وی برای ازدواج کردن یا نکردن و سایر مسائلی که در این زمینه وجود دارد آشنایی داشته باشید.

نقش والدین در ازدواج | دلایل خود را بیان کنید

هنگامی‌که در صحبت با فرزندان خود بر سر موضوعی اختلاف‌نظر دارید به‌صورت منطقی و در یک فضای دوستانه دیدگاه‌های خود را بیان کنید. در حین بیان نقطه‌نظرهای خود سعی کنید علاوه بر بیان مخالفت‌ها بخش‌هایی از صحبت فرزندتان که با آن‌ها موافق هستید را نیز بیان کنید تا آن‌ها احساس نکنند که شما صرفاً برای مخالفت آمده‌اید. علاوه بر این تلاش کنید تا موضعتان صرفاً به‌صورت بیان دیدگاه‌ها و نه تحمیل آن‌ها یا نصیحت باشد.

فرزندشان را درک  می کنند

به جای اینکه مقابل فرزندتان بیاستید؛ خود را جای او بگذارید. به ازدواج از نگاه او بنگرید. اگر به حرف هایش گوش داده باشید میتوانید تا حد زیادی اینکار را انجام دهید. آن وقت دلیل انتخاب و علاقه اش را درک خواهید کرد. اگر درک درستی از افکار و احساسات او نداشته باشید؛ فرزندتان در مسیر لجبازی، هیجانی و ناسازگاری تصمیمی عجولانه خواهد گرفت.

نقش والدین مطلوب در ازدواج فرزندان | تعیین تکلیف نمی کنند

در این زمان باید خیلی هوشمندانه رفتار کنید. فرزندتان نباید حس کند که برایش محدوده ای مشخص شده و نمی تواند آزادانه حرکت کند. طوری هم رفتار نکنید که جوان تان فکر کند می خواهید برایش تعیین تکلیف کنید. نظراتتان را بهتر است به صورت یک پیشنهاد به او بدهید و هرگز برای اجرای آن اصرار و تاکید نکنید.

موضع گیری خشک ندارند

اگر فرزندتان کسی را اسم برد و یا برای ازدواج معرفی کرد؛ هرگز بلافاصله نگویید “نه به هیچ عنوان”، یا نگویید ” فلانی در شان تو نیست”. این مدل موضع گیری ها باعث می شود که حتی اگر نظر درستی هم داشته باشید؛ دیگر فرزندتان آن ها را نشنود. پس محتاطانه ابراز عقیده کنید.

نقش والدین مطلوب در ازدواج | از تفاوت ها نمی هراسانند

درسته والدین باید راهنمای فرزندان باشند. لازم است که نظر خود را درباره مورد معرفی شده برای ازدواج بیان کنید. تفاوت ها، تعارض ها  و برداشت تان از رفتار و منش او بیان کنید. اما به عنوان فردی با تجربه و بزرگتر باید از تجربیات خودتون به او بگویید تا بتوانند نقاط مشترک شان را تقویت کنند. او را آگاه کنید که هر اشتراکی به معنای خوشبختی نیست. و هر تفاوتی هم بد نیست. گاه تفاوت ها آدم ها را کامل تر می کنند.

نظرشان را تحمیل نمی کنند

بعضی از پدر و مادرها دائم سن و سال فرزندشان را دلیل بر دیر شدن ازدواج قلمداد می کنند. با تحمیل این موضوع سعی در تشویق او به ازدواج دارند. این چنین ازدواج هایی که با اجبار و فقدان رضایت قلبی شروع شود، زود هم پایان می یابد. بعضی دیگر از والدین هم اصرار به پیوند با فرد خاصی دارند. با تعریف و تمجیدهای زیاد از فرد مورد نظر خودشان فرزندشان را تشویق به ازدواج می کنند. به عنوان پدر و مادر فقط باید پیشنهاد یا معرفی کنید. اجبار و اصرار های شما تضمینی بر خوشبختی او نخواهد بود.

تصمیم گیری نهایی را بر عهده فرزند می گذارند

نباید طوری رفتار کنید که انگار فرزند جوان تان هیچ اختیاری ندارد. شما نظرتان چه موافق چه مخالف را باید بیان کنید. اما تصمیم نهایی را به عهده او بگذارید. چرا که او کسی است که باید مسئولیت ازدواجش را بپذیرد. او کسیه که تا آخر عمر باید با این تصمیم زندگی کند.

برای مشاوره تشویق می کنند

این روزها همه دیگر می دانند که مشاوره ازدواج میتواند زوج ها را از اتلاف وقت و هزینه نجات دهد. همچنین در شرایطی که احساس می‌کنید نمی‌توانید میان خود و فرزندتان به تفاهم برسید حتما از یک مشاور کمک بگیرید. مشاورین به شما کمک می‌کنند تا بدون ایجاد دعوا و اختلاف با نظرات یکدیگر مواجه شوید و درزمینهٔ شرایط پیش‌آمده تصمیم‌گیری بهتری داشته باشید.

درصورتی‌که فرزندان شما بدون توجه به شرایط سنی تصمیمی برای ازدواج ندارند و یا نسبت به ازدواج در سنین پایین پافشاری می‌کنند می‌توانید با کمک گرفتن از مشاورین‌خانواده راهکارهایی را در این زمینه جست‌وجو کنید.

مداخلات روانشناسان برای تعدیل نقش والدین در ازدواج

کمک گرفتن از مشاورین‌خانواده می‌تواند در بسیاری از مسائل مربوط به ازدواج راه گشای مناسبی برای شما باشد. درصورتی‌که با هرگونه مشکلی در ارتباط با همسر آینده، خانواده‌خود یا طرف مقابل مواجه شدید می‌توانید از مشاورین کمک بگیرید. در ادامه مهم‌ترین اقداماتی که روانشناسان‌خانواده انجام می‌دهند را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

مشاوره پیش از ازدواج

مشاوره پیش از ازدواج فرصت مناسبی است که شما را نسبت به میزان تناسب با فردی که برای ادامه زندگی انتخاب کرده‌اید آگاه می‌کند و همین‌طور راهکارهایی را در ارتباط با مدیریت اختلاف‌نظرها و مشکلاتی که در جریان زندگی احتمال دارد با آن‌ها برخورد کنید پیشنهاد خواهد کرد. در این شرایط بهتر است از مشاور بخواهید جلساتی را نیز به صحبت با‌خانواده و بررسی نکات موردنظر شما در آن‌ها اختصاص دهد.

سامان دادن به بحث‌های خانوادگی

بررسی اختلاف‌نظرهای پیش‌آمده در ارتباط با ازدواج یکی دیگر از اقداماتی است که روانشناسان‌خانواده انجام می‌دهند. این متخصصین با شنیدن صحبت‌های طرفین و بررسی‌های دقیق به شما کمک می‌کنند تا به یک تصمیم مشترک برسید. درنتیجه اگر بر سر انتخاب همسر آینده با‌خانواده خود یا طرف مقابل مشکل دارید بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید.

[box type=”shadow”]
بیشتر بخوانید : اهمیت خانواده همسر در ازدواج [/box]

مشخص کردن مسیر راه

یکی از دلایل اجتناب برخی افراد از شرکت در جلسات مشاوره پیش از ازدواج این است که آن‌ها می‌ترسند مشاورین با انتخابشان مخالفت کنند. درحالی‌که این تصور از مشاوره ازدواج کاملاً اشتباه است. مشاورین هرگز به‌جای شما تصمیم نخواهند گرفت و صرفاً مزایا و معایب آینده تصمیمتان را به شما گوشزد می‌کنند. برای مثال آن‌ها به شما راجع به خانواده همسرتان و حمایت‌ها و مخالفت‌هایی که از ایشان دریافت می‌کنید آگاهی داده و درصورتی‌که تصمیمتان برای ازدواج جدی باشد راهکارهایی را برای مدیریت شرایط در اختیارتان خواهند گذاشت.

برای دریافت مشاوره در زمینه نقش والدین در ازدواج می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی ازدواج با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

سؤالات متداول

در صورت مخالفت والدین با ازدواجمان چه کنیم؟

بهتر است در یک فضای دوستانه صحبت‌های والدین خود را بشنوید و نظراتتان را بیان کنید. سعی کنید تا حد ممکن این مخالفت‌ها را حل کنید. اگر احساس می‌کنید توانایی این کار را ندارید بهتر است از مشاورین‌خانواده در این زمینه کمک بگیرید.

والدین از چه طریقی ازدواج فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

خانواده به‌صورت غیرمستقیم از طریق شیوه تربیت و یا الگوهای ارتباطی که در اختیار فرزندان می‌گذارد بر ازدواج آن‌ها تأثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این‌خانواده‌ها می‌توانند از طریق حمایت از زوج‌های جوان و یا مخالفت و قطع حمایت‌ها نیز ازدواج شما را تحت تأثیر قرار دهند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *