روی پنجه راه رفتن رفتاری است که بیشتر در کودکان شاهد آن هستیم. کودکان به دلایل مختلفی اینکار را انجام داده که البته در بیشتر موارد نشانه ای از یک مشکل جدی تر در آنهاست. اما گاهی علت دیگری به جز تفریح و یا تقلید کردن این رفتار از دیگران وجود ندارد. از این رو اگر شاهد این موضوع هستید که کودک به طور مکرر اینکار را انجام داده و یا این رفتار با نشانه های دیگری همراه است؛ بهتر است حتما به متخصص کودکان مراجعه نمایید. گفته میشود این موضوع، یک مشکل رایج در کودکان محسوب میشود که معمولا در پسران نیز بیشتر است. بیشتر کودکان مبتلا به اختلالات رشدی حرکتی این رفتار را از خودشان نشان میدهند؛ که نباید نسبت به آن بی توجه بود و حتما باید اقدامات لازم را در مورد آن انجام داد. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه روی پنجه راه رفتن میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
روی پنجه راه رفتن چگونه است؟
روی پنجه راه رفتن الگویی از راه رفتن است که در آن کودک به طور عمده روی انگشتان پای خود ایستاده به شکلی که پاشنه پای او با زمین اصلا تماس ندارد. این کودکان حتی با وجود کفش و یا زمانی که بیرون از خانه هم هستند اینکار را انجام میدهند. برای آنها راه رفتن روی پنجه بسیار عادی بوده و انگار ناراحتی از این بابت احساس نمیکنند. معمولا والدین در ابتدا تلاش میکنند تا با تذکر دادن و یا حتی دعوا کردن با او این عادت را از سر او بیندازند. غافل از اینکه این نشانه ای از یک مشکل جدی تر در کودک است و با این روش درمان نخواهد شد. برای آشنایی بیشتر با اختلالات طیف اوتیسم کلیک نمایید.
چه زمانی روی پنجه راه رفتن اتفاق میافتد؟
در بیشتر موارد شاهد روی پنجه راه رفتن در کودکان زیر دو سال هستیم. کودکان در این دوران در حال یادگیری راه رفتن هستند و به همین دلیل این رفتار زیاد والدین را نگران نمیکند. اما اگر این موضوع بعد از این دوران نیز ادامه یابد و کودک آن را به طور مکرر انجام دهد؛ باید حتما به متخصص مراجعه نمود. برای اطلاع از دلایل دیر راه افتادن کودک کلیک نمایید.
نشانه های روی پنجه راه رفتن
طبیعتا اصلی ترین نشانه روی پنجه راه رفتن ، این است که کودک پاشنه پای خود را از زمین جدا کرده و بیشتر روی انگشتان خود راه میرود. اما زمانی که از آنها خواسته میشود و یا به آنها یادآوری میشود با الگوی منظم و طبیعی راه بروند؛ معمولا اینکار را انجام میدهند. اینکار برای آنها گاهی تبدیل به عادت شده و به همین دلیل آن را به صورت ناخودآگاه انجام میدهند. اما اگر این موضوع حتی با تذکر نیز حل نشد و کودک همچنان با بزرگ تر شدن نیز به این رفتار خود ادامه داد؛ باید مداخله درمانی صورت گیرد.
دلایل روی پنجه راه رفتن در کودکان
اما روی پنجه راه رفتن کودک نشانه وجود چه بیماری است و یا چرا کودک اینکار را انجام میدهد؟ متاسفانه این رفتار نشانه ای از بیماری های بسیار جدی در کودکان محسوب میشود که حتی اگر سریعا هم شناسایی شوند؛ شاید نتوان آن را به طور کامل درمان کرد. برخی از این بیماری ها، شامل موارد زیر هستند.
ابتلا به فلج مغزی: در این حالت به دلیل آسیب به ناحیه از مغز، کودکان رفتار راه رفتن روی پنجه را از خود نشان داده و فعالیت های حرکتی دیگر آنان نیز دچار مشکل میشود.
کوتاه بودن تاندون آشیل: این تاندون ماهیچه های ساق پا را به پشت استخوان استخوان پاشنه پا متصل میکند. اگر این تاندون یا خود عضلات ساق پا کوتاه باشد؛ کودک نمیتواند به درستی پای خود را روی زمین بگذارد.
دیستروفی عضلانی: دیستروفی عضلانی یک بیماری ژنتیکی است که در آن فیبرهای عضلانی بسیار آسیب پذیر هستند و ضعیف میشوند.
ایدیوپاتیک: زمانی که نتوان هیچ علت خاصی برای روی پنجه راه رفتن کودک پیدا کرد؛ به آن ایدیوپاتیک گفته میشود.
سایر دلایل: سایر دلایلی که کمتر احتمال دارد منجر به این حالت شوند؛ شامل مایوپاتی، نوروپاتی و اختلالات رشدی مثل اوتیسم هستند.
رابطه روی پنجه راه رفتن با اختلالات طیف اوتیسم
یکی از نشانه های ابتلا به اوتیسم نیز در کودکان همین روی پنجه راه رفتن است. کودکان مبتلا به اوتیسم حرکات تکرار شونده زیادی دارند که راه رفتن روی پنجه پا نیز یکی از آنهاست. اما فراموش نکنید که تنها بر این اساس نمیتوان به کودکان برچسب ابتلا به اوتیسم زد. برای آشنایی با پیامدهای ناشی از تاخیر در رشد کودکان کلیک نمایید.
بررسی و تشخیص روی پنجه راه رفتن
برای شروع فرایند درمان و پیدا کردن علت، در ابتدا باید تشخیص درستی از این موضوع صورت بگیرد. والدین باید کودک را به پیش متخصص، کاردرمانگر و فیزیوتراپیست ببرند و آزمایش ها و تست های لازم را روی او انجام دهند. در این شرایط متخصص به این موضوع توجه میکند که آیا روی پنجه راه رفتن کودک یک طرفه است و یا دو طرفه. کودک از ابتدا به این شکل راه میرفته و یا به تازگی دچار این رفتار شده است و… . همچنین بعد از پرسیدن چنین سوالاتی از خود کودک و یا والدین او آناتومی و ساختار پاهای او را نیز مورد بررسی قرار میدهند.
رابطه روی پنجه راه رفتن با دیسک کمر
گاهی روی پنجه راه رفتن و یا ایجاد کشش در پاها مخصوصا در بزرگسالی برای درمان مشکلاتی مثل دیسک کمر موثر است. اما این موضوع کاملا به صورت ارادی صورت گرفته و الگویی در راه رفتن نیست. از این رو نباید تصور کرد که کودک با انجام اینکار در حال انجام تمرینات ورزشی است و یا به دلیل مشکلاتی در کمر خود اینکار را انجام میدهد. برای آشنایی با انواع اختلالات عصبی رشدی کلیک نمایید.
پیامدهای ناشی از روی پنجه راه رفتن
یکی از بیشترین اتفاقاتی که در حین روی پنجه راه رفتن کودک میافتد؛ افتادن روی زمین است. زمانی که کودک به این صورت راه میرود بیشتر احتمال دارد که تعادل خود را از دست داده و زمین بخورد. در این حالت به دلیل آسیب به سر امکان بروز مشکلات مغزی بسیار زیاد میشود. از نظر روانی و اجتماعی نیز اینگونه راه رفتن کودک باعث اتفاقاتی مثل انگ اجتماعی و یا حتی حساسیت خانواده میشود. از این رو پیگری این موضوع حتی اگر صرفا فقط از روی عادت هم باشد؛ اهمیت دارد.
درمان روی پنجه راه رفتن
با توجه به دلیلی که باعث شکل گیری روی پنجه راه رفتن شده است؛ والدین باید با مشورت متخصص اقدامات درمانی را برای کودک خود هرچه سریعتر آغاز نمایند. در درمان های غیر جراحی از روش هایی مثل گچ گیری، استفاده از پابندها و درمان بوتاکس استفاده میشود. اما در موارد شدیدتر امکان عمل جراحی نیز وجود دارد.
سخن پایانی
روی پنجه راه رفتن موضوعی است که شاید در ابتدا خانواده ها را نگران نکرده و تنها به چشم یک رفتار کودکانه به آن نگاه شود. اما باید بدانید در صورتی که این رفتار در سنین بالاتر ادامه یابد؛ نشانه ای از یک مشکل جدی است و حتما باید پیگیری شود. از این رو نسبت به این موضوع حساس بوده و برای تشخیص دقیق حتما به متخصص مراجعه نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه روی پنجه راه رفتن میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.