نصیحت نوجوان و برقراری ارتباط با او کمی دشوار است. نوجیجانوانان در این دوران حالت طغیانگرانه ای داشته و تمایل ندارند تا به حرف اطرافیان خود گوش دهند. در واقع آنان به دلیل هیجانات زیادی که دارند؛ باید همه چیز را خودشان تجربه کنند تا از نظر روانی ارضا شده و به خوب و بد آن پی ببرند. برای آنان استفاده از تجربیات دیگران و شنیدن حرف های آنان جذاب نبوده و مدام از اینکار سرباز میزنند. والدین نیز در این زمینه نقش اساسی داشته و گاها فشار زیادی به نوجوان وارد میکنند. اما معمولا اینکار نتیجه عکس داشته و نه تنها نوجوان به حرف های آنان گوش نمیدهد؛ بلکه رابطه آنها نیز دچار مشکل میگردد. از این رو بهتر است هم نوجوان و هم خانواده او در این زمینه از روانشناس کمک بگیرند. برای دریافت مشاوره نوجوان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نصیحت نوجوان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
اهمیت نصیحت نوجوان
با اینکه خود نوجوان اصلا تمایلی به گوش نکردن نداشته و علاقه ای به نصحیت شدن ندارد؛ اما این موضوع میتواند در تربیت و آینده او نقش اساسی داشته باشد. در واقع اگر خود نوجوان به اهمیت این موضوع پی ببرد؛ به حرف های اطرافیان بیشتر گوش کرده و حتی آنها را عملی میکند. برای اطلاع از راه های تربیت نوجوان کلیک نمایید.
از آنجایی که نوجوانان در این دوران تصور میکنند که در مرکز جهان قرار داشته و به روش خودشان میتوانند موفق شوند؛ به همین دلیل به حرف و نظر دیگران هیچ اهمیتی نمیدهند. در صورتی که آنان هنوز هیچ درک درست و واقع بینانه ای از جهان و زندگی واقعی ندارند. این بدان معنا نیست که والدین به وسیله نصیحت کردن آنان را ترسانده و یا به جای آنها تصمیم گیری کنند. بلکه باید تلاش نمایند تا نصیحت شان تاثیرگذار بوده و در کنار آن از نوجوان حمایت کنند.
شیوه درست نصیحت نوجوان چگونه است؟
یکی از چالش های اساسی که والدین نوجوان با آن روبرو میشوند؛ چگونگی نصحیت نوجوان است. گاهی تنها به این دلیل که والدین اینکار را به درستی انجام نمیدهند؛ نوجوان نیز به حرف آنها گوش نکرده و به نصیحت شدن علاقه ای ندارند. اما با استفاده از این روش ها نه تنها تاثیر نصیحت بر نوجوان دوچندان میشود؛ بلکه ارتباط خانوادگی نیز تقویت میگردد. در این قسمت به توضیح این روش ها خواهیم پرداخت. برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم مقاله روانشناسی نوجوان را مطالعه نمایید.
شروع قوی داشته باشید
فراموش نکنید که یک شروع قوی است که باعث میشود حرف های شما جذاب به نظر رسیده و افراد تمایل داشته باشند تا به حرف های شما گوش دهند. این موضوع در میان نوجوانان اهمیت بیشتری پیدا میکند چرا که آنان حوصله کمتری داشته و تمایل دارند تا سریع تر به انتهای هرچیز برسند. به همین دلیل در ابتدا از موضوعات مورد علاقه نوجوان صحبت کرده لحنی آرام و محترمانه داشته باشید.
به او نیز اجازه حرف زدن بدهید
نصیحت کردن نباید یک طرفه باشد. به او نیز اجازه حرف زدن داده و حتی اجازه دهید که از خودش دفاع کند. در این حالت نوجوان نیز مشارکت کرده و به حرف های شما با دقت بیشتری گوش خواهد داد.
قطع نکردن حرف هایش
حرف نوجوان را قطع نکرده و وسط حرف او نپرید. با دقت زیادی به حرف های او گوش داده و بعد از او شروع به صحبت کردن کنید. طبیعی است که گاهی در میان حرف هایش، احساس کنید که باید واکنش نشان دهید. اما در این شرایط این مکالمه تبدیل به دعوا شده و به نتیجه ای نخواهد رسید.
دقت کردن به لحن و زبان بدن او
برای نصیحت نوجوان باید به لحن حرف زدن و زبان بدن او نیز توجه داشته باشید. برای مثال زمانی که در حین حرف زدن شما دست به سینه شود؛ به این معنی است که حالت تدافعی گرفته و احتمالا به زودی واکنش نشان دهد. همچنین زبان بدن فردی که در حال نصیحت کردن است نیز اهمیت دارد. چرا که نوجوانان الگوبرداری کرده و مدتی بعد از این رفتارها با خودتان خواهند داشت.
بیان کردن واضح خواسته هایی که دارید
در حین نصیحت نوجوان ، خواسته هایی که از او دارید را به طور واضح بیان کنید. برخی از والدین کلی گویی کرده و نوجوان را گیج میکنند. در واقع نوجوان متوجه نمیشود که باید چطور رفتار کرده و چه واکنشی از خود نشان دهد. برای اطلاع از راه های رفتار صحیح با نوجوان کلیک نمایید.
بحث کردن منصفانه
در نصیحت نوجوان ، انصاف را رعایت کنید. گاهی والدین در اینکار زیاده روی کرده و به طور کلی عملکرد و شخصیت نوجوان را زیرسوال میبرند. برای مثال از قیدهایی مثل “توهیچوقت…” و یا “تو همیشه” و… استفاده کرده و دست به مقایسه میزنند. در صورتی که این موضوع میتواند تاثیر بسیار بدی بر نوجوان داشته بگذارد.
پرهیز از نطق کردن
بهتر است برای نصیحت نوجوان، نطق نکنید. برخی از والدین در این حین از سخن بزرگان، حرف های مذهبی و کلیشه ای استفاده کرده که همین موضوع میتواند جذابیت حرف هایشان را برای نوجوان از بین ببرد. حتی گاهی او را تحریک میکند تا واکنش های شدیدی از خود نشان دهد.
خط و نشان نکشید
یکی دیگر از موضوعاتی که باید در مورد نصحیت نوجوان به آن توجه داشته باشید؛ این است که خط و نشان نکشید. تهدید کردن نوجوان و یا فشار وارد کردن به او از طرق مختلف، همه چیز را بدتر خواهد کرد.
بحث را به موقع قطع کنید
در مورد نصیحت نوجوان ، نکته حائز اهمیت این است که بحث را به موقع خاتمه بدهید. نصیحت نباید بیش اندازه طولانی باشد و نوجوان را از شنیدن خسته کند. در واقع زمانی که والدین اینکار را به صورت مکرر و برای طولانی مدت انجام دهند؛ دیگر هیچ تاثیری بر نوجوان نخواهد گذاشت.
گاهی به جای حرف زدن، بنویسید
نوشتن یادداشت هایی کوتاه و تاثیرگذار نیز میتواند جایگزین خوبی برای نصیحت نوجوان و یا برقراری ارتباط بهتر با او باشد. گاهی برخی از نکات را برای او نوشته و جایی قرار دهید تا او ببیند.
چگونگی برقراری ارتباط با نوجوان
برای نصیحت نوجوان در ابتدا باید بتوانید با او ارتباط سالمی برقرار کنید. با اینکه در این دوران نزدیک شدن به نوجوان و برقراری ارتباط کار دشواری است؛ اما افراد میتوانند با استفاده از این روش ها ارتباط بهتری با نوجوان داشته باشند. برای آشنایی با پیامدهای ناشی از کنترل نوجوان کلیک نمایید.
- در قدم اول شنونده خوبی باشید
- احترام به حریم شخصی او
- استقلال دادن به او
- انتخاب زمان و مکان درست
- تعیین کردن مرز
- حرف هایتان را با دقت انتخاب کنید
- عذرخواهی کردن
چرا نوجوانان از شنیدن نصیحت سرپیچی میکنند؟
همچنین پیدا کردن دلیل این موضوع که چرا نوجوانان از شنیدن نصیحت سرپیچی میکنند نیز میتواند کمک کننده باشد. زمانی که والدین متوجه این دلیل شده و بتوانند بر آن غلبه کنند؛ بیشتر احتمال دارد که نوجوان نیز نصیحت پذیرتر گردد. البته بروز چنین واکنش هایی در این دوران طبیعی است؛ اما گاهی والدین از آن مطلع نیستند. برخی از این دلایل شامل موارد زیر میشوند.
💠نیاز به استقلال و خودمختاری
💠تمایل به داشتن حریم خصوصی
💠گسترده شدن ارتباطات
💠شکل گرفتن هویت فردی در نوجوانان
💠بروز تغییرات فیزیولوژیک
سخن پایانی
به طور کلی نصیحت نوجوان زیاد توصیه نشده و نمیتوان از آنها انتظار زیادی داشت. آنان در این سنین باید خودشان همه چیز را تجربه کرده و حتی گاها شکست بخورند تا متوجه شوند که گوش کردن به نصیحت های دیگران میتواند بسیار کمک کننده باشد. از این رو در این مورد به آنها فشار زیادی وارد نکرده و حتما از یک روانشناس نوجوان نیز کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نصیحت نوجوان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.