تند غذا خوردن | علت و عوارض


تند غذا خوردن یکی از عادت های ناسالم و آسیب زننده است که در دنیای امروزی بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند. در واقع برخی تصور می‌کنند که با اینکار می‌توانند به کارهای خود رسیده و یا حتی سریعتر سیر می‌شوند. اما این یک باور اشتباه بوده و تنها باعث مشکلات بیشتر می‌گردد. در واقع بیشتر افراد به قدری اینکار را به صورت روزانه انجام داده اند که برای آنها تبدیل به سبک زندگی شده و به آن اهمیتی نمی‌دهند. اما غذا خوردن سریع نشانه هایی دارد که به راحتی می‌توان متوجه آنها شد. به همین دلیل افراد باید در این مورد اطلاعاتی کسب کرده و حتما از یک مشاور تغذیه و روانشناس در جهت ترک این عات کمک بگیرند.

تند غذا خوردن

دقیقا برعکس تند غذا خوردن، غذا خوردن به آرامی می‌تواند به هضم بهتر و همچنین سلامت جسمانی بیشتر کمک کند. معمولا افراد به اندازه کافی به غذا خوردن و کیفیت این موضوع، اهمیت نمی‌دهند. به همین دلیل وقتی نیز برای آن قائل نشده و از این رو دچار مشکلات مختلفی می‌گردند. در واقع حتی برخی از افراد هیچ عجله ای هم نداشته و یا کار دیگری انجام نمی‌دهند؛ اما بازهم در غذا خوردن عجله کرده و تمایل دارند که هرچه سریعتر وعده غذایی خود را به اتمام برساند. البته اینکار تنها محدود به وعده غذایی نبوده، افراد در موارد دیگر نیز اینکار را انجام می‌دهند. اما این موضوع نه تنها منجر به آسیب های جسمانی فراوانی شده؛ بلکه حتی آرامش افراد را نیز برهمخ می‌زند. چنین فردی در همه جوانب زندگی خود عجله داشته و کیفیت را فدای سرعت می‌کند.

پیامدهای تند غذا خوردن

همانطور که بارها به آن اشاره شد؛ تند غذا خوردن آسیب های زیادی به همراه دارد که زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین گاهی اطلاع از این موضوع عامل بازدارنده بوده و باعث ترک و یا تغییر این عادت می‌گردد. برخی از این معایب شامل موارد زیر می‌شود.

اضافه وزن

یکی از اصلی ترین و مهم ترین ضررهای تند غذا خوردن، اضافه وزن و چاقی است. در واقع از زمانی که افراد شروع به غذاخوردن می‌کنند؛ تا زمانی که مغز فرمان سیری را بدهد، مدت زمان مشخصی طول می‌کشد. اما وقتی افراد تند غذا می‌خورند؛ در این مدت زمان، مقدار بیشتری مواد غذایی مصرف کرده و از همین رو بعد از مدتی دچار چاقی می‌شوند.

ابتلا به دیابت

یکی دیگر از مضرات تند غذا خوردن، ابتلا به بیماری دیابت است. چرا که در چنین شرایطی هضم غذا سخت تر شده و همچنین میزان قند خون نیز دچار تغییرات زیادی می‌گردد. از همین رو افراد به دیابت نوع دو مبتلا می‌گردند.

سندروم متابولیک

ابتلا به دیابت و حتی مصرف انسولین در اثر تند غذا خوردن ، ارتباط بسیار نزدیکی با بیماری سندروم متابولیک دارد. این موضوع با سطح پایین متابولیک همراه شده و منجر به بروز این بیماری می‌گردد.

اختلال ورم معده

در صورت تند غذا خوردن، منجر به از بین رفتن غشای مخاطی سطح معده شده و با بروز زخم های عمیقی همراه است. از این رو افراد دچار ورم معده و یا گاستریت شده و به همین دلیل در روند رژیم غذایی آنان نیز تغییراتی ایجاد می‌شود.

احتمال خفگی

بیشتر افرادی که دچار نشانه های خفگی می‎‌شوند و یا در اثر این سانحه جان خود را از دست می‌دهند؛ در حال تند غذا خوردن بوده اند. طبیعی است که در چنین شرایطی تکه ای از غذا راه وردی نای را بسته و منجر به خفگی می‌گردد.

هضم ضعیف غذا

افرادی که در حال تند غذا خوردن هستند؛ معمولا غذای بیشتری مصرف کرده و همچنین به درستی نیز آن را نمی‌جوند. و یا حتی گاهی غذای خود را با آب و نوشیدنی های دیگر به طور همزمان مصرف می‎‌کنند. که همین موضوع منجر به نفخ و سوهاضمه در افراد می‌گردد.

مشکلات گوارشی

طبیعی است که در صورت تند غذا خوردن، گوارش آن نیز با مشکلاتی همراه شده و افراد دچار بیماری های مختلفی می‌گردند. افزایش گاز معده، اسهال و یبوست، تنها ناشی از رژیم غذایی ناسالم نیست. بلکه روش غذا خوردن نیز در این مورد اهمیت دارد.

نشانه های تند غذا خوردن

بسیاری از افرادی که تند غذا خوردن را تجربه می‌کنند؛ خود متوجه این موضوع نبوده و یا حتی آن را انکار می‌کنند. اما باید بدانید که اگر غذای خود را در عرض 15 تا 20 دقیقه به اتمام رسانده اید؛ بدین معناست که سریع غذا خورده اید. همچنین احساس پری و سنگینی نیز بعد از هر وعده غذایی، چنین معنایی دارد.

علل تند غذا خوردن

اینکه چرا افراد تند غذا خوردن را انتخاب می‌کنند؛ تا حد زیادی به سبک زندگی آنها و همچنین عادات آنان برمی‌گردد. همچنین گاهی افراد اینکار را از والدین خود و یا افرادی که با آنان غذا می‌خورند؛ می‌آموزند. این موضوع بسیار موثر است. چرا که وقتی اطرافیان غذای خود را سریعتر از ما تمام می‌کنند؛ از اینکه تنها فرد حاضر در کنار سفره باشیم، احساس بدی می‌کنیم. از همین رو ما هم غذای خود را تند تر خورده و تقریبا غذا خوردن را تبدیل به یک مسابقه می‌کنیم.

فواید آرام غذا خوردن

از طرفی فراموش نکنید که آرام غذا خوردن یک عادت درست بوده و بهتر است آن را جایگزین تند غذا خوردن کنید. این موضوع علاوه بر احساس رضایت و بهبود هضم، از سوهاضمه جلوگیری کرده و همچنین منجر به آبرسانی بیشتر می‌گردد. از طرفی افراد احساس آرامش بیشتری داشته و همچنین می‌توانند از طعم غذا، فواید آن و همچنین همنشینی با دیگران استفاده بیشتری ببرند.

روش های آرام غذا خوردن

برای تمرین آرام غذا خوردن، روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توان به تند غذا خوردن نیز غلبه کرد. برای اینکار افراد می‌توانند از این روش ها استفاده نمایند.

هنگام غذا خوردن چند کار را با هم انجام ندهند

غذای خود را به قسمت های کوچکتر تقسیم کنند

کامل جویدن غذا و سپس قورت دادن آن

بین لقمه ها به صندلی تکه داده و قاشق و چنگال را روی میز بگذارید

در حین غذا خوردن به موضوع دیگری فکر کرده و به اینکار وقت کافی اختصاص دهید

سخن پایانی

به طور کلی غذا خوردن آدابی دارد که علاوه بر آثار روانی به سلامت جسمانی نیز منجر می‌شود. علاوه بر متخصصین این حوزه، حتی بزرگان نیز افراد را از تند غذا خوردن منع کرده و همواره بر این موضوع تاکید داشته اند. غذا خوردن یکی از کارهای مهم در طول روز است که باید زمان کافی را به آن اختصاص داد و همچنین در آرامش اینکار را کرد. افراد می‌توانند در این زمینه با یک متخصص تغذیه و همچنین روانشناس مشورت نمایند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *