کولیک نوزاد عارضه ای است که به صورت خود به خودی تا 4 ماهگی از بین میرود. این عارضه در هفته های اول پس از تولد آغاز میشود. و تا 4 الی 6 هفتگی به اوج خود میرسد. زمانی که گریه نوزاد از روی گرسنگی و بیماری نباشد، اما بیشتر از 3 ساعت در طول روز و بیش از 3 روز در هفته باشد. و این گریه بیشتر از 3 هفته ادامه دار باشد، به منظور کولیک تشخیص داده میشود. درمان و دلایل قطعی برای کولیک نوزاد وجود ندارد. اما با کمک روش هایی میتوان نوزاد را آرام کرد. با استفاده از روشهایی مانند ماساژ، حمام آب گرم، قنداق، استفاده از صداهای سفید (مثل صدای سشوار، ماشین لباس شویی، پنکه و..) میتوان به آرام سازی نوزاد کمک کرد. برای دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.
کولیک نوزاد چیست؟
قلنج یا کولیک نوزاد در برخی از موارد رخ میدهد. نوزادی که گرسنه و بیمار نباشد اما بیشتر از 3 ساعت در طول روز، و بیشتر از 3 روز در هفته و به مدت بیشتر از 3 هفته گریه کند، به کولیک مبتلا شده است. وضعیت کولیک نوزاد مبهم است و حتما باید توسط متخصص تشخیص داده شود. علل مختلفی نیز وجود دارد که در بروز این عارضه نقش دارد.
اما به طور قطعی تا به امروز هیچ روش درمانی و تشخیص دقیقی برای آن داده نشده است. بنابراین برای درمان نیز باید از روشهایی استفاده شود که فقط باعث کاسته شدن درد شود. در این مقاله سعی کردهایم هر چیزی که در رابطه با کولیک نوزاد است توضیح دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دل درد نوزاد کلیک کنید.
سن بروز کولیک نوزاد چه زمانی است؟
کولیک نوزاد به طور معمول از 2 تا 3 هفتگی آغاز میشود. و حدود 6 تا 8 هفتگی نوزاد نیز به اوج خود میرسد. به مرور کم رنگ میشود و حدود 3 الی 4 ماهگی به طور کل از بین میرود. نوزادانی که دارای کولیک هستند معمولا در یک ساعت مشخصی در عصر شروع به گریه زیاد میکنند. حتی شاید در نیمه های شب نیز گریه شروع شود. هر والدی شاید این شرایط را تجربه کند، اما باید دقت داشته باشید که تنها راه درمانی کولیک نوزاد، صبوری والدین است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نفخ نوزاد کلیک کنید.
علت کولیک نوزاد
دلایل مختلفی در بروز کولیک نوزاد وجود دارد. اما به طور قطع پزشکان دلیل دقیق را نمیدانند. اما نظریه هایی وجود دارد که موارد زیر را در رابطه با کولیک نوزاد ارائه داده اند.
📝 گاز
📝سیستم گوارشی در حال رشد با عضلاتی که اغلب دچار اسپاسم میشوند.
📝 هورمون هایی که باعث ضعف و درد شکم میشوند.
📝 سر و صدا
📝حساسیت به نور
📝 تحریک بیش از حد
📝 سیستم عصبی در حال رشد
📝ترس
📝 هیجان
📝 شکل گیری میگرن در دوران کودکی
📝عفونت
📝 عدم تحمل لاکتوز
📝استرس
📝 آلرژی غذایی
📝رفلاکس معده
📝 تغذیه بیش از حد
📝تغذیه ناکافی
📝 حساسیت به شیر مادر
📝 التهاب مغز
📝اختلالات چشم
📝 ضربان قلب نامنظم
📝 آسیب به استخوان های بدن
نشانه های کولیک نوزاد
با کمک نشانه های زیر میتوان کولیک نوزاد را تشخیص داد. معمولا نوزادان در یک ساعت از روز از خود علائم نشان میدهند. که در بیشتر مواقع عصر ها این نشانه ها نمایان میشود. در این بخش از مقاله راجع به نشانه های کولیک نوزاد توضیح داده ایم.
✔ گریه بدون دلیل مشخص
✔ گریه علائم مانند درد
✔گریه همراه با مشت گره کرده
✔ سفت شدن بازو ها همراه با گریه
✔ پاهای پیچ خورده یا پشت قوس دار همراه با گریه
✔رنگ سرخ
✔ محکم و سفتی شکم
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه گریه نوزاد کلیک کنید.
تشخیص کولیکنوزاد
تا به امروز آزمایشی برای تشخیص کولیک نوزاد وجود نداشته است. برای تشخیص نیز پزشک کودکان از والدین در رابطه با علائم و سابقه پزشکی نوزاد سوال خواهد کرد. پزشک با تمرکز بر وزن، سطح انرژی، رنگ پوست، تنفس و دمای بدن نوزاد به تشخیص کولیک میپردازد. اما برای سایر اختلالات و عارضه های مختلف باید آزمایشات دیگری صورت بگیرد.
عوارض کولیک نوزاد
با کولیک نوزاد، عوارضی به وجود میآید. که در این بخش از مقاله راجع به عوارض کولیک نوزاد توضیح داده ایم.
🔸 کاهش وزن: به دلیل اینکه کودک با مشکلات تغذیه روبرو میشود. ممکن است نوزاد دچار کاهش وزن شود.
🔸تغذیه ضعیف: کولیک نوزاد میتواند باعث بروز مشکلات جدی شود. مشکلات جسمانی ناشی از کولیک نوزاد باعث عدم تغذیه مناسب میشود.
🔸 سیستم ایمنی ضعیف: طبق گفته ها، کولیک نوزاد باعث تغذیه نامناسب میشود. زمانی که تغذیه خوبی صورت نگیرد، نوزاد سیستم ایمنی خیلی ضعیفی را خواهد داشت.
🔸 کم خوابی: نوزادانی که کولیک یا قولنج دارند، در خواب با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد. در نتیجه نوزاد خواب کافی را تجربه نخواهد کرد.
🔸 تاخیر در رشد: همانطور که گفته شد، کولیک نوزاد باعث کمبود خواب، تغذیه نامناسب میشود. در نهایت تاخیر در رشد کودک اتفاق میافتد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بی قراری کودک کلیک کنید.
درمان کولیک نوزاد
بر اساس گفته های قبلی، هیچ دلیل مشخصی برای کولیک نوزاد وجود ندارد. بنابراین درمان قطعی نیز وجود نخواهد داشت. اما پزشک مواردی را پیشنهاد میدهد که باعث کاهش درد نوزاد میشود. یک بار امتحان کنید و اگر درد نوزاد کاسته شد، دوباره ادامه دهید. اما اگر یکی از روش ها فایده ای نداشت یا روی نوزاد تاثیری دیده نشد، روش دیگری را امتحان کنید. به طور کل کولیک نوزاد خود به خودی در ۴ ماهگی خوب میشود. در ادامه روش های درمانی یا راهکارهای کاهش کولیک نوزاد را توضیح داده ایم.
🔹 از گرسنگی نوزاد مطمئن شوید.
🔹 داروهای مصرفی هنگام شیردهی را بررسی کنید.
🔹موقعیت بدنی نوزاد را تغییر دهید.
🔹 نوزاد را بنشانید، بخوابانید و یا در آغوش نگه دارید.
🔹 کمر نوزاد را ماساژ دهید.
🔹نوزاد را به آرامی تکان دهید.
🔹 کودک را قنداق کنید.
🔹 از پستانک استفاده کنید.
🔹بدون لباس نوزاد را بغل کنید.
🔹 از صداهای سفید استفاده کنید. (صداهای سفید شامل: صدای پنکه، سشوار، ماشین لباسشویی، اتومبیل و ماشین ظرفشویی میشود.)
🔹 نوزاد را سوار ماشین کنید.
🔹کودک را داخل تاب یا صندلی لرزان قرار دهید.
🔹 پاهای نوزاد را در دست بگیرید. و حرکت رکاب دوچرخه را انجام دهید.
🔹 نوزاد را به حمام گرم ببرید.
درمان دارویی
برای درمان دارویی کولیک نوزاد حتما باید متخصص اقدام کند. داروهای زیادی نیز در جلوگیری از کولیک نوزاد وجود ندارد. اما پر استفاده ترین داروها برای درمان کولیک نوزاد را در ادامه شرح داده ایم.
▪ سایمتیکون
▪ضد اسپاسم
▪ پروبیوتیک
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نحوه برخورد با گریه کودک کلیک کنید.
روش های پیشگیری
کولیک نوزاد عارضه ای غیر قابل تشخیص است. اما با رعایت برخی موارد میتوان این عارضه را کاهش داد. در این بخش از مقاله راجع به پیشگیری از کولیک نوزاد توضیح داده ایم.
❌ از ورود هوای زیاد حین تغذیه خودداری کنید.
❌کودک را بیش از حد لمس نکنید.
❌ نوزاد نباید در معرض نور زیاد یا صدای بیش از حد باشد.
❌ از خواب کافی نوزاد اطمینان پیدا کنید.
❌تغذیه بیش از حد را ممنوع کنید.
❌ به طور مکرر در زمان شیردهی به نوزاد استراحت دهید.
❌قبل و بعد از شیردهی به کودک پستانک دهید.
❌ پس از مصرف شیر کودک را ایستاده نگه دارید.
کلام آخر
اگر با مطالعه این مقاله به این موضوع پی برده اید که نوزاد شما دچار کولیک شده است. نباید از این موضوع ناراحت شوید. بهترین راه کمک به فرزند خود، راهنمایی از روانشناس و متخصصین است. اولین راه درمان کولیک نوزاد، صبوری والدین میباشد. در اقدام اول باید سلامت روان خود را اولویت قرار دهید تا با بی صبری مواجهه نشوید. برای دریافت مشاوره کولیک نوزاد، مرکز مشاوره نی نی مایند خدمات ارائه میدهد. خدمات این مجموعه به صورت حضوری و غیر حضوری در تمامی زمینه ها است. برای دریافت مشاوره بر شماره زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کولیک نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.