فروپاشی عصبی یا بحران روحی زمانی رخ میدهد که شخصی با شرایط ناگوار روبرو شده و به دلایلی توانایی کنترل شرایط را ندارد. این دلایل عبارتند از: فشارهای طولانی، از دست دادن چیزی با ارزش و … . چنین اتفاقی برای همه ما ممکن است رخ دهد. حتی اگر هیچ سابقه اختلال روانی نداشته باشیم. گاهی فشار زندگی به قدری افزایش مییابد که رشته های اعصاب پاره میشوند و فروپاشی عصبی اتفاق میافتد. اما راه های درمان و مقابله با این بحران روحی وجود دارد که با کمک روانشناس درمان قطعی خواهد بود. روانشناس و مشاورین متخصص به شما روش های مقابله با فشارهای عصبی را آموزش میدهند تا نحوه کنترل این شرایط را به درستی آموزش ببینید. در ادامه راه هایی برای جلوگیری و مدیریت این شرایط گفته ایم. اما حتما برای دریافت مشاوره فردی کلیک کنید.
فروپاشی عصبی
فروپاشی عصبی یا بحران روحی برای دوره های حاد اما کوتاه مدت از آشفتگی است که با مشخصه های افسردگی و اضطراب ظاهر میشود. فروپاشی عصبی یا روانی شدت استرس فرد به قدری بالا میرود که قادر به کنترل و انجام فعالیت های روزانه نمیباشد. این دوره های خاص در شرایط تنش زا و بحرانی نمایان میشود که خوشبختانه امروزه اختلال به حساب نمیآید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان استرس شدید کلیک کنید.
علائم جسمانی در فروپاشی عصبی
فروپاشی عصبی یا بحران روانی علائم جسمانی دارد. شما با توجه به این علائم میتوانید برای جلوگیری از پیشروی و درمان آن اقدام کنید. برخی از علائم رایج بحران های روانی را نام برده ایم.
- سر درد های عصبی
- درد در ناحیه شکم
- لرزش بدن
- کمبود انرژی
- افزایش ضربان قلب
- سرفه های بی دلیل
- انقباض دردناک عضلات بدن
- دردهای نامعلوم
- تکان خوردن ناخودآگاه پا و دست
- احساس گیجی
- تعریق کف دست
- سرما خوردگی های مداوم به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
برخی از این علائم با نشانه های حمله پانیک شباهت زیادی دارد. اما روش های درمان این دو اختلال متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه حمله پانیک کلیک کنید.
نشانه های روانی در فروپاشی عصبی
فروپاشی عصبی یا بحران روانی علاوه بر نشانه های جسمی ذکر شده دارای علائم روانی و ذهنی نیز می باشد. در اغلب موارد بروز نشانه های جسمی و روانی همراه با هم است.
- تن صدای پایین
- خلق پایین
- بی حوصلگی
- حضور افکار مزاحم
- کم خوابی
- بی خوابی
- ناتوانی جنسی
- کاهش میل جنسی
- بهم ریختگی برنامه ریزی روزانه
- تجربه حمله های پانیک
- اضطراب غیر عادی
- عدم تمرکز
- خشم ناگهانی
- عدم تمایل برای رابطه
- احساس دیوانه شدن و از دست دادن مشاعیر
علائم عاطفی در فروپاشی عصبی
فروپاشی عصبی یا بحران روانی علائم عاطفی نیز دارد. هر کسی بنابه شخصیت و موقعیتش شکل خاصی از این علائم عاطفی را بروز می دهد. برخی از این علائم به شرح زیر است.
- گریه های بی دلیل
- وجود بغض مداوم
- احساس گناه
- عدم لذت از زندگی
- عدم علاقه به فعالیت های مورد علاقه قبلی
- بی معنا بودن زندگی
- بدبین شدن نسبت به همه چیز
- افکار خودکشی
علل فروپاشی عصبی
در زندگی همه ما سختی ها و مشکلاتی وجود دارد. شاید با خود بگویید زندگی هیچ کس به بدی زندگی شما نیست! اما وقتی پای درد و دل های بقیه بنشینید می بینید که همه آدم ها به نوعی تحت فشار هستند. تفاوت در ظرفیت افراد برای تحمل مسائل است. گاه حتی مسئله ای ناچیز فردی را دچار فروپاشی روانی می کند. پس به طور کلی آن چه که موجب فشار عصبی می شود؛ نگرش مان به مسائل است. در ادامه 7 عامل رایجی که موجب پر شدن ظرف تحمل مان می شود را آورده ایم.
1. فشارهای طولانی مدت
گاهی فروپاشی عصبی به دلیل فشارهای طولانی مدت نمایان میشود. زمانی که فشارهای روانی طولانی مدت باشد و روی هم انباشه شود پس از مدت طولانی منفجر و تبدیل به فروپاشیعصبی میگردد. با رهایی از این فشارها ناگهان صبر و تحمل فرد هم از بین میرود.
2. مواجه با شرایط غیر پیشبینی
مهم ترین دلیل فروپاشی عصبی مواجه با شرایطی است که انتظارش را نداشته اید. مثلا: فرد موفقی ورشکست میشود یا شخصی دمدم های جشن عروسی اش، متوجه خیانت همسرش میشود. این موقعیت ها برای افراد شوکه کننده هستند و شخص را در معرض تنش روانی شدیدی قرار میدهند. تا جایی که گاهی ممکن است دچار جنون هم بشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راه های جلوگیری از جنون آنی کلیک کنید.
3. ضربه های عاطفی شدید
یکی از دلایل عمده فروپاشی عصبی ضربه های شدید عاطفی است. ضربه های عاطفی به قدری شدت و قدرت دارند که برای چند مدت فرد را افسرده خواهد کرد. تقریبا همه افراد شکست عاطفی را تجربه کرده اند اما بعضی ها به قدری این شرایط برایشان سخت و طاقت فرسا است که توانایی جمع کردن خود را ندارند.
4. مسئولیت های متعدد
مسئولیت چیزی است که حتی اگر کوچک باشد فرد را به استرس مبتلا میکند. اگر این مسئولیت ها متعدد و زیاد باشد با استرس بیشتری همراه است. اگر مسئولیت ها روی هم انباشته شوند و ذهن فرد را به شدت درگیر کند فرد را دچار فروپاشی عصبی میکند. تصور کنید که یک مسئولیت به چه مقداری استرس دارد. حال چند مسئولیت و شدت استرس همه مسئولیت ها را با هم مقایسه کنید. فرد قطعا استرس و اضطراب بیشتری را متحمل خواهد شد.
5. از دست دادن افراد با ارزش
یکی از دلایل فروپاشی عصبی، از دست دادن افراد و موقعیت های با ارزش است. از دست دادن های ناگهانی مانند اخراج از محل کار، مرگ یا جدایی از عزیزان و از دست دادن اموال سبب فروپاشیعصبی در افراد میشود. به این منظور که شخص مورد حمله افکار و استرس هایی قرار میگیرد که تا اون لحظه وجود نداشته است.
6. وجود بیماری های جسمانی و روانی
گاهی وجود بیماری های جسمانی و روانی زمینه ساز بروز فروپاشی عصبی میشود. گاهی دردهای جسمانی ناشی از بیماری ها افراد را کلافه و خسته میکند. یا دردهای روانی مانند افسردگی، اضطراب و … که بدون درمان تخصصی رها شده باشند سبب بروز فروپاشی روانی میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نشانه ها و راه های درمان اختلال اسکیزوفرنی کلیک کنید.
7. تغذیه نامناسب و نبود بهداشت خواب
سبک زندگی مناسب آرامش را به زندگی افراد هدیه میدهد. اما زمانی که خواب کافی و تغذیه مناسب نباشد به مرور استرس و اضطراب را نمایان میکند. و تا زمانی که سبک زندگی را سالم نکنید این شرایط بدتر خواهد شد و در نهایت کلافگی و عدم سلامت باعث بروز فروپاشی عصبی میشود.
راه های مقابله با فروپاشی عصبی
همانطور که با نشانه های فروپاشی عصبی آشنا شده اید، بحران روانی موجب بروز علائم جسمانی، روانی و عاطفی میشود و اگر درمان نشود زندگی فرد را مختل میکند. برای مقابله با فروپاشیعصبی مراحلی را برای شما شرح داده ایم.
- در اولین مرحله باید پیشگیری کرد. همیشه انتظار زندگی خوب و مورد پسند داریم اما گاهی زندگی با ما بد رفتار میکند و همین انتظار نداشتن باعث بروز فروپاشی عصبی میشود. پس برای جلوگیری از این اتفاق باید همیشه آمادگی مواجه با شرایط سخت را داشته باشیم.
- در وهله دوم برای پیشگیری باید مهارت آموزی را یاد بگیریم. منظور از مهارت آموزی یعنی کنترل خشم، مدیریت بحران ها و حل مساله. تمام این مهارت ها برای کنترل فشارهای عصبی لازم است. برای آشنایی با مهارت های زندگی کلیک کنید.
- سومین مرحله آموزش سازگاری با شرایط بحرانی و فشارهای عصبی است. در واقع با آموزش نحوه سازگاری، تاب آوری و تحمل را یاد میگیرد که چطور در شرایط بحرانی با محیط سازگار شوید و تحمل کنید.
- چهارمین مرحله برای کنترل فروپاشیعصبی، برنامه ریزی درست است. با برنامه ریزی و نگرش منطقی نسبت به فعالیت های خود برنامه ریزی داشته باشید تا در نهایت با وقایعی که پیش میآید شوکه نشوید.
- پذیرش یکی از اصل های مقابله با فروپاشی عصبی است. زمانی که شرایط موجود و اتفاقاتی که افتاده است را بپذیرید راحت تر میتوانید با شرایط کنار بیایید. اینکه شرایط سخت است درست، اما تا زمانی که توانایی حل مساله وجود نداد استرس و اضطراب اضافی اشتباه است.
- در شرایط بحرانی از اطرافیان یا روانشناسان کمک بگیرید. فروپاشی عصبی یک واقعه شدید اما کوتاه مدت و ممکن است. پس برای کمک به خوداز دیگران کمک بگیرید.
نکته
در نهایت برای درمان و آموزش راه های مقابله با فروپاشی عصبی، مشورت با روانشناس روند بهبودی را سرعت میبخشد. برای رهایی از این حجم سنگین استرس و عصبانیت از روانشناس کمک بگیرید تا مهارت های مناسب را به شما ارائه دهد.
کلام آخر
فروپاشی عصبی یا بحران روحی امروزه به عنوان اختلال شناخته نمیشود. اما زمانی که بروز پیدا کند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. او را از فعالیت های روزانه باز میدارد و نشانه های جسمانی در فرد ظاهر میشود. مشاورین متخصص و روانشناسان به نحوه کنترل و آرامش این افراد کمک میکند. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی به مراجعان خدمات ارائه میدهد. برایکسب اطلاعات بیشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فروپاشیعصبی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.