روانشناسی زرد چیست؟ چه افرادی روانشناسی زرد را میپسندند؟ احتمالا واژه روانشناسی زرد به گوش شما خورده باشد. کتاب هایی در حوزه روانشناسی زرد وجود دارد که به صورت غیر علمی و اصولی در دست مردم افتاده است. سایت های روانشناسی زرد، تلویزیون و حتی رادیو فضاهایی هستند که تبلیغ گسنرده ای از روانشناسی زرد دارند. هرگز روانشناسی علمی را با روانشناسی زرد یکسان ندانید. روانشناسان زرد مدرک معتبر علمی برای درمان و نظریه هایی که ارائه میدهند ندارند. اما روانشناسان علمی از روش های درمانی متفاوتی برای هر اختلال و بیماری روانی استفاده میکنند.
روانشناسی زرد چیست
روانشناسی زرد (Pop Psychology) یا روانشناسی عامه پسند، نظریه و مفاهیمی دررابطه با رفتار و فرآیند های روانی انسان ارائه میدهد که علمی نیست. روانشناسیزرد، دانشی از روانشناسی واقعی نیست و ساختگی و دروغین است. نظریات روانشناسی زرد راه حل ها و پیشنهاداتی سریه برای مشکلات انسان ها ارائه میدهد. این روش ها از نظر جامعه روانشناسی علمی نیست. اما کسانی که به دنبال راه حل های سریع برای حل مشکلات هستند و اطلاعات کافی در رابطه با علم رواننشاسی ندارند، روانشناسی زرد را قبول و باور دارند. افرادی مانند دکتر فیل مک گراو و اپرا وینفری به رواج روانشنای زرد کمک کردند.
تاریخچه روانشناسی زرد
تاریخچه روانشناسی زرد چیست؟ آغاز روانشناسی زرد به قرن 17 میلادی باز میگردد. در سال 1960 کتاب “فرار از زندگی نوشته فروم” وارد بازار شد که به توسعه روانشناسی زرد کمک کرد. درسال های دهه 70 میلادی کتاب هایی مانند “من خوبم تو خوبی” به محبوبیت روانشناسی زرد کمک بزرگی کرد. در سال 1980 کتابی با عنوان “مردان مریخی، زنان ونوسی” روانه بازار شد که احتمالا اسم این کتاب را شنیده اید.
در این سالها کتاب های زیادی در حوزه روانشناسیزرد به چاپ رسیده است که در کشور ایران نیز مورد توجه قرار گرفته اند. اما کتاب های روانشناسی زرد علمی نیستند و هیچ کدام از روانشناسان تحصیل کرده و علمی، روانشناسی زرد را قبول ندارند.
انواع روانشناسی زرد
روانشناسی زرد انواع مختفی دارد که در ادامه به انواع آن اشاره کرده ایم.
1.کتاب های خود آموز
کتاب های خودآموز که امروزه طرفداران فراوانی دارد به شدت فراوانی توصیه های غیر علمی دارند. کتاب هایی مانند: قورباغه ات را قورت بده، 4 اثر فلورانس و ….
2. برنامه های اینترنتی
فضاهای مجازی به دنبال افزایش بازدید کننده هستند و همین ابر سبب استفاده از مطالب روانشناسی زرد میشود.
3. تولید محتوا در بلاگ
افرادی که در رابطه با تولید محتوای روانشناسی اطلاعاتی ندارند، اقدام به جمع آوری مطالب روانشناسی زرد در سایت های مختلف میکنند.
4.برنامه های تلویزیون
برنامه های تلویزیونی برای جذب مخاطب اقدام به ارائه راهکارهای عامه پسند و کپسولی میکنند.
معایب روانشناسی زرد
همانطور که گفته شد، روانشناسی زرد علمی نیست و مسلما معایبی دارد که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.
- سود محوری
- اثرات دارونمای موقت
- تضاد برانگیزی
- گمراه کنندگی
- دور شدن افراد از درمان واقعی
- استفاده از منابع غیر علمی
تشخیص روانشناسی زرد چگونه است؟
روانشناسان زرد به راحتی قابل تشخیص هستند. نشانه هایی از روانشناسی زرد وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.
- اغلب نظریه ها ثابت هستند. مثلا حرفی که 10 سال پیش میزنند، دوباره تکرار میکنند.
- حرفجدید برای ارائه ندارند.
- حرف های ساده ای که هرکسی بلد را با هیجان های مخصوص به خود میزنند.
- اگثر نظریه های روانشناسی زرد اسم های تمسخر آمیز و غیر علمی دارد.
- راه های ساده را برای درمان پیشنهاد میدهند.
- درمان هایشان انگیزشی است.
- گفته های روانشناسی زرد واقع بینی و منطقی نیست.
- تمام نظریه هایی که روانشناسان زرد بیان میکنند مخالف نظر روانشناسان علمی است.
- معمولا مدارک تحصیلی و مجوزهای خود را ارائه نمیدهند.
- شهرت و محبوبیتشان را دلیلی بر درست بودن ادعاهایشان میدانند.
- بیش از اندازه عامیانه و غیر علمی صحبت میکنند. به طوری که دل زده میکنند.
- خود را بیش از اندازه بزرگ جلوه میدهند.
- از رفنس های خوب و علمی پیشنهاد نمیدهند.
- مثال های شگفت انگیز و عجیبی در گفته هایشان مطرح میکنند.
- مراجعین را قضاوت و سرزنش میکنند.
- رازداری را رعایت نمیکنند.
راهکار دوری از روانشناسی زرد
اگر قصد دوری از روانشناسی زرد را دارید، بهترین راه مطالعه کتاب های روانشناسی علمی است. به هیچ وجه بدون منطق و بدون دلیل علمی صحبت های افراد مختلف را نپذیرید. برای رهایی و دوری از روانشناسی غیر علمی (زرد) بهترین روش کمک از روانشناسان مجرب و حرفه ای است. برای دریافت مشاوره تلفنی روانشناسی کلیک کنید.
تفاوت روانشناسی زرد با روانشناسی علمی
روانشناسی زرد و روانشناسی واقعی تفاوت های چشم گیری دارد که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.
- در روانشناسی زرد میگویند که دائم تلاش کنید تا بهترین شوید. اما در روانشناسی علمی تلاش را برای پیدا کردن راهی برای رشد و پیشرفت در نظر میگیرند.
- در روانشناسی زرد از کلمه به هرچی میخواهی در کوتاه ترین زمان به آن میرسی استفاده میکنند. اما در روانشناسی علمی نرسیدن را بخش از زندگی هر فرد در نظر میگیرند.
- روانشناسی زرد شما را به سمت زندگی آرمانی و هیجانی سوق میدهد. اما روانشناسی علمی شما را آموزش میدهد تا به بینش برسید، و منطقی و درست اهداف خود را تعیین کنید.
- مطالعات روانشناسی زرد در هیچ دانشگاه و موسسه ای بررسی نشده است. اما روانشناسی علمی در تمام موسسات و دانشگاه ها به ثبات علمی رسیده است.
- روانشناسی زرد به تئوری های خود یاری اعتقاد دارد. به گفته روانشناسان زرد، افراد خودشان میتوانند خود را درمان کنند. آیا افسردگی، فوبیا، وسواس و … با خود درمانی قابل بهبود است؟ خیر. اما روانشناسان علمی برای تمام مسائل روانی راهکارهای درمانی اثبات شده استفاده میکنند.
- روانشناسان زرد برای همه افراد با هر نوع اختلالی که دارند یک نسخه میپیچد. اما روانشناسان علمی برای هر اختلال و بیماری درمان مخصوص خود را دارند.
- روانشناسی زرد امید و خوشبینی کاذب و افراطی به افراد میدهد. اما روانشناسان واقعی و علمی، خوشبینی را همراه با بینش و واقع گرایی همراه میکنند.
- در روانشناسی زرد از کسانی راهکار و درمان میگیرید که علم و مهارت تخصصی ندارند. به جای بهبود رفتار هنجاری، موجب شدت وخامت اختلال میشوند.
کلام آخر
روانشناسی زرد در ایران هم رواج دارد. اما با اندکی اطلاعات متوجه میشوید که روانشناسی زرد کمکی به بهبود شرایط شما نخواهد کرد. در صورتی که نیاز به روانشناس داشتید از تحصیلات و مدارک دانشگاهی او اطلاعات کسب کنید. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی به مراجعان خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه روانشناسی زرد چیست میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.