همانطور که مستحضر هستید؛ بانوان کشور ما به خاطر عقائد و یکسری اصول که با عرف جامعه ما در ارتباط است دارای محدودیتهایی میباشند، که ازجمله آنها راندن موتور سیکلت است.
خوشبختانه طی سالهای اخیر تلاشهایی جهت رفع این مانع از پیش پای بانوان علاقمند به موتورسواری ایران زمین شده است حال در این مقاله قصد داریم به نتیجه این تلاشها بپردازیم.
از لحاظ شرعی راندن موتور سیکلت توسط بانوان چه حکمی دارد؟
در طی صدور حکم شعبه دیوان عدالت اداری کشور در رابطه با ارائه گواهینامه و راندن موتورسیکلت توسط بانوان اذعان شده است که موتورسواری بانوان از لحاظ شرعی فاقد هیچ گونه منعی بوده است بوده و یا بهعبارتدیگر هیچگونه اشکال شرعی در راندن موتور سیکلت توسط بانوان وجود ندارد و ازلحاظ شرعی بانوان نیز مانند مردها میتوانند موتور سیکلت برانند.
با کمی دقت و اندیشه می توان دریافت که راندن موتورسیکلت چیزی شبیه به اسب سواری بوده که نتنها از لحاظ شرعی منعی برای خانوم ها وجود ندارد، حتی پیامبر فرموده به فرزندان خود اسب سواری یاد بدهید و هیچ نشانه ای که نشان از تمایز بین فرزند دختر و پسر باشد در گفته های پیامبر وجود ندارد.
رای بدوی دیوان عدالت اداری در رابطه با ممنوع یا آزاد بودن راندن موتورسیکلت توسط خانمها چه بودهاست ؟
طبق حکم صادر شده از دیوان عدالت اداری با اینکه از لحاظ شرعی هیچگونه منعی برای راندن موتورسیکلت توسط بانوان وجود ندارد و موتور سواری حرام نمیباشد اما از لحاظ قانونی راندن موتورسیکلت توسط بانوان دارای منع قانونی است.
یا به عبارت دیگر طبق قانون هیچ زنی حق راندن موتورسیکلت در سطح خیابانهای شهر را دارا نمیباشد.
علت منع قانونی راندن موتور سیکلت توسط بانوان چست ؟
منع قانونی راندن موتور سیکلت توسط زنان از آنجایی نشأت میگیرد که طبق حکم شرعی سوار شدن بر موتورسیکلت اشکال ندارد اما از آنجایی که ممکن است موجب وارد آوردن خللی به عفاف و حجاب بانوان در هنگام موتورسواری شود دارای ایرادهایی است که از اینرو قانون سوار شدن بانوان به موتورسیکلت را منع میکند.
علت دیگر منع موتورسواری توسط بانوان نبودن هیچ گونه قانونی درباره صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان است.
اما در نقد این موضوع باید گفت که هنگامی که قانونی در ارتباط با موضوعی وجود نداشته باشد دلیل بر ممنوعیت آن کار نیست.
به چه دلیل راندن خودرو برای خانمها از لحاظ قانونی منطقی تر از راندن موتورسیکلت می باشد ؟
همانطور که مستحضر هستید امروز رانندگی کردن خودرو توسط خانمها یک امری بسیار عادی می باشد، که تقریباً به صورت صددرصد در جوامع ما مورد پذیرش هم قرار گرفته است.
شاید علت این موضوع بدین خاطر باشد که راندن خودرو امنیت کامل و کافی را برای یک زن فراهم میکند و در کنار آن زن می تواند پوشش کامل را داشته و هیچکسی قادر به تجاوز حریم آن نخواهد بود.
اما موتورسیکلت فاقد این حریم می باشد یا بهعبارتدیگر ناهنجاریهای موتورسیکلت نسبت به وسیله نقلیه بیشتر است. آن امنیت کافی را که خودرو یا وسیله نقلیه برای خانم فراهم می کند موتورسیکلت قادر به فراهم کردن آن نمیباشد چه از لحاظ پوشش و رعایت حجاب و چه از نظر سایر موارد دیگر.
اولین حکم قانونی صادره از دیوان عدالت اداری جهت اجازه صدور گواهینامه برای بانوان دارای چه محدودیتهایی بود؟
ازآنجاییکه اولین گام برای طرح آزادسازی صادر کردن گواهینامه برای بانوان توسط شکایت یک بانویی اقدام گرفت و رأی صادره از دیوان عدالت اداری تنها از یک شعبه دیوان بود.
درنتیجه این قانون فقط در رابطه با شاکی لازمالاجرا میشد و و بانوان دیگر دربر نمیگرفت.
هرچند این حکم را میتوان به عنوان یک نقطه روشن تلقی کرد.اما خوب باز همان محدودیت اولیه برای تمامی بانوان وجود داشت.
برای اینکه سایر بانوان نیز بتوانند حق گرفتن گواهینامه موتور سیکلت را داشت داشته باشند باید حکم صادر شده توسط تمامی شعب دیوان عدالت اداری مورد تائید قرار میگرفت.
طبق آخرین اخبار حکم دیوان عدالت اداری در رابطه با موتورسواری زنان چه بوده است ؟
طبق آخرین اخبار و اطلاعات موجود دیوان عدالت اداری کشور طی صادر کردن حکمی پلیس را ملزوم کرده که برای بانوان نیز گواهینامه رانندگی موتورسیکلت سواری را صادر کنند.
در این حکم بیان شده است که رانندگی موتورسیکلت هیچ رابطهای با جنسیت نداشته و بانوان هم مانند آقایان اجازه سوار شدن و راندن موتورسیکلت را دارند.
اخبار صادرشده توسط جناب آقای محسن قائمی نسب مدیرکل حوزه ریاست دیوان عدالت اداری حال حاضر کشور نیز مورد تایید قرار گرفته است.
راندن موتورسیکلت توسط بانوان از لحاظ عرف چگونه می باشند ؟
همانطور که میدانید سوار شدن بانوان بر ترک موتور در کنار مردان یک امری کاملاً عادی و جاافتاده در جامعه ما هست که روزانه بارها و بارها با این موضوع برخورد داریم.
اما جای سوال اینجاست پس چگونه بانوان می توانند بر ترک موتور کنار آقایان سوار شوند. هیچگونه خللی در رعایت حجاب و پوشش آنها نیز به وجود نمی آید. اما حق نشستن بر پشت فرمان را به بهانه وارد شدن اخلال به حجاب و امنیت را از دست میدهند.
بطور کلی می توان وانمود کرد که تکلیف عرف درباره موتورسواری بانوان روشنتر از قانون می باشد.
عرف می گوید موتورسواری خانمها هنوز در جامعه ما موضوع جا افتاده ای نیست.
یا به عبارت دیگر از لحاظ عرفی هنوز به راحتی استفاده از دیگر وسیلههای نقلیه مانند دوچرخه و خودرو سوار شدن بر پشت فرمان موتور سیکلت برای بانوان قابلقبول نیست.
به غیر از مشکلات قانونی و شرعی و عرفی خانمها برای راندن موتورسیکلت دچار چه مشکلات دیگری هستند ؟
علاوه بر وجود منعهایی در شرع، قانون و عرف کشور ما برای راندن موتور سیکلت توسط خانمها موانعی دیگری نیز بر سر راه زنان وجود دارد که به دشواریهای این امر افزوده است از جمله این موارد میتوان به نبودن مرکز آموزشی مناسب جهت دیدن آموزش موتورسواری برای بانوان اشاره کرد.
البته به صورت کلی پیدا کردن آموزشگاههای رانندگی مناسب آموزش موتورسواری را برای اقایان نیز با دشواریهای همراه است.
زیرا در کشور ما به صورت کلی آموزشگاه هایی جهت اموزش رانندگی موتور سیکلت بسیار اندک میباشد.
که متاسفانه برای بانوان آن تعداد اندک هم نیز وجود ندارد. دلیل این امر هم بسیار ساده میباشد زیرا با وجود منع های قانونی و هم چنین جا افتاده نبودن راندن موتورسیکلت توسط بانوان کسی به فکر راهاندازی چنین مراکزی برای بانوان نیست. چون با وجود محدودیت ها از استقبال جندانی برخوردار نخواهد بود.
آیا زنان هم میتوانند از موتورسیکلت برقی استفاده کنند ؟
طبق اطلاعات و گزارشهای صادرشده در اینباره باید گفت که جواب این سوال منفی می باشد.
استفاده از موتورسیکلتهای برقی فقط برای آقایان محدود بوده و هیچگونه منع و محدودیتی برای استفاده آقایان وجود ندارد و تنها منع استفاده از موتورسیکلتهای برقی توسط آقایان نداشتن گواهینامه موتورسیکلت هست.
اما برعکس آقایان خانمها حتی در صورت داشتن گواهینامه موتورسیکلت قادر به راندن موتورسیکلت برقی نمیباشند که اینهم یکی دیگر از جاهایی است که در حق خانمها کوتاهی شده است.
و به نظر میرسد که از دلیل شرعی و حتی قانونی مستندات محکمی درباره محروم شدن بانوان از راندن موتورسیکلت برقی وجود ندارد.